Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pacifica 120, stock magneti. Rekao bih da je isti magnet u necku kao sto je i u bridgeu. A znamo kakvi su stock magneti na jeftinim gitarama - sugavi i mutni. Sad ja bih rekao da je sama mutnost zvuka za ocekivati, ali bih rekao da je ono vibriranje pojacala do samog pojacala. Nista, probacu ga na pojacalu kod ortaka (trenutno jos uvek nemam bend pa ne idem u studio) pa cu videti. Magnete u svakom slucaju necu menjati - ova gitarica ce tu biti negde do jeseni, a tad dolazi nova i bolja. Dotad cu ziveti sa ovim, a verovatno cu vec da posaljem pojacalo na inspekciju kod majstora i po potrebi doterivanje.

Posted
meni je uvek super kad su pojacala te velicine odmaknuta od patosta u visinu, na jedno 50 cm, mozda i vise. ako su na podu, onda muljaju u basu u vecini slucajeva, cak sam hteo i da pravim neku "policu" za ovo moje.. no, mozda ja tripujem, ko zna. icon_smile.gificon_smile.gif

Naravno da ne tripujes. Ako je combo, obavezno na nesto treba da se stavi (drugu zvucnu kutiju, hoklicu, stolicu, sto). Prvo, pod se generalno ponasa kao stranica bilo koje zvucne kutije (bolji hi-fi zvucnici su ili na stalcima ili na siljcima itd) i povecava bas refleksiju interno. Drugo, visoko tonovi se ne prostiru radijalno kao basovi, vec pravolinijski (transverzalno) i da bi cuo pravi mix zvuka koji izlazi iz kutije moras da se pozicioniras u pravcu i visini kutije.

Posted
I ako neko zna kako kupiti neke sitnije stvari sa neta (misiom na lampe) nek bekne neku rec, savet ili evaentualno iskustvo. Znam da postoje one prodavnice na netu (npr tubestore) al mislim da ne salju u zemlju Srba i Cigana.

Koje pojacalo bese imas i koliko je staro? Mogu sjajne lampe da se naruce i u Evropi a pogotovu iz Ceske (JJ/Tesla su ionako medju najboljima ako ne i najbolje trenutno). Mislim da bi oni shipovali tu bez problema.

Ako problem ne ode na ovaj ili onaj nacin, javni se na PP da vidimo o cemu se radi.

Posted
Fender Champ, matori, reako bih iz 70-ih. 3 lampe ukupno, 12ax7, 6v6, 5y3.

Kol'ko vata? 6w, 12w ili 15w? Jel to 'blackface'? I meni su ti zvucnici sumnjivi. Izgleda da tu dolazi do neke rezonanse. Jel imas starinski RCA jack ili bananu od 1/4" (prema pojacalu). U svakom slucaju probaj to cudo na eksternoj kutiji prvo od 4-6 Ohma najbolje (ako je stariji Champ impedansa je 3.2 Ohma). Verovatno postojeci zvucnici dolaze u rezonansu sa kutijom pod odredjenim uslovima. Ne verujem da je problem u izlazu magneta (sem ako nije krivo spojen ali bi onda cuo i sum do bola ili nista). Da li su to 'kruti' zvucnici za instrumentalna pojacala ili imaju vesanje izmedju membrane i kucista?

Ako je to neki od onih starijih Champ-ova (unutra je na nalepnici odstampano AA764 sto je oznaka revizije elektricnog kola) onda ga doteraj u red. Ako se ispostavi da su zvucnici ( a i ako nisu a AA764 je) vracaj stari ili kupi neki smekerski icon_da.gif .

Kad napravis experiment sa eksternom kutijom idemo dalje laugh.gif .

Posted

Naravno da ne tripujes. Ako je combo, obavezno na nesto treba da se stavi (drugu zvucnu kutiju, hoklicu, stolicu, sto). Prvo, pod se generalno ponasa kao stranica bilo koje zvucne kutije (bolji hi-fi zvucnici su ili na stalcima ili na siljcima itd) i povecava bas refleksiju interno. Drugo, visoko tonovi se ne prostiru radijalno kao basovi, vec pravolinijski (transverzalno) i da bi cuo pravi mix zvuka koji izlazi iz kutije moras da se pozicioniras u pravcu i visini kutije.

to mi je jasno (zato i zvucnike na kojima slusam muziku drzim na postoljima i odmaknute sto vise od zidova sa svih strana), ali meni se cinilo da kad je pojacalo na patosu dolazi do nekog "muljanja", pa sam mislio da mozda to tripujem. kao da mi je teze da cujem koji sam ton u basu odsvirao. kao da mumla i daje onaj "vu,vu,vu" prizvuk... zato rekoh mozda tripujem, mada kontam da je to razlicino od pojacala do pojacala.

Posted

Dragi ljudi pomagajte...

Digitech rp 300a je golo g od procesora,medjutim nikom ne mogu da ga uvalim...tako da...imam pitanje...na mom procu(gore pomenutom)...iskljuchivo se chuju visoki tonovi i nishta vishe...a da stvar bude jos grdja i 2. gitarista i ja smo chitali manual i podesimo nekako zvuk,ali nije to to...Jos na tim procovima podeoci su od -12 do 12,malo je sve :-% opicheno tako da nemam izlaz is situacije,distorzija za solo ne zvuchi masno,shta god radio,a pritom pishti chesto...(nije to do kabla)...ono kao imam to djubre 4 godine,a moj gitarista 2 i jbg...da konkretizujem...Dushane kakva je tvoja distorzija koju uglavnom koristis,znash ono koliko trebla,midla,vamo tamo...pa cu ja nekako uspeti da to transponujem na moj ljigavi proc...puno pozdrava dobri ljudi...sve najbolje pivopije.gif

Posted (edited)

6 wata silverface. Elem uradih sada ono sta ovde prica imaginos. Stavio sam pojacalo na stolicu i voila - nema vise onog odvratnog vibriranja. Problem resen. E sad zvucnici su povezani rca jackom, ali pozadi postoji jos jedan jack ispod koga stoji plocica na kojoj pise ext. speaker alise dobar deo teksta obrisao. Pretpostavlajm da je pisalo koju impedansu treba ext,. speaker da ima. Takodje unutar kucista, pored 12ax7 lampe stoji jedan switch kome namenu ne znam. Stoji tacno ispod ove ext. speaker plocice. To mi je cudno. Zvucnici su 2 po 8 oma, verovatno spojeni da daju 4 (jel to paralelna veza bese). Iznad rca jacka pise 3.2 oma, kao sto si i rekao. Ali opet mi bafle board deluje cudno, ni grill ne lezi bas savrseno - na desnom karaju je suvise ulegao. A i mislio sam da kupim neki dobar 8'' zvucnik i sredim pojacalo. Ima ono jako lep ton, samo malo treba da se sredi. Za po kuci je ekstra, jer mozes da ga odvalis i dobijes extra ton a nisi preglasan.

Edited by fillex
Posted
Elem uradih sada ono sta ovde prica imaginos. Stavio sam pojacalo na stolicu i voila - nema vise onog odvratnog vibriranja. Problem resen.

Odlicno. jeftino si se provukao icon_wink.gif Kod mene kombo i dalje najbolje zvuci na sred sobe postavljen na slojeve necega sto lici na tepih, nekih 10cm debljine.

Posted

u tihosu seku daske po meri, na buvljaku ima da se kupe oni srafovi za drvo, ili kako to vec ide, tako da sam planirao da napravim ovo kad uhvatim nesto vremena..

jedna od ovih dasaka iznad pojacala bi trebalo da moze da se izvlaci kao fijoka, pa na njoj da stoji procesor, a tu negde mogu da se ugrade i prekidaci umesto footswitcha. donja velika pregrada bi trebalo da ima dasku visine 20 cm u taj pregreadak bi bio za kablove, pedale i slicno...

naravno, ne postoji daska iza pojacala...

user posted image

Posted

mislis da ti pregradci ne bi dodatno rezonirali? mozda cak i zveketali pri otpanjivanju.

Ne znam, meni toliko drveta oko pojacala ne deluje pozeljno, pre bih napravio jedan solidan stalak (grcki stub fazon) za njega, koji bi na kontaktima sa podom i pojacalom denfovao necim.

Ajmo struchnjaci icon_wink.gif

Posted

Odredio sam starost svog pojacala - 1973. Choke je iz januara 1973. pa pretpostavlajm da je i pojacalo iz te godine. Rekao bih da je AA764 u pitanju, Fender Amp Field Guide kaze da su svi silverface Champovi od 1968. do 1982. imali ovo kolo, a da su tek kasnije dosle one varijante (Champ 2, SuperChamp koje su normalno imale druga kola). Znaci ovo cudo vredi sredjivati.

Posted

mislis da ti pregradci ne bi dodatno rezonirali? mozda cak i zveketali pri otpanjivanju. 

mislim da ne bi ako se dobro zategnu, a i otpanjivanje u kuci preko 5-6 nece biti bas cesto. icon_wink.gif

Ne znam, meni toliko drveta oko pojacala ne deluje pozeljno, pre bih napravio jedan solidan stalak (grcki stub fazon) za njega, koji bi na kontaktima sa podom i pojacalom denfovao necim.

Ajmo struchnjaci icon_wink.gif

mislim da je najvaznije da ne bude nista iza i ispred zvucnika, a da je uticaj drveta sa strane znatno manji (posto su daske normalne na osu zvucnika, to mi deluje logicno).

i stalak je dobra ideja (mislim da je to "zvucno" gledano mozda i bolje resenje), ali treba negde odloziti aksecorije za sviranje. icon_smile.gif a provalio sam da me mrzi da svaki put ukljucujem i vezujem opremu i tako dalje. ovako bi sve bilo povezano, uredno i spremno za svirku "na klik". icon_smile.gif

jos malo pa ce biti gotov AB ruter/selektor pa ce prevezivanje opreme biti bukvalno "na dugme". icon_rockdevil.gif

Posted

Gargi, mani se drvodeljstva. Ako hoćeš da izoluješ od tla pojačalo isti je princip kao za monitorske kutije, pa možeš da skokneš na jednu temu na rumskom, skoro bila aktuelna gde se baš pričalo o home made varijanti kako postaviti kutiju, pogledaj Boggy-jeve post-ove. U svakom slučaju dovoljno je da pod svaku nožicu pojačala staviš nešto.

Posted

po meni najveci problem kod kombo pojacala nije izolacija od patosa nego je to sto je izvor zvuka mnogo ispod visine usiju icon_smile.gif tako da mi cujemo samo taj periferni deo zvuka koji se prostire iz zvucnika koji je na patosu. zato ja hocu da podignem pojacalo sto vise u vis i da na naposim na gore. wallbash.gif

na toj temi je rec o hi fi zvucnicima i studijiskim monitorima, i to je vec haj-tek teranje maka na konac radi izvlacenja maksimalnih performansi iz dojajne opreme koju posetioci tog sajta imaju. icon_wink.gif to je neka mnogo skuplja i ozbiljnija prica od mene, skromnog gitariste kome pojacalo stoji na podu. icon_smile.gificon_smile.gif

Posted (edited)

Znaci ovo cudo vredi sredjivati.

Da da, fini su ti pogotovu kad se picnu. Ne palim se nesto na njihov crunch niti high-gain (koga jel'da i ne ima sa jednom 12AX7 u pretpojacalu no.gif ) al' sto peva na cistaka. Momci obicno postave fin Tube Screamer ispred za malo bolju definiciju i gorepomenuti crunch pri malo nizim izlaznim nivoima. Champ je sjajna platforma za eksperimantisanje lampama (em razlicitih tipova em razlicitih proizvodjaca). Dobar broj ljudi menjaju 6V6 sa 6L6GC. Ja bih definitivno razmotrio izdvajanje neke kinte za 8" zvucnik (35$ je u USA).

Na primer ovog malishu.

Weber kida.

Edited by Dersu Uzala
Posted

Clean je jako lep, ali ovaj moj pocinje da puca vec na 5. Meni licno je njegov crunch sasvim okej, kad se odvali do jaja medjutim nekako zvuci malkice krljavo, ali to verovatno ima veze sa lampama koje su stare 33 godine. A high-gain odavde nikad nisam ni ocekivao, ipak je to matoro pojacalo. Dobro mi sljaka ovaj crunch za neki blues/laksi hard rock, a i dopada mi se sto jako lepo rekaguje na dinamiku sviranja. Inace nasao am lampe na eurotubes.com. Shippuju i ovde. Jedino nema 5y3 ispravljacice ali dobro, vec cuc e za nju snaci. A zvucnik sam planirao od samog pocetka, jer znam da su jako jeftini ti malecni. I da, definitivno sam se uverio u starost na osnovu nekih drugih kozmetickih detalja (logo i grill cloth). Nista. sad polako da ga doteram da lici na nesto.

Posted
Pozdrav ljudi!!!

Interesuje me sta mislite o line6 gearu,

konkretno, planiram da pazarim Spider2 212, pa me interesuje vase misljenje

o istom...

bacanje para.

kupi laney. laugh.gif

Posted
Pozdrav ljudi!!!

Interesuje me sta mislite o line6 gearu,

konkretno, planiram da pazarim Spider2 212, pa me interesuje vase misljenje

o istom...

zavisi za sta ti treba. mada se slazem da je Vetta bolje resenje.

Posted

Kad bi mi neko poklonio vettu, ne bih se bunio:)

U svakom slucaju oko 400 jevreja je max koji mogu da izdvojim, a trenutno se zadovoljavam sa HAMER california quiltom i amplitube LIVE-om.

Inace pojacalo mi treba prvenstveno za neki moderniji black metal.

Hi gain, ali razumljiv, a treba i da udara na palm mutingu.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...