Berliner Posted June 7, 2015 Report Posted June 7, 2015 a napolju ovaj http://www.youtube.com/watch?v=46ciH5xZmZQ 1
Dark_Elf Posted June 15, 2015 Report Posted June 15, 2015 (edited) Ako se ishod tvoje volje može znati unapred, čak i od strane Boga, onda je tvoja volja predodređena, što znači da je sloboda izbora potpuna iluzija - ti misliš da odlučuješ da li ćeš izabrati dobro ili zlo, ali Bog već zna šta ćeš izabrati od ta dva, a pošto je on tvoj Tvorac, pa samim tim i Tvorac tvoje volje, to znači da si njegovom milošću preodređen za pakao ili raj. Ishod moje slobodne volje zna Bog, prosto zato što je savršen. Nikako se ne meša u moju volju, jer on jeste moj tvorac, ali nije tvorac moje volje, odnosno nekog mog izbora. Ne kapiram šta je tu toliko složeno. Samo sopstvenim izborom sam predodređwen za raj, ili pakao. Zapljuv na kratko... Cinjenica je da termin "sudbina" ne postoji u pravoslavlju ali postoji druga stvar koja se zove "bozija promisao", kada sam pitala teologa da mi objasni razliku on je rekao je sudbina jedan linearan put a promisao je vise stvar algoritma, znaci imas slobodu da biras na odredjenim tackama yes/no itd. Uz odgovarajuci set odluka ide se u raj odnosno pakao. To mi je bilo cool objasnjenje koje mi je pilo vodu ali raj/pakao mi ne piju vodu... i tako nastavite diskusiju vesela je... Ja to gledam ovako otprilike: Sudbina, naravno ne postoji (jer prihvatanjem sudbine, poričemo sami sebe), a Božja promisao je više kao neka globalna stvar. Neke ključne stvari koje treba da se dese celom čovečanstvu. KOje moraju da se dese, nez obzira na (slobodan) izbor milijardi ljudi. Ako ljudski izbor bude ograničen zbog tog promisla, onda mislim da Bog unapred sve prašta, kakav god izbor se napravio. Apropo raja i pakla... pa nigde ja nisam ni video neko detaljnije objašnjenje raja i pakla. Pre bih rekao da su to pojmovi koji su uprošćeni, jer ih čovek drugačije ne bi shvatio. Znači ,bog je dao čoveku slobodnu volju ,zna šta će on da uradi sa slobodnom voljom ,a ako čovek nešto zajebe ,onda je on kriv i goreće u paklu zanavjek ,jer je zgrešio pred bogom. Takođe ,bog je savršeno dobar, znači da mu nije u interesu da pušta ljude da slobodnom voljom čine zlo ,kao i da ih kažnjava večnim ognjem. Taj rad otprilike, samo što mi nije jasno ovo: "Bogu nije u interesu". Pa nije Bog poslodavac, pa da mu nešto bude u interesu. A to oko kažnjavanja.. to niko ne može reći kaka je kazna, ili nagrada. Edited June 15, 2015 by Dark_Elf 1
Face Of Melinda Posted June 19, 2015 Report Posted June 19, 2015 Ono sto mi smeta generalno kod relgioznog nacina razmisljanja je koncept straha... jer me podseca koliko nasa svest jos nije evoluirala da prevazidje strah i na taj nacin donese odluku, opet po drugim ucenjima istoka, gde ima straha nema univerzalne ljubavi, jer kada se svest razvije da bude sposobna da voli svako zivo bice i da zivi u skladu sa tim, strah nestaje. Ono sto religija radi je upravo da tim strahom manipulise ljudima i to mi je bedak kada pricam sa verujucim ljudima jer najveci broj njih ce zbog toga razviti anksiozno-depresivni poremecaj... jer su stalno u strahu da li rade kako valja, a ako su u dilemi onda moraju da zovu svesteno lice da im da blagoslov da urade nesto ako su u dilemi, i sami sebe ucaure...
Berliner Posted June 19, 2015 Report Posted June 19, 2015 Ishod moje slobodne volje zna Bog, prosto zato što je savršen. Nikako se ne meša u moju volju, jer on jeste moj tvorac, ali nije tvorac moje volje, odnosno nekog mog izbora. Ne kapiram šta je tu toliko složeno. Samo sopstvenim izborom sam predodređwen za raj, ili pakao. pazi ovo: bog je sveznajuci sta to znaci? to znaci da on zna sve sto je bilo i sto ce biti i da sve to zna u svakom momentu - sadasnjem proslom i buducem; zapravo prema pravoslavlju bog je izvan vremena tako da je ta konstatacija oko vremena suvisna - jednostavno bog zna sve ima i druga tvar: bog ima apsolutnu moc to znaci da je moc stvaranja sveta neogranicena po svakom parametru i dimenziji ukljucujuci vreme (sto je samo cetvrta dimenzija jelte). sam proces postanka nije nesto izvan vremena (vec je trajao nekih konkretnih sest dana ili sest era, kako god) ali ono sto je stvoreno je sve - ono sto je prvobitno stvoreno i sto ce se razviti iz toga. nema nista sto postoji u bilo kom momentu sto nije poteklo od boga, inace ta moc ne bi bila apsolutna. ili... moc jeste apsolutna ali namerno nije upotrebljena u punom obimu nego je bog svoje delo ogranicio na jednu tacku u vremenu - onu kad je kreacija bila zakljucena (stvaranjem eve valjda) i to sto ce uslediti nije on stvorio vec je pustio da se spontano razvija, mimo njegove volje. i tako je bog ljudima posto im je dao tu bozansku iskru da budu svesni zapravo prepustio volju - da oblikuju svet umesto njega, da biraju put kojim ce ici i to je otprilike ta sloboda...trebalo bi da on zna sva ljudska dela i posledice istih, ali to ne znaci da to odjednom postaje njegova volja. ja nisam teolog ali to bi tako valjda trebalo ici. *inace, ljudi nisu jedini koji imaju slobodnu volju, takodje je imaju i andjeli, a oni su vec postojali kad je stvaran svet i kako su oni dobili slobodnu volju je verovatno malo cudno pitanje ali izvesno je da je imaju posto su se neki pobunili ovde onda imamo problem da shvatimo kako se to bog ogranicio u obimu stvaranja kad je u svakom momentu znao sta ce se to dalje "spontano" desiti. u svakom momentu je morao znati svu nadolazecu istoriju sveta jer je sveznajuci. tako da ako je nesto sto je prvobitno stvoreno bilo rezultat njegove volje, a to je proizvelo kasnije nesto drugo, onda je i to drugo je moralo biti rezultat njegove volje jer je on svakako znao da ce to drugo proisteci iz prvog i da stvarajuci to on stvara oba istovremeno (koku ili jaje ljudi dozivljavaju kao prvo i potonje, ali bogu to nista ne predstavlja posto je on izvan vremena; njemu je to prakticno sve isti kurac). zapravo bog se ni ne moze ograniciti u ovom smislu, dok god ima omniscijenciju, to je apsurd - sve sto se desava u vidljivom i nevidljivom svetu ostaje apsolutno zavisno od njegove volje. nema niceg nezavisnog od nje, spontanog. pa i ako ucini "manje" i ako ucini "vise" (na primer neka cuda su impresivnija od drugih), sve je to 100% zato sto je on tako hteo, a osim toga on uvek moze da htedne nesto drugo, da od manjeg napravi vece i obrnuto. nema tog parametra i dimenzije koja njemu predstavlja granicu - dok god je sveznajuci. znaci bog je morao da stisne kocnicu na svoje sveznanje i da se napravi privremeno glup...to kao eksperiment neki, da vidi kako ce stvari da ispadnu dok je on stvarao, zapravo nije bog znao sve sta ce proisteci iz toga. tek kad je zavrsio mu se vratila moc sveznanja, kao sto je bio odredio. fly little bird fly...but come back in 6 days. cekaj, zar bog nije izvan vremena, kako je on to mogao da utice na svoja svojstva u nekim intervalima kad on nema ni pocetak ni kraj ni izmedju nego je to nesto vau ocigledno se doticni stavio malo u vreme da bi mogao da izvede trik pa se onda posle prebacio u out of time modus. isto fly little bird fazon ali ako se stavio u vreme onda je morao da konstatuje da ako sad to bude isao raditi i ako se prvo totalno zabotuje pa onda krene stvarati svet, to ce ispasti jedna velika papazjanija jer ce da se umesa sotona i bice veliki potop i holokaust i sto sida i strahova. u vremenu bog jos uvek moze biti sveznajuci i znao je sve sta ce biti kad krene da se zajebava. to eliminise slobodnu volju, ne? znaci bog se stavio u vreme i zabotovao u istom momentu. too easy. a pre toga, sta je mislio? a da... pre toga je jos uvek bio van vremena. zapravo ni ne postoji pre. u svakom momentu kao i ni u kojem momentu je njegova volja apsolutna i to nikad nije ni bio eksperiment nego samo nacin, metod stvaranja koji je odabrao iz nekog nedokucivog razloga da bi stvorio bas ovakav svet. zato nema slobodne volje jer je sve sto cinimo determinisano u momentu kad (uslovno receno jel...) se bog odlucio da krene tim putem, znajuci posledice. svet je stvoren celosti prostora i celosti vremena i svaki momenat je bas takav kakav je bog zeleo da bude. 2 1
bo88gdan Posted June 24, 2015 Report Posted June 24, 2015 (edited) http://www.youtube.com/watch?v=5_0ZWFyFS_E&feature=youtu.be MMA Otac Edited June 24, 2015 by bo88gdan
bo88gdan Posted June 29, 2015 Report Posted June 29, 2015 http://www.vaseljenska.com/misljenja/otvoreno-pismo-episkopu-sumadijskom-jovanu/
sale 3sm Larry Flynt Posted July 4, 2015 Report Posted July 4, 2015 http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=07&dd=04&nav_id=1011668 Hrast ne može biti crkva niti svetac. Hrast se ne može smatrati svetinjom. Svetost pripada ljudima, poručio je protojerej-stavrofor. Pa ovaj je veci ateista od svih ateista zajedno,. :haha: :haha: :blek: :blek: :blek:
bo88gdan Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 Ovaj vise zvuci kao da je sns bot a ne protojerej
HeLLsarma Posted July 5, 2015 Report Posted July 5, 2015 U cemu je problem da se promene odredbe ugovora i da se napravi trasa oko hrast.
Dark_Elf Posted July 12, 2015 Report Posted July 12, 2015 (edited) Ono sto mi smeta generalno kod relgioznog nacina razmisljanja je koncept straha... jer me podseca koliko nasa svest jos nije evoluirala da prevazidje strah i na taj nacin donese odluku, opet po drugim ucenjima istoka, gde ima straha nema univerzalne ljubavi, jer kada se svest razvije da bude sposobna da voli svako zivo bice i da zivi u skladu sa tim, strah nestaje. Ono sto religija radi je upravo da tim strahom manipulise ljudima i to mi je bedak kada pricam sa verujucim ljudima jer najveci broj njih ce zbog toga razviti anksiozno-depresivni poremecaj... jer su stalno u strahu da li rade kako valja, a ako su u dilemi onda moraju da zovu svesteno lice da im da blagoslov da urade nesto ako su u dilemi, i sami sebe ucaure... Meni je, recimo, drugačije iskustvo. Uglavnom ljudi, koji su neverujući, i koji negde možda precenjuju sebe, i svoju jačinu, desi im se napad panike, i postanu anksiozne osobe zavisne od lekova. Generalno mislim da je glupost uopšte posmatrati stvari na taj način, ono kao, da li su religioznije osobe anksioznije, ili ne. Svaka osoba je priča za sebe. Strah, veliš? Ja se slažem da donekle religija manipuliše strahom, ali šta je sa politikom? Pa zar politika, sve vreme to ne radi? I, eto nas, u 21-vom veku, i niko se živ ne zapita kako nam bankari jebu kevu, i muče mozak i manipulišu strahom, ali eto, svi se bavimo crkvenim strahom. pazi ovo: bog je sveznajuci sta to znaci? to znaci da on zna sve sto je bilo i sto ce biti i da sve to zna u svakom momentu - sadasnjem proslom i buducem; zapravo prema pravoslavlju bog je izvan vremena tako da je ta konstatacija oko vremena suvisna - jednostavno bog zna sve ima i druga tvar: bog ima apsolutnu moc to znaci da je moc stvaranja sveta neogranicena po svakom parametru i dimenziji ukljucujuci vreme (sto je samo cetvrta dimenzija jelte). sam proces postanka nije nesto izvan vremena (vec je trajao nekih konkretnih sest dana ili sest era, kako god) ali ono sto je stvoreno je sve - ono sto je prvobitno stvoreno i sto ce se razviti iz toga. nema nista sto postoji u bilo kom momentu sto nije poteklo od boga, inace ta moc ne bi bila apsolutna. ili... moc jeste apsolutna ali namerno nije upotrebljena u punom obimu nego je bog svoje delo ogranicio na jednu tacku u vremenu - onu kad je kreacija bila zakljucena (stvaranjem eve valjda) i to sto ce uslediti nije on stvorio vec je pustio da se spontano razvija, mimo njegove volje. i tako je bog ljudima posto im je dao tu bozansku iskru da budu svesni zapravo prepustio volju - da oblikuju svet umesto njega, da biraju put kojim ce ici i to je otprilike ta sloboda...trebalo bi da on zna sva ljudska dela i posledice istih, ali to ne znaci da to odjednom postaje njegova volja. ja nisam teolog ali to bi tako valjda trebalo ici. *inace, ljudi nisu jedini koji imaju slobodnu volju, takodje je imaju i andjeli, a oni su vec postojali kad je stvaran svet i kako su oni dobili slobodnu volju je verovatno malo cudno pitanje ali izvesno je da je imaju posto su se neki pobunili ovde onda imamo problem da shvatimo kako se to bog ogranicio u obimu stvaranja kad je u svakom momentu znao sta ce se to dalje "spontano" desiti. u svakom momentu je morao znati svu nadolazecu istoriju sveta jer je sveznajuci. tako da ako je nesto sto je prvobitno stvoreno bilo rezultat njegove volje, a to je proizvelo kasnije nesto drugo, onda je i to drugo je moralo biti rezultat njegove volje jer je on svakako znao da ce to drugo proisteci iz prvog i da stvarajuci to on stvara oba istovremeno (koku ili jaje ljudi dozivljavaju kao prvo i potonje, ali bogu to nista ne predstavlja posto je on izvan vremena; njemu je to prakticno sve isti kurac). zapravo bog se ni ne moze ograniciti u ovom smislu, dok god ima omniscijenciju, to je apsurd - sve sto se desava u vidljivom i nevidljivom svetu ostaje apsolutno zavisno od njegove volje. nema niceg nezavisnog od nje, spontanog. pa i ako ucini "manje" i ako ucini "vise" (na primer neka cuda su impresivnija od drugih), sve je to 100% zato sto je on tako hteo, a osim toga on uvek moze da htedne nesto drugo, da od manjeg napravi vece i obrnuto. nema tog parametra i dimenzije koja njemu predstavlja granicu - dok god je sveznajuci. znaci bog je morao da stisne kocnicu na svoje sveznanje i da se napravi privremeno glup...to kao eksperiment neki, da vidi kako ce stvari da ispadnu dok je on stvarao, zapravo nije bog znao sve sta ce proisteci iz toga. tek kad je zavrsio mu se vratila moc sveznanja, kao sto je bio odredio. fly little bird fly...but come back in 6 days. cekaj, zar bog nije izvan vremena, kako je on to mogao da utice na svoja svojstva u nekim intervalima kad on nema ni pocetak ni kraj ni izmedju nego je to nesto vau ocigledno se doticni stavio malo u vreme da bi mogao da izvede trik pa se onda posle prebacio u out of time modus. isto fly little bird fazon ali ako se stavio u vreme onda je morao da konstatuje da ako sad to bude isao raditi i ako se prvo totalno zabotuje pa onda krene stvarati svet, to ce ispasti jedna velika papazjanija jer ce da se umesa sotona i bice veliki potop i holokaust i sto sida i strahova. u vremenu bog jos uvek moze biti sveznajuci i znao je sve sta ce biti kad krene da se zajebava. to eliminise slobodnu volju, ne? znaci bog se stavio u vreme i zabotovao u istom momentu. too easy. a pre toga, sta je mislio? a da... pre toga je jos uvek bio van vremena. zapravo ni ne postoji pre. u svakom momentu kao i ni u kojem momentu je njegova volja apsolutna i to nikad nije ni bio eksperiment nego samo nacin, metod stvaranja koji je odabrao iz nekog nedokucivog razloga da bi stvorio bas ovakav svet. zato nema slobodne volje jer je sve sto cinimo determinisano u momentu kad (uslovno receno jel...) se bog odlucio da krene tim putem, znajuci posledice. svet je stvoren celosti prostora i celosti vremena i svaki momenat je bas takav kakav je bog zeleo da bude. Deder, možeš li ti nekako ovo da sažmeš? Ne znam, imaš li pitanja? Počeo sam da čitam, o postannku sveta si utrošio više nego što se sam svet stvarao. Daj deder konkretno nešto. Edited July 12, 2015 by Dark_Elf 1 2
In The Flesh Posted July 12, 2015 Report Posted July 12, 2015 Strah, veliš? Ja se slažem da donekle religija manipuliše strahom, ali šta je sa politikom? Pa zar politika, sve vreme to ne radi? I, eto nas, u 21-vom veku, i niko se živ ne zapita kako nam bankari jebu kevu, i muče mozak i manipulišu strahom, ali eto, svi se bavimo crkvenim strahom. Ti bi bio dobar politicar. upravo si odgovorio nesto u stilu "Koji je lijek za sidu? To me pitas? Ja se slazem da je sida smrtonosna, ali brate, sto rak čini, to nikome ništa!" 9
Dead Man Walking Posted July 13, 2015 Report Posted July 13, 2015 Hteo sam pitati, samo ne znam da li na ovoj temi ili drugde: zna li neko nekog vernika kojem su oba roditelja i uža porodica pravi ateisti?
Talvi Posted July 13, 2015 Report Posted July 13, 2015 Hteo sam pitati, samo ne znam da li na ovoj temi ili drugde: zna li neko nekog vernika kojem su oba roditelja i uža porodica pravi ateisti? lik što predaje veronauku u ZR gimnaziji je taj fazon, cela porodica su mu totalni nevernici, jedino on odudara
Talvi Posted July 13, 2015 Report Posted July 13, 2015 haha što je najjače nije, prosto je lik osetio "calling"
Recommended Posts