Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mnogi se tripuju da slusati Metal/Rock ne ide zajedno s onim "biti religiozan" sto je pogresno.

Naravno da je pogrešno. Kad pravoslavni sveštenik može da vozi Audi od 80k evra, što ne bi neko mogao da bude pravoslavac i da sluša metal u isto vreme.

Posted
Naravno da je pogrešno. Kad pravoslavni sveštenik može da vozi Audi od 80k evra, što ne bi neko mogao da bude pravoslavac i da sluša metal u isto vreme.

Zato što je greh imati Audi od 80k evra, a slušati metal nije. ;)

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Није грех имати Ауди од 80.000 евра, грех је непоштено доћи до тих пара.

Posted

Stoji, mada je malo drugačije kod sveštenika - audi od 80K evra predstavlja najobičniji statusni simbol. Ne kažem da sveštenici ne trebaju da voze kola, niti mi smeta da imaju i bolja kola, ali sada bahatiti se - e to jeste greh.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted
Pa sad - X-menovi ni ne tvrde da su istina (Jevanđelja tvrde), autori X-mena od stripova zarađuju novac, autori Jevanđelja su samo zaradili mučeničku smrt, za Hali Beri znam da je glumica, za Isusa Hrista se tako nešto ne navodi. Taj X-men=Jevađelja arguemtn je simaptičan i možda izmami koji osmeh, mada je itekako šupalj. :)

dakle,

1. jevandjelja tvrde da je istina to sto pise u njima (da je isus kontrolisao vremenske uslove kao hali beri).

2. hehe, stari dobra hriscanska zabluda i (lazni) argument iz sazaljenja. to sto neko nije zaradio novac ne znaci da je u pravu i da pise istinu.

3. da ne pominjemo koliko je novca zaradjeno na bazi fransise jevandjelja. postoje citave medjunarodne firme (crkve) sa hiljadama zaposlenih (svestenici) i milionima klijenata (vernici), gde se obrcu basnoslovno velike pare. i sve to na osnovu fantazije.

4. za hali beri znas da je glumica, a za isusa ne znamo ni da je postojao.

a pomoću arheologije se lako vidi kako su prvobitna Jevanđelja izgledala.

mozes li nam konkretno objasniti kako se to "pomocu arheologije vidi kako su izgledala prvobitna jevandjelja"? ;)

Pa ja zato i pišem. Prosto mi dosadno, u pauzi za igrice. Jasno je svima nama da niko ovde nikoga neće ubediti, ali ono, zanimljivo je pričati. :)

lepo.. moj motiv je to sto znam da ce neko mlad i neformiran citati ove nase poruke, i posle par prepiski ce mu biti jasno da je verovanje u isusa i boga isto kao i verovanje u x-men. tako ce svet biti bogatiji osobama koje imaju jaci kontakt sa realnoscu, sto je dobro. ;-)

Posted
1. jevandjelja tvrde da je istina to sto pise u njima (da je isus kontrolisao vremenske uslove kao hali beri).

2. hehe, stari dobra hriscanska zabluda i (lazni) argument iz sazaljenja. to sto neko nije zaradio novac ne znaci da je u pravu i da pise istinu.

3. da ne pominjemo koliko je novca zaradjeno na bazi fransise jevandjelja. postoje citave medjunarodne firme (crkve) sa hiljadama zaposlenih (svestenici) i milionima klijenata (vernici), gde se obrcu basnoslovno velike pare. i sve to na osnovu fantazije.

4. za hali beri znas da je glumica, a za isusa ne znamo ni da je postojao.

2. Naravno da ne znači, ali to da je stradao mučenički barem znači da je iskreno verovao u ono što je pisao (što, naravno, opet ne mora da nužno znači da je to istina).

3. Stoji da su ljudi zaradjivali na osnovu Jevanđelja, ja to uopšte ne sporim. Ali ovde govorim isključivo o autorima Jevanđelja.

4. Je li ti veruješ u postojanje Aleksandra Velikog?

mozes li nam konkretno objasniti kako se to "pomocu arheologije vidi kako su izgledala prvobitna jevandjelja"?

Pa da - sačuvano je dosta starih kanonskih Jevanđelja, a i u 20. veku je otkrivena ogromna biblioteka koja je sadržala gnostička jevanđelja (i ostala gnostička dela) za koja se smatralo da su izgubljena. Za ova kanonska se može videti kako su se Jevanđelja menjala tokom vekova, i sve te izmene su krajnje minorne. Biblije na zapadu često u fusnotama ili u zagradama zabeleže takve promene. Inače, zanimljivo je da je Stari Zavet ima mnogo manje izmena nego Novi iako je, jelte, stariji. :)

lepo.. moj motiv je to sto znam da ce neko mlad i neformiran citati ove nase poruke, i posle par prepiski ce mu biti jasno da je verovanje u isusa i boga isto kao i verovanje u x-men. tako ce svet biti bogatiji osobama koje imaju jaci kontakt sa realnoscu, sto je dobro. ;-)

Ja sam nekada isto tako bio uveren da će moja pisanja pomoći ,,neupućenim'' itd. - a onda sam shvatio da ako tu osobu zanima vera, otići će na verski forum, ako ga zanima nevera, otići će na ateistički forum, a ako dođe ovde, sigurno neće listati temu od 261+ strana. :mrgreen:

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

O životu Aleksandra Velikog postoje zapisi hroničara iz njegovog vremena koji su živeli u predelima koje je on držao pod svojom kontrolom, pa i šire. Hroničara ima sa svih strana, kako onih koje su bile uz Aleksandra, tako i sa onih iz država koje je osvojio.

Sve što se govori o Aleksandru je uglavnom zasnovano na autentičnim istorijskim podacima (statistiku kvare ludaci iz Makedonije).

Sa druge strane, Isusovo postojanje se dokazuje zapisima nastalim u godinama posle njegove smrti.

Drugo, sve što se govori o Isusu je apsolutno nelogično sa stanovišta biologije, fizike i medicine. Počev od bestelesnog začeća, preko razdvajanja mora i hranjenja gomile ljudi jednim hlebom, do njegovog uskrsnuća posle smrti. Ni dva milenijuma kasnije, uz ljudima tog vremena nepojmljiv napredak svih nauka, čovek nije uspeo da uradi ništa od svega što se pripisuje Isusu.

Hrišćani tu činjenicu objašnjavaju pripisivanjem nadljudskih osobina dotičnoj ličnosti. Jedni zato što su potpuno zanemarili zdrav razum, drugi zato što imaju interes u širenju tih bajki.

Normalni ljudi su svesni da doslovno ništa od toga nije moguće i ne trebaju im takve priče da bi znali kako da žive i da se ophode prema svetu oko sebe.

• Upvote 4
  • Downvote 2
Posted

Hristova poruka ide korak ispred toga da ljudi znaju kako treba da žive - npr. opraštanje neprijateljima, blagosiljanje i blagodarenje onima koji proklinju itd. Hristos nije prosti propovednik savesti, već i iskorenitelj tamnih strana srca koje nisu isprva očite. On nije tu da govori ljudima da budu fini, uklopljeni u ,,prosečno okej'' kalup. Za takve stvari Hristos nije morao da propovedea upravo zato što su svima jasne (mada je pitanje koliko su svima jasne - naše društvo jeste sekularno, ali je takođe i duboko hristijanizovano). Na stranu što hrišćanstvo ne posmatra na Hrista prosto kao na propovednika neke nove etike, već i na ličnost čije rođenje, smrt i vaskrsenje se tiču samog našeg postojanja.

Inače, istorografski podaci o Aleksandru nisu baš toliko neposredni kao što se čini. Ni jedan podatak o Aleksandru ne potiče za vreme njegovog života ili od njegovih savremenika (za razliku od Jevanđelja).

Cela ova dikusija me podseća na jedan citat, ne znam čiji: Verniku nijedan dokaz nije potreban. Neverniku nijedan dokaz nije dovoljan.

Ljudi upravo smatraju da su Hristova čuda - čuda zato što se krše sa osnovnim pravilima fizike, meterologije i biologije. Ja ne verujem u X-menove zato što njihov tvorac ne tvrdi da oni postoje, niti smatram njihovu poruku nešto preterano dubokom ili aktuelnom. Jeste, Hristos tvori razne stvari koje se kose sa zdravim razumom - a ja znam da sam video ihaha stvari koje se kose sa zdravim razumom (ovde ne mislim konkretno na čuda, niti na išta tako spektakularno kao što su Hristova čuda), ali to njih ne čini manje stvarnima. Ona se možda ne uklapaju u taj kalupčić ,,zdravog razuma'', ali sva sreća pa se ne uklapa sve u njega - život bi bio dosadan da je suviše logičan i zdravorazumski. :)

• Upvote 2
  • Downvote 3
Posted

Pa da - sačuvano je dosta starih kanonskih Jevanđelja, a i u 20. veku je otkrivena ogromna biblioteka koja je sadržala gnostička jevanđelja (i ostala gnostička dela) za koja se smatralo da su izgubljena. Za ova kanonska se može videti kako su se Jevanđelja menjala tokom vekova, i sve te izmene su krajnje minorne. Biblije na zapadu često u fusnotama ili u zagradama zabeleže takve promene. Inače, zanimljivo je da je Stari Zavet ima mnogo manje izmena nego Novi iako je, jelte, stariji. :)

оригинали или преписи?

пошто не треба тек тако да прихватимо да је земља округла, шта да кажемо за списе које никад нисмо ни видели у изворном облику?

Posted

Ni jedan podatak o Aleksandru ne potiče za vreme njegovog života ili od njegovih savremenika (za razliku od Jevanđelja).

Nijedno jevanđelje ne potiče od Hristovih savremenika, sva su nastala bar dve generacije kasnije.

Posted
пошто не треба тек тако да прихватимо да је земља округла, шта да кажемо за списе које никад нисмо ни видели у изворном облику?

Pa skoro da nema ni jednog drevnog spisa koji postoji u izvornom obliku (jedino mi padaju napamet natpisi uklesani u kamen), a to nas opet ne sprečava da ta dela pripisujemo izvesnim ljudima.

Nijedno jevanđelje ne potiče od Hristovih savremenika, sva su nastala bar dve generacije kasnije.

Eh pa sad... Apostol Pavle je bio Hristov savremenik, a barem njegova dela se bez problema mogu datirati u vreme malo posle Hristove smrti. Nadalje, najstariji sačuvani fragmenti Jevanđelja potiču sa početka 2. veka - originali mogu komotno da potiču od Hristovih svedoka i učenika. Naučnici se u principu slažu da su Jevanđelja mogla biti napisana od strane Hristovih savremenika. Takođe, ovde se ne govori samo o Jevanđeljima kao takvima - već i o ocima Crkve koji su Jevanđelja dosta citirali (npr. Ignjatije Bogonosac, Justin Mučenik, Irinej Lionski). Tu se lako vidi da su bila široko rasprostranjena i da se za njih znalo, što nadalje doprinosi tezi da su još starija od nađenih fragmenata.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

SixSteps doveo drugara da piše umesto njega.

Nisam ga doveo da samo piše nego i da vas nauči nešto.Vidiš kako se samo prenemažete tu :zeleni:

Inače,evo pravoslavlja sa terena - slušajte do kraja i mislite o tome - šta da vam drugo kažem B) :

http://radiosvetigora.wordpress.com/2011/07/26/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D1%81%D0%B0-%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B1%D1%80/

Posted

У Гојко,па ти си имао раније добре изворе,што се поквари човече ? :rolleyes:

Јеванђеља су написана до краја 1 века. Наравно да потичу од Христових савременика.

Posted

Da ne pišem ja sad nadugačko, evo citat sa Wikipedije:

Estimates for the dates when the canonical gospel accounts were written vary significantly; and the evidence for any of the dates is scanty. Because the earliest surviving complete copies of the gospels date to the 4th century and because only fragments and quotations exist before that, scholars use higher criticism to propose likely ranges of dates for the original gospel autographs. Scholars variously assess the majority (though not the consensus) view as follows:

Mark: c. 68–73, c 65-70

Matthew: c. 70–100. c 80-85.

Luke: c. 80–100, with most arguing for somewhere around 85,[34] c 80-85[35]

John: c 90-100,[35] c. 90–110, The majority view is that it was written in stages, so there was no one date of composition.

Traditional Christian scholarship has generally preferred to assign earlier dates.

Posted

Nisam ga doveo da samo piše nego i da vas nauči nešto.Vidiš kako se samo prenemažete tu :zeleni:

научио нас је како бити филозоф до пола, или до десетине, наиме - само донде докле сопствена (овде теолошка) позиција није угрожена.

у том подухвату, иако каже да се не бави доказивањем ичега, није презао да сруши све осим те позиције, како би сравнио терен на нулу и тако уздигао оно што једна религија представља као аксиоме. другим речима, да би оставио утисак објективности признаје како је доказивање да метафизички ентитети постоје бесмислено, али се не зауставља на томе, него тврди да се ни ништа друго не може заиста логички доказати.

ово је неоправдан и манипулативан скок, који позитивна људска знања статусно изједначује са религијским уверењима. ми смо господину показали да те једнакости ипак нема. осим тога, он спокојно релативизује налазе физике, али не дира метафизичке претпоставке у црквеном схватању нпр. ритуала причешћа. притом не каже зашто у релативизацији треба повући линију испред догме.

нажалост, његово размишљање звучи као циркуларно пренемагање.

• Upvote 7
  • Downvote 1
Posted (edited)
Da ne pišem ja sad nadugačko, evo citat sa Wikipedije:

Као што пише и у том цитату из википедије,људи који се баве Новим Заветом верују да су јеванђеља написана до краја 1 века. Ти си помешао то што су је комплетан Нови Завет постоји тек у верзији од 4 века,а наравно да је написан раније.

метафизичке претпоставке у црквеном схватању нпр. ритуала причешћа. притом не каже зашто у релативизацији треба повући линију испред догме

Појам "метафизичких предпоставки" у цркви не постоји. Наравно да не можемо доказати да метафизички ентитети постоје,па и Кант је реакао да треба да оставимо простора за веру,јер не можемо ни да оспоримо ни да докажемо Бога.

Edited by C.A_R.I.A.
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Nije moguće dokazati ili osporiti postojanje Boga, ali je moguće osporiti postojanje hrišćanskog Boga, što mi ovde i pokušavamo da predstavimo.

Исус Христос је био богочовек,дакле хришћански Бог је итекако постојао. Само што су неки поверовали у њега,а неки не. Дакле ни ту нема доказивања,већ је у питању вера.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Исус Христос је био богочовек,дакле хришћански Бог је итекако постојао. Само што су неки поверовали у њега,а неки не. Дакле ни ту нема доказивања,већ је у питању вера.

covek moze da veruje u sta god pozeli (ili sto ga istrenira okolina). evo na primer ja verujem u "letece cudo od testa". http://www.venganza.org/

nek svako veruje u sta god hoce: bogove, zmajeve, hobite, deda mraza, sve je to ok.

srpska pravoslavna o kojoj ovde govorimo je ozbiljna politicko-ekonomska organizacija koja utice na drzavu i zivote svih ljudi u njoj, a sve to na osnovu proizvoljnog verovanja u potpuno iracionalne stvari. kao kad bi "crkva leteceg cuda od testa" imala svog clana u republickoj radio difuznoj agenciji koja odredjuje sta i kako moze da se emituje svim ljudima na tv-u. ili kao kad bi "crkva leteceg cuda od testa" imala uticaj na skolstvo i kroz veronauku formirala buduce generacije tako sto bi ih ucila o sadrzaju koji spada u domen epske fantastike i mistike.

realno gledno, crkvu bi trebalo debelo oporezovati i novac iskoristiti za nesto pametnije i potrebnije a ne za prepricavanje bajki i fantastike. organizacija u cijem ucenju su stvari kao sto je kontrola vremenskih uslova, rusenje osnovnih zakona fizike i hemije, vracanje iz mrtvih i slicno - ne bi trebalo da bude nikakav ozbiljan faktor u drustvu, vec institucija za laku zabavu i razbibrigu. sramota civilizovanog drustva je postojanje teoloskog FAKULTETA (?) na kome se izucava sadrzaj istog kvaliteta kao i x-men i ozbiljno se pridaje znacaj "duhovnom sazrevanju" sto je cesto maska za teske lazi, manipulacije, nehumano ponasanje i bogacenje cinovnika crkve.

o tome je ovde rec.

• Upvote 5
  • Downvote 2
Posted

Meni je najjadnije, kad nekog vernika ili svestenika pitas, ako postoji Bog, zasto se desavaju ovako lose stvari, zasto svemoguci to ne ispravi, svu ovu nepravdu, gde losi ljudi tlace, bogate se nad sirotinjom itf...i onda dobijes neverovatan odgovor, sve ovo nam se desava jer smo se odrekli boga tj. ne sluzimo mu dovoljno. Dakle, dobri bog , ako mu ne sluzimo, onda nas kaznjava...ja ne znam kako neko moze biti naivan i verovati u te bajke i gluposti...ali dobro, svako ima neku svoju slabost...

• Upvote 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...