Jump to content

Recommended Posts

Posted
ali to znači da nije morao biti ubijen po svaku cenu, jer ako je to moralo da se desi, onda oni koji su ga ubili nisu krivi (nego jednostavno... eto... moralo da bude tako).

капирам шта желиш рећи. овако је православно учење- то се морало десити, јер је ђаво тако хтео а људи хтели да га слушају. није морао јуда да изда христа. да није он, ђаво би натерао неког другог да Га пријави римљанима и јеврејима. јер увек има неко ко ће да послуша ђавола. увек има неко ко ће своју слободу искоритити на зло. у томе је и поента слободе, могућност избора између добра и зла.

To je već potpuno Ok... i ima smisla.

Posted

Ako je đavo uvek prisutan, onda mora biti i sveprisutan. Ako je sveprisutan, onda mora biti i svemoćan.

Ja ne bih hrista prijavio, lično bih ga raskomadao nečim oštrim.

Ko nije samnom protiv mene je.

Boc boc.

Laku noć.

Posted

Ali da niko nije hteo da ga izda, onda Hrista ne bi razapeli što je i suština.

е, што би рекао еди марфи- и да баба има точкпове била би трамвај..

Ako je đavo uvek prisutan

ђаво није један, ђавола постоји огроман број, миријаде и миријаде. свако од њих може просторно да се креће нељудски брзо, може у једном тренутку да буде на једној страни Земље, у другом тренутку на другом. али далеко од тога да су ђаволи свеприсутни (нпр беже од светитеља), или да су организовани нпр.. они су као банда која иде свугде и предлаже људима грех.

Ja ne bih hrista prijavio, lično bih ga raskomadao nečim oštrim.

зато ће Бог допустити да тебе ђаволи комадају.. читаву вечност..

Posted
Ako je đavo uvek prisutan, onda mora biti i sveprisutan. Ako je sveprisutan, onda mora biti i svemoćan.

Najveća budalaština koju pročitah u zadnje vreme. :) Čak se i moj pijan um buni protiv ovakvih konstrukcija. :)

hahha pazi ti ovo..."Ako je sveprisutan, onda mora biti i svemoćan"... ovo nije dostojno ni sofizmom da se nazove.

Pa i vazduh je sveprisutan, pa ljude boli kurac za njega sve vreme. :)

Posted
Pa ja mislim da je jasno što to spominjem.

Mislim ajde ljudi... pošteno recite, ima li smisla da sve bude predodređeno?

Pazi,nije sve predodređeno,jednostavno ne znam kako se ne razumemo.Sveti oci kažu da Bog zna posledice naših slobodnih odluka.Što znači,ako nešto ne treba da se desi,neće se desiti.I ako se desi neko zlo (a dešava se) nije bez Božjeg znanja.

Ok... mesija je najavljen još u starom zavetu i on se pojavio... ali šta sad... on je znao da će biti ubijen... ali to znači da nije morao biti ubijen po svaku cenu, jer ako je to moralo da se desi, onda oni koji su ga ubili nisu krivi (nego jednostavno... eto... moralo da bude tako).

Svojim vaskrsenjem Isus je nagovestio kako ćemo i mi jednom vaskrsnuti.Pazi nije to bilo čiji dolazak,to je dolazak Mesije.Znači raj je bio zatvoren za sve dok nije došao Isus.Znači i za pravednike,za sve.To je jedan jako veliki događaj.

Nadam se da smo se razumeli.

Što se tiče njegove žrtve,posle toga kada je on žrtvovao sebe za grehe sveta,uspostavlja se novi savez,Novi Zavet između Boga i ljudi,znači on je umro i vaskrsao da bi mi živeli.Što znači nema više žrtvovanja životinja,stara pravila se produbljuju,ljubav prema bližnjem itd...

Đavo deluje po dopuštenju Božju.Samo je Bog svemoćan.

Posted
Najveća budalaština koju pročitah u zadnje vreme. :) Čak se i moj pijan um buni protiv ovakvih konstrukcija. :)

hahha pazi ti ovo..."Ako je sveprisutan, onda mora biti i svemoćan"... ovo nije dostojno ni sofizmom da se nazove.

Pa i vazduh je sveprisutan, pa ljude boli kurac za njega sve vreme. :)

Djavo jebote je neka vrsta boga, a vreme i prostor su sjedinjeni. Ako je sveprisutan, a osim njega samo Bog ima tu karakteristiku, logicno je da je i Satan svemocan.

Vazduh nije bog, nisi dostojan ni da ti objasnim sta jeste.

Hahaha,

Tvoje trulo meso se ne moze ni raskomadati posteno, samo mozes da trulish i budjashsh se i smrdishshsh.

@rogozub

Posted

:) :)

Престани да смараш и да покушаваш да се свађаш кад ти је Рогозуб лепо објаснио. Зло је све присутно, а ђавола и ђаволчића има хрпа. Наравно, зло, иако свеприсутно, није и свемогуће, као што то рече Дајмонд. Кад се каже ђаво, мисли се на зло, а не не Луцифера, који такође није свемоћан. Да је свемоћан, успоео би да убије Бога, макар да га порази.

Posted (edited)
Djavo .... je neka vrsta Boga, a vreme i prostor su sjedinjeni. Ako je sveprisutan, a osim njega samo Bog ima tu karakteristiku, logicno je da je i Satan svemocan.

Vazduh nije bog, nisi dostojan ni da ti objasnim sta jeste.

Vreme i prostor su sjedinjeni ? Nemam pojma šta ovo znači.Đavo utiče na palu prirodu,tj da ako se čovek ne potrudi,đavo ga privlači,da bi ga kasnije bacio u depresiju ili očajanje ili nešto još gore.Moraš mi naći neke reference,koji autor tvrdi da je satana svemoćan ? Odakle ti to ? Ne kapiram šta nismo jasni.

Naravno,i đavo ima mogućnost da se pokaje,i dalje ima svoju slobodnu volju.Ali neće.

Ne zaboravimo kako kaže Novi Zavet "I demoni veruju ali drhte" i "Vera bez dela je mrtva".

Edited by -Diamond-
Posted

Pokajanje? Koga boli dupe za pokajanje.

Reference? Ja sam referenca, i kažem ti da je tvoje razmišljanje o đavolu metafora(na ivici velike beline uvek se može naći trunka crnila), dok je stvaran đavo jedna druga stvar, i moćan je kao bog što i jeste.

@-Diamond-

Posted (edited)
Кад се каже ђаво, мисли се на зло, а не не Луцифера, који такође није свемоћан. Да је свемоћан, успоео би да убије Бога, макар да га порази.

Da je Bog svemoćan uspeo bi da ubije Lucifera. Ili makar da ga porazi ;)

Edited by Dead Man Walking
Posted

Da je Bog svemoćan uspeo bi da ubije Lucifera. Ili makar da ga porazi

Bog ne zheli da vrati satanu u nebicje, jer on postoji, ali je odavno mrtav i u mukama. takodje je Bog nemora da porazhava satanu ni u chemu, jer je njegov Tvorac, a satana i onako mozhe da radi samo ono shto mu Bog dopusti.

Posted
Da je Bog svemoćan uspeo bi da ubije Lucifera. Ili makar da ga porazi

Bog ne zheli da vrati satanu u nebicje, jer on postoji, ali je odavno mrtav i u mukama. takodje je Bog nemora da porazhava satanu ni u chemu, jer je njegov Tvorac, a satana i onako mozhe da radi samo ono shto mu Bog dopusti.

Jel ti neko nekad rekao da imaš isuviše bujnu maštu?

Posted
Reference? Ja sam referenca, i kažem ti da je tvoje razmišljanje o đavolu metafora(na ivici velike beline uvek se može naći trunka crnila), dok je stvaran đavo jedna druga stvar, i moćan je kao bog što i jeste.

@-Diamond-

Pa sad vidi,razumem ja da si ti referenca,ali shvatiću to samo kao tvoj lični utisak o đavolu,ako nemaš da se pozoveš na nekog autora koji tako tvrdi.

Pokajanje? Koga boli dupe za pokajanje.

Nekoga je verovatno i briga,nisu svi ljudi isti.Niti razmišljaju isto u svakom periodu svog života.

Jel ti neko nekad rekao da imaš isuviše bujnu maštu?

Čovek je rekao pravoslavno shvatanje,što nema nikakve veze sa ličnim utiskom.

Posted (edited)

Данас сам на блогу једног мог пријатеља наишо на занимљиву причу о Његошу тј. о његовом пророштву,прочитајте сами :

Njegoš i vrhovi Lovćena

Priča,naime legenda o tome kako je došlo da se vladika Njegoš sahrani na Jezerskom vrhu. Kada su ga upitali zašto želi da bude sahranjen na jednom od vrhova Lovćena on je obrazložio – „zato što sam ja nešto mudriji od vas ostalih, pa je i red da budem sahranjen na malo višem mjestu“. Prilično je diskutabilno, ako ne i potpuno nemoguće da je Petar drugi bio toliko sujetan i arogantan ali za svrhu priču, prihvatićemo to. Njegovi potčinjeni su ga upitali: „Gospodaru, istina je da ste mudriji od nas, ali zašto onda da vas sahranjujemo na Jezerskom vrhu kada je Štirovnik viši, pa je logično da počivate na najvišem vrhu“? Vladika im na to odgovori: „Zato što će posle mene doći još mudriji i neko od njih bi trebao biti sahranjen na tom najvišem vrhu, ne ja“. I zaista, Štirovnik je viši 45 metara i danas tamo niko ne počiva. Da li je uzrok tome što niko među Crnogorcima ne smije za sebe da kaže da je mudriji od velikog Petra drugog? To je istina, ali ima još nešto, naime na Štirovniku su postavljeni televizijski repetitori, pa i nije moguće da neko na njemu počiva. Izgleda da je vladika bio izrazito dalekovid, jer za većinu ljudi danas televizija i predstavlja vrhunsku mudrost i ni svih grčkih sedam mudraca, sa sve Konfučijem i Njegošem pride ne bi mogli ljude da ubjede u ono što može televizija. I ne samo to, nego televizija može da ubjedi u raznorazne neistine oko samog vladike, pa se tako licitira sa raznoraznim njegovim stavovima, da se „Gorski vijenac“ proglasi genocidnim djelom i šta sve ne. Zaista, mudar i dalekovid bješe vladika.

Edited by SixStepsOnTheMoon
Posted
moze jedno pitanje.procitao sam od rogozuba jednu zanimljivu stvar a to je da po nekom pravilu po crkvenim obicajima svetnovna muzika i zabava su stetne stvari?kakav je stav ostalih pravoslavaca na ovom forumu sto se tice toga?

Мој лични став је не баш толико ортодоксан као рогозубов али се слажем да је већина данашње световне музике и које спадају сви жанрови од блуза,џеза,хип-хопа,метала,рокандрола,разноразне фуѕије па све до деструктивне електронике као што је транс,друма анд бас,грув-е,чил-аут и остало смеће које је изгубило свој музички смисао јер директно зависи од масовне употребе разноразне електронике међу првима је можда данашља популарна музика коју чујемо на сваком кораку,у позадини неке рекламе,уводној шпици...итд.Мој став према музици је сасвим коректан и без икаквог дубљег значења.Сам сам преслушао доста музике,и сада је слушам није никакав проблем.Није човјек оно што слуша,него оно што жели да чује и тражи испод сваког каменчића да му се то нешто отвори,покаже....Иако данас има доста заблуделих клиња који и даље мисле да је прогресиве метал нешто другачије од павера или неког другог нормалног правца.Не.Ту не треба да буде подјела.То је иста музика само одсвирана на један мало другачији начин,посебан начин.Неоригинално би било кад би сад сви настојали да копирају један рецимо Дреам Тхеатер.Не можете правити исту музику,као што је и неоригинално клонирати другог себе.

Posted
Мој лични став је не баш толико ортодоксан као рогозубов али се слажем да је већина данашње световне музике и које спадају сви жанрови од блуза,џеза,хип-хопа,метала,рокандрола,разноразне фуѕије па све до деструктивне електронике као што је транс,друма анд бас,грув-е,чил-аут и остало смеће које је изгубило свој музички смисао јер директно зависи од масовне употребе разноразне електронике међу првима је можда данашља популарна музика коју чујемо на сваком кораку,у позадини неке рекламе,уводној шпици...итд.Мој став према музици је сасвим коректан и без икаквог дубљег значења.Сам сам преслушао доста музике,и сада је слушам није никакав проблем.Није човјек оно што слуша,него оно што жели да чује и тражи испод сваког каменчића да му се то нешто отвори,покаже....Иако данас има доста заблуделих клиња који и даље мисле да је прогресиве метал нешто другачије од павера или неког другог нормалног правца.Не.Ту не треба да буде подјела.То је иста музика само одсвирана на један мало другачији начин,посебан начин.Неоригинално би било кад би сад сви настојали да копирају један рецимо Дреам Тхеатер.Не можете правити исту музику,као што је и неоригинално клонирати другог себе.

pa upravu si kada kazes da progresive nema veze sa power metalom.i sve ovo sto si rekao je ok tvoj licni stav.ali mene zanima sa stanovista crkvene dogme kakav je stav pravoslavlja sto se tice muzike.dali neko ko je pravoslavan sme da ima metal ili pank bend??dali neko ko je pravoslavan moze da divlja na velikim psihodelik trens koncertima?dali neko je pravoslavan sme da slusa ritualnu muziku drugih religija kao sto je sufisticka muzika,recitovanje kurana,hinduisticka ritualna muzika,tibetanska budisticka muzika?dali neko ko je pravoslavan moze da slusa plemensku muziku?

Posted (edited)
pa upravu si kada kazes da progresive nema veze sa power metalom.i sve ovo sto si rekao je ok tvoj licni stav.ali mene zanima sa stanovista crkvene dogme kakav je stav pravoslavlja sto se tice muzike.dali neko ko je pravoslavan sme da ima metal ili pank bend??dali neko ko je pravoslavan moze da divlja na velikim psihodelik trens koncertima?dali neko je pravoslavan sme da slusa ritualnu muziku drugih religija kao sto je sufisticka muzika,recitovanje kurana,hinduisticka ritualna muzika,tibetanska budisticka muzika?dali neko ko je pravoslavan moze da slusa plemensku muziku?

dali neko ko je pravoslavan moze da divlja na velikim psihodelik trens koncertima?

Oво не би ваљало.Јер окупљања на тој врсти психоделик музике сама по себи немају никакав циљ.Значи потпуно отпадништво од свега што си ТИ.Ово причам из искуства јер сам имао прилике да присуствујем таквим дешавањима и концертима који су потпуно опијајући и разарајући.Као и то да би било смијешно да неки свештеник има неки бенд (мада то већ увелико постоји у неким хришћанским групицама) и са њима губи вријеме,јер сигурно има паметнијих послова да ради.Што се тиче нас мирјана који спознавши топлину,саосјећање,руку спасења,заједницу коју нам нуди Мајка Црква,онда је у већини случајева лигично да ћемо се клонути саблажњавања попут психо партија и сличне електронике а и уколико нам се деси да се "неизбјежно" нађемо у том котлу електронике онда је смирење један од циљева за превазилажење,јер искушења вребају свуда,а бити православан у таквим тренутцима значи и живети хришћански.Читање житија светих је текође корисно као других духовних књига јер како каже Отац Серафим Роуз : „морамо ослободити свих таштих и ситних страсти и брига које нас везују за земљу, за пали земаљски свет, које нас спречавају да се сетимо нашег назначења.“Да се сетимо наше личности.

Поред световне музике,не сматрам између осталог да је гријех преслушати ако то ми желимо наравно традиционалну музике неке друге културе и религије то је чак шта више фино и корисно за упознавање рада других традиционалних ствараоца (тиме се бави једна грана антропологије),као и што није добро гнушати се исте а да је нисмо ни преслушали.Мени лично може да се не свиди хиндуистичка ритуална музика али мој коначан суд ћу вјероватно сварити у себи.

Што се тиче црквених догми како ти кажеш,е па за то ћеш морати да питаш неког од "надлежних" или боље упућених...мада мислим да нема неки посебан став јер :

Став православља је једноставн.Човјек је слободна личност и као такву икону божију је третира тј. посматра и Црква.Човјек је непоновљив,јединствен као личност на земљи и то нико не може да му ускрати.А зашто?Зато што је човјек има слободну вољу као један велики дар од свог Творца.Веру Цркве ти не намеће нико,него ћеш је сам усвојити и прихватити...Бити Хришћанин значи опет бити у Цркви.Кроз прозор Цркве савремени свијет сигурно изгледа мало опијен разном савременом техником и достигнућима рецимо у грани електронске музике.И то достигнуће Црква не може да прихвати зато што је "пристаниште спасења" у којој долазе живе ДУШЕ,а већина нас се налази на неком броду који се тетура по таласима и невременима на којем се дешавају разне перипетије вјероватно још не увиђајући или не желећи да види велико свијетло којом је обасјано пристаниште.Многи скачу са тог брода,даве се у овоземаљској води која сад све више загађена нафтом и отпадима,многи допливају до пристаништа па опет почну да се даве...А на оном броду на кормилу стоји неки сумљив лик,за кога сви вјерујју да у тајности планира разне завјере са својим морнарима.Такође се мисли да је он Јевреј и да држи све помоћне чамце на броду..итд. Свети Николај Српски лијепо каже : "Више вјере,мање бриге".А да ли неко жели да се трује електроником то је његов лични проблем.Црква је ту да упозорава своја духовна чеда,које она под будним оком прати кроз свој прозор...

Edited by SixStepsOnTheMoon
Posted
moze jedno pitanje.procitao sam od rogozuba jednu zanimljivu stvar a to je da po nekom pravilu po crkvenim obicajima svetnovna muzika i zabava su stetne stvari?kakav je stav ostalih pravoslavaca na ovom forumu sto se tice toga?

Ja se lično uopšte ne slažem sa tim Rogozubovim stavom.

Evo zašto:

Muzika je umetnost... slikarstvo je umetnost... književnost je umetnost... Bog je (po mojem mišljenju) čoveku uskratio (bar za života) spoznaju onozemaljskog sveta, ali mu je zauzvrat dao nagoveštaj toga... a to je sklonost ka umetnosti i inspiraciju povodom koje se umetnost stvara. Jedino preko umetnosti moguće je, kao kroz viziju, nazreti veličanstvo nečega višeg i jedino preko umetnosti čovek može nadmašiti samog sebe (putem talenta). 

Umetnost je pravi način stvaranja, a ne kloniranje ljudi.

E sad, to što se umetnost može iskorititi u zle svrhe... pa može sve da se iskoristi u zle svrhe, zar ne?

Posted
Oво не би ваљало.Јер окупљања на тој врсти психоделик музике сама по себи немају никакав циљ.Значи потпуно отпадништво од свега што си ТИ.Ово причам из искуства јер сам имао прилике да присуствујем таквим дешавањима и концертима који су потпуно опијајући и разарајући.Као и то да би било смијешно да неки свештеник има неки бенд (мада то већ увелико постоји у неким хришћанским групицама) и са њима губи вријеме,јер сигурно има паметнијих послова да ради.Што се тиче нас мирјана који спознавши топлину,саосјећање,руку спасења,заједницу коју нам нуди Мајка Црква,онда је у већини случајева лигично да ћемо се клонути саблажњавања попут психо партија и сличне електронике а и уколико нам се деси да се "неизбјежно" нађемо у том котлу електронике онда је смирење један од циљева за превазилажење,јер искушења вребају свуда,а бити православан у таквим тренутцима значи и живети хришћански.Читање житија светих је текође корисно као других духовних књига јер како каже Отац Серафим Роуз : „морамо ослободити свих таштих и ситних страсти и брига које нас везују за земљу, за пали земаљски свет, које нас спречавају да се сетимо нашег назначења.“Да се сетимо наше личности.

Поред световне музике,не сматрам између осталог да је гријех преслушати ако то ми желимо наравно традиционалну музике неке друге културе и религије то је чак шта више фино и корисно за упознавање рада других традиционалних ствараоца (тиме се бави једна грана антропологије),као и што није добро гнушати се исте а да је нисмо ни преслушали.Мени лично може да се не свиди хиндуистичка ритуална музика али мој коначан суд ћу вјероватно сварити у себи.

Што се тиче црквених догми како ти кажеш,е па за то ћеш морати да питаш неког од "надлежних" или боље упућених...мада мислим да нема неки посебан став јер :

Став православља је једноставн.Човјек је слободна личност и као такву икону божију је третира тј. посматра и Црква.Човјек је непоновљив,јединствен као личност на земљи и то нико не може да му ускрати.А зашто?Зато што је човјек има слободну вољу као један велики дар од свог Творца.Веру Цркве ти не намеће нико,него ћеш је сам усвојити и прихватити...Бити Хришћанин значи опет бити у Цркви.Кроз прозор Цркве савремени свијет сигурно изгледа мало опијен разном савременом техником и достигнућима рецимо у грани електронске музике.И то достигнуће Црква не може да прихвати зато што је "пристаниште спасења" у којој долазе живе ДУШЕ,а већина нас се налази на неком броду који се тетура по таласима и невременима на којем се дешавају разне перипетије вјероватно још не увиђајући или не желећи да види велико свијетло којом је обасјано пристаниште.Многи скачу са тог брода,даве се у овоземаљској води која сад све више загађена нафтом и отпадима,многи допливају до пристаништа па опет почну да се даве...А на оном броду на кормилу стоји неки сумљив лик,за кога сви вјерујју да у тајности планира разне завјере са својим морнарима.Такође се мисли да је он Јевреј и да држи све помоћне чамце на броду..итд. Свети Николај Српски лијепо каже : "Више вјере,мање бриге".А да ли неко жели да се трује електроником то је његов лични проблем.Црква је ту да упозорава своја духовна чеда,које она под будним оком прати кроз свој прозор...

ok hvala ovo je lepo objasnjenje

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...