C.A_R.I.A. Posted May 2, 2008 Report Posted May 2, 2008 Nisu loša ta naučna objašnjenja,no ne bi se trebalo ograničiti samo na to,niti sad preterivati sa dokazima.Vera je jednostavno - vera.Kao što su otkrili da mirotočive ikone mirotoče ne neku nezemaljsku materiju već odprilike običnu materiju.Samo niko nije uspeo da objasni na koji način se pojavljuje miro na ikonama,odnosno na koji način ističe. Takođe,kad smo kod istraživanja,da dodam još neka objašnjenja oko promene optičke gustine vode U nizu eksperimenata, koji su vršeni tokom dve godine, istraživane su optičke gustine sledećih voda: - sveta voda Malog osvećenja; - voda iz vodovoda uzeta na dan Bogojavljenja; - Krstovdanska voda iz crkve, osvećena na Praznik Bogojavljenja; - Sveta voda iz reke Jordan (Jerusalim); - Sveta voda iz različitih svetih izvora Rusije i Ukrajine. Pored toga, istraživano je dejstvo molitve i krsnog znaka na običnu vodu iz vodovoda (vodu su osenjivali mirjani i sveštenici). Takodje je istraživana dinamika promene optičke gustine vode od trenutka uzimanja uzorka. U osnovi metode spektroskopije, kao što je poznato, je osobina atoma hemijskih elemenata da apsorbuju svetlost odredjene talasne dužine. Analiza rezultata merenja je pokazala zadivljujuću stvar: posle osvećenja od strane jereja obična voda iz vodovoda zadobija NOVA OPTIČKA SVOJSTVA – značajno (radi jednostavnosti objašnjenja ne navodimo cifre i formule – ured.) se povećava njena optička gustina! To znači sledeće: kao prvo, reči molitve su adekvatne dejstvu ne zvučnih talasnih dužina, kao pri običnom govoru, već svetlosnih! A svetlost se prostire milion puta brže nego zvuk. Drugo, do danas se smatralo (zakon Lamberta – Bugera – Bera) da su promene optičke gustine rastvora povezane samo sa konkretnom promenom jonsko-molekulskog sastava rastvora, to jest sa promenom koncentracije rastvora. Medjutim, dejstvo reči molitve ima potpuno drugi mehanizam delovanja, jer niko hemijskim putem nije menjao početni sastav uzetog uzorka vodovodske vode. Znači, upravo Božija blagodat, prizvana u rečima molitve, je izmenila optičku gustinu vode. Pri činu osvećenja se mogu čuti posebne reči: «...Pridjite, primite svi Duha Premudrosti, Duha Razuma, Duha straha Božijeg, HRISTA KOJI NAM SE JAVLJA». Te reči sadrže u sebi veoma duboki smisao: one označavaju ODZIV ŽIVOG GOSPODA KAO ODGOVOR na molitvenu prozbu sveštenika – to jest Gospod nam kaže: «PRIMITE HRISTA KOJI VAM SE JAVLJA». U tom tajanstvenom, mističnom trenutku Gospod, se nevidljivo za naše oči JAVLJA SILASKOM SVETOG DUHA NA VODU, dajući toj vodi moljenu isceliteljsku silu za dušu i telo. I voda se odmah «odaziva» - povećava se njena optička gustina u ultravioletnoj sprekrtalnoj oblasti. Ona kao da se «ispunjava» svetlošću. Ljudsko oko naravno ne može da uhvati te isceliteljske promene strukture vode. Ali instrument (spektrograf) daje objektivnu ocenu te pojave i neopovrgnut dokaz silaska blagodati Duha Svetoga na vodu koja se osvećuje. Na osnovu rezultata eksperimenata je formiran grafik, sa koga se vidi, da su vrednosti optičke gustine vode iz reke Jordan, gde se krstio Gospod naš Isus Hristos pre više od 2000 godina, praktično ISTOVETNE sa vrednostima optičke gustine svete krstovdanske vode iz crkve, osvećene na Bogojavljenje. Jordan i Neva imaju različite geografske položaje, različit sastav zemljišta, razlicitu klimu, pa samim tim i različitu gustinu vode, ali jednom godišnje – na praznik Bogojavljenja – njihovi optički parametri se skoro u potpunosti poklapaju!
Nimrod Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 (edited) Ta zvaka o hriscanstvu kao "zlocinackoj religiji" u principu moze da se kaze za svaku religiju. Ljudi tumace celu tu pricu onako kako im odgovara. Ja ne znam da bilo koja religija propoveda nasilje? Edited May 4, 2008 by Axeanosilas
Guest LadyCorpse Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 (edited) Ja ne znam da bilo koja religija propoveda nasilje? hm..pa dobro, isprva ni jedna ne... ALI svaka pre ili kasnije pochne da ga donekle primenjuje... on her own way..ako vec verujemo u Boga, verujemo i u ''niko nije tu da osudjuje drugog, svako samo sebe, niko nije tu da kazhnjava nekog, sem, naravno samog njega...'' a realno crkva se samo poziva na njegovo ime, time je ona ta koja pochinjava greh, jer svoja zlodela samo skriva, i to hehe, iskorishcavajuci ''moc'' koja joj je data... 'nash shta mi je uvek bilo funny, ako cemo o Adamu i Evi, Bog je je l' te njih stvorio nage...oni su pochinili greh, i osetili stid...tu mu je negde doshla garderoba, a crkva zheni NE dozvoljava da udje bez marame, suknje do poda...:/ hm, pa sledece...Bog-priroda...zhena ima menzis, u crvu je uci greh, if she's bleeding...shto je totalno ne glupo nego jadno... ah, pevala sam godinu dana u crkvenom horu, pa sam bilabash in everything..i to ..moramo priznati da je vera izgubila smisao..kazhe meni sveshtenik ne vredi se moliti ako o molitvi ne razmishljash, i ako u njoj ne vidish poentu, ne izgovarash je sa razumevanjem, a chovek dodje u shkolu, i krene...Oche nash,...pola zbrka, izokrene, i kao roboti!...jbm mu mater..nema meni nishta vishe tu lepog, sem tog hora, koji fantastichno zvuchi, i naci se u njemu, je 'pevati pored andjela'..u jednom trenutku sam letela sa njima..a onda su svi posle liturgije navalili na hranu...i eto...prozhdrljivost - another death sin..jednostavno sam razocharan u crkvu..if u get it? mislim, kakvu poruku oni nama pokushavaju da shalju....?! nash verouchitelj je ushao na chas, i rekao ako se ne molite 3X dnevno, ne idete svake nedelju u crkvu, ne postite sredom i petkom, i velikim postovima, ako ste pochinili vishe puta neki smrtni greh (npr:slagali) idete u pakao, vash put je definisan...i gde je tu nada- a.k.a. vera, u shta ti tu sad da verujesh?! Edited May 4, 2008 by LadyCorpse
Uruk Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 Prvo-ne treba izjednacavati postupke ljudi u crkvi sa hriscanskim ucenjem. I sam Hristos je u bibliji bio veoma kritican prema crkvi i svestenstvu. Veliki Inkvizitor Dostojevskog je sve rekao,1000 puta surovije i istinitije od bilo kog drugog ko napada crkvu. Drugo-ovo za molitvu. Tu se slazem. Molitva je stvar srca, odlazak u crkvu je stvar srca. Mi pred veronauku citamo 5 molitava sto je cisto izivaljavanje jel se svelo samo na formalnost. Sto se tice spasenja-post i molitva jesu poterbni, ali nece se spasti svako ko posti,ide u crkvu i sl. To bi se opet sve svelo na proceduru. U Bibliji se pominje 9 ili10 blazenstava(a oni koji su blazeni bice spaseni) koja nemaju nikakve veze sa molitvama, postom, i sl. vec sa crtama licnosti. Tako da je vera stvar srca i kraj. Jasta treba se truditi moliti, postiti ali sve to mora biti iskreno i zato sto tako osecas a ne zato sto tako mora. Volter je to lepo izneo na pocetku svoje "Rasprave o toleranciji". Ende Profesoru reci da je kreten...
phantasm of the living Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 Kratko receno,farisejstvo je jedan od najvecih problema.
Uruk Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 Jasta. Kako je rekao vladika Nikolaj, da je Hristos danas medju nama jos vise bi vitlao svojim bicem i isteravao trgovce iz crkve nego nekada kako je to cinio u Bibliji(secate se toga kad oslobodi one golubove pa kaze "Dajte Cezaru Cezarovo..." 'n stuff). A zna se ko su danas trgovci u crkvi.
рогозуб Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 o5 sa ovim glupostima "u ime" Boga?! da li je mogucje 1. da ste toliko glupi da samo ponavljate jedne iste stvari, 2. da ne zhelite da nadjete igde pisanije o toj temi iz ugla Hrishcjana, 3. da morate da spamujete na ovoj temi na kojoj sam vecj 10 puta odgovarao na iste ove kretenizme???!!!
Thule Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 Nije religija jedina koju ljudi koriste da bi se tukli močugama po glavi. Nekada je to država, nekada je to fudbalski klub, ideologija, ženska, komadić šunke sa poda itd. 'Ajde da sve to ukinemo.
рогозуб Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 evo o5 jeshe koji imaju lepe odgovore Why does religion cause war? By Tzvi Freeman Question: Shalom, Rabbi. I'm not Jewish, but recently I've become interested in Judaism, having found many answers in it. There's something that has been bothering me and I hope you can help me with it. I am a member of a forum that is frequented by many youths. One of the topics, "Do u believe in aliens...ghosts....gods...", has recently sparked off a discussion on religion. There is a strong flavor of atheism in most of the comments posted, though many have agreed that each should have their own beliefs. However there is an ongoing question which I think is best summed up by this post here: "If believing in a god or gods is good, then why is so much pain and suffering caused by religion, like the crusades...suicide bombings...?" I have tried to formulate a answer, but cannot come up with any to my satisfaction. Rabbi, what would you say to them if you were me? Thank you for reading this. May G‑d bless you. Answer: This is a question we hear very often. But it's not a difficult one if we approach it sensibly. The position is that religion causes war. Just like, say, alcohol causes inebriation and sunlight makes things grow. Let's take a scientific approach. If we wanted to test the alcohol/inebriation or sun/growth hypotheses, what would we do? Quite simple: Remove the alcohol from whatever drinks we are serving and see if our clients are still inebriated. Same with the sun/growth theory: Remove the sunlight and see if things still grow. With the religion/war hypothesis, we don't have to actually make a clinical study--it's already been done for us. In the 20th century, we saw the most disastrous wars of history, both in Europe and in the Far East. Tell me which of these were centered around religious disputes? As scientists, we are forced to develop an alternative hypothesis: There is another common factor to war, much more common than religion--and that is that they are fought by human beings. I can't speak on behalf of other religions, but I can tell you that many of the great prophets of Judaism spoke of the value of peace even in a time when war was the accepted state of affairs. Isaiah's words are inscribed on the wall of the United Nations: "And they shall beat their swords into plowshares, and their spears into pruning hooks. Nation shall not lift up sword upon nation, neither shall they learn war any more." In fact, the rabbis of Roman times taught that Peace (Shalom in Hebrew) is one of the names of G‑d. For the rest of the world, it wasn't until the cataclysmic disaster of WWI that people began to realize that war isn't so much fun after all. That's how recent it was, less than ninety years ago, that suddenly peace became a value in the minds of human beings. If only they had listened to those prophets and rabbis a few thousand years earlier. Here's another article on the same subject: Who Needs Religion, If It's the Cause of So Much Violence? . . . . . . . . . . . . . Who Needs Religion, If It's the Cause of So Much Violence? By Aron Moss Question: I am Jewish, but cannot embrace Judaism as a religion. Religion is the cause of all wars, and I believe we would be closer to world peace without it. Wouldn't the world be better off if it weren't for religion? Answer: Rejecting Judaism because you believe in world peace is like refusing to enter a Japanese restaurant because you like sushi. It just doesn't make sense. War comes naturally to people. It existed long before any religion. Peace did not. Peace is not natural to the human condition. It had to be taught and learned. And it was a religious idea. The first and most powerful vision of world peace was presented to mankind by the prophets of ancient Israel. They predicted a time when "one nation will not lift a sword against another nation, and they will no longer learn to wage war." In a world that saw war as an inevitable fact of life, the Jewish religion introduced a radical new concept: that war is ultimately undesirable and peace is the ideal state for which to strive. Without religion we would find other things to fight about, like parking spots and noise from the neighbors. But without religion, world peace would not have entered the human vocabulary. Whether you are aware if it or not, your dream of world peace is biblically inspired. Ideals do not live in bubbles. Like people, they need parents to give birth to them and a home environment to sustain them. Peace without religion is homeless. It was Judaism that gave birth to the vision of world peace and still provides a framework to implement that vision. True, religion has been used by some as a pretext for war. But this does not invalidate all religion, just as when football players brawl it does not invalidate the game of football. Ridding the world of all religion would not end war any more than abolishing football would brawls. In fact, religion still provides the strongest argument for peace between people: that we were all created by the same G-d. Without this belief, is there anything that really unites us all?
Guest LadyCorpse Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 izvinjavam se!! jebeno sam samo iznela svoje mishljenje! kako god!
рогозуб Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 nisi samo iznela svoje mishljenje, nego si krenula da pametujesh k'o da ti imash odgovore na sva pitanja, a mi glupi hrishcjani smo sisali vesla, i svaki klinac i klinka koji je prochitao par knjiga beletristike mozhe da pobije sve ono na chemu pochiva Crkva vecj 2000 godina. poenta je u tome, da nishta novo niko od vas nije smislio, na te vashe "prigovore" Crkva je dala odgovore u apologetskim knjigama stotinama i stotinama godina u nazad, a vi samo vrtite jedno te isto. izvini ti shto nas mrzi da pishemo svaki put iznova doktorske disertacije kad se pojavi neko koga tema uopshte ni ne zanima, neko samo tako bane na forum i preko kurca baci 5 rechenica u fazonu- kako ste samo glupi a ja sam sve shvatio/la u pauzi izmedju etapa gubljenja vremena u slushanja muzike i napijanja.
Guest LadyCorpse Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 it wasn't anything like that, ali ok...da ne duzhim
рогозуб Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 kako got... evo kopir'o sam ti 2 texta, pa chitaj.
C.A_R.I.A. Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 NE dozvoljava da udje bez marame, suknje do poda...:/ Zavisi iz koje perspektive gledaš stvari.Ako impliciraš da su žene manje vredne u hrišćanstvu,veruj mi da nisu.Nijedna svetiteljka nije sa otkrivenom glavom,a prirodna ženska odeća je duga suknja,ovo što je došlo u poslednjih pedesetak godina je moda ili da žena nosi mušku odeću tj pantalone ili da je polugola tj da nosi mini suknju. zhena ima menzis, u crvu je uci greh, if she's bleeding Dozvoljeno je ući u crkvu,nije dozvoljeno pričešćivanje. ako ste pochinili vishe puta neki smrtni greh (npr:slagali) idete u pakao Jel ovo neka šala,kao smrtni greh - laž ? Ne kažem da treba lagati,ali ovo mi je nejasno. Što se proždrljivosti i ostalog tiče,pa ne živimo u idealnom svetu.Svako može i bilo bi dobro da pazi na sebe,sad što drugi rade kako rade,možemo ih nekako prijateljski savetovati ili možda i ne,sve zavisi.Nevezano da li je proždrljivost ili ne znam ni ja šta.Npr ako nam smeta proždrljivost,treba porazmisliti da li i mi nekada radimo isto. Tako da je vera stvar srca i kraj. Amin!
Axeanosilas Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 izvini ti shto nas mrzi da pishemo svaki put iznova doktorske disertacije kad se pojavi neko koga tema uopshte ni ne zanima, neko samo tako bane na forum i preko kurca baci 5 rechenica u fazonu- kako ste samo glupi a ja sam sve shvatio/la u pauzi izmedju etapa gubljenja vremena u slushanja muzike i napijanja. Вала баш... А мени у почетку било глупо да ћутим кад год се појави неко нов... Стога, извињење и у моје име. Укратко, на сва уобичајена (а и много неуобичајених) питања је одговорено, само треба користи претрагу.
Thule Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 izvinjavam se!! jebeno sam samo iznela svoje mishljenje! kako god! Ne znam da li se ovo odnosi i na mene, ali sam samo jebeno odgovorio na tvoje mišljenje. Ako ti jebeno kažeš nešto, imam i ja jebeno pravo da kažem nešto drugo.
Axeanosilas Posted May 4, 2008 Report Posted May 4, 2008 Свит сикстин, Арсене, свит сикстин, погледај профил. Енергија, бунт - ајм гона факин рип јор факин хед оф јор факин шолдерс, ју факин мадрфакр. ----------------- Да наставим у истом тону, јебено се враћајте теми и немојте јебено спамовати и постављати некаква питања невезана за тему. Има тема и за то.
Hudini Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 prirodna ženska odeća je duga suknja To je majka priroda stvorila ženi dugu suknju?
Sale B.C. Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 trebalo bi kao i isus svi da nosimo aljine tako i nikako drukčije!!!
phantasm of the living Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 Pa to je jedino prirodno. A i prirodno je da se na ovoj temi napadaju svi koji ne posvecuju istoj milion tekstova sa po milion dubokoumnih recenica.
Nimrod Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 izvinjavam se!! jebeno sam samo iznela svoje mishljenje! kako god! Nema razloga da se izvinjavas. , a mi glupi hrishcjani smo sisali vesla,. To niko nije rekao. Sto tako agresivno napadate devojku? Sme li nesto da se kaze protiv (jednog dela) nase Crkve koja (zahvaljujuci pojedincima koji dominiraju)ne deluje u skladu sa ucenjem koje propoveda? Onako kako ja vidim stvari,Amfilohije i Filaret su mnogo blizi satanizmu nego pravoslavlju. O Pahomiju necu trositi reci.
The Joker Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 Pa zar ne znas da je neko potplacen da kaze da je Pahomije pedofil?Lepo je to Rogozub objasnio,sa celih 0 argumenata.
phantasm of the living Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 Divnog Pahomija poznajem i licno (naime bio je u manastiru u mom selu,dok ga nisu oterali) i neeee,nije on ono sto pricaju.Nikako... A sto se Filareta tice,covek je veoma inteligentan i zesce pohlepan.Da nije uleteo u crkvu,bio bi mnogo jak biznismen.Doduse,i ovako je biznismen pod okriljem crkve,sto je mnogo lakse...Ne mozes da bankrotiras.
ilegalac Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 Pa zar ne znas da je neko potplacen da kaze da je Pahomije pedofil?Lepo je to Rogozub objasnio,sa celih 0 argumenata. Stalno mesam ta cudna crkvena imena, pa nisam siguran. Da nije to onaj sto mu je krivicno, delo pravno zastarelo ? Da nije neko i za to potplacen ? Boze sacuvaj.
Guest LadyCorpse Posted May 5, 2008 Report Posted May 5, 2008 Свит сикстин, Арсене, свит сикстин, погледај профил. Енергија, бунт - ајм гона факин рип јор факин хед оф јор факин шолдерс, ју факин мадрфакр. ----------------- Да наставим у истом тону, јебено се враћајте теми и немојте јебено спамовати и постављати некаква питања невезана за тему. Има тема и за то. sweet sixten?! sad si ti kao izmislio pamet, ja sam samo devojka, koja je izrazila mishljenje, uostalom tome forum i sluzhi, a to shto si ti pronashao nekoga koga cesh da napljujesh, i sl, pa da ispadnesh ''neko i neshto'', drago mi je ako tebi to predstavlja zadovoljstvo... nisam doshla da zapochinjem svadju, or something, vec da potrazhim neke odgovore...uostalom, nemash shta da trazhish na mom profilu, ali ako te to zadovoljava, samo udri....btw, ne secam se da igde pishe, I'm gonna rip ur fuckin head off?!...I'm so not that kind of girl..sledeci put se informishi, pre nego shto odvalish neshto.
Recommended Posts