Jump to content

Recommended Posts

Posted

Улоговах се на ДА безвезе, да бих видео шта је то било толико страшно на оној фотки Бондиџ Фери, и не могу да верујем како дивних фотографија има... Цццц, љепоте...

Posted

@Double Fire - sad sam tek video koji aparat imas... kaki je? kako sluzi? ja sam u fazi skupljanja para za kupovinu novog... sad imam Fuji FinePix S5600 i razmisljam da ga zamenim za S9600... jel imade neko tu sklopociju da mi kaze kako ga sluzi?

Posted

Moj decko ima S9500 a ortak je uzeo S9600 posle S6500 (jebao vas Fuji :) ) i kaje se sto nije odmah uzeo dSLR jer upgradeom nije dobio nista (d'oh) :)

ja bih na tvom mestu uzela Canon 400D kit s popustom kod Axela ili BMa ko je vec povoljniji, iste pare kao 9600.

Posted
ja bih na tvom mestu uzela Canon 400D kit s popustom kod Axela ili BMa ko je vec povoljniji, iste pare kao 9600.

Canon 400D kit kosta skoro 600€ (595€) a fuji S9600 kosta 350€... jasna je meni razlika u kvalitetu naravno, drage volje bih ja kupio taj canon, a jos radije neki Nikon, ali ipak dzep mi nije toliko dubok... :sad:

Posted

TEST:

http://www.bmfoto.co.yu/test/finepix-s-9600

Konačna ocena:

Šta je dobro:

* Visoka rezolucija, velika količina detalja, siguran napredak u odnosu na S 6500 fd

* Raspon objektiva bez premca, dobar optički kvalitet po celom formatu, veoma male geometrijske distorzije

* Mehanička zum kontrola

* Nizak nivo šuma, mada ne kao na S 6500fd

* Prilično brz i precizan autofokus, jaka AF lampa

* Dobar makro mod u kombinaciji sa visokom rezolucijom daje jaka uvećanja

* Dobar LCD ekran, kvalitetno elektronsko tražilo

* Kontakt za spoljni blic

* Dobar autonomija snimanja

* Mogućnost korišćenja xD i CF memorijskih modula

* Odličan odnos kvalitet-cena

Šta je moglo biti bolje:

* Premalo razlika u odnosu na prošlogodišnji model S 9500

* I dalje spor i komplikovan pregled slika

* Spor burst mod, spor upis na karticu

* Nepregledan i često nelogičan meni usporava rukovanje

* Previše dugmića na telu, loša iskorišćenost njihovih funkcija, u celini komplikovano rukovanje

* Nedostatak prečica na telu za često potrebne opcije balansa belog, samookidača i ISO vrednosti, dug put u meniju do njih

* Nema TTL regulacije spoljnog blica (ovo na većim žižama posebno smeta)

* Nema skale daljine za manuelni fokus

* Optička stabilizacija bi dala sasvim novu dimenziju ovom uređaju

Posted

Pa ko nema dubok dzep niti tendenciju da ga znacajno produbi prodavanjem fotki zaista nema razloga da kupuje dSLR. Tu te stalno vuce da trosis jos i nikad nisi skroz zadovoljan. Uzmi Fuji 9500 ako je iole jeftiniji od 9600 posto nema svrhe da uzimas ovaj drugi kad nije bolji.

Posted

eh pa za prodaju ne ide to tek tako, treba ti pocetna investicija od minimum k evra da bi ista znacajno zaradio... jer cak i vrhunske slike radjene aparatom od 2k evra, s modelom koji kosta 50e na sat i studijska rasveta od par k evra ne kostaju vise od par centi - do par dolara po slici. Znaci dugo ne bi nista znacajno zaradio jer moras da se "probijes".

tako da to nije nesto za sta svako treba da se hvata. Cak i sa svom tom opremom treba ti komercijalan nacin razmisljanja, mnooooogo neuspeha (komisija odbija slike ko luda, gledaju slike na 100 ili cak 300% uvecanju, traze mane). Znaci veeelike pare + ogroman trud + vreme = mozda povracene pare.

Ja imam kinte pa mogu da izigravam rekreativnog fotografa ali sve je to daleko od zaradjivanja na fotkama.

Posted (edited)

Uh ljudi svaka čast, ima gore dobrih slika koliko sam stigao da pogledam. Al stavljajte još!! =)

Ja slikam tek nekih mesec dana (ako se ne računa slikanje telefonom) i ovo su mi maltene prve slike...

Slikano je nekim običnim digitalcem...

maslačak

neki random cvet

katedrala ns

zalazak 1

zalazak 2

dunav

Inače imam ovaj predmet na faxu i za početak mi je bitno da su samo korektno odrađene, zanimljivost i ne toliko...

Edited by Dead Man Walking
Posted

bas sam to hteo da kazem

Jesam, jos pre ihahaj, na jesen recimo :D Fali mi jos 2 objektiva da kazem da imam sve :lol: + neka sitna rasveta da moze da se radi i unutra.

@Astrallis: nemoj pogresno da me shvatis za ono "ma nemoj", samo mi je bilo ironicno sto se isto pise i za skroz lose slike :D Te su i meni omiljene, valjda nikako da se otresem klishea s nebom samo se sad vadim pred sobom kako pravim malo istripovanije slike (ono sunce sto lici na mesec i sl).

manje vise sve zaista korektno, a ova je vrlo vrlo fina za print koji bez ikakvih problema moze na zid:

http://poppaea.deviantart.com/art/Liquid-Sunset-I-70939438

OT no. 1: btw. sta je "cudoviste" o kome pricate?

OT no.2 : otarasila si se 350d i uzela 40d? sto ne uze neko dobro staklo umesto toga? tela propadaju, objektivi ostaju...

OT no.3 : sta sad imas od objektiva? jos te nije uhvatio Lens Lust Disease? ja ne verujem da cu ikad reci da mi treba jos samo 2 objektiva :)

Posted
sta je ovde korektno odradjeno :confused: korektno znaci pravilno eksponirano, tacan fokus, tacan white balance... ovde nema nista od toga.

Ni na jednoj slici nema ništa od toga?? :confused:

Pre svega sam imao na umu da bude dobro postavljeno kompozicijski, izuzevši eventualno sitne detalje koji bi se mogli odseći sa strana...

Posle toga je naravno bitan white balance.

Po meni su prva i zadnja dosta loše al ostale sam mislio da mogu da prođu po gore pomenutim kriterijumima...

Posted
Ni na jednoj slici nema ništa od toga?? :confused:

Pre svega sam imao na umu da bude dobro postavljeno kompozicijski, izuzevši eventualno sitne detalje koji bi se mogli odseći sa strana...

Posle toga je naravno bitan white balance.

Po meni su prva i zadnja dosta loše al ostale sam mislio da mogu da prođu po gore pomenutim kriterijumima...

lets face it: tu nema kompozicije.

na prvom maslacku, haoticna pozadina, kugla maslacka odsecena, model u pozadini zamagljen beyond identification, nema tacke fokusa, kao slucajan snapshot, lomo, pocket shooting

na drugom cvetu cvet stavljen u sredinu, most. boring. composition. ever.

katedrala: opet random shooting, nema prvog plana, nema drugog plana, katedrala iz loseg ugla, los kadar, vristeci konvergirajuce vertikale bez ikakve ideje, haoticno, bez glavnog subjekta, u stvari deluje bez ikakvog subjekta

zalasci sunca: gomila praznog prostora. gde je tu prvi plan, drugi plan, bilo kakav point of interest. ima tu nekih trecina koje vise lice na petine (na prvoj), ali nista se brate ne vidi, nebo je isprano preeksponirano, zemlja je ubijena u senkama, nema reci o smisljenoj kompoziciji. druga - ona kola na raskrsnici, gomila bespotrebnog prostora (to NIJE negative space koji se koristi, to je useless ugly looking space).

kompoziciono, eksponometrijski, idejno - sux. big. time.

sto se tice WB - NE POSTOJI TACAN WB. postoji samo WB pogodan za onu atmosferu koju ti zelis da istaknes.

kao prvo moras da znas sta zelis da slikas. onda moras da znas kako zelis da ga prikazes. onda moras da znas kad i gde da ga postavis. onda moras da znas kako da ga capture-jes da se poklapa sa tvojom unutrasnjom vizijom, na kraju ga obradjujes da postignes emphasis na points of interest na toj fotografiji kako bi ona ispricala pricu.

opet na kraju mozes da se vadis na onu staru:

one photo out of focus is mistake

ten photos out of focus are experiment

hundred photos out of focus are style

Posted
bas sam to hteo da kazem

manje vise sve zaista korektno, a ova je vrlo vrlo fina za print koji bez ikakvih problema moze na zid:

http://poppaea.deviantart.com/art/Liquid-Sunset-I-70939438

OT no. 1: btw. sta je "cudoviste" o kome pricate?

OT no.2 : otarasila si se 350d i uzela 40d? sto ne uze neko dobro staklo umesto toga? tela propadaju, objektivi ostaju...

OT no.3 : sta sad imas od objektiva? jos te nije uhvatio Lens Lust Disease? ja ne verujem da cu ikad reci da mi treba jos samo 2 objektiva :)

Hvala :D

'cudoviste' je na ovom forumu ocigledno svaki aparat skuplji od 400e :)

Nisam ja nikad imala 350D pu pu pu, ja kad kupujem odmah kupim ono sto mi najbolje lezi :) tako da sad ovo teoretski ne moram nikad da menjam. Objektivi me ne 'pale', hocu da pokrijem opseg koji mi treba i to je to. Imam 17-40, 50 1.4 i 70-300 IS, fali mi 100 macro i mozda 10-20 sigma.

P.S. POSTOJI tacan WB i to je WB na kojem je belo zaista belo, nemoj sad da kvaris lupetanjem :)

A atmosfera je druga stvar. Krsenje pravila ide tek kad ih savladas a ne kad ih nesvesno krsis.

Posted

Ja imam Canon Power Shot A530 i ono svestan sam ja da to nije bas najsrecniji aparat. Fotografiju pasivno proucavam/bavim se njome neko duze vreme, ali kao sto rekoh mnogo sam kilav pa nisam bas neki fotograf. Nego me zanima jedno, posto sam ja sve o fotografiji naucio iz zastarelih prirucnika navikao sam na rad sa analognim(krdzama od) aparata. Pa me sad zanima sta tacno predstavalja ovo ISO na mom aparatu. Jel to nesto kao DIN ili sta. Jer meni u uputstvu pise nesko kao odredjuje brzinu zatvaranja blende ali to je valjda ekspozicija a nju zanm da namestim pa me zanima sta je to ISO? Fala.

Posted

Čemu služi net osim da se ide na yumetal? :razz:

ISO - Skraćenica od "International Standards Organization". Koristi se kao vrednost za osetljivost senzora fotoaparata na svetlo. Standardne vrednosti osetljivosti senzora su 100, 200, 400, itd... Što je veći ISO broj, to je veća osetljivost senzora. Medjutim, kao što se kod konvencionalnih aparata pri snimanju sa filmovima visoke osetljivosti javljala takozvana "zrnastost", kod digitalnih aparata se pri snimanju sa visokom ISO vrednošću pojavljuje digitalni šum - "Noise", sa sličnim vizuelnim manifestacijom.

Kod konvecionalnih fotoaparata se zvalo ASA (od "American Standards Association").

Posted
Kod konvecionalnih fotoaparata se zvalo ASA (od "American Standards Association").

Ali ASA nije isto što i ISO. Kod starijih fotoaparata pojavljuju se oznake ASA i DIN standarda, pri čemu je DIN (Deutsches Institut für Normung) nemački sistem prihvaćen gotovo svuda u Evropi. Kod ruskih aparata pojavljuju se standardi DIN i ГОСТ (Государственный стандарт), što je naravno ruski standard.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...