Jump to content

Recommended Posts

Posted

Idemo u pogrešnom smeru Gojko. ;)

Ni ja ne verujem u metaforu koju sam pomenuo, niti da je to pisano u metafori, nego sam samo Karniseru hteo da pokažem da možeš svašta vezati sa svačim i da ima logike, samo ako se potrudiš.

Stari zavet je i za mene (hrišćanina u pokušaju) prilično nedokučiv i nejasan u nekim svojim momentima.

Guest Bata Životinja
Posted (edited)

brate, to se valjda podrazumijeva da biblijska niža bića(ljudi) ne mogu da dokuče božju riječ u potpunosti i da im treba mnogo vremena za to.

Neko tumačenje može biti pogrešno i odbačeno kao takvo, a neke stvari se definitivno kose, tipa ovo oko evolucije i katolika, sad se vidi koji su geniji Pajtonovci: Ne moram zato što sam ateista biti loš katolik :)

Gojko, najjači avatar :)

Edited by Bata Životinja
Posted
Ni ja ne verujem u metaforu koju sam pomenuo, niti da je to pisano u metafori, nego sam samo Karniseru hteo da pokažem da možeš svašta vezati sa svačim i da ima logike, samo ako se potrudiš.

Ma tu se potpuno slažemo ;)

Posted (edited)
Naravno da neće. Oni će ostati istrajni u svojoj zatucanosti.

Еволуцију нико никад ние спорио, а није се много људи тиме ни бавило. Проблем је постанак.

Такође, маните се РКЦ на овој теми, као и бављењем људима који нису овде (и могућим разлозима зашто нису).

Edited by Axeanosilas
Posted
Sve to stoji, ali činjenica je da Biblija nema književni integritet (a ipak je knjiga, ne?) jednog Kurana, na primer. Osim toga, reč je možda Božija, ali je namenjena ljudima, tako da po nekoj osnovnoj logici mora biti tako i napisana, a ne da mi već 2000 godina "otkrivamo" nove i nove metafore, ne bismo li objasnili kontradiktornosti.

Не разумем шта желиш рећи под "књижевним интегритетом" Курана.

Не откривају се метафоре тек тако,по принципу "ово ми изгледа као метафора" или "ово још неко није открио",напротив.Постоје тумачења,сад не знам тачно на које метафоре мислиш.

Ako ćemo po religiji, Mojsije nije bio pisac (kao ni sveti Jovan apostol) već samo oruđe u rukama svemoćnog, njegova olovka...

Не,не.Нису људи "оруђе" у рукама Бога,испада као да они у неком "трансу" пишу.Није то баш тако.Људи пишу својим,људским језиком,по надахнућу Светог Духа.Зато и постоје различити стилови у писању.

brate, to se valjda podrazumijeva da biblijska niža bića(ljudi) ne mogu da dokuče božju riječ u potpunosti i da im treba mnogo vremena za to.

Човек је створен као икона Божја.Дакле и поред пада из Раја,човек је позван да се као такав уподобљава Богу.Благодат Божја даје,па се речи из Библије разумеју.Имају тумачења,и то је то.

Такође неки људи који су на земљи и који су осењени Божјом благодаћу односно који су очистили себе од греха,рецимо су са животињама на "ти",као и Адам у рају.Има примера где су животиње служиле таквим људима.

Према томе човек никако није ниже биће.

ne vidim po cemu je teorija evolucije u u suprotnosti sa pravoslavljem ili sa bilo kojom religijom

Колико сам ја разумео,еволуција говори да су се читава бића развила из првобитних,простих оганизама.Хрићанство говори да су се животиње развиле посебно,значи да је човек имао нула (0) предака.Док еволуција тврди да је његов даљи(или ближи) предак био мајмун.То су они проблеми са "везама који недостају" што је говорено на теми о еволуцији.

Posted (edited)
Еволуцију нико никад ние спорио

Čekam rogozub da dođe da ga pitam šta misli o ovome.

Не разумем шта желиш рећи под "књижевним интегритетом" Курана.

E ne znam sad ni ja, pobegla mi misao, ne mogu da se setim :)

Edited by Axeanosilas
  • 3 weeks later...
Posted

Zadušnice

89318_a.jpg

Nazvane po praznicima kojima prethode, u godini postoje četiri zadušne subote: Zimske ili zadušnice u mesopusnu subotu, jer prethode pocetku Velikog ili Časnog posta.

Osim njih, postoje još Miholjske zadušnice - u subotu pred Miholjdan (uvek je 12. oktobra po novom kalendaru), Mitrovske zadušnice - u subotu pred Mitrovdan (uvek je 8. novembra), kao i Duhovske ili Trojicne zadušnice, u subotu pred Duhove (promenljivog su datuma jer zavise od datuma Vaskrsa, a on je pokretni praznik).

Na pitanje zašto se u crkvi posebne molitve posvecuju umrlima kad se u narodu kaže "posle smrti pokajanja nema", u verskim citankama i veronaukama se objašnjava da je "Crkva ustanovljena radi spasenja ljudi od greha, zla i vecne smrti - smrti duhovne. Sila kojom se ostvaruje krajnji cilj ljudskog živospasenja jeste - izmedu ostalih, i molitva - zaupokojena molitva. Zato u knjigama i piše: neprestana molitva pravednoga mnogo može pomoci".

Na pitanje u kakvoj vezi mogu biti živi sa dušama umrlih, jer su svet živih i svet umrlih odvojeni nepremostivim zidom tajne neshvatljive ljudskom umu, u verskim citankama se odgovara primerom vina zatvorenog u tami bureta, ali ono, iako ni po cemu ne može znati šta se dešava u spoljašnjem svetu, ipak svakog proleca pocne da "cveta". Tako je i sa vezama ljubavi izmedu sveta živih sa dušama dragih umrlih osoba, kaže se u ucenju hrišcanske crkve, koja baš zato znacajnu pažnju i posvecuje molitvama za spas duša onih koji su "prešli u carstvo nebesko".

http://www.srpskadijaspora.info/

Posted

Mrzim zadusnice jbt da li znate koliko babetina ide 75-icom ili 74-om :violent: i guraju se ko nenormalni

jbt i pre kada sam trenirao basket morao sam da pustim par autobusa jer su bili puni ali prepuni a bilo je negde oko 12 sati popodne jbt smorim se

Posted

Мислим да ти задушнице нису криве већ ГСП који не шаље увек довољно аутобуса.

Пошто си рекао "пре" предпостављам да сада није толика гужва.

Posted (edited)
Teorija evolucije i ne smatra da je čovek nastao od majmuna, već da čovek i majmun imaju zajedničkog pretka, što bi i hrišćani shvatili kada bi izvadili glavu iz dupeta i pročitali nešto "blasfemično".

cekaj,jel si ti ovo ozbiljno rekao?

covece...

@-Diamond-

lepo receno i istina!!!

duse umrlih mogu dobiti spasenje ako postoje ljudi koji se mole za njih...

ne znam u kom kontekstu si rekao,ne pratim temu,ali zapazio sam tvoj post!

otac Tadej je jako lepe reci o toj cinjenici kazao u knjizi "Kakve su ti misli,takav ti je zivot"

Edited by Leshina
Posted (edited)
Čekam rogozub da dođe da ga pitam šta misli o ovome.

еволуција је учење о настанку и развитку живота, ту- животиња и људи. исте те теме су покривене Библијским записом, и светоотачким тумачењем истог записа.

чињеница:

иако неки савремени научници говоре да је Дарвин својом теоријом хтео на мала врата да уведе Хришћанство у науку (ту је занимљив и податак да је Дарвин завршио само један факултет, и то теолошки), теорија еволуције, било изворно Дарвинова, било нека од њених деривата, нема никаквог полазишта и упоришта у једином истинском и истинитом Хришћанству- Православљу.

у теорији:

опција 1- еволуција је лаж. опција 2- еволуција је истина.

у пракси (тачније у праксису, јер говорим из перспективе Хришћанина) :

размотривши горепоменуту чињеницу, потпуно небитно која је од ове две опције исправна, претерано бављење теоријом еволуције, а поготову веровање у њу као у истину, и њено промовисање је потпуно страно једном побожном Православном Хришћанину.

@акс

не спорим ја теорију еволуције, спори је отац Тимотеј Алферов, а ни он, него гомила научника од чијих је он списа направио један леп зборник:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apol...Nauka/Nauka.htm

duse umrlih mogu dobiti spasenje ako postoje ljudi koji se mole za njih...

под условом да нису чиниле смртне грехе. а мало је таквих.

иначе је отац Тадеј умео да протури понеку причу која садржи неправославна учења, сам је имао неправославна учења о спасењу иноверних, и, кад се већ помиње та књига, и или није ни знао, или само није умео људима да објасни разлику између мисли и помисли. то су теолошке финесе, али ипак...

Edited by рогозуб
Posted

@Leshina:

То је речено само генерално,и заборавио сам на молитве Цркве,које су такође важне.И чињење милостиње.Такође за време првих четрдесет дана молитве,и милостиње су најважније а посебно помињање на литургијама,и то свакодневно.Обично се да име неком манастиру ради помињања на литургији.

Стекао сам утисак да је реченица оца Тадеја мало истргнута из контекста.То односу мисли и живота.

Која су то учења о спасењу иноверних ?

Posted
под условом да нису чиниле смртне грехе. а мало је таквих.

иначе је отац Тадеј умео да протури понеку причу која садржи неправославна учења, сам је имао неправославна учења о спасењу иноверних, и, кад се већ помиње та књига, и или није ни знао, или само није умео људима да објасни разлику између мисли и помисли. то су теолошке финесе, али ипак...

ja mislim da cak i oni koji su cinili smrtne grehe mogu biti pomilovani.

sa sve postoji pokajanje!

@Gojko

shvatam da su tvoji stavovi jako plitki...

ali te ne poznajem tako da moje kenjanje prestaje ovog trenutka!

:pivopije:

Posted
@Gojko

shvatam da su tvoji stavovi jako plitki...

ali te ne poznajem tako da moje kenjanje prestaje ovog trenutka!

:pivopije:

Zato što nisu hrišćanski ili šta? Mislim, čisto me zanima šta te je konkretno navelo na taj zaključak. A inače kod mene (skoro) nikad nema ljutnje, tako da opušteno :)

Posted (edited)
Која су то учења о спасењу иноверних ?

pa imao je obichaj da pricha da cje se neki budisti spasiti, i tako neke gluposti.. oni ne mogo da se spasu, idu u Pakao, jedino shto mogu da imaju neke "olakshice"... na primer, mislim da je Brjanchaninov pominjao da ljudi koji nisu krshteni, a nisu chinili smrtne grehe u Paklu samo necje osecjati radost, a necje ni osecjati nikakvu muku.. ali takvi ljudi su vrlo vrlo (vrlo) retki; tj. osobe koje ne udju u Raj, a ne osecjaju nikakvu muku su vecjinom nekrshtena deca..

ja mislim da cak i oni koji su cinili smrtne grehe mogu biti pomilovani.

sa sve postoji pokajanje!

pokajanje postoji samo u ovom svetu. ako se nisu pokajali na ovom svetu, mozhesh ti da se molish za njih koliko ocjesh.. a inache, Apostol Jovan nam kazhe da se ne molimo za one koji chine smrtne grehe (1.Jn.5,16)

Edited by рогозуб
Posted (edited)
tj. osobe koje ne udju u Raj, a ne osecjaju nikakvu muku su vecjinom nekrshtena deca..

Ovo je vrlo interesantno pitanje. Sećam se da je neko veroučitelja u srednjoj pitao za onog 11-godišnjeg klinca što je ubijen ili tako nešto, ne sećam se više tačno priče, pa su odbili da mu drže opelo jer nije bio kršten. On je na to odgovorio da se nipošto ne može držati opelo nekrštenoj osobi, makar to bilo i dete, ali (citiram) "da bi se on prvi odrekao Boga koji takvo dete ne bi primio u raj". Ovo je prilično kontradiktorno ovome što si ti rekao. Sa stanovišta pravoslavlja, sasvim je logično da ti budeš u pravu, ali me ipak interesuje šta sveti oci ili neko malo "višeg" ranga kaže o tome.

Edited by Gojko
Posted (edited)

Deki se mozhda pogreshno izrazio.. ona ne mogu u Raj, ali sigurno nekrshtena deca necje osecjati muke bilo koje vrste (poshto postoje razne vrste muka u paklu)...

kada prichamo o nekrshtenoj deci koja necje biti u mukama, radi se o deci ispod sedam godina, jer za krshtene postoje posebna opela za upokojene pre i posle sedme godine. mada to nije neka magijska granica, mogu deca i starija od toga da budu bez smrtnog greha, a mogu i deca mladja od toga da svesno chine brutalne i gnusne grehe..

opet, u Pravoslavlju ne postoji kao kod papicja detaljno objashenjenje stanja u Paklu i Raju, vecj je to ostavljeno sve Bogu, tj. od ljudi se u Pravoslavlju ne ochekuje tachno znanje svakog pojedinachnog momenta koji odluchuje o nechijoj zagrobnoj sudbini, vecj se ochekuje vera u Bozhiju Pravdu i Milost... papicji imaju razradjeno uchenje o Limbu, kao i posebnim krugovima pakla, dok se u Hrishcjanstvu to sve ostavlja Bogu; Oci pishu o nekrshtenoj deci da necje biti niukakvim mukama, ali isto tako je pravilo bez izuzetaka da niko ko nije krshten ne mozhe u Raj, ali nigde nije konkretno objashnjeno kako se to postizhe... sada, Oci pominju vishe krshtenja- krshtenje vodom (normalno krshtenje), krshtenje krvlju (muchenici za Hrista koji nisu krshteni, kakvih je npr bilo mnogo u prvom i drugom veku), krshtenje zheljom (kada je neko hteo da se krsti ali je bio sprechen), ali opet kazhem, nije to sholastichki definisano..

Edited by рогозуб
Posted
u Paklu samo necje osecjati radost, a necje ni osecjati nikakvu muku

Znaci, u tom vasem raju ste svi 'high'. Samo sto se umjesto dzokavcima radite jevrejskim bogom.. Taj stav "join us or burn in hell", i uopste trip pravednika kojim se masovno dojite, podsjeca me na one programe za ispiranje mozga ili eventualne naznake patoloskih bolesti. Vise se bavite sami sobom, a manje neistomisljenicima..

Posted

Као и увек - грешиш.

Начело је - ЉУБИ БЛИЖЊЕГА СВОГА КАО И САМОГА СЕБЕ а не - пљуни на ближњега свога, Православца и осуди га да је будала и да је затрован.

Само у томе се види ароганција и агресивност са којом се наступа према Православљу и Православцима.

Православни се и баве собом, када им то дозволе гневни и узвишени иноверци који би да их "спасу" испирања мозга и сличних бесмислица јер требали би да буду слободоумни и савремени - педери и истински наркомани и отпадници - Free Your Mind.

И даље, и након страница и страница, потрошених речи и речи на овој теми - нисте ни ЗА МРВУ ближи нити схватању а ни самој жељи да схватите Православље јер је оно и даље само празнословље.

Posted

Kazes - grijesim kao i uvjek? A onda moralizujes, govoris o nekakvoj aroganciji..

Usta su puna fraza poput "ljubi bliznjeg svog", ali brzo se zaboravljaju te rijeci ljubavi, i na njihovo mjesto dolaze prijetnje paklom i paklenim mukama za sve nevjernike. Sa jedne strane stojis ti pravedniche, a sa druge su narkomani i otpadnici. Tako je govorio Torkemada. Ocigledno ti mozak muti uzivanje u crnim umjetnostima kojima se ti pravedniche odajes, iako ti vjera tako nesto ne savjetuje(ili zabranjuje). Slusam isto tako rokija kako pljuje po muzici(posebno metalu, tom mraku i kloaki), a onda na racunarima trazi program uz pomoc kojeg moze da skine zadnji Therion. Mozda vam to pomaze u kontemplaciji sa jahveom, ko zna. Na posletku, nisam osudjivao sve pravoslavce - osudjivao sam one zatrovane, kao i one priglupe sa tri prsta, hitlerovskom ideologijom i chasnim krstom oko vrata. Znam par pravoslavaca koji to jesu, ali ih znam 10x vishe koji blage veze nemaju o tome u sto vjeruju, ali su 'veci pravoslavci od patrijarha Pavla'.

Zvi ti meni bio, pa se pusti tih kvazi-nadahnutih prica i postova

Posted
Na posletku, nisam osudjivao sve pravoslavce - osudjivao sam one zatrovane, kao i one priglupe sa tri prsta, hitlerovskom ideologijom i chasnim krstom oko vrata.

Нећемо сад овако ...

Сећам се нечега твога у стилу - Christians to the Lions ...

Је ли тако било?

Мислим, не треба ми потврда, знам да јесте.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...