vudun Posted May 16, 2008 Report Posted May 16, 2008 Ja ćitam Grabljicivu, ima dosta detaljnih opisa jebaćine.to m ise svidza.Zena nema dlaka na jezika i to je prava stvar....a ne ko ovi sto pisu ''i onda je svoj polni organ, palako...'' lepo kazes ''kurac u picku'' i kraj price. 'Бем му чудо, ди се потрефи да истовремено читамо исту књигу ?!? ... сатиричан осврт на спонзоруше & кримосе данашњег доба - поента Грабљивице.
Leona Posted May 17, 2008 Report Posted May 17, 2008 Upravo procitala od Hermana Hesea Sidartu.... Ae sad blago meni, Na Drini Cuprija
vudun Posted May 17, 2008 Report Posted May 17, 2008 Sidartu ne treba samo čitati već i osetiti, udahnuti ... ... Onom ''Grabljivicom'' nisam oduševljen, moglo je i bolje...a najjači je onaj ''intro'' sa svim mogućim imenima.
Bejbe Kompajler Posted May 17, 2008 Report Posted May 17, 2008 OK, победиЈо си - твоја је боља иначе, сад читам нешто "Уклесана у камену", за почетак је добро...
quiet Posted May 17, 2008 Report Posted May 17, 2008 Upravo procitala od Hermana Hesea Sidartu.... Ae sad blago meni, Na Drini Cuprija isto i ovde. samo što je moram pročitati bar još jednom (sidartu). sad se prelazi na zaslepljenost elijasa kanetija.
AstralliS Posted May 18, 2008 Report Posted May 18, 2008 Upravo procitala od Hermana Hesea Sidartu.... Ae sad blago meni, Na Drini Cuprija Da nastavim sa Heseom... "Umeće dokolice".
Laurelin Posted May 19, 2008 Report Posted May 19, 2008 Mikael Niemi - "Popularna muzika iz Vitule" @AstralliS - kakva je? Bas sam juce razmisljala dal' da pocnem da je citam!
AstralliS Posted May 19, 2008 Report Posted May 19, 2008 @AstralliS - kakva je? Bas sam juce razmisljala dal' da pocnem da je citam! Od kad je sveta i veka , umetnicima je povremeno bila potrebna dokolica, delom da objasne sebi novostečeno i da nesvesno urađeno puste da sazri, delom da se u besciljnom davanju ponovo približe prirodnom, da ponovo postanu dete, da ponovo osećaju da su zemlji, biljci, steni i oblaku prijatelj i brat. Nevažno je da li neko smišlja metafore, ili stihove, ili samo želi da radeći sam sebe izgrađuje i dopunjuje, za svakog od njih su pri tom nephodne pauze. Odlično. Inače evo linka odakle možete skinuti veliki broj e-knjiga, ja ne praktikujem takav način, ali nije na odmet da se zna da postoji i to. Dakle: http://www.baneprevoz.com/bane/bok/index.html
SixStepsOnTheMoon Posted May 20, 2008 Report Posted May 20, 2008 (edited) Nastavak romana Dopler (Geopoetika, 2005) u kojem istoimeni lik napušta dom, društvo i porodicu i odlazi da živi u prirodi, izražavajući tako protest protiv potrošačkog društva i perfekcije koju to društvo kao cilj nameće. U Volvo Kamionima, on svoju odmetničku avanturu nastavlja u šumovitim, slabo naseljenim područjima susedne Švedske i daleko od toga da je usamljen u svom ekscentričnom načinu života. Pre bi se moglo reći da je najnormalnija osoba među galerijom neobičnih likova koje tamo sreće. Kritika naše civilizacije, savremenog društva i opštenametnute briljantnosti u ovom čudnovatom i maštovitom romanu dobija još oštriji ton od onog u Dopleru, a Luov prepoznatljiv humor kod čitalaca izaziva gotovo histeričan smeh, na samoj granici plača. Erlend Lu Erlend Lu je rođen 1969. godine u Norveškoj. Pravio je kratke filmove i muzičke spotove, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije. Objavio je romane: Prohujalo sa ženom (1993), Naivan. Super. (1996), L (1999), Činjenice u Finskoj (2001), Dopler (2004), Volvo Kamioni (2005), kao i četiri knjige za decu koje je ilustrovao Kim Hiorti. Po njegovom scenariju 2000. godine snimljen je film Detektor. Za kratko vreme postao je kultni norveški pisac, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika. Osvojio je više nagrada: Nagrada Ministarstva kulture za dečju slikovnicu Veliki crveni pas, 1996. godine; Nagrada kritike za Kurte quo vadis?, 1998; Nagrada knjižara za roman L, 1999; U Strazburu je 2006. godine dobio Evropsku nagradu mladih čitalaca (Prix européen des jeunes lecteurs) za roman Naivan. Super. izvor : http://www.geopoetika.com/book.php?id=485 Могу само рећи да је књига феноменална и симпатична,Ерландов смисао за хумор никог неће оставити без суза.Наставак романа Доплер који је такође хумористичан на Ерланд Луов начин ,али је мени наставак Волво Камиони много маштовитији и смјешнији.Све препоруке. Ко буде читао препознаће ко је Фон Боринг велики љубитељ птица и извиђач.Можда нови Чак Норис? Edited May 20, 2008 by SixStepsOnTheMoon
~Highlander~ Posted May 29, 2008 Report Posted May 29, 2008 Den Simons - Endimion Za razliku od prve dve knjige, ova pomalo smara. Mnogo se čovek prepustio opisivanju pejzaža...
AstralliS Posted May 29, 2008 Report Posted May 29, 2008 Opisivanje sitnica, i tih "nebitnih" delova je krasota svakog romana, a ne nešto što bi trebalo da smara.
~Highlander~ Posted May 29, 2008 Report Posted May 29, 2008 Opisivanje sitnica, i tih "nebitnih" delova je krasota svakog romana, a ne nešto što bi trebalo da smara. Jeste, ali mi se verovatno čini da smara zbog prva dva dela, koja su ultra-dobra.
Faustus Posted May 29, 2008 Report Posted May 29, 2008 Opisivanje sitnica, i tih "nebitnih" delova je krasota svakog romana, a ne nešto što bi trebalo da smara. Ma da... Pogotovo sam spoznala krasotu kad sam dohvatila u ruke Americki psiho! Ili Cica Gorio! O, boze!
SATAN-iz Batajnice Posted May 30, 2008 Report Posted May 30, 2008 Znaci Cica Gorio...Secam se toga iz srednje,kako sam se smorio...Nikad gore...
Hudini Posted May 30, 2008 Report Posted May 30, 2008 Opisivanje sitnica, i tih "nebitnih" delova je krasota svakog romana, a ne nešto što bi trebalo da smara. Ali samo do određene granice. Nikako Balzakova šoljica za kafu na tri strane. Doduše Balzak je bio plaćen po obimu pa to donekle i razumem.
AstralliS Posted June 2, 2008 Report Posted June 2, 2008 Hahah... No, mislim da Onore ni na koji način nije "smorio" opisom šoljice, jer se "kosi" sa onim pre i posle toga, tako da opet sve deluje u domenu razumnosti. Znaci Cica Gorio...Secam se toga iz srednje,kako sam se smorio...Nikad gore... Hmmm... Meni to bio jedan od ok romana u srednjoj. Čitao sam ga bio u sedmom razredu, tačnije u periodu bombardovanja. Valjda nisam imao šta da radim, pa mi čitanje predstavljalo razonodu.
Hudini Posted June 2, 2008 Report Posted June 2, 2008 I meni je u suštini "Čiča Gorio" bio OK (sjajni su delovi kad opisuje providnost grofičine haljine na 2 strane ), ali kad izuzmeš prvih stotinak strana knjige gde samo opisuje kuću. Kad sam prvi put čitao "Sitničarnicu Kod Srećne Ruke" Gorana Petrovića, opis one knjige u koju na kraju ulaze glavni junaci me je neodoljivo podsetio na prvih stotinak strana "Čiča Gorija".
AstralliS Posted June 2, 2008 Report Posted June 2, 2008 (edited) Haha, Hudini, kako uopšte imaš njuha da pomeneš knjige koje ostavljaju slične utiske na obojicu? Čuo sam već negde, na nekom forumu, poređenje Sitničarnica-Gorio, sličnosti u deskripciji. Volim detaljnu deskripciju, "kretanje" po stvarima uzduž i popreko, izvlačenje istih u prvi plan i šetanje background-foreground. Pominjao sam već, veoma cenim Pamukove narativne sposobnosti, detaljisanje, "sitničarenje" koje je jednako zanimljivo kao i opisivanje "krupnih, predvidivih" događaja. Edited June 2, 2008 by AstralliS
Recommended Posts