metal guru Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Pročitao majstora i margaritu, šta reći, vrhunska satira, komedija ali ima i jezivih, okultnih scena, i ljubavna priča. Čitljivo i jako zabavno. Remek delo. Trenutno Lavkraft - u planinama ludila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 Pročitao majstora i margaritu, šta reći, vrhunska satira, komedija ali ima i jezivih, okultnih scena, i ljubavna priča. Čitljivo i jako zabavno. Remek delo. Jedno od većih razočarenja mi je ta knjiga, a početak je tako obećavao... 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
metal guru Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 obrazlozi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted May 5, 2017 Report Share Posted May 5, 2017 Očekivao sam satanu, sektu, okultizam, početak je tako obećavao, mistična pojava na klupi na početku ako se dobro sećam, na kraju sam dobio mačka mađioničara i vešticu na metli... Jazz dernek iz "Stepskog vuka" > zlog mačka iz "Majstora i Margarite" 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
metal guru Posted May 5, 2017 Report Share Posted May 5, 2017 Očekivao sam satanu, sektu, okultizam probaj drugog Rusa, Valerij Brjusov - ognjeni andjeo. nisam jos stigao da procitam(kupio primerak na proslom sajmu), ali cujem da su tu eksplicitnije i detaljnije prikazani crni sabat, invokacija, prizivanje, inkvizicijsko ispitivanje itd... https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fiery_Angel_(novel) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Karnisero Posted May 5, 2017 Report Share Posted May 5, 2017 To sam jednom počeo, nije mi se nešto dopalo, možda dam drugu šansu, zbog Amerike tog vremena. Ја нећу одустати, али вала ми није ово требало. Laloviću čiju verziju čitaš? Ovu Laguninu ili Geopoetikinu? Mislim da Laguna nije obezbedila prava na full verziju knjige gde ima dosta dobrih priča i eseja i pravih imena likova, plus nema cenzure. Keruak i nije naročit pisac, dobar je da opiše te momente ludila kada ljudi ožive, ali generalno što je postajao stariji i ogorčeniji gubi se ta žiška i samo si u fazonu kome ovo treba. Šteta što nikada neće dobiti prikladnu ekranizaciju tog romana, onaj film je bio propuštena prilika. Od njega bih još preporučio Podzemnike (The Subterraneans) o zabranjenoj ljubavi sa jednom ludom crnkinjom. Узео Лагунину верзију. Генерално Американце и Енглезе сматрам за никакве писце у 99 одсто случајева, што ми се овде и доказује. Него га Мураками вечито хвали и наводи као једног од омиљених писаца, па сам решио да пробам. Даћу шансу још Хемингвеју, Харпер Ли и евентуално Фантеу и то је то. Заиста ми је сва енглеска и америчка литература не рачунајући Орвела нижеразредна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LoveHateLove Posted May 5, 2017 Report Share Posted May 5, 2017 I ja se slazem za Amere i Engleze. Bas citam Pogledaj dom svoj andjele od Tomasa Vulfa. Ajde da kazem da nije losa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted May 5, 2017 Report Share Posted May 5, 2017 Možda probati s Delilom, Pinčonom, Milerom, Melvilom, Vonegatom, Foknerom, Helerom, Filipom Rotom, Vitmanom, Karverom, Majlerom, Fleneri O Konor, i tako. Moglo bi da pomogne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Karnisero Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Пробао са Де Лилом и Филипом Ротом. Не кажем ја да је то смеће, али рецимо - читао сам Великог Гетсбија. Неки просечан српски писац типа Симо Матавуљ је појам за оно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Aaaaa, ne bih se složio. Matavulj je za srpske prilike u devetnaestom veku sjajan pisac, a Ficdžerald dolaz iz sasvim drugog vremena. "Getsbi" je savršeno napisana knjiga, matematički, kao kada bi Karver pisao romane. Ali, senzibilitet je nešto sasvim drugo, respect, samo mislim da je šteta odustati od čtave jedne fantastične književnosti, šta god bio razlog. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antikristina Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Pilipenda je uz Među svojima nešto najbolje (možda i jedino) što pamtim iz osnovne škole Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted May 7, 2017 Report Share Posted May 7, 2017 Eto. Kažem ja... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 I ja se slazem za Amere i Engleze. Bas citam Pogledaj dom svoj andjele od Tomasa Vulfa. Ajde da kazem da nije losa. Kod te knjige sam odustao posle rečenice koja mislim da zauzima jedno 2-3 strane... Ја нећу одустати, али вала ми није ово требало. . Генерално Американце и Енглезе сматрам за никакве писце у 99 одсто случајева, што ми се овде и доказује. Даћу шансу још Хемингвеју, Харпер Ли и евентуално Фантеу и то је то. Заиста ми је сва енглеска и америчка литература не рачунајући Орвела нижеразредна. Hemingvej se meni ne sviđa nešto preterano, dobre su knjige ali ne i epohalne. U "Za kim zvono zvoni" i pogotovu "Sunce se ponovo rađa" 50% sadržaja je ispijanje vina.... Stajnbek je meni odličan, sve tri od njega što sam pročitao su fenomenlane, Harper - "Ubiti pticu rugalicu" i Kapote - " Hladnokrvo ubistvo" obavezno štivo, tu nema greške. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 Priče Hemingvejeve, priče. "Bregovi kao beli slonovi", npr. Stajnbek sjajan, ne uvek na istom nivou. Poslednje dve klasici. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мајор Гашпар Posted May 10, 2017 Report Share Posted May 10, 2017 probaj drugog Rusa, Valerij Brjusov - ognjeni andjeo. nisam jos stigao da procitam(kupio primerak na proslom sajmu), ali cujem da su tu eksplicitnije i detaljnije prikazani crni sabat, invokacija, prizivanje, inkvizicijsko ispitivanje itd... https://en.wikipedia...ry_Angel_(novel) Тренутно је у Службеном гласнику на акцији ова књига. http://www.slglasnik.com/biblioteka-knjizevni-glasnik/kolekcija-glasovi-sveta/ognjeni-andjeo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted May 11, 2017 Report Share Posted May 11, 2017 Danas ide Aragon: https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Paysan_de_Paris Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Karnisero Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Јевгениј Замјатин - Ми 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
metal guru Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Kurt Vonegat - klanica 5 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Voltaire - Zadig // Micromegas Obožavam format filozofske bajke/priče, šteta što je taj žanr zamro sa popularizacijom romana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Murakami - Moj slatki Sputnjik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Anri Mišo - Klovn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelystor Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 Charles Dickens - The Old Curiosity Shop Link to comment Share on other sites More sharing options...
El Karnisero Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 Murakami - Moj slatki Sputnjik На енглеском или на српском читаш? Питам због наслова, Геопоетика је превела Спутњик љубав, a на енглеском је ваљда Sputnik Sweethart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Hrvatskom. Kindle. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koroviev Posted June 9, 2017 Report Share Posted June 9, 2017 Maks Friš - Štiler. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts