Jump to content

Knjiga koju trenutno čitate?


Recommended Posts

  • 3 weeks later...
On 2/28/2024 at 2:32 PM, Uruk said:

preporucio bih i film. vecini ljudi kojima se svidi knjiga se razocaraju filmom. po meni - bas dobro dopunjuje knjigu 😄 ili kako rece neki lik iza mene u bioskopu "tri sata blata i govana". ali kad sam procitao knjigu nekako...shvatim u kom sranju (bukvalno) je ziveo taj lik . knjiga to na neki drugi nacin docarava, ovde je prilicno direktno i bukvalno...

ima 2 ekranizacije, ja sam više za prvi film

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad smo kod bajki, trazim vec danima neku decju knjizurinu za poklon

Ne mogu da verujem koliko je odvratan dizajn i koliko prizeman jezik koji se upotrebljava u danasnjim knjigama za decu, sve neke slikovnice i nista lepote pisanja

Gledam ove moje knjige kad sam bila mala, pa i danas mi je gust da ih prelistam, imale su neku dozu ozbiljnosti u izradi koju danas ne nalazim nigde, nekako nemam osecaj da su namenjene nekom uzrastu, prosto su knjige, samo je sadrzaj bajkovit

 

TL;DR - da li je neko u skorije vreme pazario prelepu knjigu za decu koja izgleda kao da ce da traje?

EDIT: Evo nasla sam primer: https://www.facebook.com/100063510129456/posts/3981521651920110/

EDIT2: Evo kako sada izgleda 365 izdanje: https://www.facebook.com/photo/?fbid=197080916051241&set=pcb.197081329384533&locale=ms_MY 
Ova "razbojnici u bekstvu" je napisana na dve strane u mojoj verziji knjige

Edited by Havočka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam sinu kupio Pet Prijatelja - Ukleti zamak, ali je paperback. Na zalost one od pre deset godine su imale tvrd povez i lepo izgledale dok su ove nove prilicno ruzne.

Ima lepsih na oko, ali je sadrzaj truba dok je ovo ipak deci zanimljivije i edukativnije.

 

Evo sada vidim ima i tvrd povez u Delfiju. Nije bilo pre neki dan kada sam uzeo. I slika je cak normalna za razliku od one ruznoce na onoj sto sam ja uzeo.

Edited by HEFEST

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
On 5/28/2024 at 11:27 AM, HEFEST said:

918OfTADCLL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Za sada sam pročitao Dissolution, Dark Fire, Sovereign i Revelation. Knjige sabijaju i kada malo bolje razmislim neću nastaviti da gledam seriju jer je u odnosu na knjige baš loša. Pre toga mi se učinilo da vredi pogledati, ali sam sada promenio mišljenje. 

Na moru pročitah i ovo:

s-l1600.jpg

Apsolutno fenomenalno. Ne znam kako ovo ranije  nisam uzeo da čitam, ali sam najzad ispravio grešku koja se decenijama otegla.

Takođe pročitah i ovo:

81+FHU5uBJL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Remek delo. Apsolutno neprejebivo. Zašto naši moroni ne prevedu ovo stvarno ne mogu da shvatim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tokom odmora sam uspeoo da se trznem iz čitalačke letargije i da pročitam jedan roman. Veliki uspeh (zamislite da izgovaram to kao Borat, ali mnogo neuspelije jer nemam tu žišku u glasu) kada se uzme u obzir da sam napravio poveću pauzu sa knjigama.

Frederik Begbede jeste čovek i muškarac, radio u polju marketinga, čak je vodio i svoj šou na televiziji, a onda otperjao i odlučio da bude i pisac. To odmah daje naznake da se radi o jako teškom čoveku, ali nisam ni pretpostavljao koliko teškom.

Booka je većinu njegovih romana prevela kod nas, i od svih muških pisaca koje imaju na lageru, njega najviše guraju pored Ulebeka i Knausgora. Živo me interesovalo šta može da mi ponudi sa ovim romanom koji ima zanimljiv prevod pravog naslova konvertovane u dinarsku vrednost. (699 dinara)

Oktav je na vrhu marketinške agencije u Francuskoj, u kojoj rade sa raznim firmama pokrivajući šarenolike proizvode. Ali iako ima unosan posao, vanserijsku mogućnost da plodi razne mlade modele, i dovoljno novca da ne mora više da radi. Jebe ga ono što jebe čitav ljudski rod, a to je unutrašnje nezadovoljstvo, a možda i najopakije stanje, dosada!

Kroz njegovu cinično natopljenu vizuru sveta marketinga, uvidećete neke praktične savete kako biti najefikasniji na tom poslu, ali ujedno kako i prodati veći deo svoje duše zarad čega? Toliko novca da ćete izgubiti bilo kakav emotivni kompas i mogućnost da budete u realnosti kakva jeste? Da možete nekoga da zavolite i skrasite se?

Begbede piše svaku rečenicu sa toliko cinizma, da ona curi iz knjige kada je otvorite, i to mi nije prijalo. Mislim da više to dominira svime nego neka promišljanja i situacije koja je načeo, i nažalost nije mogao da koherentnije završi knjigu. Pribegao je lenjom absurdističkom pristupu i rešenju svega šokantnim dešavanjima, koja ruku na srce posle toliko decenija deluju klinački i naprženo.

Funkcioniše deo gde je predvideo da će marketing mutirati kao i razne korporacije za koje je rađen i da će nam servirati jednu verzije istine bez koje većina sadašnjih generacija neće moći da živi, a tto je usecanje reklama u naše moždane sive mase i masovna hipnotisana gomila konzumenata (hej i ja tu pripadam, ali se trudim da smanjim, bogca ti!) koja voli da otvori svoj novčanik i uradi se malim dozama dopamina novom kupovinom ili ubeđivanjem da to nešto skupo i lepo jeste potrebno.

Biću pažljiv sa preostalih par romana koje sam uzeo od njega naslepo, ako nastavi u ovom stilu, biće to lagano preskakanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...