truliandedzombileš! Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 ono, fazon, vrati se 500 godina u prošlost pa seri o hrišćanstvu... koga više boli kurac. 2 1
truliandedzombileš! Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 ne kažem ja, nisam sklon niti jednoj organizovanoj religiji (kao što mislim da su ateizam i agnosticizam potpuno jalovi, impotentni)... no pravoslavlje je jedna fina, narodska vera, topla, opuštena, lepa - sve ono što većini treba (ja ne pripadam crkvi, pe me opet među onim freskama i ikonama obuzme neki mir). i ako vernicima ne smetaju lopovi, ne smetaju vala ni meni. na kraju krajeva, neko daje popu, neko psihijatru, neko na pajdo, a svi skupa smo i dalje u kurcu. takođe diskreditovati moć sveštenika i crkve da pomogne pojedincu sa problemima je isto kao da kažeš da je jedino u zapadnjačkoj medicini lek, da sasvim otpišeš sve narodske lekove. ti sigurno nisi dao prilog za, recimo, izgradnu crkve, pa posle 3 meseca vidoe crkvu i dlaje oronulu, a popa u novom mercedesu, pa da budeš ne znam kako ostrašćen. takođe i protiviti se hrišćanstvu na nekom filozofskom nivou je jalovo i nepotrebno, sve je to rečeno već... 4 1
рогозуб Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 vidim da se pominjao post, pa da pojasnim. kada kod nas ljudi pricaju o postu uglavnom pricaju o jednom ili dva detalja posta. post o kom pricaju crkveni oci i kanoni je dosta sirok pojam. post ima dva duhovna dela, prvi se tice vrlinskog zivota (pojacani asketizam, milostinja) drugi verskih rituala (obavezna jutarnja i(li) vecernja sluzba, duplo molitveno pravilo), i dva dela koja se ticu ishrane- prvi se tice kolicine hrane, drugi se tice toga sta se jede. (treba napomenuti da je osnovni post sto se tice ishrane- ne jesti nista i piti samo vodu, to bi trebalo svi hriscani da drze minimum na veliki petak, drugi stepen posta je suhojedenje kada se pije voda i jede samo malo hleba, to bi trebalo da svaki hriscanin drzi minimum poslednjih nedelju dana velikog posta, i tek treci stepen posta je ovo o cemu ljudi pricaju, koji treba da se drzi minimum svake srede i petka i 4 godisnja posta. takodje treba pomenuti da se crkveni dan racuna od vecernje sluzbe do sutrasnje vecernje sluzbe, tako da crkveni dan pocinje ustvari vece pred kalendarski dan i dan posta ne traje od budjenja pa do uvece, do ponoci ili do spavanja/ sutrasnjeg budjenja, vec traje cirka 24 sata- od vecernje sluzbe do vecernje slube, na koju inace hriscanin, ako moze, po pravilima mora da ide kad je post). u tom delu posta koji se tice toga sta se jede postoji dva zahteva- izbaciti sve sto nije prosta biljna hrana i izbaciti sve u cemu covek uziva (uglavnom su crkveni oci pricali o izbacivanju zacina i slatke hrane, takodje vino i sokovi ne mogu) sto se tice tog zahteva da se izbaci sve sem proste biljne hrane, to podrazumeva nepravljenje obroka korisceci ulja jer to dodaje na ukusnosti jela, sto je u vezi sa drugim zahtevom; i postoji snishodjenje da je dozvoljena riba za decu, trudnice, stare i bolesne.
рогозуб Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 (edited) pod uzivanjem se podrazumeva konzumiranje (bilo cega) sem radi utoljavanja gladi ili zedji. zato npr. post po crkvenim pravilima podrazumeva pijenje samo vode. Edited April 8, 2014 by рогозуб
Berliner Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 hefest takodje smatra da se ni u ljutom ne uziva, vec da je to oblik mazohizma. jel dozvoljen mazohizam za vreme posta? sori sto sam ti upao u edit
рогозуб Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 (edited) stigoh da editujem. mazohizam filozofski gledano ne postoji, mazohista sebi nanosi bol da bi uzivao. a i znanje da je ljuto bol je cisto tehnicka informacija koju imamo zbog moderne tehnologije i razvoja nauke, zdravorazumski gledano- ljuto je ukus i ko voli ljudi nije mazohista, pravoslavlje je nastalo i razvilo se pre razvoja moderne nauke, tako da je samo zdravorazumska perspektiva relevantna ovde. Edited April 8, 2014 by рогозуб
Face Of Melinda Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 To me podseti da u siroj familiji imam dve zenske osobe koje umesto kod psihologa i psihijatra idu kod svestenika, umesto da potraze strucnu pomoc. Jednoj od te dve (koja je tezi slucaj) osobe monasi sa Ostroga iznudjuju novac (redovi velicine hiljade evra). Evo hteo sam da kazem i nesto pozitivno, da ne bude da samo sirim inflamaciju, ali mi slabo ide Jebes ti sve kad monasi jedne od najvecih pravoslavnih svetinja na Balkanu iskoriscavaju neciju sizofreniju. Hahah slatko me nasmeja zato sto ima istine u tome Znam i ja za jedan slucaj, i pricala sam istu tu pricu (iskoriscavanje bla bla bla na kraju sam odustala) ali ako se te osobe osecaju bolje a nek ide zivot Ako nekome to pomoze i cini ga srecnim, ok. Drugi opozit, poznajem jednu koleginicu ima sranje brak, sranje prica skroz i ona regularno ide kod psihoterapeuta iako joj je bolje, ceprkaju razna sranja iz njenog detinjstva, analiziraju njene prijatelje, uzela joj je dobranih hiljadu i vise evra na te psihoterapije, a nesto mi se ne cini da joj bas mnogo bolje i dalje joj uzima pare. U tvom slucaju Ostrog em je zeni bolji, em monasima bolje, oni realno te pare moraju da potrose na manastir, jer porodice nemaju... U svakom slucaju slazem se sa @trulizombilendom.
Demon Seed Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 Realno, ne znamo gde te pare idu Na kraju krajeva, svejedno u koju svrhu si maznuo pare, iznuda je iznuda i mrlja je na svijetlom obrazu crkve. Treba koristiti moc pozitivnih misli, ali ne treba ni ziveti u zabludama. Ovoj mojoj rodjaki bas i nije bolje, tj. ona misli da joj je bolje, a kako vreme ide sve je ludja, sve izolovanija od svega ostalog osim crkve, itd. A to sto prica trulizombilend donekle ima smisla, a u odredjenoj meri i nema, posebno ovo: i ako vernicima ne smetaju lopovi, ne smetaju vala ni meni. ti sigurno nisi dao prilog za, recimo, izgradnu crkve, pa posle 3 meseca vidoe crkvu i dlaje oronulu, a popa u novom mercedesu, pa da budeš ne znam kako ostrašćen. To je taj srpski moral, nije meni ukrao, nije mene ostetio, nema problema, sve u redu Nisam ja dao, ali je dao moj deda donaciju za izgradnju hrama Svetog Save, koji pre par godina jos nije bio zavrsen iznutra, ne znam jesu li zavrsili u medjuvremenu. Naravno, nije njegova donacija (mada pozamasna) dovoljna da se zavrsi hram, ali vazno da su stavili 300 kila tozle na krstace koje su spolja. Iako se sa tim ne slazem, to je u redu, jer je covek dao pare pri cistoj svesti i zdravoj pameti, niko nije iznudio pare od njega. Zato i jesmo skupa u kurcu, kao sto kaze, jer vecinu ljudi pojedinacno boli dupe dok se njemu nesto ne desi, onda kad ga zadesi sranje, pizdi sto ljudi nece da mu pomognu. 1 1
рогозуб Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 (edited) U idealu kad se jednom bude uspostavio funkcionalan i pravedan sistem, onda sve te slucajeve gde religiozni likovi nekome pomazu za pare da se ispitaju i ako nema dokaza da to sto rade radi sve osuditi za prevaru, od astrologa preko homeopata do popova. Edited April 8, 2014 by рогозуб
Toki89 Posted April 8, 2014 Report Posted April 8, 2014 U idealu U idealu bi svi bili racionalne osobe koje ne veruju ni popovima ni homeopatama ni vidovitim Zorkama ,pa onda ne bi ni bilo potrebe da neko reguliše sve to ,a potrebe nema ni sad jer ljudi dobrovoljno žele da koriste njihove usluge. Ako su ljudi u nekom sistemu iracionalni ,biće prevarenih i eksploatisanih ,i tu nikakve regulacije neće pomoći ,čak štaviše , zakoni su odraz racionalnosti jednog naroda. Npr ,u Saudijskoj Arabiji se ateizam posmatra kao terorizam.Logično ,jer većina stanovnika doživljava ateizam kao takav. Čak i da nije takav zakon ,dešavalo bi se da se ateisti nekažnjeno ubijaju zbog svog opredeljenja. Ali isto tako ,ne znači nužno da će sada svaki javno deklarisani ateista biti ubijen. Zakon je samo slovo na papiru ,ono što je u glavama ljudi se računa,to je ono što utiče na praksu ,da li će se neka stvar dogoditi ili ne. ideja da se sistem učini bolji zakonima ,regulacijama ,kaznama itd itd neće dati rezultate kojih su bolji od trenutnih. Samo edukacija (bilo u teorijii li praksi ,mada je češće ovo drugo) može da učini da poimanje stvarnosti u glavama ljudi bude kvalitetnije ,pa samim tim da njihovo delovanje bude racionalnije. 1
bo88gdan Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 (edited) "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela", preporučuje sveti Vasilije Veliki. To je sustina sto se posta tice Edited April 9, 2014 by bo88gdan 1 1
Toki89 Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 takoe. potrudite se da barem tokom posta ne silujete decu 1 3
Destructor Posted April 10, 2014 Report Posted April 10, 2014 Nije stvar ukusa. Tu mudrost je izmislila ko zna kada neka budaletina. Ukus je odraz intelekta i sposobnosti da se neka informacija obradi na pravi nacin. Dakle sto bi ja rekao ukusi nisu razliciti nego samo nasa percepcija odredjenih pojava ili stvari. Sto je covek pametniji on ima istancaniji ukus. Kada bi svi bili dovoljno pametni ukus svih ljudi bi bio isti, a ne razlicit. Pozdrav Carli. odlično
bo88gdan Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 Danas je Veliki četvrtak Pravoslavne crkve obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne Nedelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije. Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova". 1
bo88gdan Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Данас је Велики петак Све хришћанске цркве обележавају Велики петак, дан када је на Голготи распет и умро Исус Христос. Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а Исусова смрт је увод у радост Васкрсења који ове године сви хришћани обележавају у недељу, 20. априла. 1
Guest Bata Životinja Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 vidim ja da Hašim neke džonzije i dimone proganja u mislima vidimo se u vašim snovima! 2
HeLLsarma Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Ђаво никад није био тако зао, тако уметнички зао као човек. Господ Христос је и у пакао сишао, али га тамо распели нису. А ми смо Га распели! Зар људи нису гори од ђавола; зар земља није пакленија од пакла? Из пакла нису протерали Христа; а људи су Га данас протерали са земље, протерали из тела свог, из душе, из града свог. Свети Ава Јустин 1 1
bo88gdan Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 (edited) ХРИСТОС ВАСКРСЕ ! Edited April 20, 2014 by bo88gdan 1
bo88gdan Posted May 6, 2014 Report Posted May 6, 2014 http://drugdrazic.com/sv_djordje_vitez_boga_zivoga/ 1
Recommended Posts