Jump to content

Recommended Posts

Posted
...idemo dalje biggrin.gif

U suzi krv žene!

Branko VLAHOVIC 06.06.2004, Vecernje Novosti

REZULTATI nedavne analize, koju je napravio Centar sudske medicine i kriminalistickih ekspertiza Ministarstva odbrane Rusije šokirao je onaj deo ruske javnosti koji vec dugo prati neuobicajene pojave plakanja ikona. Pet nedelja naucnici su analizirali sadržaj suza ikone Bogorodice Kazanske.

Saradnici ovog centra došli su do zakljucka da u suzama Bogorodice postoje cestice krvi. U drugoj etapi analize ustanovili su da je to ljudska krv. Posle komplikovane analize Sergej Harlamov i njegovi saradnici utvrdili su i to da se radi o ženskoj krvi.

U dokumentu, koji su potpisali eksperti, stoji da je na tri tampona vate koji su bili natopljeni tecnošcu sa ikone pronadena ljudska krv, ženskog pola. U krvi je pronaden antigen A iz cega se može izvuci zakljucak da je žena imala grupu krvi A.

Inicijator te analize, koja je zazvucala kao senzacija, bio je 49-godišnji vojni lekar pukovnik Aleksandar Golovkov. Dok nije video kako ikone placu, lekar Golovkov se nije smatrao vernikom. Kad je video kako sa ikone teku krvave suze u vojnom gradicu Klin, pukovnik Golovkov je odlucio da ponese uzorke te tecnosti na analizu.

Prvo su analizu napravili strucnjaci na akademiji hemijske zaštite u Moskvi. Rezultati su bili napravljeni na najsavršenijim aparatima i šokirali su analiticare. Oni su registrovali 34 elementa belancevina koje ne postoje u prirodi. Nakon toga pukovnik je odlucio da se nastavi analiza u Centru sudske medicine u laboratoriji za geneticku identifikaciju gde su i utvrdili da suze imaju cestice ženske krvi.

Zbog toga što je u Rusiji sve veci broj slucajeva da ikone placu, pre pet godina Ruska pravoslavna crkva je osnovala posebnu petoclanu komisiju ciji je zadatak da pokuša da objasni zašto se dogadaju neuobicajene pojave, kao što je plac ikona ili njihovo obnavljanje posle mnogo godina. Naime, ima primera da skoro izbledele ikone, posle odredenog vremena, opet postaju sasvim jasne i vidljive. U toj grupi za objašnjavanje neuobicajenih pojava su dva fizicara, jedan geolog, jedan biolog i jedan filolog.

Nedavno su clanovi komisije bili u jednoj kuci gde ikone placu.

- Koliko mi znamo, danas u Rusiji postoje tri kuce gde ikone placu. Dakle, ne radi se samo o ikonama koje imaju vlasnici tih kuca vec i one koje donesu drugi. Nedaleko od grada Brjanjsk bili smo prisutni kad se pojavilo ulje na površini ikone. Domacica je na sto prostrla cisti stolnjak, zatim list papira. Na njih su stavljene dovezene ikone. Pop je održao molitvu. Sve ikone su bile orošene kapima. Dakle ulje se pojavilo na površini ikona. Prošao sam prstom po ikoni da vidim hoce li se ulje pojaviti još jednom. Ono se nije pojavilo. Razna ulja koja smo mi uzimali na analizu, samo su po sastavu slicna maslinovom ili suncokretovom ulju, ali nam nisu poznata - prica akademik Pavel Florenski, clan komisije.

mislim da je bio opsirniji tekst na national geographic - probacu da nadjem icon_da.gif

ma sve ok, neko vjeruje a neko ne - svaciji izbor. ali suludo je je postavljati slike aurore borealis i slicnih cudesa da bi skrenuo paznju na `nauku` ili prirodu. kako kazu - priroda je odraz Bozije ljepote.. mnogi naucnici su vjernici i vjeruju - nista cudno. neki dan lansirase raketu - na 4 juli tacnije, i kaze ovaj neki glavni na konferenciji za stampu, parafraziram - eto, uz mnogo problema, odlaganja, kvarova, i sl. uspjeli smo nekako uz Boziju pomoc na ovaj divan dan.. blabla.... a astronauti, u komorama na pripremama, i jedan veli prije ulaska - Bog nam pomog`o biggrin.gifbiggrin.giflaugh.gif

i tako..

suludo. ttued, ako stvarno oces nekoga u nesto da ubjedis, ili bar da pokusas nek ti Tetrapak i Gvidion i sl. drze lekcije laugh.gif

Posted

ОК, нема проблема - о науци ...

Та дивна наука, уз помоћ које смо стигли до атомске бомбе чије дивне последице се осећају и 60 година након њеног дивног бацања на главе недужнима.

Та дивна наука уз коју смо измислили барут и метак од кога је, до сада, сигурно настрадала милијарда људи. Неће ми неко рећи да је метак смишљен и коришћен за неке добре сврхе, надам се ...

Дивна наука која је смислила да је абортус тј. убиство оправдан начин да се решиш проблема (Стаљин: "Постоји човек - постоји и проблем. Нема човека - нема ни проблема.") ...

Дивна наука која уз све форумуле и милијарде потрошених долара, марака, евра није смислила као да сачува кућу тј. планету Земљу коју разарају управо дивна научна открића попут смртоносних гасова којима смо изложени свакога дана; сиди, раку, еболи и осталим дивним болестима које је, верујем, та дивна наука и успоставила и пружила нам задовољство да се њима занимамо.

Та дивна наука која човечанство (а видимо, ВИДИМО свакога дана) води у пропаст и сигурну смрт.

Дивна наука је још увек УБИЛА више људи него што је излечила.

Наука нема морал, нема ни живот а има будућност какву сам управо описао.

Не могу да разумем - "Вера у науку" ...

То ми дође као веровање у црну кафу или Лав пиво или у сијалицу или у бурек ...

Још једно, Паскал је био врхунски научник и изузетан Хришћанин тако да једно не потире друго.

Осим када се наука уздигне и пожели да буде оно што није - Бог.

Они који знају - знају да је то први грех а то је гордост, знају и ко га је починио, знају од кога долазе такве мисли.

Човек-мизантроп (а научници баш и нису филантропи) не може да оправда науком то што мрзи човека.

Научник жели пре - смрт свету - само да види да је експеримент успео.

Зар веровати у то?

Ја верујем и мирну, разумну, топлу и људску реч и поглед.

Не верујем у: Ако ово стисне оно, онда ће оно тамо да гурне оно доле ...

Мајку му, ваљда ћу успети ...

Posted

Jos jedna stvar koju primecujem jeste da se ovde pod pojom vera misli prvenstveno na hriscanstvo i koristi se rec bog.

Da. Na temi Isus Hristos se misli na Hriscanstvo.

Jos neke teme na YUMetalu:

Pomoc - Islam. Druga najrastrostanjenija religija (Ne primetih nesto da se ovde prica o Hristu)

Zen Budizam - ni ovde

Hinduizam - ?

Wicca - ti mi reci, ako nesto pise o Hriscanstvu, da idem da pogledam.

Zoroastrianizam - tu pogotovo nema mesta prici o Isusu...

Red Crvenog Zmaja I Silvani - Verovatno bih isla na tu temu, ali vise mi se dopadaju beli i zeleni zmajevi icon_mrgreen.gif

...

Ili je najbolje da svi fino odemo i izglasamo da li Cilj Opravdava Sredstvo...

budistickim monasima hriscansko svestenstvo nije ni prineti

To je tvoje individualno misljenje, na koje svakako imas pravo.

Delujes mi kao covek koji dosta poznaje budizam, pri tom je sklon duhovnom i svakom drugom traganju. Takvi ljudi vole da uce. Izdvojila sam jedan tekst Arhidjakona Radovana Bigovica iz koga mozda prosiris svoje vidike po pitanju Hriscanskih monaha na Svetoj Gori...

ARHIDJAKON RADOVAN BIGOVIC

Zitelji Svete Gore Atonske su ljudi od krvi i mesa. Stanovnici su zemlje, ali i gradjani neba. "Angeli u telu" koje muci svaka ljudska muka. To su ljudi koji ne zive po svojoj volji. Nemaju svoja prava i slobode. Zive po bozanskom pravu i slobodi. Celog zivota sakupljaju bozanski med, hrane se bozanskom hranom, piju "bozansko vino". Od zemaljske hrane uzimaju beskrajno malo a uvek siti, zdravi i duhom krepki. Malo spavaju a uvek su odmorni. Oci im stalno gledaju, a noge im se nikad ne umaraju. Strogi su prema sebi, a blagi prema drugima. O sebi nemaju lepe ni o drugima ruzne reci. Nista nemaju a ni u cemu ne oskudevaju. Sve sto dobiju drugima daju. Davanje je njihovo najvece primanje. Stalno siromasi a uvek nekoga daruju i obogate. Svetogorski monasi, umotani u rasu smirenosti i veo radosne tuge, malo govore i mnogo kazuju. I kad cute nverovatno recito zbore. Njihove reci su grmljavina Hristove munje. Njihov je glas a Njegova rec i naum. Zato su um i reci tako bistre, mocne i silne! Govore razlicitim jezicima i narecjima, a savrseno se sporazumevaju. Vode poreklo od razlicitih naroda, a zive kao braca. Gde je jaka i iskrena vera tamo i tudjini postaju srodnici, a tamo gde je maloverje, krivoverje i bezverje, i srodnici postaju tudjini. Vreme mere na tri nacina, a opet im je sve uskladjeno. Nikud ne zure a sve stizu i na vreme zavrse. Imaju razlicite Tipike i pravila, a jednstvenu veru i zivot. Razliciti a jedinstveni u svemu. Zivot svetogorskih monaha je je jedna neprestana Liturgija. Stalno se mole i slave Gospoda. U svako doba i vreme. Danju i nocu. Kad rade i kada spavaju. Istovremeno izgovaraju molitvu: Gospode Isuse Hriste Sine Bozji pomiluj me i udisu vazduh. Zato im je zivot uskladjen sa dva ritma: bozanskim i kosmickim. Sveta Gora je "nebeski grad", deo Neba na zemlji parce zemlje na Nebu. Tamo najjasnije odjekuju zvuci bozanske muzike koju izvode cudesni andjelski i svetiteljski horovi. Kao retko gde tu se ukrstaju vreme i vecnost, Nebo i zemlja, bozansko i ljudsko. Sklonjena od sveta, pod omofor Presvete Bogorodice, Gora Atonska cini za svet vise nego on sam za sebe. Tokom vekova napadali su je mocne vojske sa smrtonosnim oruzjem. Uvek se branila samo molitvom, postom i nenasiljem i uvek bila pobednik. Da je bilo drugacije danas je ne bi bilo. Sveta Gora je "duhovni dom" balkanskih naroda i najznacajniji duhovni, intelektualni i kulturni centar na hriscanskom Istoku u Srednjem veku. Svetogorsko monastvo i uopste monastvo i uopste monastvo na Pravoslavnom istoku bilo je "elita hriscanskog drustva". Ono sto se danas smatra pod pojmom pravoslavne filosofije zivota, tokom vekova uoblicilo je monastvo, bilo da je rec o teologiji, bogosluzenju, etici, kulturi, ili duhovnom zivotu. Egzistencijalnim i duhovnim iskustvom Svete Gore nadahnuti su arhitektura, umetnost, knjizevnost, poezija, muzika, crkvena i drzavna politika, celokupno ustrojstvo drustva.

Posted

Ова хрпа будалаштина је само доказ безумништва о коме причам...

Волео бих да ме не мрзи да понављам ствари које сам већ написао...

Нема ме дан и по, а већ правите глупости...

icon_smile.gif

Posted

Ne mozes da nazivas bezumnicima sve ljude koji ne gledaju na svet isto kao ti i da tvrdis da je apsolutno tacno nesto sto ne mozes da dokazes. Upravo ta iskljucivost i insistiranje na "crno-belom svetu" je jedan od najvecih problema hriscanske religije.

Posted
Priroda je lepa i bez cuda. Mi smo posebni i bez Boga. Vise nego posebni.

Sta je to priroda?

No i ona je od Boga.1,2,3,4 dan postanje...

Da, ta specialna posebnost se izrazava kod abortusa.Nema te zveri koja bi to izvela...

Ne znam sta se raspravljate sa njima...zar niste shvatili Bibliju.Evo cist primer na njima ...dodjavola, Tettud, Nox, imaginos...

1. Ali ovo znaj da će u posljednje dane nastati teška vremena.

2. Jer će ljudi biti samoljubivi, srebroljubivi, hvalisavi, gordeljivi, hulnici, neposlušni roditeljima, neblagodarni, nepobožni,

3. Bezosećajni, nepomirljivi, klevetnici, neuzdržljivi, surovi, nedobroljubivi,

4. Izdajnici, naprasiti, naduveni, više slastoljubivi nego bogoljubivi,

I posle Biblija nije od Boga! icon_smile.gif

Evo svakog trena nam dokazuju delice ovih citata...Jednostavno tako mora da bude.Svako od vas ako je hriscanin, pravoslavni hriscanin,pomenuce ih u molitvama...Od rasprave nema nista, ama bas nista...Kao sto govore Svetogorci ''Tajna spasenja, nalazi se u pravoslavlju''. Ko drugacije misli? mrred.gif

Posted

user posted image

Жичка беседа Светога Саве о правој вери

у преводу владике Атанасија (Јевтића)

(1) Браћо и пријатељи и оци и чеда богозванога, приклоните богољубива срца ваша да чујете божанске догмате. И чувши ове свете речи ставите их, браћо, у срца ваша и у савести душа [ваших] и пред очи ума [вашег], и разумите их.

(2) Премилосрдни и човекољубиви Бог, имајући неизмерну милост према роду људском, приклони небеса и сиђе на земљу, и Својим божанским домостројем и добровољним подношењем многоврсних страдања божанског тела [Свог], просвети род наш; и посла у сав свет Свете Апостоле, рекавши им: "Идите и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа". Али пошто они сами до нас не дођоше, то оци наши, чувши у истини речи њихове, повероваше им. И преблаги Бог, Који има бескрајну милост и не жели да погине ниједан од нас, по истој тој првој заповести и истим начином по науци и проповеди Светих Апостола уздиже мене на ово светитељство хотећи да преко мене "испуни недостатке" отаца наших; и Духом Својим Светим заповеди ми да вам објавим ову реч своју о вашем спасењу, коју вичувши са љубављу је сачувајте, да бисмо и ми били заједничари реда светих.

(3) Стога вас, браћо и чеда, ово прво молим да, положивши сву наду своју на Бога, држимо се пре свега праве вере његове. Јер, као што рече Апостол, "темеље другога нико не може поставити осим онога којега постави" Дух Свети преко Светих Апостола и богоносних Отаца, а то је -- права вера која је на светих седам васељенских сабора потврђена и проповедана. И зато на овом темељу свете вере треба нам зидати злато и сребро и драго камење, то јест добра дела. Јер нити користи исправност живота без праве и просвећене вере у Бога, нити нас право исповедање [вере] без добрих дела може извести пред Господа, него треба имати обоје, да "савршен буде човек Божји", а не да због недостатка [једнога] храмље живот наш. Јер, као што рече Апостол: "Спасава вера, која кроз љубав дела".

(4) Верујемо, дакле, у Оца и Сина и Светога Духа, певајући Тројицу Божанску, Узрок и Саздатеља свега проузрокованога, видљивога и невидљивога. [Тројицу] Која је једне суштине, то јест природе, и у три Лица, то јест говоримо Ипостаси и Личности, чиме нећемо да подразумевамо обличјем или разликом три Бога или три природе или суштине, него исповедамо једнога Бога и једну просту и бестелесну природу и суштину, а разликом Лица различитост Ипостаси означавамо; клањајући се [на тај начин] Тројици у Јединици и Јединици у Тројици, Јединици Триипостасној и Тројици Једносуштној и једномоћној и сабеспочетној. Њу једину познајемо вечнопостојећу, беспочетну, нестворену, бесмртну, непропадљиву, нестрадалну, свезадтељну и [све]држећу и [све]промислитељну.

(5) И једнога од Тројице, не Оца ни Светога Духа, но од Бога Оца рођенога Сина и Бога, Логоса, надвремено и од Њега Родитеља нераздељиво рођенога, а не створенога, једносуштног Родитељу и увекпостојећег са Њим; Који је [Логос] добротом [Својом] све привео из небића у биће, и Који је у последње дане ради нашега спасења сишао са небеса и уселио се у утробу Дјеве и сјединио Се с телом одушевљеним, и душу разумну и умну суштински примио од те исте Пречисте Дјеве Марије (Богородице). Он, од Бога Оца једносуштни Њему Бог Логос, због премногог човекољубља [Свог] изволео је, вољом Оца и Духа [Светог], да спасе Своје створење; сишавши из Очевог наручја, одакле се није одвојио, (и ушавши у утробу Пречисте Дјеве) и узевши на себе не раније зачето тело одушевљено душом разумном и умом, произиђе [из Дјеве] Бог оваплоћен, родивши се неизрециво и са и сачувавши неповређеним девство Оне која је родила; не претрпевши ни сливање нити промену, него остаде оно што беше а постаде оно што не беше; узевши на Себе обличје слуге, истински а не привиђењем уподоби се нама у свему осим греха.

(6) Њега знамо као савршенога Бога и савршенога Човека, не другога и другога, него једнога и истога пре оваплоћења и по оваплоћењу, једну сложену Ипостас; Њега једног истог у двема савршеним природама и својствима, и у двема природним вољама и дејствима, обома сједињеним по Ипостаси неизменљиво. Исповедамо Њега једног истог вољом хотећег и делајућег божанска [дела] као Бог, и Њега једног истог вољом хотећег и делајућег човечанска [дела] као човек. Јер Он не беше подложан природним нуждама, него се по вољи [Својој] родио, по вољи гладнео, по вољи жеднео, по вољи био уморан, по вољи се бојао, по вољи умро, истински, а не привидно, претрпео сва природна и беспрекорна страдања човечанска. И Он, Безгрешни, би распет и смрт окуси, и трећи дан васкрсе телом не видећи трулежност, и људску суштину неповређену и неосмрћену васкрсе, и узвевши је на небеса седе с десне стране Оца; и опет ће доћи да суди живима и мртвима; као што се узнесе телом Својим тако ће доћи и дати свакоме по делу његовом. Јер вели: "Васкрснуће мртви и устаће који су у гробовима, и они који чинили добро" са правом вером "отићи ће у живот вечни, а који су чинили зло -- у васкрсење суда."

(7) Уз то, ми се клањамо и поштујемо и целивамо свечесну икону човечанског оваплоћења Бога Логоса помазаног Божанством и оставшег непромењено, тако да онај који је помазан вером сматра да види самога Бога Који се јавио у телу и с људима поживео. Клањамо се и дрвету Часнога крста и светим часним сасудима и божанским црквама и светим местима . Клањамо се и част одајемо икони Пресвете Богородице и иконама свечесних Божјих угодника, уздижући очи душе (наше) ка првообразном лику и ум узносећи на оно што је несхватљиво.

(8) Ово је богољубиви (моји), догмат православних Отачких предања. Следујући њима, и ми тако верујемо и тако исповедамо, а све јеретике и сваку јерес њихову проклињемо.

(9) Примамо свих седам Васељенских сабора: први, који је био у Никеји, 318 Светих Отаца; други, у Константиновом граду, 150 Светих Отаца; трећи, ранији, у Ефесу, 200 Светих Отаца; четврти у Халкидону, 630 Светих Отаца; пети, опет у Константиновом граду, 164 Светих Отаца; шести, опет у Константиновом граду граду, 170 Светих Отаца. И још онај, мало касније бивши у Никејској митрополији, седми Сабор 350 Светих Отаца, против оних који се одричу часних икона и не изображавају их и не поклањају им се, безбожно клеветајући хришћане. А примамо и све Свете саборе који су се Божјом благодаћу у разна времен а и места сабирали ради утврђивања православног јеванђеоског учења, које прима Саборна Црква. А оних којих се одрекоше ови Свети Оци, одричемо се и ми; и које проклеше они, проклињемо и ми.

(10) Јер многу јерес у разна времена и раздобља ђаво измисли, и многи кукољ зловерја кроз слуге његове јересеначелнике посеја у васељени ради кварења и смућивања праве вере, које ми проклињемо, и с њима оне који измислише зле догмате, и гнушамо се сваке нечастиве јереси.

(11) Ми пак стремимо се већма ка свакој побожности којој нас уче богомудре слуге Божје: Пророци, Апостоли и Светитељи, као што и сам Господ Исус Христос Син Божији рече, када од Оца дође на земљу оваплотивши се и роди се по други пут, од пречисте присно дјеве, и догмате домостроја Очевог и Свог изврши дивно, и заиста неизрециво разапе се на крсту, и трећи дан васкрсе, и по васкрсењу Своме остаде овде на земљи четрдесет дана; и када хтеде узићи на небо ка Оцу [Своме], заповеди ученицима Својим Апостолима говорећи: " Идите и научите све крајеве крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да све држе што сам вам заповедио". И опет: "Проповедајте Јеванђеље сваком створењу; ко поверује и крсти се, спашће се; а ко не верује, осудиће се". Ово је дакле права вера: крстити се у име Оца и Сина и Светога Духа.

(12) И тако, ми који смо хришћани обећали смо: молити се Богу своме свагда, (држећи заповести Његове и увек творећи вољу Његову). Јер је "вера без дела мртва", по речи Јаковљевој. Но, браћо и чеда моја љубљена, као што и напред рекох, обоје [треба] да са страхом и трепетом држимо [и чувамо]. Држите (стога) реч Божју и свету веру Христову, и призивајте чистим срцем пресвето Име Његово, и не ленећи се у светим молитвама припадајте к Њему исповедајући грехе своје, плачући са сузама пред Њим и Њему певајући и припевајући у срцима вашим свагда му певајући и припевајући у срцима вашим свагда дан и ноћ непрестано. Јер Бог, када Га људи исповедају и моле Му се, сам уверава људе и духовно улази вером у срца оних који добро слушају науку Његову. Јер духовна наука није игра, нити речи безумља мисли људских, него је то проповедана света вера Божја на којој су основани свети чинови у Христу Исусу Господу нашем, о Коме Пророци Светим Духом Божјим прорекоше, и Апостоли научише, и Мученици исповедише, и сви Свети сачуваше, и Преподобни оци беспрекорно одржаше као на недељивом крајеугаоном Камену црквеном Христу Који је Премудрост и Сила Очева [и то сачуваше] светодуховски и силно и крепко и чврсто и поуздано у вери --, Који [Христос] и до сада многе уверава и утврђује и свима потврђује Своју веру божанску. Он, Преблаги Човекољубац, и до нас достиже Својом богатом милошћу, исправљајући наше недостатке, хотећи као Пастир истинити да нас, заблуделе овце, сакупи у небески тор (Свој). Досежући до тога тора мисаоним и душевним очима (нашим), ми Му се свагда молимо припадајући Му у сваки час, и исповедајући Му се, како Он сам дарује исказати то или помислити и неизречено сачувати. И ми, сатворивши вољу Његову, добићемо од Њега спасење у овом веку и у будућем, ако верно сачувамо заповести Његове које нам је сам Господ заповедио да држимо и обећао нам за то небеску награду, рекавши: "Заиста вам кажем: Ко одржи реч Моју неће видјети смрти вавијек".

(13) Да, чеда моја љубљена, шта је поузданије и праведније од ове речи коју Христос сам посведочава и потврђује истином? Шта је боље од овога: не окусити смрти довека? Јер само то неокушање смрти већ је далеко од греха, јер је окушањем греха укус смрти ушао у сав род људски до Христа. Ради тога окуси смрт Он, Који је безгрешан и бесмртан по [Свом] првом рођењу од Оца, но окуси је ради нас, и пострада, да и ми вером у Њега окусимо бесмртност, као што рече Пророк: "Окусите и видите како је добар Господ". Веома је дакле добар [Господ] и праведна и веран и свима речима Својим, и сва су дела Његова у вери. Зато чеда моја богољубљена, ми који Га љубимо треба да чинимо дела вере у Христу Исусу Господу нашем, ми који смо примили од Њега бесмртну веру, толики дар -- да не умремо никада!

(14) Зато, ако ово сачувате, бићете блажени (од Бога у векове, и блажена биће срца ваша, и блажене биће душе ваше, и бићете блажени) ви који сте примили веру Божју и сачували је у чистоти. Гледајући на бесмртни дар Христов, творите свагда бесмртна дела у Христу: веру чисту и молитву честу, имајући према Њему љубав и наду, и савест чисту пред Богом и људима, пост и бдење, на земљи лежање, истину у свему, чистоту телесну и душевно уздржање, чувајући разум светог крштења -- просвећења Божјег, којим се одрекосмо Сатане и свих дела његових. И свагда љубити покајање и исповедање грехова својих и плакање над њима; умиљење, смирење, праведност, поучење, исправљање живота свога, мржњу на грех; не опијање, не блудничење, него, напротив, чист живот какав је Божјим очима угодно гледати.

(15) Јер Бог је један од почетка и у бесконачне векове. И ово је прва заповест речена онима који Га љубе: да сваки од вас "љубите Господа Бога свога свим срцем својим, свим умом својим, и свом душом својом, и свом снагом својом". И нека буду речи ове, које вам ја данас заповедам, написане на срцима вашим и у душама вашим, да се бојите Господа Бога Сведржитеља, и у Њему јединоме да служите са страхом и трепетом, и Њему јединоме да служите са страхом и трепетом, и Њему јединоме узносите част и славу, и Њему јединоме приљубљујте се, и Именом Његовим не куните се, него нека је ваша реч по Апостолу: да да, и не не. И уопште, нека се никако не спомиње међу вама други Бог, осим Онога Који је створио небо и земљу; ничему "од онога што је на небу горе и што је на земљи доле и што је у води под земљом, да се не поклоните нити му послужите", осим Господу Богу вашем, у Кога се крстисте и поверовасте, и одрекосте се тајнога срама, и постадосте заједничари добре вере Његове и саучесници бесмртности Његове. Њега јединога неодступно се држите, јер је "пред очима Његовим све откривено", као Што рече Апостол", и "јер је Бог наш огањ који спаљује"; и "узвраћа за грехе очева на деци до трећега и четвртога колена, онима који Га не љубе и не творе вољу Његову, а чини милост на хиљаде и десетине хиљада онима који Га љубе и држе заповести Његове". Јер је он "Бог над боговима и Господар над господарима, Бог Велики и Силини и Страшни". Да "држите заповести Његове, и да извршујете пре очима Његовим све речи које вам заповедих", "да буде добро вама и синовима вашим после вас, и живи будете довека, ако чините добро и угодно пред Господом Богом вашим", Коме (нека је) слава и беспочетност у бесконачне векове, амин.

Posted

Ponosis se samim sobom i svojim postignucima u veri ili sta?''Non Nobis Domine Non Nobis Sed Nomini Tuo Da Gloriam'', sto rekose Templari.Iz svake tvoje reci zraci sigurnost da si u pravu, da je pravoslavlje jedino u pravu i da su svi drugi jeretici i nemaju pojma.Sta si mi dokazao?Citatima iz Bibilije i klevetanjem drugih ljudi ne dokazujes bas nista sem svoje prepotentnosti.

3.Je-zus.What a mind job.Vickast si ti momak.Mada, eto, sasvim slucajno ispada da ja i Baron Samedi od Raskrsca mislimo slicno po ovom pitanju.

Posted

Lepo u Bibliji pise ''zasto da sudim onima koji su napolju?Onima koji su napolju sudice Bog''!!!Dakle ja to postujem!Da, pravoslavlje je jedino u pravu i jedina je prava istina, a ko ce se van njega spasiti, koliko ce njih uspeti, na koji nacin, nije moj problem, vec njihov i Boziji, Bog ce o tome odlucivati i ja tu nemam sta da trazim.Ko trazi pomoc u pravoslavlju dobrodosao je da mu pomognem kako god mogu!Ne mogu da mislim o svima tamo, kad se i ja borim za spasenje.Jer ukoliko sam pravoslavac, utoliko mi je teze, jer znam!!!!!!!!

Posted
Ne mozes da nazivas bezumnicima sve ljude koji ne gledaju na svet isto kao ti i da tvrdis da je apsolutno tacno nesto sto ne mozes da dokazes. Upravo ta iskljucivost i insistiranje na "crno-belom svetu" je jedan od najvecih problema hriscanske religije.

Не, не, не оне који на свет не гледају исто као ја, већ оне који на свет гледају исто као неки овде. Схваташ ли разлику?

Безвезе је причати о доказима, кад ни ти немаш исте. Иначе, већ сам рекао 10 пута, а поновићу и 11-ти, силазак Светог Огња је доказ да сам ја у праву. Ко год мисли супротно (кажем мисли, а не верује (верујте ви у шта хоћете), безумник је. Тачка.

Хтео ти или не хтео свет (то јест, сваки појединац) је црно-бели (О, Партизане ти добро знаш...), са мање или више црног или белог у себи.

Ноксе, понављаш се...

Пошто се прича негативно распламсала, биће кажњавања, чисто да се зна...

Поздравчић, треба ли да напоменем да вас све волим... icon_smile.gif

Posted

Mozda se neko prepozna...

Kakva je razlika izmedu gordosti i samosvesti?

Evo kako bi na to odgovorio Dr. Vladeta Jerotic

Samosvest se u psihologiji definiše kao "svest o samom sebi, o svojoj egzistenciji". Covek je jedino živo bice koje je svesno i samosvesno. On do svoje samosvesti dolazi relativno rano, u decijem uzrastu, vec negde oko trece godine, onim poznatim radosnim poklicem koji ne dolazi spolja, vec iznutra, iz njega samog, iz same suštine njegovog bogolikog bica: Ja sam ja! – poklic koji tako mnogo podseca na Jahveovo javljanje Mojsiju: Ja sam onaj koji jesam!

Ovo Božije otkrivenje Mojsiju na Sinaju oznacilo je pocetak trajanja najlicnije religije u covecanstvu, judeo-hrišcanske religije, i, zatim, hrišcanske religije triju Licnosti – Oca, Sina i Svetoga Duha. Ova religija je tako postala putokaz i škola svakog moguceg razvoja ljudske individue, na njenom putu do L(l)icnosti. Samosvest je onda neophodan stupanj u ovome razvoju jer ona oznacava izlazak individue iz "roda, krvi i mase", iz anonimnosti kolektiva i paganstva, put osvešcivanja sebe kao bogolikog bica, kao dela Božije zajednice (Crkve), kao osvešcenog bica sa odredenim smislom i ciljem u životu. Bog želi i podstice u nama samosvest, kao uvidanje i prihvatanje u coveku Oca, koji ga je stvorio, Sina, koji se za njega žrtvovao, i Duha Svetog, koji ga nadahnjuje i prati na njegovoj kracoj ili dužoj životnoj stazi. Bez razvijene samosvesti nema ni pristupa slobodi, pa ni slobodi biranja, ali onda je i covekov prilaz Bogu (ako Mu uopšte pristupa) opterecen strahom i ropskom pokornošcu. Nedovoljno razvijenu samosvest kod coveka koristili su oduvek svi vlastodršci sveta (nažalost i oni u instituciji crkve), kako bi narod (i hrišcanski narod) držali u strahu, ali ne u strahu pred Bogom, vec pred njegovim lošim zamenicima na zemlji, koji sebe uzdižu na stepen božanstva. Tako smo se približili drugom pojmu u Vašem pitanju – gordosti. Šta je ljudska gordost?

Najjednostavnije bi bilo reci, polazeci od tradicije Starog, a onda i Novog zaveta, da je gordost – pragreh, dok je neposlušnost Adama i Eve prema Bogu praroditeljski greh, izvedeni, posledicni greh. Zavodenje prvih ljudi došlo je spolja, od vrhunskog zavodnika, palog andela Lucifera (inace, doslovno, "nosioca svetlosti") koji treba da je rekao: "Ucinicu sebe jednakim Svevišnjem", i povukao za sobom (u propast i smrt) kolebljive prve ljude. Nagoveštaj o padu Lucifera imamo, zacudo, samo na dva mesta u Starom zavetu, i to kod proroka Jezekilja (28, 12–16) i proroka Isaije (14, 12–14) a onda je velicanstveno literarno prikazan kod Miltona (Izgubljeni raj) i kod Njegoša (Luca mikrokozma).

Zašto se Lucifer pobunio protiv Boga? Kaže se, iz zavisti. Tako je oduvek bilo. Tako je i ostalo! Gordost je ostala u prisnoj vezi sa zavišcu, a zavisti nema bez gordosti. I zavist i gordost predstavljaju osnovno preljudsko, vanljudsko i ljudsko Zlo. Josif Brodski je, jasno i ubedljivo, ovako objasnio: "Zlo je vulgarno. Koren svih zala je teorija da si ti bolji od nekog drugog. Ljudi misle da su bolji od drugih i da im pripada više nego drugima. Tu pocinje zlo."

U više mahova, u mojim ranijim spisima, pominjao sam, za mene dosta ubedljivu pretpostavku dubinske psihološke škole Melanije Klajn, koja tvrdi da dete veoma rano pocinje da oseca zavist. Ovo ne mora da znaci da ce svaki odrasli covek biti celog života zavidljiv, ali teško je osporiti cinjenicu da su svi ljudi, više puta u toku života, pokazivali jasne znake zavidljivosti. O zavisti su, uostalom, pisali i sveti Oci hrišcanske Crkve, sveti Vasilije Veliki, na primer. Šta želim time da kažem? Jednostavno to da su u osnovi svakog covekovog sagrešenja prisutni zavist i gordost, jer zavist i gordost su "jednojajcani blizanci". Treba li da podsecam da je gordost izmedu sedam glavnih (smrtnih) hrišcanskih grehova, stavljena na prvo mesto! I to s punim pravom. Najpre, jer je to najstariji ljudski i preljudski (luciferski) greh, a onda i zato što svi ostali gresi stoje u vezi, primetnoj ili manje primetnoj (ali prisutnoj), sa ovim prvim grehom. Svaka naša borba sa gresima (ako smo se u borbu uopšte upustili, bilo u okviru procesa individuacije ili, mnogo bliže hrišcanskom pojmu spasenja, procesu oboženja) mora da pocne, a nekad i da se završi, sa prepoznavanjem korena svih naših grehova: gordosti i zavisti.

Ukazao bih još na neiscrpnost sinonima u srpskom jeziku za pojam gordost. Pomenucu nekoliko: oholost, bahatost, uobraženost, samoljubivost, nadmenost, razmetljivost, obest, itd. Ne ukazuje li ova mnogobrojnost sinonima na dubinu i starost, raznolikost ispoljavanja, upornost trajanja i tvrdokornost održavanja gordosti kao pragreha i praroditeljskog greha!

Samosvest, dakle, kao Božija blagodet i dostojanstvo dato coveku kako bi koracao sigurnom stazom i sigurnim korakom ka Bogu i – gordost, izopacena samosvest, koja gura coveka sa Božije na lucifersku stazu, uvek sa mogucnošcu da se (prepoznavanjem greha i kajanjem) covek vrati na pravu stazu.

Cesto izgleda da nam ceo život prodje u kolebanju i nedoumici. Nismo li vec cesto s mukom dostupne Božije samosvesti (svesti o Bogu, dakle), skliznuli u iskušenje kada zamišljamo da smo bolji od drugih ljudi! Cesto je ovakva borba izmedu samosvesti i gordosti (izmedu kojih je granica jedva primetna) zbilja, doživotna; odlucan znak u ovoj borbi je njeno osmišljavanje.

Posted (edited)

12. 07. je Srpska Slava Sveti Apostoli Petar i Pavle

user posted image

Свети апостол Петар био је родом из палестинског градића Витсаиде, крај Генизаретског језера. Име му је било Симон, а по занимању је био рибар. Имао је и брата Андрију, који је први пошао за Христом, зато је назван Андрија Првозвани. Он је и привео свога брата Симона за ученика Христу, а Христос је Симону дао име Петар, што значи камен, стена. У једном разговору са својим ученицима Христос их је запитао: "Шта мислите: ко сам ја?" А Симон одговори и рече: "Ти си Христос, син Бога живога?" И, одговарајући Исус рече му: благо теби, Симоне, сине Јонин! Јер тијело и крв нијесу то теби јавили, него отац мој који је на небесима. А и ја теби кажем: ти си Петар, и на овоме камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати" (Мт. 16, 13-18).

Црква је Петра назвала првоапостолним. Свети Петар је био човек живахног темперамента, па је често мењао и своја расположења. Тако, на пример, кад су слуге тадашњег јеврејског првосвештеника Кајафе дошле у врт Гетсимански где је Христос био са својим учениицима, да ухвате Христа, Петар је, да би одбранио Христа, потегао нож и одсекао уво једном од слугу Кајафиних.... а већ, те исте ноћи Петар се трипут одрекао Христа, из страха да не би и њега осудили као Христовог ученика. А, био је одмах довољан само један Христов поглед упућен Петру да овај заплаче што га се одрицао (Мт. гл. 26, 69 - 75).

Зато је Господ Исус, после свога васкрсења, приликом свог трећег јављања апостолима и имао онај дирљиви разговор - дијалог са апостолом Петром, рекавши му: "Симоне Јонин, љубиш ли ме више него ови?" Петар му рече: "да Господе! ти знаш да те љубим". Рече му Исус: паси јагањце моје! Тако и други, па и трећи пут рече му Исус: Симоне Јонин љубиш ли ме? а Петар се ражалости што му Исус и по трећи пут рече "љубиш ли ме?" и рече: "Господе ти све знаш, ти знаш да те љубим". Рече му Исус: "Паси овце моје". (Јн. 21, 15 - 17). Трипут га пита Господ Исус зато што се Петар оне ноћи беше трипут одрекао Исуса па га Исус, такорећи, поново уводи у апостолство, да не би неко помислио да је Петар сасвим напустио Исуса оне ноћи кад га се трипут одрекао.

Не, није Петар напустио Христа! Напротив, он је најревноснији међу ученицима Христовим, и од тада неће напустити проповед Еванђеља све до своје смрти. Одмах, чим су апостоли примили дарове Светога Духа, у недељу, педесети дан после Христовог васкрсења, први је апостол Петар одржао народу проповед о васкрслом Христу, и том приликом примило је Христову веру око 3.000 душа у Јерусалиму.

То је почетак, може се чак рећи рођендан Цркве Христове, као организоване установе на земљи, па га Црква зато и назива првоапостолним. После тога, све до своје смрти неустрашиво је проповедао Христово Јеванђеље: по Палестини и Малој Азији, и напослетку у Риму. Сачуване су и две његове посланице хришћанима и налазе се у броју књига које чине Нови завет. Крај живота затекао га је у Риму, када је у исто време тамо био и апостол Павле. Кад је римски Цар Нерон отпочео гоњење хришћана у Риму погубљени су том приликом и свети апостоли Петар и Павле. Павлу, који је имао "права римског грађансгва" одсекли су главу мачем. а Петра су стрмоглавце распели на крсту. То је било 68. године од рођења Христова. Апостол Павле сахрањен је "крај Остијског пута", недалеко од града Рима, а Петар на данашњем Ватиканском брегу, где се сада налази и храм посвећен њему у част. То је садашња црква Светог Петра у Риму.

Успомена на свете апостоле Петра и Павла славила се у првим хришћанским временима одмах после Божића, четврти дан, а касније пренета је на 29. јун. У целом хришћанском свету славе се као први по части међу апостолима. Црква их је наградила нежним и светим поштовањем, поштовањем које има истиниту и трајну вредност, а не вредност пролазне моде у једној генерацији, или једном периоду људске историје. Кад су погубљени за веру Нерон је мислио да је уништио и њихово дело. Међутим, свет је већ био њихов, они су га већ били освојили за ова времена, па ни успомена на њих не може се више избрисати из историје човечанства јер су њихова имена, и ликови написани у свим књигама и културним споменицима, не само хришћанског, него, у многоме и нехришћанског света.

Црквена песма, у богослужењу на њихов дан, каже: Цео свет сте прешли као на крилима и проповедајући Христово јеванђеље свима нараштајима и народима и земљама, све сте привукли вери, Петре блажени, и дивни Павле, апостоле! И још каже песма: Ко ће исказати, славни апостоле Павле, све муке твоје, тамновање и увреде, труд, муке и болести које си поднео, гладан и жедан? Све си претрпео да свет задобијеш за Христа! И, завршава песма, па и ја ову беседу, речима: каквим похвалним венцима да овенчамо Петра и Павла: Петра као стену вере, а Павла као похвалу васељене, кад их је уистину достојне овенчао бесмртном славом Христос Бог наш тиме што њиховим молитвама спасава душе наше! Амин.

Svima koji slave, od srca cestitam biggrin.gif

Edited by Wise Owl
Posted (edited)

Ко год мисли супротно (кажем мисли, а не верује (верујте ви у шта хоћете), безумник је. Тачка.

axe- mislim da covek koji nije ogranicen religijom moze bolje da razume neke stvari u zivotu.

Nemam ja nista protiv vas koji verujete, ali imam protiv vaseg stava

"mi smo u pravu, a vi ste svi bezumnici" kao sto si i napisao.

Veruj u sta god hoces, ali shvati da je sve oborivo i da sve ima kraj.

Jednom ce doci i kraj toj velikoj prevari i iluziji.

Edited by SacrilegiouS
Posted
axe- mislim da covek koji nije ogranicen religijom moze bolje da razume neke stvari u zivotu.

Nemam ja nista protiv vas koji verujete, ali imam protiv vaseg stava

"mi smo u pravu, a vi ste svi bezumnici" kao sto si i napisao.

Veruj u sta god hoces, ali shvati da je sve oborivo i da sve ima kraj.

Jednom ce doci i kraj toj velikoj prevari i iluziji.

Да, ко год покушава да оспори силазак Благодатног Огња, безумник је. Не видим шта је ту спорно....

Ја нисам рекао то што ти тврдиш, нити ме интересују ваши ставови, нити сте ми уопште интересантни, реагујем само кад се деси ситуација о којој писах на теми "Атеизам". Једина илузија, добри човече, је та да овде има људи који су атеисти, макар их ја не видех. Сруга илузија је да ми, Хришћани, некоме намећемо нешто. Да си пратио тему од почетка, то би ти било јасно. обориво је само оно што није истина, а ово у шта ја верујем је Истина и никако другачије. Свеједно, о теби и твојим веровањима довољно говори твој надимак.

Posted (edited)

To je pitanje slobodne volje da li zelis da crkve bude veza, posrednik izmedju tebe i Boga. Ja sam misljenja da ne treba ali ipak je vazna za ocuvanje duhovnosti nekog naroda jer nije svako dovoljno svjestan pa da mu crkva ne treba. Da sam katolik nikada se ne bih pouzdao u katolicku crkvu, a tek Papu, mada sam slicnog misljenja i sa nasom crkvom s'tim sto nasu postujem i pored njenog mijesanja u politiku i ostale svjetovne sfere zivota.

Edited by Byk
Posted
To je pitanje slobodne volje da li zelis da crkve bude veza, posrednik izmedju tebe i Boga. Ja sam misljenja da ne treba ali ipak je vazna za ocuvanje duhovnosti nekog naroda jer nije svako dovoljno svjestan pa da mu crkva ne treba. Da sam katolik nikada se ne bih pouzdao u katolicku crkvu, a tek Papu, mada sam slicnog misljenja i sa nasom crkvom s'tim sto nasu postujem i pored njenog mijesanja u politiku i ostale svjetovne sfere zivota.

Pa ne znam, ovde kod nas u provoslavnim crkvama (katolike necu da komentarisem) se prodaju razne dzidza bidze tipa ikone, svece, kalendari i sl. a Isus kaza da od crkve ne sme da se pravi pijaca no.gif ... zatim popovi uzimaju dosta kesha za slave, sahrane, krstenja ...mislim, sta ce im, njih bog hrani i oblaci... tako da je i nasa crkva tu malo zastranila kao i maloverna katolicka, zato je bolja ona opcija da sam nadjes boga nego da ides u crkvu i mislis da si time zavrsio pos'o...

Posted (edited)

greska. brisi.

(wise owl) - nisu najnoviji podaci - guglam jos icon_smile.gif

edit:

lijep citat nadjoh:

Po definiciji hrišćanska Crkva je „mističko telo Hristovo, eshatološka zajednica u istoriji i institucija”. Naravno da ovakvo poimanje Crkve može da primi i trajno nosi u srcu samo istinski hrišćanski vernik. Crkva je, međutim, i institucija, sa svim poznatim zemaljskim i materijalnim događanjima. Pošto smo svi kao ljudi i zemaljska i nebeska bića, rođeni sa dva korena, nije moguće očekivati idealnu Crkvu, jer bi to onda značilo početak ostvarivanja nebeskog carstva na zemlji, što Isus Hristos nikada nije rekao ili obećao. Tačno je da se u toku 2000 godina duge judeohrišćanske civilizacije i kulture i nešto manje islamske, odigravalo mnogo krvavih, ratova u ime vere. S jedne strane ovo svedoči o silnoj snazi vere i potrebi čoveka i naroda da svoju veru pokaže i na zemlji ostvari (eshatološka očekivanja marksizma!), a s druge o izopačenosti načina i sredstava koje su ljudi kroz vekove pronalazili da svoju metafizičku glad i žeđ za pravdom ostvare. Kad god zaboravimo, bilo kao pojedinci ili kao narod, da jedina dozvoljena, od Hrista predložena i jedino moguća uspešna revolucija jeste ona unutrašnja borba sa samim sobom, a ne revolucija nasilna, prljanjem ruku krvlju bližnjeg, nastaje katastrofa: građanski i međudržavni ratovi i svakojake druge pošasti. Činjenica da je bilo toliko mnogo ratova upravo u zemljama monoteističkih religija jako ožalošćuje hrišćanske vernike, ali ih ne pretvara zbog toga u ateiste, dok nevernicima dobro dođe kao potvrda i potpora za njihovo neverovanje. Da li su zbog toga oni srećniji ili mirniji...?

Edited by blondie
Posted

Ajde da vidimo ko je ispostio apostolski post?A-ha!!

Ja nisam! mrred.gif mi nije dao!Istripovao sam se da mora samo hleb-voda, sem subote i nedelje, pa mi je bilo mnogo jer sam Casni post tako ceo ispostio.Cale mi kaze da gruvam ka monastvu sa tim nacinom razmishljanja! ph34r.gif

Ne znam sta se desilo oko zasedanja Svetog Sinoda.Pricalo se da ce ovaj post petrovski-apostolski da izbace a ostale da modifikuju, ublaze, tako nesto sam nacuo mozda i gresim!?Ima li ko od upucenih!?

Posted

Ja nisam! mrred.gif mi nije dao!Istripovao sam se da mora samo hleb-voda, sem subote i nedelje, pa mi je bilo mnogo jer sam Casni post tako ceo ispostio.Cale mi kaze da gruvam ka monastvu sa tim nacinom razmishljanja! ph34r.gif

Ne znam sta se desilo oko zasedanja Svetog Sinoda.Pricalo se da ce ovaj post petrovski-apostolski da izbace a ostale da modifikuju, ublaze, tako nesto sam nacuo mozda i gresim!?Ima li ko od upucenih!?

Utripovao si za hleb oi vodu.

Apostolski post se zove jos i Petrovski post.

Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se samo jela kuvana na vodi, bez ulja, a u ostale dane sedmice razreseno je na ulje i vino, subotom i nedeljom moze i riba.

Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i cetvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razresava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razresava se samo na ulje i jedemo jedanput dnevno. Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti ciji je hram, razreseni su ulje, vino i riba (Tipik,gl.33).

Za Sinod ne znam ni ja sta je uradio ph34r.gif

Posted

Ja sam postila ceo post. Prvih 5 dana na vodi, potom lagani post, jer mi je tako rekao svestenik u crkvi Svetog Arhangela Gavrila.

Posted

Neka ti je na zivot vecni!!!

Tako je i u mojoj Crkvi, tako je moj otac isto ispostio, s'tim sto se prve nedelje pricestio.

Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se samo jela kuvana na vodi, bez ulja, a u ostale dane sedmice razreseno je na ulje i vino, subotom i nedeljom moze i riba.

Vidis kod mene u Crkvi je isto nalozeno kao i kod charmed one!prva nedelja strozija, ostali dani ulje, vino, subota i nedelja riba.

Moracu malo bolje da se raspitam!

Posted

Ја. Не, требало је бити хлеб/вода понедељком, средом и петком, уторком и четвртком на уљу, а викендом риба (нађи Карејски типик). Но, нисам се причестио. Иначе, престао сам да пушим због Поста.

Што се тебе, Оља, тиче, нека је на здравље и спасење. Купићу ти велику чоколаду кад те видим следећи пут.

Што се Сабора тиуче, не, нисам чуо тако нешто. Зашто би се мењала правила стара колико и аутокефалност.

Posted
Neka ti je na zivot vecni!!!

Tako je i u mojoj Crkvi, tako je moj otac isto ispostio, s'tim sto se prve nedelje pricestio.

Vidis kod mene u Crkvi je isto nalozeno kao i kod charmed one!prva nedelja strozija, ostali dani ulje, vino, subota i nedelja riba.

Moracu malo bolje da se raspitam!

znas kako.. sto sela, sto obicaja.

Posted
Ја. Не, требало је бити хлеб/вода понедељком, средом и петком, уторком и четвртком на уљу, а викендом риба (нађи Карејски типик). Но, нисам се причестио.

Hvala za savet.

Иначе, престао сам да пушим због Поста.

Bravo!

Posted
Што се Сабора тиуче, не, нисам чуо тако нешто. Зашто би се мењала правила стара колико и аутокефалност.

Cuo sam da ce biti velika frka oko toga ako se desi.Jer idemo kao rimokatolici modernizacijom posta tj postepenim ublazivanjem ili izbacivanjem nekih dana, postova itd pa na kraju dodjes na samo jedan dan posta, sto do skoro nisam ni znao..Kao u fazonu '' nismo mi monasi pa tako i toliko da postimo, a i zivotni tempo namece svoje breme na savremenog covek'', sto ima malo istine ali..

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...