Millosh_024 Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Pitanje za pogane. Jel neko od vas praktikuje ovu vasu "veru" ili samo sedite i kucate po tastaturi dok u pozadini pici May Result.. Jel ste nekad prineli zrtvu? Čoveče, ti svaki put kada jedeš prase za neki od verskih praznika, to je fakat prinošenje žrtve.
Zagrivuk Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Pitanje za pogane. Pravilnik 3.1 Molim bez vredjanja.
Feniks . Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Evo jedan tekst iz Srpskog fronta , dvobroj 11/12 PERUNOV ZAVET Ja, Perun, gospodar vatre, munje i groma, zaklinjem vas nebom, zvezdama i mesecom da ne zaboravite svoje reke, selista i bregove. Ponesite ih i zapamtite ih dok trajete. Imena vasih oceva sacuvajte za vasu decu. Hrastu se klanjajte, lipu postujte, a zrtvu za duse predaka prinosite. Da vam zivot bude spokojan, porod zdrav i proso obilan. Ako svoje mrtve ne postujete neka vam crnbog sudi! Klonite se zovinog grma, vilinog kola, zmijske staze i ponocnog vampira na raskrscu. Neka vam sudjenice i usud budu u pomoci! Vrhovi, staroste, celnici i vojvode, knezevi i zupani, vladajte se u slozi i bratstvu. Starce postujte i pravdu ljubite. Strelce i konjanike birajte medju najsrcanijima. Oruzajte se sa dva koplja ubojita, otrovnom strelama, ljutim macem i lakim stitom. U boj se ne zalecite vec skrovitu zasedu cinite. ROB NIKADA, A SLOBODA DOVEKA PERUN SLOVENSKI PREDAK NEBESKI BOG SVETLA, MUNJE, GROMA I VATRE
Guest 10 dinara Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Perun znaci grom. Ti si rekao Slava gromu jel znas kako nastaje grom?
Novaliis Posted October 6, 2005 Report Posted October 6, 2005 Perun znaci grom. Ti si rekao Slava gromu jel znas kako nastaje grom? A jel ti znas gde su nebesa?
Guest 10 dinara Posted October 9, 2005 Report Posted October 9, 2005 Ne vredi se s tobom raspravljati kad pomislim da sam i ja nekad tako razmisljao :ne: ali na vreme sam shvatio neke stvari. Ajd obrisite ovu temu i otvorite temu pod nazivom Slovenska Mitologija ovako je glupo da postoji tema paganizam(ionako posebno postoji gomila tema o nordijskoj i keltskoj mitologiji)
Novaliis Posted October 9, 2005 Report Posted October 9, 2005 Ma nemojte brisati,otici ce mi silni postovi..Evo nema vise svadje. Bice sve na gentlmenskom nivou.Einherjer jel vazi?
Tomislav Sawyer Posted October 9, 2005 Report Posted October 9, 2005 Čoveče, ti svaki put kada jedeš prase za neki od verskih praznika, to je fakat prinošenje žrtve. Upravo tako.
Millosh_024 Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 (edited) Upravo tako. Samo da dodam: u protivnom bi za večeru uvek trebalo jesti samo hleb i piti vino. Dok je kod pagana gozba baš to -- GOZBA. Hmmm....ako ste paganstvo već sveli na ovo, da li to znači da su i Rimljani i Grci sa svojim Jupiter/Zevs, Atina/Venera, Pluton/Posejdon kao i druge politeističke religije zapravo paganske? Ipak, i tamo su bogovi striktno imali određenu ulogu. Štaviše, iako je Zevs/Jupiter smatran za glavnog (sin Kronosa i sve to...) ipak je bio bog munja....dakle, kao Perun odnosno Thor....uz blagi kompleks Odina. Ti si rekao Slava gromu jel znas kako nastaje grom? To što sad već pouzdano znamo kako nastaje grom ne mora obavezno da menja celu stvar i shvatanje. Kao što više ne moramo da se radujemo kada grom negde opali i započne nam vatru. Mada, današnji čovek u prirodi bi se sigurno radovao i vikao "slava gromu" jer za razliku od njegovih paganskih predaka, nema pojma kako bez upaljača ili šporeta da započne vatru. Shvatite pagane kao druide,rendžere,izviđače. Edited October 12, 2005 by Millosh_024
Avets Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 кад будем видео виле и вукодлаке можда почнем и да размишљам о ведама... приче за децу...ццц
Tomislav Sawyer Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 Da, kao da je neko video Isusa
blondie Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 svaki dan ga vidim. u mnogim situacijama i stvarima. ne bih o Vedama, ne interesuje me. samo sam morala da se ubacim na kratko
Avets Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 Da, kao da je neko video Isusa О БОЖЕ... ООО БОЖЕ... значи, оволику глупост нисам видео...ајде да је оспоравао чуда која је чинио, његово васкрсење и вазнесење- оно што се данас неможе видети (може, али нећемо сад о томе, није тема Хришћанство), али постојање Исуса... ццц
Tomislav Sawyer Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 (edited) svaki dan ga vidim. u mnogim situacijama i stvarima. Vidis, to je veoma psihoticno. Znam ja sta ti hoces...ali zasto su ljudi koji "vide" svoje bogove i bica u koja veruju ludi i poremeceni, a ti blazena i ispravna kada vidis Isusa? Koliko je to egocentricno... Ako okreces nekom tvrdu i suvoparnu stranu, okreni je i sebi. Iz tog aspekta, ni zmajeva ni Isusa ovde nema. Ne mislis tako? Edited October 12, 2005 by Metalbeer
blondie Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 naravno da ne mislim ne prividja mi se Isusov lik poslije molitve i nemam glasove u glavi, i ne klanjam se sumskim vilama niti ih prizivam. vjerujem da sve sto je stvoreno, napisano, uradjeno, naslikano, sruseno, sagradjeno - dotaknuto Bozijom rukom, ali ti sad oces da ti ja objasnjavam hriscanstvo i pravoslavlje. ne mozes mijesati babe i zabe. nisam ni blazena ni ispravna - grijeh je tvrditi tako. ali smatram teskim jeresom prizivanje duhova, klanjanje hrastu, novcu, i kojecemu. ne meditiram, molim se Bogu. nemam zdravstvenih problema. hvala i prijatno.
Tomislav Sawyer Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 nisam ni blazena ni ispravna - grijeh je tvrditi tako. ali smatram teskim jeresom prizivanje duhova, klanjanje hrastu, novcu, i kojecemu. Cool Zanima me, kako gledas na klanjanje ikonama?
Novaliis Posted October 12, 2005 Report Posted October 12, 2005 Cool Zanima me, kako gledas na klanjanje ikonama? To je vec drugo.Ne moras ici u zlu sumu, da bi se klanjao hrastu vec imas licni portal ka bogu.
blondie Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 (edited) eh, svestrani ljudi a tako ograniceni.. ne klanja se niko drvetu. ikona predstavlja NEKOGA. da li vam je to mozda ikada palo na pamet? mozda nije lose da ponekad cisto iz radoznalosti i upucenosti svratite u poneku crkvu i zamolite nekog popa da vam objasni znacenje oltara i ikona. i jos po necega. oce ljudi da diskutuju o stvarima o kojima totalno nemaju pojma. u kuci imam Sv. Jovana sto je slava unazad vijekovima u Krstica.. prezime smo uzeli po Sv. Jovanu Krstitelju. dakle, na ikoni Sv. Jovana je njegov LIK a nikako HRAST i sl. Edited October 13, 2005 by blondie
Tomislav Sawyer Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 eh, svestrani ljudi a tako ograniceni.. rece neko ko van pravoslavlja ne poznaje nista drugo Emanacija pravoslavnih oltara i ikona nije usamljena pojava. sveti predmeti i bica drugih religija takodje imaju isto tako kvalitetnu emanaciju, nekada mozda i kvalitetniju. Pitao sam te, jer me zanimalo kakav odnos imas prema ikonama i odgovor sam dobio, hvala. oce ljudi da diskutuju o stvarima o kojima totalno nemaju pojma. Blondie, Iznenadilo bi te koliko solidno poznajem temu. poz
blondie Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 bitno da ti znas sve o krouliju, leviju, transcedentalnoj meditaciji i sl. i ne samo da znas nego i praktikujes. pazi, ja sam citala jako puno o svim tim stvarima, ali sam mozda prije tebe skontala koliko su pogubne - mozda ti to jos ne vidis? da ne zavrsis kao ona 3 jadnika s VMA na kanalu BK u emisiji o pogubnosti meditacije i kvazi-duhovnosti koju nam prodaju kroz kurseve brzog citanja? ne sumnjam da odlicno poznajes paganizam, meditaciju i jos gomile tih stvari.. `blazeni su siromasni duhom, njihovo je carstvo Bozije`
goThic Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 svaki dan ga vidim. u mnogim situacijama i stvarima. svako vidi ono sto zeli da vidi...
goThic Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 eh, svestrani ljudi a tako ograniceni.. ne klanja se niko drvetu. ikona predstavlja NEKOGA. da li vam je to mozda ikada palo na pamet? mozda nije lose da ponekad cisto iz radoznalosti i upucenosti svratite u poneku crkvu i zamolite nekog popa da vam objasni znacenje oltara i ikona. i jos po necega. majku mu, govoris da su drugi ograniceni, a ne mozes da shvatis da to drvo nekome mozda predstavlja nekoga (pretka, boga, sta vec)...
blondie Posted October 13, 2005 Report Posted October 13, 2005 brate, a o cemu ja pricam? PA DA DRVO PREDSTAVLJA NEKOGA ILI NESTO. mario gubis se u posljednje vrijeme.. od teme CKM do Srbi the Niggaz.. a kao sto svako vidi ono sto zeli - gore je kad oni koji imaju oci NE VIDE.
Recommended Posts