рогозуб Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 mozhda su verovali u jednog boga. i njegove ortake :| to je kao neka fora sa bogom Rodom, na foru hindu Brahmana... i pitagorejci, platon i ostala druzhina su verovali u "jednog boga", zvali ga theos, a ove bogove iz mitologija, koji su malo dalje ispod boga, su zvali dajmonima... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thule Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 U svakoj paganskoj mitologiji postoji vrhovni Bog, što ne čini one ostale išta manje Bogovima. Rod, Svarog, Dabog,... i još poneki su vrhovni Bogovi, samo zavisi od plemena, odnosno "naroda". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgazeni bambusi Posted December 30, 2007 Report Share Posted December 30, 2007 Reći "Sloveni su verovali u jednog Boga" je jednako smiješno kao i "trougao ima četiri ugla". ja na to gledam ovako: svako bozanstvo je po jedan pozitivan ili negativan aspekt vrhovnog boga. tako ponegde imamo Beloboga i Crnoboga, odnosno personifikaciju dobra i zla. svaki aspekt boga je poistovecen sa nekom prirodnom pojavom. Iako imamo mnostvo bogova, bozanstava i mitskih bica, jedino zajedno oni cine ravnotezu, harmoniju i savrsenstvo.jer, zamisli preveliki uticaj Peruna (grom nas spalio =)..evo sta Velesova kniga kaze: "Bog se nazivao Triglav, što je ukazivalo na trojedinstvo, gde je umesto trojica korišćena reč Triglav. Reč je, zapravo, o svojevrsnoj analogiji sa hrišćanstvom - jedan bog, ali u tri lica. U isto vreme religija drevnih Slovena bila je i panteistična. Naime, bogovi nisu razdvajani od prirodnih sila. Svaka pojava u prirodi predstavljala je sveprisutnog boga. Svetlost, toplota, munja, kiša, izvor, reka, vetar - sve je bio Bog koji je davao hranu, plodnu zemlju, vodu i sve što je održavalo život. Živeći u potpunom skladu sa prirodom, stari Sloveni su sebe smatrali njenim neraskidivim delom i potpuno se sa njom stapali." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thule Posted December 31, 2007 Report Share Posted December 31, 2007 Velesova knjiga je... u najmanju ruku spekulativan izvor informacija. Bilo kako bilo, ono što se zna o slovenskoj mitologiji je to da ne postoji niti jedan razlog da je smatramo iole drugačijom od bilo koje druge indo-evropske religije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delay Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Stara Vjera Srba I hrvata, poglavlje 1. http://www.zshare.net/download/11176744d756c501/ znam da sam kacio negde, ali ne mogu da iskopam, pa evo ako treba kome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SixStepsOnTheMoon Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Христос је Васкрсао човече! Не смарај нас тим књигама у овим радосним тренуцима. Link to comment Share on other sites More sharing options...
delay Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Ovaj, da... virus uhvatio još jednog, u samohipnozi opsednutog, u slabosti zaraženog, u ignorantnosti uvijenog, standardizovanog kao njegov mekdonalds bog. Ja sam imao savršeno prosvetljujuć dan u prirodi, hvala na pitanju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SATAN-iz Batajnice Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Udarac Ruskih Bogova http://www.zshare.net/download/12394667e548096f/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
delay Posted June 6, 2008 Report Share Posted June 6, 2008 ...a sada... THE REAL STUFF. STARA VJERA SRBA I HRVATA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Da ulepšamo temu Prva slika je prikaz paganskih praznika- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thrym Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 jel ovo Eliwagar? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Eliwagar naša paganska sestra Link to comment Share on other sites More sharing options...
José Luis Chilavert Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 (edited) Nadjoh danas ovo na mediaportalu : Kult Perunov - Slavenski Crni Metal [Demo] (2007) Страна: Croatia Год выпуска: 2007 Стиль: Pagan/Black Metal Формат: MP3 VBR кбит/сек Продолжительность: 23:33 Размер: 46.38 МБ Треклист: 01 - Povratak Poganskih Krvnika 02 - U Smrt S Ponosom 03 - Za Dom, Sad u Boj 04 - Demoni Vjecne Zime 05 - Horde Slavenske http://depositfiles.com/files/6317002 Edited August 6, 2008 by Butna Sila Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Oni otprilike imaju veze sa paganizmom kao ja sa Hegelom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Теша Тешановић Posted August 18, 2008 Report Share Posted August 18, 2008 "Povratak Poganskih Krvnika"-heheh jebote Link to comment Share on other sites More sharing options...
КЈО Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Извињавам се, људи, али мени је ово све јако смешно :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bata Životinja Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 već zamišljam nešto riđe i čupavo kako đuska po Fruškoj gori Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Извињавам се, људи, али мени је ово све јако смешно :] Nema potrebe da se izvinjavaš, samo molim te, reci mi, nisam dobro shvatio šta ti je jako smešno? Paganizam uopšte, komentari ili nešto treće? ili sve? Link to comment Share on other sites More sharing options...
КЈО Posted September 1, 2008 Report Share Posted September 1, 2008 Мој потпис говори. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ivan_Creed Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Nadjoh danas ovo na mediaportalu : Kult Perunov - Slavenski Crni Metal [Demo] (2007) Страна: Croatia Год выпуска: 2007 Стиль: Pagan/Black Metal Формат: MP3 VBR кбит/сек Продолжительность: 23:33 Размер: 46.38 МБ Треклист: 01 - Povratak Poganskih Krvnika 02 - U Smrt S Ponosom 03 - Za Dom, Sad u Boj 04 - Demoni Vjecne Zime 05 - Horde Slavenske http://depositfiles.com/files/6317002 Auuu, ovo prevazilazi vecinu Agro mJetal scJene!!! :rockdevil: Inace, trEklist je kao strofa neke necro-folk pJesme! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
blondie Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Oni otprilike imaju veze sa paganizmom kao ja sa Hegelom. a vidji, bar ste na istom suncu gace susili.... ovi pagani, nemaju gace. izgleda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lunatje Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Covjece ti svakih 5 dana mjenjas vjeru budi hriscanin kao ja HAHAHHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lunatje Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Pa objasni koje su razlike... a: I koja je razlika izmedju vracara(koje se bave magijom,travama i voodoo lutkama),a koja izmedju vestica? :? Pa jedino zavisi kako uz to gledas vracara i magiju, jer magija ti nije ni bela ni crna kako je ljudi zovu dobra i losa magija je magija, a vracar isto moze da leci ili da koristi that energy da nekoga , voodoo lutke malo sam o njima ucila kada sam bila manja, ali.......pa i one se mogu koristiti za lecenje, ne? Trave pomazu...ali preterivanjem i trave mogu doneti losu energiju. Sve ima svoje granice, i sve se treba raditi u normali, samo jos da budes siguran u koje svrhe koristis njihovu moc. Vestica nije isto sto i Vika. Vesticu bih mozda i nazvala onim babama koje gataju, i vezuju se za Satanu i te gadne gluposti. Vestica ce ti dati krv u prilog, ili takvu zrtvu ce prineti, i ja sam npr.od toga shvatila da ako i nju vezemo za paganizam sto je ocigledno, da opet ti moras njegove sile da koristis kako tebi odgovara, i opet vidim da ne postoje stvari koje su ili dobre ili lose. Ali ako si vec Vika, znaci povezan si sa prirodom, postujes je, jer u njoj vidis i osecas Boginju, i zabranjeno je kao zrtvu prinositi krv, ili pravu sacrifice, nego su to plodovi ili seme ili cvece, jer boginja ne prihvata ljudsku krv. Au....lepo je setiti se starih vremena xD Ja preporucujem Viku u svakom slucaju ako si usko povezan sa prirodom i postujes je,i zelis da osetis Boginju i u njoj i u sebi, ali muskarcima koji proucavaju paganizam je Vika uvek bila nezanimljiva i jedna, sto se meni uopste ne svidja.Zar nije lepo biti jedno sa prirodom? Zato sve uvek mora na silu, sa mracnim silama, uvek neki magijski rat, i toliko trosenja energije na pojedine rituale, i toliko unistavanja. Ne svidja mi se to uopste..... Glupo je reci da je Vika za zene...pih..... Sve u svemu, ja sam veoma slabo proucavala slovenski paganizam,jer me je brat ucio cistoj teoriji i praksi, i ucio me da budem wicca. Istoriju cu dublje proucavati kada porastem. Divna temica...xD Da ulepšamo temu Prva slika je prikaz paganskih praznika- AAAAAAWWWW our wheeeeeeeeeel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Novaliis Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Jel lep tocak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lunatje Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Jel lep tocak? Jeste, ali ja imam i lepsi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts