Jump to content

Recommended Posts

Posted

@highroller: E taj Valveking 112 snimam vec godinu dana. To mi je bila prva naredna kupovina. Ajde bas javi utiske i saznanja.

@wordsfosteel: ehee, sad si i ti zbunjen:)

Ja sam celog zivota svirao pogresno ( ritam na bridgeu, a solo na necku) jer mi se tako vise svidja zvuk bas iz razloga koje si naveo u prvom postu. A pretpostavio sam da vi svirate kako treba pa sam , kada je woochina pricao o ritmu pretpostavio i da ima samo ritam ( dakle neck ) magnet , i tada sam malo zamenio stvari u glavi. Zato je doslo do zabune u ona dva posta. A ispostavilo se da i vi svirate isto kao i ja.

Ne znam, jednom sam bio na svirci Bon Jovi cover band, i lik je na nekom Jacksonu oprzio ritam gitaru po svojoj prilici na bridgeu jer je sve prstalo i lomilo se i ja sam se zabezeknuo. Skontao sam da nama (gitaristima) mozda lepse zvuci kad je solo na necku a ritam na bridgeu, ali izgleda da u mixu sa bendom to nije bas najbolja opcija.

@nerevarine: Gledam tvoju sliku. Ja trenutno upravo isto tako koristim magnete ( inace sam bio na necku sve vreme, ali od kad sam nabavio ovo mutno pojacalo, idem na bridge za ritam da bi se dobila distinkcija izmedju tonova ). Ali evo da konstatujem jos jednom da tako nije pravilno.

Pogledas recimo sledece gitare. U necku je stavljen ritam magnet EMG60 odnosno EMG85, a u bridgeu je solo magnet EMG81:

http://www.espguitars.com/guitars_ec.html

http://www.espguitars.com/guitars_james.html

http://www.espguitars.com/guitars_james.html

@Marko:

Ma uhvatili smo se EMG-a zato sto pricamo o pozicijama magneta, a otprilike svi znaju ova tri magneta i ko ih kako i za sta koristi.

Inace ti Duncan Blackout se nalaze na jednom od Alexijevih modela. Ne znam, videcemo kakvi su.

http://www.musiciansfriend.com/product/ESP...aiho?sku=516782

Posted

U modernoj rok muzici, a i sire, bridz je ritam, a nek je solo. Nekada je to bilo obrnuto u jazzu i bluzu pogotovu, pa su pocetkom pedesetih lepo stavili na Gibsone oznake Rhythm (bridz) i Solo (nek). Drukcija je to muzika bila, i drukciji aranzmani i produkcija. Bridge magnet zbog pozicije ima mnogo izazenije harmonike i visoke tonove pa se to nekad koristilo za soliranje, ono cut thru the mix, iskocis, onda se vratis na neck magnet i nazad u ritam/pratnju.

Pre jedno 25-30 godina obrnuli su muzicari pristup, pogotovu rock muzicari, kasnije meta, i od tada niko zivi ne svira ritam na neck magnetu. Drugim recima, cim je dosla neka era distorzije, prebacili su se na bridge magnet za ritam jer manje muljavi ton na distorziji. Kad sviras totalno clean, ala jazz i much of blues, staro pravilo moze i dalje da se ravnopravno primenjuje. Jedino sto Gibson, stoka kakva jesu, ne daj Boze da promene natpis na plasticnom prstenu.

Posted

Dersu bro,izvadio si stvari.

I bridge i neck pickup se podjednako koriste za ritam i solo.Sto direktno zavisi od vrste ritma i vrste sola.

Mozda jeste komplikovano ali taj feeling se dobija vremenom.Sasvim je normalno da se na metal forumu slozimo da se na necku svira solo ,a na bridgu ritam, medjutim ja se u sviranju ne ogranicavam na metal.

Dersu bro, Gibson je Rock gitara i uvek ce ostati.Zbog toga nece nikad promeniti natpis na switchu niti ce ikada staviti EMG magnete.

ps.Ako pitas ljude iz firme Saymor Duncan za sta prave magnete, oni bi ti rekli za blues.

Posted

Pre jedno 25-30 godina obrnuli su muzicari pristup, pogotovu rock muzicari, kasnije meta, i od tada niko zivi ne svira ritam na neck magnetu.

Starino, uzimajuci u obzir Tvoje iskustvo i sirok dijapazon odgovora na ovom Forumu, a iz postovanja, moram ti uzvratiti sa malim "reply".

Ne slazem se s tobom u potpunosti. Moderna rock muzika, a mislim pri tome na skandinavsku i britansku (jer ne mogu da se setim ni jednog americkog benda), zasnovana je vec godinama bas na stilu '60. (MC5, Stooges,...) - matore Epiphone i Fender gitare i Fender, JMP i Orange pojacala. Ono sto ja poznajem, a rano je jutro da bih se prisetio jos koga, su bendovi koji bas forsiraju neck magnet za ritam, a bridge (ponekad u kombinaciji sa neck) za solo, tj. pokusavaju da vrate rock muziku u neki period jednostavnosti i boogie, odnosno power beat ritma bas tamo gde su na Gibsonima koristili onaj pravi brundajuci bas tone + malo fuzz efekta za dobar ritam. A to su: The Hellacopters, The Hydromatics, Flaming Sideburns, The Nomads, The Hives (u jebote, ovo su sve skandinavci, ne mogu da se setim skrnavih Engleza!). Mojiu prijatelji iz NS, jedan od najboljih domacih bendova - Korozija (ili The Corrosion) upravo na jednoj gitari (a imaju 2) forsiraju neck magnet za ritam (naravno, pojacalo se dere samo kad ga odvrnes, a efekat je dobar kabel) preko Fender Twin Reverb i zvuci jako dobro.

:pivopije:

Posted (edited)
pocetkom pedesetih lepo stavili na Gibsone oznake Rhythm (bridz) i Solo (nek).

Sad vidim ladno sam ovde napravio lapsus. Gibson naravno stavlja oznaku Rhythm za neck a Solo za bridge. Tako sam i mislio nego se pogresno odrazih.

Inace, nije bitno da li se ko slaze ili ne slaze, ono sto sam ranije ispricao je pozadina materije, a moze neko da se ne slaze koliko god hoce. Eto ne slazem se ni ja, sam sa samim sobom.

Anyway, ritam na bridzu i solo na neku, to vazi unazad u rokenrolu 25-30 godina kako rekoh. Prema tome su i magneti poceli da se preradjuju, pa kada DiMarzio ili SD kazu ovaj magnet ide u bridge pozociju, to znaci da je za RITAM! Jasno.

Ako kazu, ide u neck, onda je za SOLIRANJE. Neki magneti postoje za obe pozicije, ali moras da paznes odgoavaruci za datu poziciju.

Uzgred, koga boli djoka sta rade skandinavci. Pa ti su operisani od muzike bre. Mislim, hiljade godina NEMAJU muziku, otkad su sad oni neki autoritet?

Inace, slazem se sa Vinetuom jelda, stvar je licnog izbora sta s' u kom trenutku da sviras; ja cesto odem u kontru ovim nekima drugima koji se onda 'vataju za glavu.

Edited by Dersu Uzala
Posted

Uzgred, koga boli djoka sta rade skandinavci. Pa ti su operisani od muzike bre. Mislim, hiljade godina NEMAJU muziku, otkad su sad oni neki autoritet?

Naravno da je to stvar ukusa, ali s druge strane, pomenuti bendovi su sazvakali sve ono sto je Amerika (koja je reper rokenrol muzike) izbacila '60. i vec 15 godina im to sad pljuju nazad. Meni se licno svidja jer nisam naleteo na nista drugo da je aktuelno, a da bi me razmrdalo. Takodje gomila skandinavskih (death, doom, black i sta-ti-ja-znam koje sve podvrste postoje) metal bendova su direktni uzori mnogima sa ovog Foruma. Pored toga volim da cujem sta kaze Australija, Kanada i Engleska. USA mi se nesto uspavala ili ja nisam obavesten.

:pivopije:

PS: Posto sam ljubitelj Gibsona, interesuje me, bez bilo kakvih namera, koje ti instrumente uvazavas? Do sad sam probao gomilu i, osim Ibanezovih i Epihone vintage LP, nisam nasao zajednicki jezik ni sa jednim osim sa Gibsonom. Posto sam postovalac najosnovnijih delova, a to je drvo kao rezonator, malo gvozdja da sve to drzi i zice za okidanje. Takvo mi, valjda, uvo i junacka ruka...

Posted (edited)

@Rock City

Nema neke firme posebno. Sve sto je inteligentno spravljeno sa osvrtom na minuli rad. Video sam puno sjajnih gitara, pitaj Isusa ko je sve to pravio. Ovi najvece samo poturaju u stampi, kapitalisticka masinerija je to.

Gibson je prestao da se bavi dizajnom gitara od neke, o, seset prve kad su smislili SG-a. Mislim, alo. Niti su ista promenili na tim svojim gitarama. Uzimaju sve vise para za istu stvari od pre 40-50 godina, koja je sve goreg kvaliteta.

Zamisli da ti Majkrosoft prodaje recimo Windows 1.0. I ne menja nista. Ni ime. Ni pakovanje. Ni kod. I traze sve vise para. I svake godine tupe ma ovo je kraj, nema tu sta, sve je vec smisljeno.

Na kraju krajeva, zato ih je i sjebao PRS, koji nije nista drugo nego kako treba napravljeni Gibson. Al' evo, i taj je prolupao. Halavo to sve.

Edited by Dersu Uzala
Posted

Ne znam ljudi ja celog života sviram solo na Bridge poziciji...I ritam i solo.I nikada mi niko nije prišao i rekao prebaci na neck ne valja ti to.A ja lično ne volim ta muljavi zvuk Neck magneta, čak ga i zovem magnet za brljanje...Uključiš cepiš legato i brljaš, dok ti brige to ne dozvoljava oštriji je takve su mu frekvencije.

Svako ima neki svoj pristup. :pivopije:

Posted
@Rock City

Nema neke firme posebno. Sve sto je inteligentno spravljeno sa osvrtom na minuli rad. Video sam puno sjajnih gitara, pitaj Isusa ko je sve to pravio. Ovi najvece samo poturaju u stampi, kapitalisticka masinerija je to.

Gibson je prestao da se bavi dizajnom gitara od neke, o, seset prve kad su smislili SG-a. Mislim, alo. Niti su ista promenili na tim svojim gitarama. Uzimaju sve vise para za istu stvari od pre 40-50 godina, koja je sve goreg kvaliteta.

Zamisli da ti Majkrosoft prodaje recimo Windows 1.0. I ne menja nista. Ni ime. Ni pakovanje. Ni kod. I traze sve vise para. I svake godine tupe ma ovo je kraj, nema tu sta, sve je vec smisljeno.

Na kraju krajeva, zato ih je i sjebao PRS, koji nije nista drugo nego kako treba napravljeni Gibson. Al' evo, i taj je prolupao. Halavo to sve.

Pa jeste... Gibson ima dobru reklamu i nisu nista novo izmislili po pitanju dizajna. Ali, po meni, to je kao i rokenrol muzika - neka ekipa je dala osnovne principe, a svi svi ostali, evo vam, pa pravite varijacije na zadatu temu "drvo i magnet". Pa sam probao gomilu gitara i zakljucio da mi vise lezi humbucker (ili mini humbucker) od singla (izuzev P-90). Pa sam onda prebirao sve gitare koje imaju takve magnete i dosao do Gibsona (LP) kojeg jednostavno mogu zmureci da prepoznam (kada ga uzmem u ruke) da je Gibson. Ono sto mi se kod njega svidja u odnosu na ostale gitare je toliko izbalansiran izlaz (koristim JCM800 na blagom Preampu) da ne moram da koristim neke pedale pojacivace da bih naglasio solo u odnosu na ritam. Jednostavno ti prepusta da desnom rukom kontrolises te stvari. Nadam se da Gibson cita ovo i da ce mi zbog reklame poslati koji dolar...

Naravno da ima tu i onoga da svi moji Guitar heroji ili sviraju na LP ili imaju bar jedan komad, ali vec imam dosta gitarskog (i binskog) staza da mogu sam da ocenim sta mi odgovara i za mene i za bend.

PRS nikad nisam svirao, ali, evo sada, bih voleo da probam.

Posted (edited)

Kad probas onaj pravi PRS, pre 1995 (znaci 24 praga mora da ima) sve ce ti biti jasno.

Ne znam ljudi ja celog života sviram solo na Bridge poziciji...I ritam i solo.I nikada mi niko nije prišao i rekao prebaci na neck ne valja ti to.A ja lično ne volim ta muljavi zvuk Neck magneta, čak ga i zovem magnet za brljanje...Uključiš cepiš legato i brljaš, dok ti brige to ne dozvoljava oštriji je takve su mu frekvencije.

Svako ima neki svoj pristup. :pivopije:

Ja mogu svasta da radim pa i radim. Splitujem magnete, menjam kombinacije sve tako i splitovane, okrecem im faze. Cudo.

Samo ne sviram ritam na neck pickup-u na distorziji. Sve ostale radnje radim.

Sto se tice muljavog zvuka, ne znam decko niti kaki su to magneti niti kako je to pojacalo. Kod mene pevaju kao hor violina.

Oni Air Norton neck verzija , cudo. Jos moji nisu ni F-spaced a trebali bi da budu, nego se ja tripujem.

Edited by Dersu Uzala
Posted (edited)
Sto se tice muljavog zvuka, ne znam decko niti kaki su to magneti niti kako je to pojacalo. Kod mene pevaju kao hor violina.

Kralju :lol:

Inace sve je to OK, sviram i ja ritam na necku po nekad, ali to je onda funky time :D

I nema potrebe da raspravljate o ukusima, svako voli drugu muziku, gitariste, ima drugacije poglede na zivot ;) Licno nikad ne bih svirao LPa jer mi je neudoban, ima kratku skalu (nikad nisam kapirao In Flames, Aborted i Consecration npr. koji sviraju LP i LPlike dzitre u H stimu :rolleyes: ), a i brate kao klincu mi se nisu dojmili ti gitaroshi sto su furali Gibson/Marshall :bigblue: . Da postoji 7zicani Steinberger sad bi prodao sve sto imam od opreme i resio pitanje gitare for life...

Edited by Marko, Mon_a[MOR]e
Posted

Probao sam jednog tog Pitbull ULa u Kanadi, kad sam gledao neke gitare, ali kratko bas. Cini mi se da je bio prilicno tight (ne ENGL-tight ali sa prirodnijim midlovima, manje procesiran) i gaina kol'ko volis. Jebiga, nisam se igrao tad, a posle sam video ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=uZ_aH7kiN5M

Kul momenat za muzicku preporuku, Hiromi je boginja :wub: . Nego, Dave Fiuczynski(Screaming Headless Torsos, slusao si sigurno) svira tu i fura VHTa - predivan lead ton :rockdevil:

hahaha kralju

u svoju odbranu imam da kazem da imam Whammy i PS5 pa rokam 4 oktave :D

Jebes sve to kad je mlitavo pod rukom :bigblue:

Posted

Ma nije fora u ukusima.

Poceli smo pricu sa EMG magnetima, znaci da pricamo iskljucivo o metalu. A EMG 81 koji je solo magnet ide prvenstveno u bridge poziciju, dok EMG 85 i EMG 60 idi na neck da bi se svirao ritam. Tako ih koriste svi gitaristi. Jedini koga znam je Jirk Hamet koji je stavio EMG 81 i u neck, ali on stavrno svira solaze na bridge magnetu.

Alexi ima samo brdige magnet i to se jasno provaljuje zato sto mu ritam gitara zestoko krlja i vristi, kad cujes pocetak Trashed Lost and Strungout, to je ocigledno. Ostali bendovi sviraju ritam na necku.

He he, izgleda da i vi imate krs gitare i pojacala, kad svirate isto kao i ja :)

@Desru: Vidis sad kako je lako zeznuti se se dok pises cak i ono sto znas :)

Posted (edited)
Ma nije fora u ukusima.

Poceli smo pricu sa EMG magnetima, znaci da pricamo iskljucivo o metalu. A EMG 81 koji je solo magnet ide prvenstveno u bridge poziciju, dok EMG 85 i EMG 60 idi na neck da bi se svirao ritam. Tako ih koriste svi gitaristi. Jedini koga znam je Jirk Hamet koji je stavio EMG 81 i u neck, ali on stavrno svira solaze na bridge magnetu.

Alexi ima samo brdige magnet i to se jasno provaljuje zato sto mu ritam gitara zestoko krlja i vristi, kad cujes pocetak Trashed Lost and Strungout, to je ocigledno. Ostali bendovi sviraju ritam na necku.

He he, izgleda da i vi imate krs gitare i pojacala, kad svirate isto kao i ja :)

@Desru: Vidis sad kako je lako zeznuti se se dok pises cak i ono sto znas :)

Brate ti si nepopravljiv :)

Niko na svetu, ko svira metal, NE SVIRA ritam na neck-u!!!

A sto se aleksija tice, i njegovih snimaka, ko zna na cemu sve on to snima. 99% ne na tom svom signature flying V-u

P.S. jesi siguran da si dobro proucio onu sliku? :)

Edited by nerevarine
Posted
Poceli smo pricu sa EMG magnetima, znaci da pricamo iskljucivo o metalu.
Lukather i Gilmour se ne bi slozhili sa tobom.

A EMG 81 koji je solo magnet ide prvenstveno u bridge poziciju, dok EMG 85 i EMG 60 idi na neck da bi se svirao ritam. Tako ih koriste svi gitaristi. Jedini koga znam je Jirk Hamet koji je stavio EMG 81 i u neck, ali on stavrno svira solaze na bridge magnetu.
Jok. U poslednje vreme gomila ljudi počinje da prebacuje 85 u bridge a 81 u neck, naopačke, kao to je fora.

Khm. Khm khm.

Brate ti si nepopravljiv :)

Niko na svetu, ko svira metal, NE SVIRA ritam na neck-u!!!

A sto se aleksija tice, i njegovih snimaka, ko zna na cemu sve on to snima. 99% ne na tom svom signature flying V-u

P.S. jesi siguran da si dobro proucio onu sliku? :)

I ja sam primetio da čovek konstantno ponavlja nešto neck magnet, pa ili ne zna engleski, ili je pomešao lončiće, ili jednostavno jako voli da razgovara i objašnjava čak i kad mu nije jasno, ko zna.

Posted (edited)
Lukather i Gilmour se ne bi slozhili sa tobom.

Jok. U poslednje vreme gomila ljudi počinje da prebacuje 85 u bridge a 81 u neck, naopačke, kao to je fora.

Khm. Khm khm.

I ja sam primetio da čovek konstantno ponavlja nešto neck magnet, pa ili ne zna engleski, ili je pomešao lončiće, ili jednostavno jako voli da razgovara i objašnjava čak i kad mu nije jasno, ko zna.

Sto pominjes izuzetke? Ovo je metal forum i prica se o EMG magnetima. Uvek ce se naci neko ko se ne slaze, i ko koristi EMG za HIP-HOP ili kao drzac za sapun.

OK, ako ljudi u poslednje vreme RADI FORE prebacuju 85 u bridge a 81 u neck (NAOPACKE kako kazes) znaci da svi koji NE IZVODE fore i fazone u poslednjih 30 godina sviraju ritam na 85-ci u necku, a solo na 81-u u bridgeu, zar ne?

To sto sam u nekom od postova izmesao magnete, je zato sto me vi zbunjujete, a da nije tesko da se tako nesto desi svedoci i potpuno ista greska koju je Dersu napravo odmah nakon mene.

Nemam nameru nista nikom da objasnjavam na silu. Znam da je to sto pricate pogresno, a ko ne veruje nek gleda malo LIVE nastupe HM bendova, pa nek vidi kada je koji magnet ukljucen.

Uostalom i Words_Of_Steel je primetio da nesto nije u redu sa tom vasom logikom kad je malo istrazivao po internetu:

"A to saznanje se kosi sa prethodnim aksiomom,tako da sam sad malko zbunjen Naravno,necu poceti da sviram ritam na necku,ali u cemu je fora?"

Edited by cronnin
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...