lunja Posted July 11, 2003 Report Posted July 11, 2003 eeeeeeeeee obozhavam ovakve teme, omiljena knjiga najkompleksnija i najzanimljivija i najduzha je DUNE enivej chitam je vetj godinu dana
ursus arctos Posted July 14, 2003 Report Posted July 14, 2003 DINA je bolest... posle seste knjige me ne interesuje sta se desava sa kucom Atreid
THE WIZARD Posted July 17, 2003 Report Posted July 17, 2003 meni je najbolja kniga LOTR i sve sto ide uz to npr. SILMARILION, TOLKINOV PRSTEN,... itd. svidja mi se HAJDUK U BEODRADU i ostale knjige sa HAJDUKOM POTER mi se svidja(KNJIGA) ima jos knjiga kojih nemogu sad da se setim
Big Bad Wolf Posted July 18, 2003 Report Posted July 18, 2003 Citav Tolkinov ep o Srednjoj Zemlji, sve kjige o Dini osim zadnje 4, i, naravno, Hazarski Recnik (krajnje uvrnuta knjiga koja odgovara mojoj psihi).
Hurin Posted July 27, 2003 Report Posted July 27, 2003 Silmarilion - Tolkien(ne postoje reci dovoljne da opisu velicinu knjige) Dune - Herbert( neverovatan spoj naucne i epske fantastike- dve stvari koje obozavam) Grad i Zvezde - Clark(drugi pisci su izdali masu tzv. nastavaka ove knjige ali original je nedostizan)
Blanziflor Posted July 31, 2003 Report Posted July 31, 2003 cccccc, deco, chitate li vi lektiru uopshte? :roll: :ne: E poshto su ovde svi fantastichari, ovo shvatite kao reklamu>Davno sam procitala Elrika od Melnibonea (Majkl Murkok, koga, kol'ko vidim, ovde nema). Pa onda josh jednom, iz drugachijeg ugla... Pa josh jednom... Nije tipichna epska fantastika, chojstvo i junashtvo nisu sushtina te knjige... Neshto je drugo tu. Ako ne volite sumorne zavrsetke i bash neke morbidne, otegnte situacije, i vishe filisofije nego radnje, bice vam odvratna. Medjutim...
Dawngreeter Posted July 31, 2003 Report Posted July 31, 2003 Neuromanser by William Gibson (the patron saint of cyberpunk). Na bliskom drugom mestu je Proces od Kafke.
хипербилирубинонемија Posted August 6, 2003 Report Posted August 6, 2003 Orvel-1984. Hese-Sidarta Hese-Stepski vuk
Hamsun Posted August 6, 2003 Report Posted August 6, 2003 Sve od Tolkina i Nicea(Zaratustra,Antihrist,Ecce Homo, Genealogija morala-ima ih jos, ali sam samo ove procitao).Tacka.
Lord Ehtelion Posted August 6, 2003 Report Posted August 6, 2003 Silmarilion - Tolkin (nema vise sta da se kaze za ovu knjigu...)i naravno sve ostale njegove knjige.... Murkoka sam skoro poceo da citam tako da ne mogu da jos nista o njemu pricam... Nice-a sam isto malo citao mada ga nisam najbolje razumeo...jebiga nije on bas za svakoga... :ne:
B-E-L-L-E Posted August 11, 2003 Report Posted August 11, 2003 Naravno da LOTR... Tu su i Alkemičar, Čuvari, Iskoristi noć..
Sullen Posted August 13, 2003 Report Posted August 13, 2003 Uhm... Recimo: Kate Novak & Jeff Grubb - Azure bonds (cela Finder's Stone trilogija, ali ovo najvise) i jos neka dela Eda Greenwooda (Forgotten realms). A skoro sam procitao i The Truth - Terry Pratchett. Zakljucak - taj covek je genije (a i Adams je tu negde)!
SHADOW LORD Posted August 16, 2003 Report Posted August 16, 2003 Orvelova 1984. Knjiga zaista otvara oci ( 8O ) Posle toga idu Pavicevi "Hazarski recnik" i "Predeo slokan cajem" i sve sto sam citao od Stivena Kinga
SHADOW LORD Posted August 16, 2003 Report Posted August 16, 2003 Jebem ti kucanje "Predeo slikan cajem"
Marty Posted August 16, 2003 Report Posted August 16, 2003 Trenutno mi je omiljena Sidartha od Herman-a Hese-a
sunessence Posted August 16, 2003 Report Posted August 16, 2003 Kad sucvetale tikve - Dragoslav Mihajlovic. Odlicna knjiga, a dodala bih isto tako i 'Goli otok' istoga pisca..(Strider, ako ovo procistas, sorry, ali rekoh ti zasto ). I da, neko je pomenuo Dena Simonsa...'Leto noci' je zaista sjajna knjiga! a:
:={MaYa}=: Posted August 16, 2003 Report Posted August 16, 2003 uh,ta knjiga ledi krv u zilama.....tikve tj....
Nyarlathotep Posted August 19, 2003 Report Posted August 19, 2003 Slucaj Carlsa Dextera Vorda - Lovecraft
Drake Posted September 22, 2003 Report Posted September 22, 2003 Moiraine= MuaREIN (velika slova oznacavaju naglaseni slog) (prevedeno Moiraina) Egwene= EgVEIN (kod nas - Egvena) Ali sve to bih prezivela samo da moji omiljenu licnost, Nynaeve (NAJniv) nisu preveli kao Ninaeva, AAAARGH!!!! Hoces reci tako bi ih citali anglo-saksonci, ali verovatno ne i narod koji "nastanjuje" knjigu. Ne! Hocu da kazem da ih tako izgovara Robert Jordan, pisac doticne knjige. On je ta imena izmislio, a kad izmislis ime, ti obicno znas kako se to ime izgovara. Right? Jordan je na kraj svake knjige stavio taj glossary,kako bi i drugi umeli da izgovore imena, koja se u vecini slucajeva pisu dosta zajebano... Da nema objasnjenja, sve bi bilo OK. Ovako... menjanje imena,tj. pogresna transkripcija je cisto nepostovanje prema piscu...
Kakashi Posted September 23, 2003 Report Posted September 23, 2003 A on ih je citao kao sto bi to radio neko kome je engleski maternji jezik. Oni i latinski citaju kao da je engleski :roll:, pa ti sad vidi. Isto je na kraju svake knjige Jenny Wurts, ali se ja ne slazem sa njenim izgovorom.
Lord Grave Posted September 24, 2003 Report Posted September 24, 2003 Jezici iz fantasy svetova su najčešće izmišljeni po ugledu na jezike iz realnog sveta. Kod Jordana je to engleski jezik za likove o kojima govorite i to je to, ali ima i drugih jezika. Na primer Shai'tan liči na Šejtan, a Dha'vol(vrsta Trolloca) na Đavola.
Drake Posted September 24, 2003 Report Posted September 24, 2003 Tesko bi bilo izmisliti jezik koji ne lici ni na jedan postojeci... Ne kazem nemoguce, ali svakako tesko. Cak i Tolkin se ugledao... U fantasy svetovima (bar u knjigama pisaca sa anglo-saksonskog govornog podrucja) engleski je nekakav Common, sto je dosta logicno... Kad bih ja pisala fantasy, bilo bi dosta smesno opisivati radnju i sl. na srpskom, a onda pisati dijaloge na... ne znam, estonskom. Cisto da ljudi ne bi rekli 'A kako tvoji likovi sa ostrva Gvanon (recimo :roll: ) govore srpski?' I imena koja bih dala verovatno bi bila pod uticajem srpske fonetike i grupisanja slova u reci (da me ubijes ne mogu da se setim kako se pravila o grupisanju slova zovu u lingvistici :roll: A bas sam htela da se pravim pametna :roll: )... Isto je na kraju svake knjige Jenny Wurts, ali se ja ne slazem sa njenim izgovorom. To mi vec zvuci besmisleno, sorry :| Secam se, kad sam bila u norveskoj, da su norvezani masovno pogresno izgovarali moje ime. Nisam sa ljutila sto ne mogu pravilno da ga izgovore, ali sam apsolutno histerisala sto se ne trude. Ni malo. E sad, to sto si ti rekao bilo bi isto kao da su norvezani rekli 'Ali ja se ne slazem sa tim izgovorom. Mislim da tvoje ime treba izgovarati tako i tako.' :roll: Ne mozes da se slazes sa necim sto je covek izmislio. To nam je data cinjenica. Kao da kazes 'ne slazem se s tim sto je Bugarska istocno od nas. Ja bih je stavio na jug.' Ta imena su takva kakva su, a tebi ona mogu da se svidjaju ili ne Sto se tice toga sto rece Lord Grave... Da, ima u Old Tongue-u arapskog... izmedju ostalog. Kad cujem koje je sve jezike koristio, sve mi to zvuci kao nikad gori gulas-paprikas... Mislim, pazite ovo: What language is the Old Tongue based on? Gaelic,Russian, Spanish, Chinese, Japanese, Arabic and some additions of my own. -- bridging material, if you will. Grammar and syntax are a blending of English, German and Chinese, with some influences from a set of African languages, read about long ago and all but the oddities of structure long since forgotten. Kako je divno kad imas vremena, pa sednes i izmisljas jezik, kombinujuci jezike koje, vecinom, ne govoris Ne, stvarno me to odusevljava A kad smo vec kod jezika Jordanovog, ima tu malo i srpskog... Imam teoriju da je lik letovao na jadranskom primorju negde sezdesetih-sedamdesetih. Nasla sam tri stvari... Jedna As Sedai se zove Magla (da nema drugih stvari, rekla bih da je to samo slucajnost), jedan od Seanchan-a se zove narednik Jadranka (nisam sigurna za cin, ali Jadranka je svakako ) A ima jos jedan lik... bas sam htela da zapamtim, i naravno da sam uspela da zaboravim... Zvao se Mr Pekar ili Mr Mesar ili tako nekako... samo se jednom spominje, ali sam sigurna da je bilo tako neko zanimanje :roll:
Recommended Posts