Jump to content

Recommended Posts

Guest Bata Životinja
Posted

čuješ, to je zanimljiva misao, ipak piše da smo stvoreni po njegovom liku, stoga bi (valjda) trebali da imamo iste potrebe....

Posted
kakav je smisao u davanju slobodne volje čoveku, kad je nepogrešivo video da će njegova deca napraviti loš izbor?

:)

ako je nepromenljiv i uvek isti, otkud mu u jednom trenutku želja da stvara? nije li pojava te želje u božjem biću ipak nekakva promena?

А откуд теби да та жеља није постојала одувек?

Posted (edited)
čuješ, to je zanimljiva misao, ipak piše da smo stvoreni po njegovom liku, stoga bi (valjda) trebali da imamo iste potrebe....

baš tako. stvoreni po božjem liku, znači da nosimo njegove "gene" tj. "ličimo" na oca. ili što bi hrišćani rekli, u nama je klica božanskog. a, sin božji nas poziva, da ne kažem, navlači, "budite savršeni kao što je otac vaš nebeski".

e, ta božanska klica/potencijal u nama nam daje mogućnost i pravo da ulazimo u božji um i raspravljamo i sudimo o njegovim motivima i postupcima. dakle, mi smo slični bogu jer smo njegova kreacija, tako da nema razloga da budemo ponizni. možemo ravnopravno da saobraćamo sa bogom.

А откуд теби да та жеља није постојала одувек?

ok. ako je oduvek postojala, zašto ju je bog u jednom trenutku u vremenu ostvario? nije li odluka da se želja za stvaranjem realizuje i ospolji, ipak nekakva promena u božjem umu? odgovor je da, jeste. iz čega sledi: bog nije uvek isti i nepromenljiv, i nije savršen.

Edited by Voyager
Posted
ok. ako je oduvek postojala, zašto ju je bog u jednom trenutku u vremenu ostvario? nije li odluka da se želja za stvaranjem realizuje i ospolji, ipak nekakva promena u božjem umu? odgovor je da, jeste. iz čega sledi: bog nije uvek isti i nepromenljiv, i nije savršen.

Taко је. :)

Posted (edited)
uspeo sam, Aksa je deprogramiran :pivopije:

ko je sledeći? Dijamant je na ivici, rekao bih... :meshuggah:

Ја сам већ раније рекао да си са мном успео. Ово мало што пишем је чист рефлекс. ;)

Иначе, већ смо негде писали о овоме (ко ће сада наћи) па ако те не мрзи...

Непроменљивост подрзумева непроменљивост у суштини, а не одсуство делања. Да делање не постоји, Бог би био статуа и самим тим бесмислен.

А чисто да те заинтриграм да даље истражујеш - стварање људи има везе и са сатаниним падом (анђели такође имају слободну вољу)...

Нека је са срећом читање... :pivopije:

Edited by Axeanosilas
Posted
Ја сам већ раније рекао да си са мном успео. Ово мало што пишем је чист рефлекс. ;)

naravno, nego moram malo da se razmećem pred publikom :muzicar:

:pivopije:

Posted (edited)

Mislim da ovde ulazis u logicki problem. Bog je STVORIO vreme, dakle ne moze on dobiti zelju u jednom vremenskom trenutku. A posto nije bilo vremena, onda ne mozemo govoriti o "promeni" iz nase perspektive, jer ona uvek podrazumeva dva razlicita stanja u dva razlicita vremena.

Edited by Gojko
Posted (edited)
pa da, jer da ih je stvorio savršene oni bi odoleli iskušenju. pitanje zašto ih je takvima stvorio pa još im posadio zabranjeno voće? nije li onda bog taj koji iskušava čoveka?

Ukoliko poznaješ Novi Zavet,a imam utisak da poznaješ,sećaš se citata da nikada Bog ne kuša čoveka već njegove strasti ga same kušaju.U ovom slučaju svojom slobodnom voljom Adam je pogrešio.Ne bih znao precizno da ti kažem i potpuno tačno zašto je on tako uradio zašto je uradio.Čini mi se da svuda,pa i u Raju su morala postojati neka pravila.Mada je to samo moj utisak.

takođe, bog je sveznajuć i u trenutku stvaranja mogao ja vidi posledice, pa se ipak nije zaustavio. video je da će čovek zgrešiti.

Da.I ? Sada ispada da što god je Bog uradio,stalno se raspreda priča "a što nije nekako drugačije".Tj u sve možeš posumnjati,to je priča bez kraja.Sigurno ne bi bio bolji da je u stilu okrutnog vladara isterao ljude iz raja,znajući njihovu slabost volje.Bog jeste ljubav,zato što im je dao šansu.

adam i eva su samo ispunili svoju sudbinu koju je njihov otac već predvideo.

Sudbina,u smislu kakvom je ti pominješ,u pravoslavlju ne postoji.To protestanti tvrde,kao da su neki predodređeni za raj a neki za pakao.To ukida slobodu čoveka o kojoj smo govorili.

ako je nepromenljiv i uvek isti, otkud mu u jednom trenutku želja da stvara?

Brate,pitaš me teološke dubine i visine koje ne znam.

http://verujem.org/forum/

Imaš tamo diplomiranih teologa i vrsnih stručnjaka pa izvoli pitaj.

Hm,šta ti ovo znači ? Čovekova pala priroda vuče čoveka ka strastima ovog sveta,a čovek se upodobljava Bogu odnosno putem vere i svega što to uz sebe nosi.

e, ta božanska klica/potencijal u nama nam daje mogućnost i pravo da ulazimo u božji um i raspravljamo i sudimo o njegovim motivima i postupcima.

Generalno gledano - ne.Odnosno to mogu samo oni koji su se očistili od strasti i postali sasud Svetog Duha.Jer kao što rekosmo,čula varaju.

Mislim da ovde ulazis u logicki problem. Bog je STVORIO vreme, dakle ne moze on dobiti zelju u jednom vremenskom trenutku. A posto nije bilo vremena, onda ne mozemo govoriti o "promeni" iz nase perspektive, jer ona uvek podrazumeva dva razlicita stanja u dva razlicita vremena.

E vala Gojko,ova ti je zlatna.Zaboravio sam totalno na ovo.Tačno tako!

Poruka koja je ostala na opstoj diskusiji

http://www.yumetal.net/forum/index.php?sho...t&p=1723488

Edited by -Diamond-
Posted
Ukoliko poznaješ Novi Zavet,a imam utisak da poznaješ,sećaš se citata da nikada Bog ne kuša čoveka već njegove strasti ga same kušaju.U ovom slučaju svojom slobodnom voljom Adam je pogrešio.Ne bih znao precizno da ti kažem i potpuno tačno zašto je on tako uradio zašto je uradio.Čini mi se da svuda,pa i u Raju su morala postojati neka pravila.Mada je to samo moj utisak.

Сатаниним падом и његовим одвлачењем одређеног броја анђела, створило се "места" на Небу. Рецимо да је један од разлога зашто су људи створени управо воља Божја да се та места попуне. Она су се свакако могла попунити стварањем бића без слободне воље, дронова, то јест робова, али то се коси са суштином Бога. Стога су први људи стављени на тест. Тест чији је исход само од њих зависио јер су имали слободну вољу и само ЈЕДНУ ЈЕДИНУ забрану, при том су били упознати са последицама кршења те забране. Сами су криви.

Guest Bata Životinja
Posted
Hm,šta ti ovo znači ? Čovekova pala priroda vuče čoveka ka strastima ovog sveta,a čovek se upodobljava Bogu odnosno putem vere i svega što to uz sebe nosi

pa je li čovjekova priroda ''pala'' ili ''po liku božijem''?

Posted
Сатаниним падом и његовим одвлачењем одређеног броја анђела, створило се "места" на Небу. Рецимо да је један од разлога зашто су људи створени управо воља Божја да се та места попуне.

Ovo ne razumem.Možeš li da objasniš,nekako mi nije jasno.

Čovek je stvoren po liku Božjem,drugačije rečeno čovek je ikona Božja.Izgnanjem iz raja (ili kraće rečeno padom) živeći u ovom svetu na njega uticaj ima pala priroda.Krštenjem zadobija blagodat,tako da i tada uvek može svojevoljno da bira na koju će stranu ići,dobru ili lošu.

Poenta je što,što kaže Rambo Amadeus,đavo nekada i nije tako ružan,on je nekada "lep",nudi svoje "darove" i trudi se da privuče čoveka.Pala priroda čoveka vuče ka strasti i ka grehu,ali on opet ima mogućnosti da bira.

Po rečima svetih otaca,đavo je kao onaj ko ubeđuje usamljenog vojnika da je vreme da se preda,zbog mnogo razloga,recimo da su se svi njegovi predali itd... a ustvari laže,kao što đavo uvek i radi.Samo da bi pridobio još jednog sa sebe.

Posted (edited)

Ne iz hriscanske, nego iz tvoje

vasilije veliki- ako neki greh postane opshteprihvacjen, ne prestaje da bude greh. to shto danas ljudi kazhu da su Hrishcjani a slushaju muziku ne menja chinjenicu da zabava i muzika vuku dushu u pakao.

pitanje zašto ih je takvima stvorio pa još im posadio zabranjeno voće?

na svako pitanje zashto Bog neshto radi, postoji savsheno jednostavan i savrsheno tachan odgovor- zato sho tako hocje. Bog je jedini postojecj sam po sebi, sve ostalo je stvoreno. odakle tebi ideja da Tvorac treba da se pravda tvorevini neznam (figjur of spich- jer znam odakle, tj od koga) ali toj ideji nema mesta niujednoj tradicionalnoj religiji..

takođe, bog je sveznajuć i u trenutku stvaranja mogao ja vidi posledice, pa se ipak nije zaustavio. kakav je smisao u davanju slobodne volje čoveku, kad je nepogrešivo video da će njegova deca napraviti loš izbor?

jedna ista stvar 300 puta. Bog stvara iz milosti. ako ne bi stvarao zbog mogucjnosti zla u buducjnosti, to bi znachilo da je zlo jache od milosti. a poshto tvar postoji, ochigledno da nije.

njih dvoje nisu imali šanse

stari se ne deshavaju zato shtro ih Bog zna,vecj ih on zna zato shto se deshavaju.

dakle, mi smo slični bogu jer smo njegova kreacija

pogreshno. stalno izvodish neke zakljuchke i smarash sa svojim razmishlja njima a gotovo svaka pemisa os koje krecjesh je pogreshna.

evo. to neprstano radish.

napokon josh neko da primeti ovo...

Ukoliko poznaješ Novi Zavet,a imam utisak da poznaješ

a i tvoji utisci i mishljenja su do jaja tachni...nije chudno shto mislish da muzika nije greh, kad mislish da ovaj lik poznaje Novi Zavet.

Brate,pitaš me teološke dubine i visine koje ne znam.

http://verujem.org/forum/

Imaš tamo diplomiranih teologa i vrsnih stručnjaka pa izvoli pitaj.

ahahaha :) da, poshalji ga na jeretichki sajt da uchi o Hrishcjanstvu. shta vredi tim dilejama diploma kada menjaju Hrishcjnstvo kako im se prohte. valjda ga uputish na tekstove svetitelja a ne na pisanja moralno zakrzhljalih ljudi.

u shto volim ovakva debilna pitanja. pa ako je priroda "pala",moralaje od negde da "padne". odakle? iz stanja u kom je bila, iz stanja u kom je stvorena. a stvorena je "po liku Bozhijem".

Ovo ne razumem.Možeš li da objasniš,nekako mi nije jasno

neki Oci kazhu da je Bozhijim promislom uredjeno da bude Drugi Dolazak kada broj spashenih ljudi dostigne broj otpalih andjela.

Edited by рогозуб
Posted
a i tvoji utisci i mishljenja su do jaja tachni...nije chudno shto mislish da muzika nije greh, kad mislish da ovaj lik poznaje Novi Zavet.

Možda sam pogrešio,izvinjavam se,ovde cirkuliše dosta ljudi koji citiraju Novi Zavet pa više čovek i ne zna ko šta i kako poznaje :)

ahahaha icon_smile.gif da, poshalji ga na jeretichki sajt da uchi o Hrishcjanstvu. shta vredi tim dilejama diploma kada menjaju Hrishcjnstvo kako im se prohte. valjda ga uputish na tekstove svetitelja a ne na pisanja moralno zakrzhljalih ljudi.

Brate,šta da ti kažem.Nek proba,pa nek vidi da li mu odgovara ili ne.Ako mu ne odgovara nije nikakav problem.

Posted
Ovo ne razumem.Možeš li da objasniš,nekako mi nije jasno.

То је неко тумачење које сам некада читао, не могу да се сетим ни чије, а ни када. Знаш да је сатана приволео приличан број анђела на своју страну. Није он сам пао. Знаш и да се водио и "рат на Небу" који је окончао архангел Михаил(о) - због тога се и пева "Свјат, Свјат..." на Литургијама. Сатана је био окован, а протеран је у Пакао тек доласком (на Велику Суботу) Христа јер као што знаш до тада Пакао и Рај нису постојали. Пад се по неким тумачењима десио током процеса Стварања, не знам који дан (мада "дан" узети више него флексибилно, нико не зна колики је тај "дан" о коме СЗ говори, само они несрећни амерички протестанти се упиру да "докажу" да је то баш наш дан, дакле 24 сата, што је небитно). Уосталом, као и процес еволуције, који је необорив и више него јасан и присутан, а који Амери покушавају да оспоре при том бацајући љагу на Постање. Што се мог мишљења о проблематици тиче (мада ме то и не интересује претерано, Нови Завет ми је знатно битнији), држим се тумачења Серафима Роуза, а и не сећам се да су се Православни теолози претерано бавили том проблематиком. Дакле, као што рекох, падом су се упразнила места на Небу, а људи су то требали надоместити. Е, то што су први људи пали, проблем је тих људи, гомила њихових потомака, до дана данашњег, је итекако заслужило да "попуни" та места с тим да то више није Небо него Рај, као што Ад више није Ад него Пакао... И тако, мрско ми да пишем више, надам се да јеово било довољно...

Кад кажем "еволуција" не мислим да сам постао од мајмуна, нити да ми је мајмун неки "рођак" већ да се људи развијају и мењају сходно условима, а то је случај и са животињама и осталим живим светом. Најпластичније могуће - Бог је створио све живо као у некој "боголикој" игрици, и пустио све то у рад:). Колико времена је прошло између стварања животиња и човека или између раздвајања дана и ноћи и стварања биљака ме заиста не интересује.

Posted

Ma ne znam baš sve,ali dao si mi i neke nepoznate podatke,a i neke poznate.(čitaj,nisam znao sve što si napisao da znam :))

Usput,ono što znam za "svjat,svjat" mislim da je to ostalo od jevreja i da je to vezano za viziju sad stao mi mozak,iz Starog Zaveta,u pitanju je proročka vizija Gospoda sa Anđelima koji pevaju "svjat,svjat".

I naravno,da dodam,kada je u pitanju raj,govorimo o PLODU sa drveta poznanja dobra i zla,koje inače postaje obrazac za stvaranje greha u čoveku.

Posted
Жика Јелић, фронтмен бенда „Ју група“

Бог ме је спасао

Аутор: Славица Лазић, Број 992, Рубрика Разговор

На рок сцени Ју група постоји читавих 38 година. Основали су је 1970. године браћа Драги и Жика Јелић са прекаљеним музичарима који су свирали у бендовима из шездесетих- „Албатроси“, „Аласи“, „Бедуини“, „Силуте“ и „Џентлмени“. Тренутну поставу чине три Јелића: Жика, Петар и Драги.

После 11 година снимили су повратничку плочу „Дуго се знамо“ са препознатљивим чврстим рокенролом, која је наишла на добар одзив код публике. Нашег саговорника знамо по песми „Црни лептир“ коју је отпевао давне 1973. године на албуму „Ју група“ а која је остала химна рокенрола свих генерација. Бенд је одавно легенда, сврстан у 10 екс-ЈУ бендова поред Рибље чорбе, Галије, Смака, Генерације 5, ЕКВ, Дивљих јагода, Парног ваљка, Бијелог дугмета и Индекса.Током каријере објавили су десетак плоча и још увек су активни на музичкој сцени. Многи су одрасли уз њихове хитове, а и сам Бреговић је истицао да су га инспирисали. Са фронтменом групе разговарамо о утицају овог несумњиво јединственог дуготрајног музичког феномена на домаћој рок сцени, који је веома ангажован у кампањи „Ја не затварам очи“ Активног центра под слоганом „Сви заједно, Косово је Србија“ и Акцији Друштва пријатеља Ђурђевих Ступова. - Пре две године били сте тешко повређени у саобраћајној несрећи, када је ваш ауто завршио под приколицом камиона. Једва су вас извукли из исеченог аута. Сећате ли се шта се догађало?

- Никада нећу заборавити речи човека који ме је извлачио из смрсканог аутомобила и указивао прву помоћ „Јао, па ти си жив, тебе је Бог погледао, смири се, спашавамо ти живот“. Те речи ме прате од тог времена, и отада редовно постим и трудим се да што више сазнам о својој вери. Могао сам да настрадам, отписали су ме, био сам два месеца непокретан у болници, ничега се не сећам осим ових речи. Био сам сигуран да ћу да преживим иако сам осећао велику немоћ, слабост и по лекарима лебдео између живота и смрти. Отада се молитвено интензивно обраћам Богу. Волео бих да будем у вери потпуније, да знам много више. Лежећи и опорављајући се у болници, свакога дана, безброј пута, захваљивао сам Богу на његовој милости. Многи су ме посећивали, храбрили током опоравка и говорили „Захвали Богу што си остао жив и твојој физичкој спремности“. Али, ја сам знао да моја физичка снага није ништа у поређењу са вољом Божијом да ме одржи у животу. Било је јако тешко, али са вером да ми Бог опомаже, било ми је лако. Као сваки жив човек падао сам у кризе, али се онда молитвено смирим и саберем и кажем себи „Полако, издржи, нема проблема, има ко мисли на тебе, ко брине о теби, ко те неће заборавити“.

- Колико сте до тада били утемељени у вери?

- Рођен сам за време Другог светског рата, 1942. године у радничкој породици. Мој отац је био члан СК и ма колико да је био верујући, није смео да нас васпитава хришћански јер верници нису били подобни за комунисте, а ако сте желели иоле да напредујете и мало боље живите, морали сте да будете у партији. Рођен сам близу Краљева, у малом месту Шумарице где и данас живи моја мајка, која је врло побожна. Од стричева сам кришом научио хришћанске обичаје - како се крсти, шта је слава, одлазио сам у цркву, долазио је свештеник у кућу да освети дом... распуст је био мој сусрет са традицијом и вером. Касније, када су се околности у друштву промениле и ја сам уз помоћ мајке и њених савета могао да духовно утемељујем свој живот. Моја осећања о вери су била потпунија. Не могу да кажем да сам ревносан верник, али се трудим да напредујем јаком вољом и уз помоћ савета мајке која нас је васпитивала хришћанским врлинама - да будемо частољубиви, увек свесни својих мана, да нас не занесу слава и материјална блага, да се музиком бавимо из љубави и зато што тако проносимо искрена осећања, да не будемо горди. Данас би додао да желим да напредујем у доживотном хришћанском процесу обожења и да се утемељим у верским правилима. И наравно, да се научим једној од основних хришћанских врлина - понизности пред Богом. Када моја мајка нешто каже у вези Цркве, било шта што је блиско Правослаљу, о томе не дискутујем, послушам и испуним. Не питам зашто, због чега, једноставно је послушам. Сугурно је у праву. Ваљда због таквог васпитања мене и моју браћу материјална добра уопште не занимају, треба лепо и срећно живети, без овоземаљских страхова. Поносан сам јер сам постао пријатељ манастира Ђурђеви Ступови и веома ценим оца Герасима, који ме СМС-ом увек подсети на један фини начин да почиње пост, да треба да се припремим за велике хришћанске празнике и сл. Литургија у храму изазива у мени расположење које осећам само тамо и нигде више. Важно ми је молитвено саборовање у храму. Ја сам веома везан за тај манастир. Много тога незнам, али следим своје срце и трудим се да се разумем крстолику тачку судбине.

- Помагали сте братији Ђурђевих Ступова у прикупљању средстава за обнову порушених православних манастира на Косову и Метохији и самог манастира код Новог Пазара. Могу ли се прикупити знатнија средстава за помоћ путем концерата?

- Под геслом „Са Косова зора свиће - благодарност Лазаревцу“ направљен је концерт најпознатијих извођача српске духовне и традиционалне музике који негују аутентично народно певање, као и вокално-инструментални етно и рок састави. Сав приход од продатих улазница отишао је обнови порушених косовско-метохијских светиња: Зочишта, Девича и Светих Архангела код Призрена и наставку радова започетих у Ђурђевим Ступовима, који су, после више од три века запустелости, оживели 2002. године. Ја се после тих акција осећам лепше, потпуније и корисније.

Kompletan tekst

http://www.pravoslavlje.org.yu/broj/992/te...g-me-je-spasao/

Posted

bilo bi lepo, poshto je ovo tema o Hrishcjanstvu, da stavish po neko zhitije svetoh, a ne prichice o raznoraznim javnim lichnostima...

Под геслом „Са Косова зора свиће

inache, divna pesma, pevamo je na protestima, pevali smo je i juche, danas nisam ishao..

www.youtube.com/watch?v=1DJBPMmrAXA

Sa Kosova zora svice,

svice, svice novi dan

Gracanica sva u sjaju

Docekuje Vidovdan

Ref:

Oj Kosovo, Kosovo

zemljo moja voljena

zemljo slavnih vitezova

Lazara i Milosa

zemljo slavnih vitezova

Lazara i Milosa

Sve delije od Srbije

svakom srce ponosno

koji ljubi zemlju svoju

Gazimestan, Kosovo

Ref.

Srbadija klice cela

ne damo te Kosovo

to je nase uvek bilo

od davnina ostalo

Ref.

Posted
pa da, jer da ih je stvorio savršene oni bi odoleli iskušenju. pitanje zašto ih je takvima stvorio pa još im posadio zabranjeno voće? nije li onda bog taj koji iskušava čoveka? ja mislim da jeste, satana/zmija je samo katalizator te promene, da ne kažem, zadužen da "proda priču".

takođe, bog je sveznajuć i u trenutku stvaranja mogao ja vidi posledice, pa se ipak nije zaustavio. video je da će čovek zgrešiti. adam i eva su samo ispunili svoju sudbinu koju je njihov otac već predvideo. kakav je smisao u davanju slobodne volje čoveku, kad je nepogrešivo video da će njegova deca napraviti loš izbor? njih dvoje nisu imali šanse, izvedeni su kao ovce na klanje a onda još i surovo kažnjeni. da li je takav bog = ljubav?

Mislim da zaboravljaš na jednu vrlo važnu stvar, a to je Isus Hrist.

On je, mislim, odgovor na tvoje pitanje.

I Isus je bio u zemaljskome telu i imao ista iskušenja kao i ljudi (čak i gora), pa je opet verom pobedio sva iskušenja i time dokazao i pokazao da je moguće odoleti grehu. Po mojem mišljenju Isus je isto tako mogao da "padne", ali nesalomljivom jačinom svoje vere, nije pao, a mogao je.

I eto... Bog nam čak i svog sina šalje koga mi ubijamo i raspinjemo na krst i onda se pitamo zašto je Bog nepravedan. Smešno po malo, zar ne?

Posted
I eto... Bog nam čak i svog sina šalje koga mi ubijamo i raspinjemo na krst i onda se pitamo zašto je Bog nepravedan. Smešno po malo, zar ne?

To raspinjanje i priča sa Judom se mogu posmatrati dvojako. Možda je sve moralo biti tako?

Posted
Mislim da zaboravljaš na jednu vrlo važnu stvar, a to je Isus Hrist.

On je, mislim, odgovor na tvoje pitanje.

I Isus je bio u zemaljskome telu i imao ista iskušenja kao i ljudi (čak i gora), pa je opet verom pobedio sva iskušenja i time dokazao i pokazao da je moguće odoleti grehu. Po mojem mišljenju Isus je isto tako mogao da "padne", ali nesalomljivom jačinom svoje vere, nije pao, a mogao je.

Čisto bih dodao,u pitanju je bogočovečanska priroda,ne nesalomiva jačina vere.Nadam se da se ne ljutiš.I nije mogao da padne,kao što je svojevoljno dozvolio da ga kuša đavo,ne da bi pokazao da može tome da odoli,već da pokaže i smirenje (jer ga kuša njegova tvorevina) i da pokaže ljudima da velika iskušenja kreću odmah nakon krštenja.

To raspinjanje i priča sa Judom se mogu posmatrati dvojako. Možda je sve moralo biti tako?

Zavisi.Svako je imao slobodnu volju i postupio kako je hteo.Kao što se Petar tri puta odrekao Hrista,pa se posle pokajao.Tako je i Juda slobodno izabrao izdaju,kao i to da se obesi posle svega.

Posted

Ne bih rekao.

Ništa nije moralo biti tako jer onda nema smisla ni poentu.

Ako ti učiniš neko dobro delo ja ću te posmatrati kao osobu koja je učinila to dobro delo, neću misliti da "je to moralo biti tako". Jer da jeste, onda nikakvog ti udela i zasluge u tome nemaš.

Prosto ko pasulj.

@Diamond

Naravno druže... dopunjuj moje reči kad god možeš, pa i sam znam da mnogo toga hvali rečima koje izgovorim. Zato i izbegavam u principu da učestvujem na ovoj temi, jer mislim da nisam ni najmanje dostojan da govorim o pravoslavlju. Jadno to pravoslavlje, ako ga ja ovoliki grešnik branim.

Posted
Ne bih rekao.

Ništa nije moralo biti tako jer onda nema smisla ni poentu.

Ako ti učiniš neko dobro delo ja ću te posmatrati kao osobu koja je učinila to dobro delo, neću misliti da "je to moralo biti tako". Jer da jeste, onda nikakvog ti udela i zasluge u tome nemaš.

Prosto ko pasulj.

Ako uzmemo da je Hrist bio bogočovek, a ne čovek, dakle deo svetog trojstva, nije li glupo pomisliti da nije znao šta radi?

Ima sve to itekako i smisla i poentu. koji je danas ''najradosniji'' hrišćanski dan, kako to hrišćani sami kažu? Uskrs. Kada je Hrist vaskrsao i udario tačku na svoju misiju na zemlji. Tim čin je zaokružena cela priča.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...