Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

@Axeanosilas, Ostaje leto u opticaju

На лето је гужва, тад Грци масовно диу, а знаш и сам да постоји дневна квота. Најбоље следеће јесени, с тим да се морамо резервисати на пролеће.

Pogresi covek..ajd' sad..

icon_wink.gifpivopije.gif

Наравно. Покаткад су јагодице брже од ума.

Edited by Axeanosilas
Posted
Иначе кад идеш на хаџилук то хаџи ти се ставља пред име, а кад ти је ћале ишао онда стављаш на презиме.

Колико сам ја упућен (а давно сам се распитивао) ходочасник бира да ли ће ставити Хаџи испред имена или презимена. Ако га стави испред имена, то се не наслеђује, ако га стави испред презимена, онда и потомци могу носити то Хаџи.

Posted

e vidis, to mi nije bilo jasno.. moj je pradeda isao na hodocasce (jel ovo pleonazam?), u Jerusalim valjda skroz, nekoliko mjeseci se putovalo, naravno bez magarca i konja, samo pjesaka.. podvig stvarno, ali nije uzeo ono Hadzi, dok je drugi pradeda uzeo.. poenta je znaci da mozes birati.

Posted (edited)

moj je pradeda isao na hodocasce (jel ovo pleonazam?)

Није, нема сувишних речи. icon_wink.gif

samo pjesaka..

То је мој трип, али бих на себе окачио неку поруку "Мир у свету" или слично, да ме не би убили неки Турци или Сиријци. laugh.gif

Edited by Axeanosilas
Posted
На лето је гужва, тад Грци масовно диу, а знаш и сам да постоји дневна квота. Најбоље следеће јесени, с тим да се морамо резервисати на пролеће.

Sve jedno kad ja sam uvek za obilaske tako svetih + predivnih mesta.

Mada opet obaveze ..............

• 2 weeks later...
Posted

ne otvara mi se nova tema, evo moze i ovdje........ u vezi Mratindana, imam ih u familiji koji slave (24. novembra).....

ok, znam za cijelu pricu oko Stefana Decanskog, ali mi i dalje nije jasno zasto MRATINdan? otkud ime.....?

Istorija srpskog naroda nosi u sebi mnoge licnosti, ali su vaistinu najdostojniji oni koji su svojim zivotom, delom i smrcu pokazali nesebicnu ljubav, nepokolebljivu veru i evandjelsku mudrost i hrabrost. Sve ove osobine ispoljio je u sebi Sveti srpski kralj Stefan Decanski, s tim sto je svim tim vrlinama dodao i mucenicki venac - ceo njegov zivot je bio stradanje i mucenistvo na pravdi Hrista Boga - po naredjenju neobavestenog oca u mladosti je bio oslepljen, a po naredjenju lakomislenog sina je u starosti udavljen, o cemu detaljno govori njegovo zitije. Pri oslepljenju, javio mu se Sveti Nikolaj Cudotvorac, drzavsi njegove oci na dlanu i rekavsi mu da ce mu ih u svoje vreme vratiti. To se i obistinilo pet godina kasnije, kada se Stefanu vid vratio u manastiru Pantokratora (Svedrzitelja) u Carigradu, gde je bio zatocenik. Posle ovog cuda niko nije ostao ravnodusan - ni monasi manastira, ni njegov otac. Iz blagodarnosti Bogu Sveti kralj sazida manastir Decani na Kosovu, u kom stoji i kivot sa njegovim Svetim mostima, nad kojima mnogi dobijaju isceljenja, bilo da su pravoslavni ili inoverni - Sveti kralj se, poput Svetog Vasilija Ostroskog, zauzima Gospodu za sve nevoljnike koji traze pomoc. Inace, iz istorijskih izvora da se lako videti da je i u vreme turskog ropstva ovaj manastir ostao nedirnut : Turci su postovali Svetog kralja i nisu dirali manastir, pogotovo posle pogibje jednog turskog vojnika koji se drznuo da oskrnavi deo hrama - na njega je u tom trenutku pala ogromna kamena gromada i na mestu ga ubila. Sveti kralj Stefan Decan je i u potonjim vekovima cuvao bratstvo manastira, o cemu najbolje mogu posvedociti i monasi koji su danas u manastiru, noseci svoj krst sa raspetim narodom Kosova i breme koje nosi nase vreme.

Sveti kralj Stefan Decanski, mucenik Hristov, se slavi 11/24 novembra i to je u narodu slava poznata pod imenom Mratindan.

Posted

Чуо сам, Цезаре, да желиш знати о овоме што ћу ти сада писати. Овде се налази човек који живи у великим врлинама и зове се Исус Христос. Народ га назива проро­ком, а његови ученици га сматрају за божанство. Веле да је син Бога, Творца неба и земље и свега што на њој има и бива. Заиста, Цезаре, сваки дан се чују чудне ствари о ово­ме Христу. Да лечи болеснике само додиром и да мртве васкрсава једном речју. Он је човек средњег, лепог стаса. Изглед му је благ и достојан поштовања. Коса му је боје добро зрелог лешника, пада му у увојцима преко ушију и са бескрајном милином шири се по плећима. Носио ју је раз­дељено на темену на „назаретски начин". Чело му је високо и чисто.

Образи су му љупко румени. Нос и уста његови див­но су правилни, брада му је честа, боје као и коса, није дуга и на средини је раздељена. Очи су му лепе и сјајне, као Сунчани зраци, и нико не може право да гледа у њих од сјаја. Укорава с величанством, а опомене су му пуне благо­сти. Или говорио или творио, увек то чини са милином и озбиљношћу. Никад га не видеше да се смеје, али су га видели да плаче. Веома је умерен, врло скроман и веома мудар. Једном речи: то је човек, који својом великом лепо­том и својим божанским преимућством надмашује све си­нове човечанства. Науком задивљује сав Јерусалим. Он нигде није ништа учио, а зна све науке. Иде босоног и го­логлав, многи га исмевају, али у његовом присуству стре­пе и чуде се. Веле да такав човек није никада ни виђен, ни чувен у овим пределима. Многи Јевреји га сматрају за бо­жанство и верују му, а други га туже мени, као да је про­тивник твоме Величанству, Цезаре. Он није никада нико­ме учинио зло, али јесте добро. Ипак сам твоме Величанству, Цезаре, готов да слушам, како ми наредиш биће извршено. У Јерусалиму седме индикције, месеца је­данаестог.

Твога Величанства највернији и најпонизнији слуга, Намесник Публије

• 4 weeks later...
Posted

Kada je ova tema u pitanju, moram vam ispricati ovo:

U Moskvi sam kupila pravoslavni kalendar za 2006. godinu, u obliku male knizice, gde pored praznika, datuma, iylaska i yalaska sunca, mesecevih mena...ima jos mnogo toga zanimljivog. NPR. kratka zitija svetaca, price o poznatim ikonama, objasnjenja o postu, molitve, kratak kurs crkvenoslovenskog.... Jednom recju, knjizica je izuzetna i prava preporuka za sve pravoslavne vernike da je nabave ukoliko idu u Rusiju.

Posted (edited)

ajd pa kad se vratis, javi sta jos kazu na B92 o `madjionicaru` icon_smile.gif

Ah, matorci su tamo, oni imaju druge teme (Politika, posao i ostala sranja )

O madjionicaru ce ti bolje ispricati neko ko zna ( a sa ovog foruma a gledao je, jer ja ne gledam tu televiziju sem fudbala )

Ranije je bila jedna slicna emisija, uzas sta su pricali, ogromnu moc imaju, ni SPC ih nije zaustavio (mada mislim da nisu ni pokusavali) Ovi iz vlade cute, jer su u strahu.

nemam pojma sutra je drugi dan, bice mladje drustvo, tako da ce biti nesto receno na tu temu. Mada postavlja se pitanje STA, posto tu televiziju ljudi izbegavaju da gledaju, stvar je jednostavna NECE DA SE NERVIRAJU.

Sto je i normalno, ovde vredi gledati samo sportski program.

Edited by Black_Totem213
Posted

Значи, враћам се ја са факса и видим неки комби са пакетићима. Сетим се сад је близу католички Божић и слично још и видим на комбију пише ISUS E ISTINA PUT ZIVOT, помисли то су неке стране организације,али кад сам видео Evanđelska crkva "zajednice Roma" Leskovac беше ми све јасно. Где све неће америчка багра да умеша прсте.

Глупи лесковачки Цигани.

Posted

Jesam lep, to stoji, religiojski sam naklonjen gnosticima i africkom pravoslavlju, tzv monofizitima, no to nije sda i ovde tema. izgleda da tvoj pogled na komunikaciju izgleda oprilike ovako: Ti kazes da su protestanti sekta i onda ja kazem, ne jer je trava zelena?!? Jedna od bitnih stvari kod profesionalaca koji se bave ljudskom psihom ej uspostavljanje kontakta Ocigledno ja i ti ne mozemo da uspostavimo kontakt. Ja pomenem manastir na Svetoj Gori, da bas na onom mestu kojeje svetinja Pravoslavlja, koji su monasi minirali i na njega stavili zastavu Pravoslavlje ili smrt, a tii mi odgovaras nesto o tome da li sam ja lep ili nisam?! Ja pomenem skidanje anateme sa Pape i kako je to nemoguce a da se ne otpadne od Crkv i to po crkvenim pravilima stavim vise od hiljadu godina, a ti onda pricas nesto stoto i skroz nepovezano sa pricom? Ako izneses neku tvrdnju onda moras biti spremna i da tu tvrdnju odbranis argumentima koji nisu "to je tako jer ja to tako kazem!". To je jako los mentalni stav, da stanem ovde sad sa tim da ne bih rekao nesto sto ne bi bilo umesno ...

Posted

kako mogu ja da postanem monofizit/africki pravoslavac? gnostic, sta god? koliko kosta clanarina?

p.s. primas se ko siroce na napolitanku icon_smile.gif

Posted (edited)

blondie, stvarno si jadna....

Edit: Izvini, ali stvarno nemas ni zrno postovanja prema sagovorniku. Sta drugo da ti kazem? Da uvijam to u lepe reci? Ma, daj .

Covek se trudi da razgovara sa tobom, a ti kao dete od 3 godine..

Edited by Metalbeer
Posted

ajde ovako vas dvojica jadnika, sektasa, africkih pravoslavaca, gnostika, koji god da ste kurac (ocito sami ne merete da se odlucite)..... svaki normalan sagovrnik bi od prvog posta skapirao da mi nije do diskusije koja zvace ISTE teme 3 i po godine. znaci, to sto je gwidion potegao, provuklo se na bar pet tema u razlicitim kontekstima, a vi se svojski trudite da u svakom postu, na svakom dijelu foruma date kritiku pravoslavlja, crkve, vjernika i sl. pa posto obojica vas jadnika niste to do sada skapirali, i niste skapirali moju zajebanciju i ne umijete da se opustite nego ste gori talibani od svakog zivog talibana na planeti - onda ajte fino odjebite sa fraterom, i noxom i isusom banovanikom na jednu pedersku paradu, a onda se slobodno opustite meditirajuci i pustite svijet da zivi.

zbogom kikindo na kurac vas nabijem.

meri krismas svima koji ga slave 25. januara. icon_cool.gif

Posted

Da poznajes decu znala bi da nesto bas i ne vole napolitanke. Elem, ne mozemo da se tako igramo. Prvo protestante zigoses kao sektu, sto nije tacno, pa se onda pravis lagano i odsutno slow, a zatim je sve to samo sala? Jednostavno to tako ne ide. Sorry.

Posted

da, svi su sekta. zato sto ja kazem. imas problem s tim? ili jos nisi ukapirao sarkazam? pa oces da se dokazujemo? icon_smile.gif

ja ne znam sta je slow, ne znam engleski.

takodje, sva djeca koju sam ja znala i znam trenutno vole napolitanke.

Posted
ajde ovako vas dvojica jadnika, sektasa, africkih pravoslavaca, gnostika, koji god da ste kurac (ocito sami ne merete da se odlucite)..... svaki normalan sagovrnik bi od prvog posta skapirao da mi nije do diskusije koja zvace ISTE teme 3 i po godine. znaci, to sto je gwidion potegao, provuklo se na bar pet tema u razlicitim kontekstima, a vi se svojski trudite da u svakom postu, na svakom dijelu foruma date kritiku pravoslavlja, crkve, vjernika i sl. pa posto obojica vas jadnika niste to do sada skapirali, i niste skapirali moju zajebanciju i ne umijete da se opustite nego ste gori talibani od svakog zivog talibana na planeti - onda ajte fino odjebite sa fraterom, i noxom i isusom banovanikom na jednu pedersku paradu, a onda se slobodno opustite meditirajuci i pustite svijet da zivi.

zbogom kikindo na kurac vas nabijem.

meri krismas svima koji ga slave 25. januara. icon_cool.gif

Izvini, ali mene interesuej sta ti uopste znas o pravoslavlju? Africke pravoslavne crkve su medju najstarijima u svetu, starije su mnogo od Srpske pravoslavne crkve ,

duplo starije recimo. Ko si ti da osporavas crkve u kojima se jos uvek sluzi na aramejskom na kojem je i Isus govorio? Zapravo, da budem iskren, ti nisi nikad osporila nista od ovoga sto je pomenuto. Zasto si ikada ulazila u neku diskusiju u kojoj znas da se ne razumes u materiju? Nista licno, ali jednostavno razumem ja bosansku tvrdoglavost, ali nefunkcionalno je.

Posted
da, svi su sekta. zato sto ja kazem. imas problem s tim? ili jos nisi ukapirao sarkazam? pa oces da se dokazujemo? icon_smile.gif

ja ne znam sta je slow, ne znam engleski.

takodje, sva djeca koju sam ja znala i znam trenutno vole napolitanke.

Naarvno da je problem. To mozes da kazes svako jutro sama sebi ispred ogledala, ali u otvorenoj diskusiji na javnom forumu to jednostavno zvuci samo pateticno.

U diskusiji se barata argumentima, a oni kazu da protestantizam nije sekta.

BTW, ovde deca vole kuglove. Najradije, dakako, vojvodjanski carski kuglov ...

Posted

icon_smile.gif ti si nenormalan majke mi.. ajde mi sad daj lekciju o egipatkskim mitovima i pijanim faraonima.. kad si vec tako BESPOTREBNO zasao u materiju i primio se k`o mlad majmun na moje zezanje.. niti sam pomenula crkvu nit Isusa, ni afriku, niti sam sta osporila niti sta ozbiljno rekla o bilo cemu a ti se ubi od objasnjavanja i jos me na kraju nazva tvrdoglavom.. pa ko je ovdje tvrdoglav i ko insistira na prici od kulina bana? icon_smile.gif

ajde, idi spavaj, kasno je tamo.. icon_smile.gif

Posted
icon_smile.gif ti si nenormalan majke mi.. ajde mi sad daj lekciju o egipatkskim mitovima i pijanim faraonima.. kad si vec tako BESPOTREBNO zasao u materiju i primio se k`o mlad majmun na moje zezanje.. niti sam pomenula crkvu nit Isusa, ni afriku, niti sam sta osporila niti sta ozbiljno rekla o bilo cemu a ti se ubi od objasnjavanja i jos me na kraju nazva tvrdoglavom.. pa ko je ovdje tvrdoglav i ko insistira na prici od kulina bana? icon_smile.gif

ajde, idi spavaj, kasno je tamo.. icon_smile.gif

Zapravo mogao bih to o Egiptu posto sam, gle cuda, remdjet kemetske religije i bio jedan od prvih ljudi oko Tamare kad je dobila tu egipatsku transmisiju pocetkom devedesetih. Sta vise posredovao izmedju nje i Amonitske fondacije iz Kaira. Dakle, u svoj mojoj neskromnosti eto i za Egipat sam merodavan. No, poenta je u tome da ti stalno izbacis neku negativnu opasku na racun ovog ili onog, a da je to jednostavno besmisleno. Kao sada kad si protestante nazvala sektom. I onda kad te neko upita za objasnjenje reakcija je kao da ti je neko opsovao nekog iz porodice? Slicno je bilo i za meditaciju kad si tvrdila kako to ljude salje na psihijatriju i sl. Nikad nisi dala ni jedan dokaz za tako nesto. ja bih mogao da ti dokazem da

je meditacija pomocno psihijatrijsko sredstvo, te da su elementi istocnjackih meditacija cak ponekad postali deo hriscanstva, cak i pravoslavlja. Mirca Eliade o tom esvedoci u svom zadnjem intervjuu, opet se pozivajuci na Svetu goru. Jednostavno nije u redu da se nesto popljuje, a da se posle odbije da se o tako nekoj izjavi razgovara ili da se cak to onda proglasava za salu.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...