Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dok je ovaca bice i sisanja...

kad ja to kao verujuci kazem...

karta da udjes u Crkvu kad ce oprostajnice da pocnu da prodaju???

Nasa Crkva je nazalost postala tabloidna organizacija biznis ali fer menadzer skidamo krov sa Crkve da operemo 250 hiljada evrica gradjevinske mafije...

Posted

Meni je, recimo, drugačije iskustvo.

Uglavnom ljudi, koji su neverujući, i koji negde možda precenjuju sebe, i svoju jačinu, desi im se napad panike, i postanu anksiozne osobe zavisne od lekova.

Generalno mislim da je glupost uopšte posmatrati stvari na taj način, ono kao, da li su religioznije osobe anksioznije, ili ne.

Svaka osoba je priča za sebe.

Strah, veliš? Ja se slažem da donekle religija manipuliše strahom, ali šta je sa politikom? Pa zar politika, sve vreme to ne radi?

I, eto nas, u 21-vom veku, i niko se živ ne zapita kako nam bankari jebu kevu, i muče mozak i manipulišu strahom, ali eto, svi se bavimo crkvenim strahom.

Slazem se sa ITF a propo ovoga sto kazes i malo stvari iz prakse...

Dodje verujuca zena relativno mlada, zeli decu ali joj jajnici gube funkciju prerano za godine, a muz joj ima mali broj sporih spermica.

Prva stavka rokati hormone da pojacas funkciju a onda na vestacku oplodnju.

Zena odbija vestacku oplodnju zeleci da se stvari dese prirodno. E sad da bi se u njihovom slucaju desilo zacece potrebno je cudo, doduse nije da se takve stvari nisu desavale ali je procenat jako jako mali. Objasnjavam joj da je po bozijoj volji stvorena i mogucnost vestacke oplodnje, a da nema bozije volje ne bi ista ni postojala, zena se slaze samnom ali i dalje smatra da je to pogresno. Navodi da je takva i volja muza a da kroz muza dolazi promisao i kako zena treba da bude poslusna. S obzirom da je svojom voljom otisla daleko u problematiku o kojoj nisam ni zelela da diskutujem, pitam je a koliko to zena treba da bude poslusna muzu tj gde je granica, odgovor se zavrsio na fizickom zlostavljanju.

Ukratko muz i zena imaju problem, okrecu se religiji a ne duhovnosti, prateci kanonske forme jer silno zele sebe da uklope u neki modus ponasanja da bi sebe shvatili tj da bi sebi u zivotu dali neku ulogu. Oboje igraju ulogu vernika on je glavni a ona slusa. Zele prosirenje porodice, ali ne zele da probaju sve, vec samo ono sto je prirodno. Odbijajuci hormonsku terapiju i dalje tehnike. Na par nekih kontra pitanja ona je postala anksiozna, jer si joj poljuljao sistem.

I opet se ponavljam duhovnost oslobadja ali trazi odgovornost, a u religioznosti nema slobode a samim tim nema ni odgovornosti.

Posted

Dok je ovaca bice i sisanja...

kad ja to kao verujuci kazem...

karta da udjes u Crkvu kad ce oprostajnice da pocnu da prodaju???

Nasa Crkva je nazalost postala tabloidna organizacija biznis ali fer menadzer skidamo krov sa Crkve da operemo 250 hiljada evrica gradjevinske mafije...

Zadnja vremena se blize...

Posted

Ti bi bio dobar politicar.

upravo si odgovorio nesto u stilu

"Koji je lijek za sidu? To me pitas? Ja se slazem da je sida smrtonosna, ali brate, sto rak čini, to nikome ništa!"

Ma jok, nego uglavnom pripit/pijan dolazim na temu, a onda ponekad i kažem stvari koje nisam dobro promislio, ili sam dobro promislio, ali nedovoljno dobro napisao. Evo i baš sad :)

Da, to je to što kažeš. Dobro si poređenje napravio, slažem se, i nije trebalo da odgovorim u tom stilu.

Dodje verujuca zena relativno mlada, zeli decu ali joj jajnici gube funkciju prerano za godine, a muz joj ima mali broj sporih spermica.

Ja negde imam utisak da, kad god se pojavi svaka budala koja za sebe tvrdi da je "verujući čovek", da joj odmah svi poveruju da to ona i jeste (a ponajviše nevernici (verovatno da bi likovali, jer su eto, pronašli još jednog idiota vernika).

Ne pričam konkretno za tu ženu... ali brate.. koliko ta nesrećna žena ima rupa u saznanjima, a ponajviše njen muž, to je strašno.

Stvari o kojima ste vas dve pričale su stvar spora i između nekih sveštenika, premda mislim da u sveštenstvui mnogo više preovlađuje tvoj način razmišljanja, nego njen. Da li to ta žena zna? Ne zna.

Možda je pomalo degutantno uzimati nju kao primer. Pre svega zbog njenog neznanja.

Hteo sam pitati, samo ne znam da li na ovoj temi ili drugde: zna li neko nekog vernika kojem su oba roditelja i uža porodica pravi ateisti?

Moji roditelji.

Ne mogu se zakunuti da je keva potpuni nevernik, obzirom da se realno nikada nije gnušala verskih običaja, kao moj ćale svojevremeno što je radio (jer su mu komunisti isprali mozak).

Niko nije branio da iko veruje, ali generalna atmosfera u mojoj kući je bila konstantno ateistička, skoro sve vreme mog odrastanja. U tom svom odrastanju, ja sam imao, sećam se, nekih dve nedelje perioda kada sam se složio da ne verujem u boga. Prvi osnovne sam bio tada. Ali generalno sam uvek verovao, iako to ćaletu nisam hteo uvek da priznam "da ga ne razočaram", jer mi je naravno, bio idol u mnogim stvarima. .

Ćale je na kraju jedva pristao da krenemo slavu da slavimo, ali više u fazonu: "nek' bude, al' zbog tradicije", premda kako vreme odmiče, mislim da sve više uviđa da ne treba da gleda svet crno-belo. Čak mislim da možda postaje verujući pomalo.

• Upvote 1
Posted

Uglavnom ljudi postaju verujući sa godinama... Što im se više bliži kraj, to je snažnija želja za životom posle smrti.

(Ne kažem da je to slučaj kod tvog ćaleta, samo si me podstakao primerom.)

Posted

Uglavnom ljudi postaju verujući sa godinama... Što im se više bliži kraj, to je snažnija želja za životom posle smrti.

(Ne kažem da je to slučaj kod tvog ćaleta, samo si me podstakao primerom.)

To sam primetio i kod moje keve, u fazonu možda ne postoji taj Bog al' daj za svaki slučaj da mi to ipak uradimo tako i tako. Maltene nebitno iz koje religije običaj dolazi, više se graniči čak i sa sujeverjem.

Međutim nisam mislio na takve ljude kad sam rekao pravi ateisti. Čini mi se da su se religije i održale pre svega kod običnog naroda mišljenjem "za svaki slučaj ipak".

Posted (edited)

Ne znam, imaš li pitanja?

Kad ga trebaš, baciš ga,

kad ga ne trebaš izvadiš ga.

Što je to?

Edited by Dark_Elf
Posted

Modni bum - ono, gomila minivala po crkvi. :)

Taj je bio (a pogotovo devedesetih), bum svega. I religije, i trećeg oka, i raznih sekti, i mafije...

Posted

Mi smo generalno oduvek bili skloni trećim očima ,četničarenju ,šund muzici ,samo je bilo pitanje trenutka kad će Tile odapeti ,pa da sve izbije na površinu ,uključujući i opštu nespremnost da se prilagodimo slobodnom tržištu ,jer smo živeli od američkih kredita ,deviza i turizma

Posted

Religijski bum se desio devedesetih; obnova slava, prinošenje žrtvenog kolača po crkvama, džinovske krstače oko vrata i slične zajebancije.

Ovo s američkim kreditima pre pucanja (življenjem na račun istih) nema blage veze.

Takođe, Ameri su oduvek bili u fazonu Trećeg oka, a ne žele debili da čitaju Dejvida Ajka (jebo te Bler :zuba:), pa su tako oduvek bili i u fazonu š muzike - barem onaj većinski deo populacije. I to je slučaj sa skoro svakom državom sveta.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

iako se svi bolje secamo devedesetih zapravo je furka krenula malo ranije medju obrazovanijim slojevima; tada je to remotely i imalo neke veze s duhovnoscu

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Da, ali furka kod npr. Danka Popovića, Ćosića i jako malog broja ljudi.

Ili recimo Izetbegovića seniora, on je u to vreme pisao razne zelene knjige.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...