lemmy sixx Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Tabloidno hriscanstvo. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bata Životinja Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 (edited) ili yumetal ateizam narod čini njegova tradicija, kultura, jezik, istorija, mentalitet... i ne možeš tek tako identifikovati narod po samo jednom parametru, već isključivo po skupu svega toga. daklem, Srbin ateista odbacuje kompletnu hrišćansku tradiciju srpskog naroda, kompletnu hrišćansku kulturu i istoriju, sve zavete, mitove i narodno predanje, a tvrdi da je i dalje Srbin, ravnopravan sa ovim verujućim Srbima? a šta to ostaje kad se izbaci hrišćanski element iz srpskog identiteta? Nacija i religijska pripadnost su totalno dva drugacija pojma,i u velikoj vecini slucajeva nicim povezani. sasvim suprotno, u većini slučajeva su povezani. Danska crkva, engleska crkva, Francuzi katolici jebu muslimane s burkama... Pola Evrope kraljevine čekam dan kada Hašim postane kralj crkva je kao institucija sinonim za nazadnost, zatucanost i iskorišćavanje tuđe lakovernosti i naivnosti ne možeš ti to da "slobodoumno uvidiš" kad si, kao što si sam rekao, rođen i odgojen u takvoj porodici. to je sve samo ne slobodoumno dolaženje do religije reče čovek kome je ateizam porodična tradicija Što se nacije tiče, nacija kao koncept je nastala tek u doba nacionalromantizma u 19. veku, i pre toga se može govoriti samo o pojmu naroda. Narod je skupina ljudi vezana zajedničkim poreklom, genetikom, jezikom i donekle kulturom, i teško je razgraničiti gde počinje i gde se završava jedan narod. Nacija je mnogo precizniji pojam, i podrazumeva ljude koji dele zajednički identitet i poimanje sveta. Taj identitet se apsolutno ne mora zasnivati na jeziku, kulturi, boji kože itd. Samim tim, dok je narod nešto što nastaje spontano omasovljavanjem plemenske zajednice, nacija je nešto što se uči, prevashodno kroz porodicu i obrazovni sistem. izdanje udžbenika 1953. godine Amerikanci su bukvalno svih mogućih boja i porekla, ali su svi spremni da ratuju i ginu pod američkom zastavom. dafaq I just read šiptarizujte se, dok još nije kasno Edited September 18, 2014 by Bata Životinja 1 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
truliandedzombileš! Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 a ja se ponadao... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berliner Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 ja se slazem sa batom u glavnome. srpska nacija ima takav model koji obuhvata religiju. jedan jedini. ne postoji neki model srpskog nacionalnog identiteta koji je kosmopolitskiji, jednostavno nema presedana za to...mada ima nekih elemenata ali nema dovoljno. zato je situacija objektivno takva da imamo prave srbe i neprave srbe i to je po mom misljenju savim ok i nepravi srbi (medju kojima sam i ja) ne bi trebalo da imaju kompleks zbog toga, trebalo bi da mogu da nadidju, odnosno da demonstriraju propisnu dozu kurcobolje. ali to se retko desava, obicno se javljaju nekakvi izgovori i nebulozna objasnjenja o tome kako su i oni pravi samo drugaciji (od toga i potice ona sprdacina o dve srbije)...ali oni ce i dalje ostati srbi samo u geografsko-politickom smislu a ne nacionalnom. kad srbende kritikuju neprave srbe sto nisu "pravlji" odnosno zbog njihovog ponasanja/nedostatka istog, to potpuno razumem i sustinski ne osudjujem zato sto to proizlazi iz obrasca kojem robuju isto kao sto ne osudjujem jehovine svedoke sto idu od vrata do vrata. jedino ih mozda sazaljevam malo. ono gde pravi srbi sustinski grese (a inace su u ovom "pojmovnom sukobu" formalno daleko vise u pravu) je kad brane nepravim srbima da svedoce o gorepomenutoj objektivnoj geografsko-politickoj cinjenici, neophodnoj za svakodnevnu komunikaciju. moze neko licno da zamislja da ne pripada nicemu i da je gradjanin sveta ali kad sretne stranca morace da prizna da je iz te i te zemlje da ne bi nastala opsta zabuna. neki ljudi se mnogo zale na ovaj fenomen (i najcesce na njega) a on je zapravo nesto atipicno, abnormalno za model nacije iz razloga sto ovaj zeli da se siri, da obuhvati i falicne clanove skupa i da ih "izleci" od te falicnosti a ne da ih ostrakizuje i/ili unisti i da se tako sam od sebe redukuje do apsurda (ako neko i demonstrira ovakve poremecene dozivljaje lako mu je demonstrirati da je malouman; nacija ocigledno nije apsurdna stvar sama po sebi, inace ne bi opstala ovako dugo). 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bata Životinja Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 imaš drugi problem kod toga, jer su to ''lečenje faličnosti'' čoporativno napadali razni zapadni filozofi kao oduzimanje slobode tim individuama, ne samo ''običnim'' ateistima već i npr seksualnim manjinama, koje valja izlečiti u korist nacionalnog preporoda, to jest da se vrate klasičnoj reprodukciji novih podanika ima tu jedna lepa paralela, gde se razlikuju kuga i lepra. Leprozne odstranjuješ na izolovanu poziciju i ne smatraš ih članovima zajednice, i to je simbolički primer pred-modernističkih naroda, poput Srba. Ako nisi s nama, marš na pusto ostrvo. Samo što Srbi to rade amaterski a Šiptari profesionalno. Modernističke nacije metaforički obrađuju kugu, a to je jasno raspoređivanje bolesnih i zdravih, nadzor nad bolesnima, uključivanje u zdravo društvo ako se izleče (od ateizma, pederizma...), ili prosto kontrola do smrti. i tu ti je jedna šizofrena situacija gde zapadni filozofi smatraju da je leprozni metod pošteniji, dok ovaj kužni smatraju fašistoidnim - iako sad ne smeju da pisnu kada su manjine počele da vode glavnu reč što se društvene integracije tiče, iako je to ona ista kužna metafora kao nekad antigej i slični narativi i onda se u tom haosu pojave Srbi ateisti, koji neće ni jedno ni drugo, a hoće da budu kao Lemi - nacionalisti a hoće u stvari onu najgrđu novotariju, multikulturalizam, poštovanje razlika, sekularnu državu, slobode i prava, upravo te kosmopolitske elemente, a istovremeno neće da demonstriraju kurcobolju, da se sami ''izlepraju'' u neke slobodne zone (ako ih ima u Srbiji, što ne napraviti gay city, btw), ili prosto u inostranstvo pa jebiga, to će teško da ide. U suštini, oni su neka evoluciona karika između Srbina i Evropljanina, samo to još ne shvataju. Odavno više nisu tipični Srbi, a nisu ni dovoljno Evropljani. savremeni Evropljanin, ateista koji se bakće sa verskom tolerancijom, odavno više nije vezan svojim nacionalnim identitetom, i samim tim, ne može biti nacionalista, ne brine o tome da li Danac može biti pravoslavac il katolik ili ateista, jer ga realno boli kurac za to. Uprti ruksak pa obilazi kontinent, fura da je slobodan od svih tih etničkih zavrzlama, puši vutru, spava po hostelima. ovde imaš ateiste koje ne boli kurac, vrlo čudna sorta, al u stvari to je tipična vrsta ljudi koji se pojavljuju negde između deda i očeva koji su preživljavali tektonske društvene promene, koje jedva da su uspeli da sagledaju, i nekih potomaka koji će živeti u budućim društvima koje su završile tranziciju. Ovaj, ''nit Srbin nit Evropljanin'' fenomen je trenutan. Ili će prelomiti nazad ka starom identitetu, ili ka novom, al ovaj trenutni je neodrživ i nekompletan. ta misao ''mogu biti Srbin/Danac/Englez, al da mrzim SPC/The Queen'', to su Danci i Englezi odavno prevazišli. Čak i Bošnjaci su prevazišli, ako su ikad mislili da mogu biti Srbi muslimani. Imaš Engleze koje baš briga za kraljicu, čaj i dupe Kejt Midlton, i ti ljudi nikad neće biti nacionalisti. Biće engleski građani, poštovaće zakone, plaćaće porez, za njih je država poštanska služba, javni servis, i ništa više od toga. al ko što reče jedan komunitarista - Ne umire se za poštansku službu. jesam nasro, a, prekidam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 (edited) ja se slazem sa batom u glavnome. Ja se slažem sa truliandedzombileš u svemu u vezi Bate. A ostalo, nisam stvarno tvoj tekst pročitao do kraja, jer u osnovama se vidi da nisi ni pročitao dijalog koji se vodio na predhodnim stranama. Da li je iko od nas "hrišćana" rekao da nije srbin onaj koji se izjašnjava kao musliman (uključujući tu i Bogdana, Paju-nešto, Faprila, i onog trećeg)? Možda je neko zagovarao hrišćanstvo preterano, ali niko to nije rekao. Apropo, jedan od najspismenijih ljudi koje sam sreo na ovom forumu (dok je podforum Religija/magija (sklonjen nemaštovitom, užasnom rukom nekom moderatora) postojao, je upravo bio musliman, koji se izjašnjavao kao srbin. I ja u životu nisam imao boljeg forumskog sagovornika. I stidim se što ipak nisam bio nanivou da diskutujem sa njim (načitaniji čak i od mene i Lemija). Naravno, nije mi bitno toliko to što se izjašnjavao kao srbin (iako mi je srcu bilo drago), ali izguglaj njegove postove o religiji... i sam se oduševi. Ono što pokušavam da kažem je (što Gojko nikako ne shvata), je da je i religija "elastična", a ne samo nauka (iako mnogo manje elastičnijanego nauka (što je i normalno)), jer da nije, i danas bi sveštenici tvrdili da je zemlja ravna ploča. Ako je autosugestija pozitivna strana molitve, onda je defetizam negativna. Moliti se Bogu (a donekle i uopšte verovati u više biće koje se meša u život smrtnika) podrazumeva implicitno prihvatanje da čovekov život nije u potpunosti u njegovim rukama. To vodi ka slabljenju volje pojedinca i bar u nekoj meri prepuštanju "višoj sili", kao i opravdavanju sopstvenih neuspeha i guranju problema pod tepih. Ti Gojko mašiš samu suštinu, iako je interesantno ovo što si rekao. Da probam da ti razjasnim (bar kako ja shvatam). Ne postoji nešto kao "Božje mešanje u život smrtnika". Bog se ne meša. Bog pomaže. E sad, ti bi pitao: Kako on pomaže, a istovremeno drži ljude slobodnima (svojim nemešanjem)? Tu bih samo mogao da ti odgovorim Hristovim rečima: "Možda će se vama učini nemogućim, ali Bogu je sve moguće". Ajmo sad da probamo naučno da objasnimo to (iako hipotetički (ali ogromna većina nauke se zasniva na hipotetici (poput kvantne fizike)). Ako je Bog svemoćni entitet, on onda može u sekundi resetovati i vreme, i sve (a sve vreme (pošto je savršeni entitet vodi ne samo o nama brigu, nego o svim galaksijama, i svim paralelnim svetovima beskrajnim, punim galaksijama.. o beskonačnosti)... ako takvog jednog (beskonačnog u moći i znanju) entiteta zamoliš da ti da nešto na tuđu korist (ne na sopestvenu), zašto misliš da bi takvoj (hipotetičkoj sili) bilo teško da sve izokrene jednim pucnjem prsta, i da sve ostane isto? Da ti ispuni molitvu, a opet da imaš slobodu? Edited September 18, 2014 by Dark_Elf 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Kako da guglamo postove tog coveka? Nisi nam rekao koji mu je nick Osim ako se zove "Apropo". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 (edited) Kako da guglamo postove tog coveka? Nisi nam rekao koji mu je nick Osim ako se zove "Apropo". A što bi googlao, kad je na ovom forumu, mudri demone? "izgooglati" u ovom kontekstu misli se.. potraži... Mrzi me sad da tražim, ali ako sam rekao da je musliman, i pojavljivao se na (gle čuda) "Religija/magija" podforumu, šta misliš gde bi mogao da ga nađeš? Bila je tamo i Islam tema, koju je dotični, sigurno izbegavao. Edited September 19, 2014 by Dark_Elf 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Ah, mudri Mracni Vilenjace, prosvetli nas, gde se trenutno nalazi taj drevni obrisani podforum, i na kom podforumu mi sada zapravo postujemo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Ovo je lik na koga sam mislio: http://www.yumetal.net/forum/user/15956-hezbollah/ A evo teme gde diskutuje: http://www.yumetal.net/forum/topic/18235-ислам/page__st__1120 Naravno, Rogozub (dok je bio u svom religijskom ludilu), smara neviđeno, pa mu treba preskakati postove. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bata Životinja Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 pa čovek reče da nije iz muslimanske porodice već je konvertit, to je nešto drugo on je u stvari neki polušiptar, verovatno se do sada opametio i batalio srpski identitet kompletno 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeLLsarma Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Mi treba svi da se nadjemo uzivo i da prodiskutujemo o veri. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Uzivo samo besede Borka sataniste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeLLsarma Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Svi more! Borko Bogoborac. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demon Seed Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 On najlepse slavi gospoda nadgospo darima! Link to comment Share on other sites More sharing options...
oʞɾoƃ Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Ono što pokušavam da kažem je (što Gojko nikako ne shvata), je da je i religija "elastična" Shvatam veoma dobro šta hoćeš da kažeš, i to je plemenito i dobronamerno, ali prosto ne smatram da je religija elastična, već da moderni vernici razvodnjavaju verske dogme kako bi donekle pomirili religiju sa realnošću savremenog života. To se svodi na lično tumačenje šta je suštinska poruka neke religije, a šta dekor, pa ljudi razvodnjavaju ovo drugo držeći se ovog prvog. Nažalost, crkvenim institucijama ne odgovara takvo slobodoumlje. Ako je Bog svemoćni entitet, on onda može u sekundi resetovati i vreme, i sve (a sve vreme (pošto je savršeni entitet vodi ne samo o nama brigu, nego o svim galaksijama, i svim paralelnim svetovima beskrajnim, punim galaksijama.. o beskonačnosti)... ako takvog jednog (beskonačnog u moći i znanju) entiteta zamoliš da ti da nešto na tuđu korist (ne na sopestvenu), zašto misliš da bi takvoj (hipotetičkoj sili) bilo teško da sve izokrene jednim pucnjem prsta, i da sve ostane isto? Da ti ispuni molitvu, a opet da imaš slobodu? Nije pitanje da li bi Bog to mogao, već zašto bi tako nešto uradio. Svemoćno biće koje drži univerzum u savršenom balansu svojom sveznajućom i svemogućom prirodom ne može imati nikakav razlog da usliši molitvu nekog smrtnika, jer se smrtnik po definiciji moli za promenu postojećeg stanja, a postojeće stanje je u savršenoj ravnoteži koja bi se narušila bilo kakvom intervencijom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 (edited) Nije pitanje da li bi Bog to mogao, već zašto bi tako nešto uradio. Svemoćno biće koje drži univerzum u savršenom balansu svojom sveznajućom i svemogućom prirodom ne može imati nikakav razlog da usliši molitvu nekog smrtnika, jer se smrtnik po definiciji moli za promenu postojećeg stanja, a postojeće stanje je u savršenoj ravnoteži koja bi se narušila bilo kakvom intervencijom. Opet nisi razumeo. Ne bi se narušila ravnoteža, bilo kakvom intervencijom, jer pričamo o savršenom biću ovde. Savršeno biće može imati intervenciju bez narušavanja ravnoteže. A postoje beskrajno mnogo varijanti koje i uslišavaju molitvu, i održavaju ravnotežu. Što se tiče toga: "Zašto bi on to uslišio"? Tu se mislim krije, i ključ namere savršenog da stvori samosvesna bića. Niko ne želi da stvorei robota, prava kreativnst se ogleda u tome kada stvoriš biće koje je toliko samosvesno, da može samo sebi postavljati pitanja, i toliko slobodno, da može i ne verovati u tebe, koji si ga stvorio. Takvo neko biće, ako ima iskrenu molitvu (usmerenu ka pravom cilju), ne vidim zašto taj savršeni entitet ne bi ispunio... jer to je upravo to što savršen entitet želi. S' tim da, taj savršen entitet ne utiče nikako na to biće (pre molitve), već to biće, mora samostalno da se pomoli. Edited September 20, 2014 by Dark_Elf 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeLLsarma Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Dzabe pricas,za njih smo mi i dalje uplašeni robovi vere. Procitajte o tome sta pokojni patrijarh Pavle kaze o tri nivoa ili stadijuma vernika,kako god to vi nazvali. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dark_Elf Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Pazi kad me ne interesuje šta sam ja za njih. Ja pričam njima, ko što bih pričao sebi, ili bilo kojem drugom. Uostalom, i ne znam više ni ko su to "oni", a ko smo to "mi". Ovo malo što proživeh, videh bolje Hrišćane među ateistima, no među vernicima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
HeLLsarma Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Oni sami sebe odvajaju od drugih kao da su elita. I nas kao da smo marva. A za ovo drugo,ne bih rekao da su oni bolji hriscani,mozes reci da su moralniji i da se vise pridrzavaju nekih kodeksa,a svakako da uvek imas onoga sto se predstavlja da je nesto a ustvari nije ni delic toga,tj hriscane po tradiciji ili cistom pomodarstvu. Toga je uvek bilo i uvek ce biti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo88gdan Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Pravoslavni Hriscani danas proslavljaju rodjenje Presvete Bogorodice praznik u narodu poznat kao Mala Gospojina . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bata Životinja Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 pričamo o savršenom biću ovde hrišćanski bog nije savršen ako ništa drugo a ono zbog toga što nije sveprisutan, to jest hrišćanstvo odbacuje panteizam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo88gdan Posted September 27, 2014 Report Share Posted September 27, 2014 Православни верници данас славе Крстовдан илити Воздвижденије часнога крста , празник који нас подсећа на два важна догађаја . Први је проналазак часног Крста на Голготи а други је повратак часног Крста из Персије у Јерусалим . На Крстовдан се пости па отуда и изрека у нашем народу КО СЕ КРСТОМ КРСТИ НА КРСТОВДАН ПОСТИ . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vozd Jovan Pogani Posted October 3, 2014 Report Share Posted October 3, 2014 (edited) JEDAN JE IGUMAN RAFAILO... TO JE LjUDINA IZ MANSTIRA PODMAINE... BIO I UVJERIO SE... Edited October 3, 2014 by Vozd Jovan Pogani 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bo88gdan Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts