Face Of Melinda Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 У нама је срце лавље, ми бранимо православље ! http://www.youtube.com/watch?v=th3exkDdOy8
bo88gdan Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 Mislim da je mali Paja mislio na Bajinu pesmu pre nego na Cecinu
Face Of Melinda Posted September 21, 2015 Report Posted September 21, 2015 samo je jedna zena, majka, kraljica... neka gori Usce!
Dark_Elf Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 Je l' pod tim da su moralna načela ugrađena u čoveka, misliš na to da je moral urođen? Ili da se ugrađuju tokom života? I mala deca mogu biti dovoljno inteligentna i saosećajna da razumeju posledice svog ponašanja na druge i koriguju ih u skladu sa tim, da li to znači da je moral urođen, verovatno da znači. Da bi takvu pouku izvlačio iz Biblije, neophodno je da veruješ u to da je došla od Boga, da bi mogao da ignorišeš svu gomilu nasilja i okrutnosti koju ona sadrži i cedio mudre pouke koje može svaki inteligentan čovek sam da skapira i da ih se pridržava zbog sebe i drugih, a ne iz straha od božijeg besa i večnog ognja. Ako uzmemo i da nam je to osnovno urođeno, onda je taj proces ceđenja suve drenovine iz Biblije još besmisleniji. Biblija se sastoji iz: Starog Zaveta, i Novog Zaveta. Kojeg zaveta mi treba da se pridržavamo? Da li si ti video da se uglavnom ljudi ograđuju Starog Zaveta? Pa čoveče, ja sam lično (pred monahom) digao frku kada sam pročitao u starom zavetu jednu scenu , gde učenik svetog Ilije, tumara nekim selom, i pošto je bio proćelav, deca ga prate i gađaju kamenčićima, i on se obrati Bogu, i dođu 2 medveda, i iskasape 40 deteta? To ti je stari zavet. Brutalan. Brutalan ko metal. Ti bi bar trebao da ga voliš. A Novi je sušta suprotnost od toga... poziva na ljubav... poziva da se vole i neprijatelji... i to još u onom vremenu. A što se tiče toga da li je nešto urođeno... pogodio si.. Da... ja mislim da je ljudima etika urođena (od Boga (i to smatram kao dar)). Neko je nađe u Alahu, neko je nađe u igrici, neko u filmu,.. a neko pak.. u yu metalu 2 2
Talvi Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 ako se ograđuješ od starog zaveta, da li to znači da se ograđuješ i od mita o postanju, potopa, 10 zapovesti i svega ostalog, ili samo od delova koji ti se ne sviđaju?
Dark_Elf Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 ako se ograđuješ od starog zaveta, da li to znači da se ograđuješ i od mita o postanju, potopa, 10 zapovesti i svega ostalog, ili samo od delova koji ti se ne sviđaju? Sam Isus se ograđivao od Starog Zaveta... i neretko je to pominjao. Jesi li pročitao nekada to?
Talvi Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 naravno da jesam, zato mi i jeste neverovatno zabavna sva ova konfuzija koju vernici stvaraju ako se i sam isus ograđivao od njega, zašto iko više obraća pažnju na to? da ja lično verujem u isusa, njegova reč bi mi bila popriličan pokazatelj da to treba bataliti i zaboraviti, a kamoli da ga 2000 godina kasnije i dalje pakuješ zajedno sa njegovim rečima
oʞɾoƃ Posted September 22, 2015 Report Posted September 22, 2015 Da... ja mislim da je ljudima etika urođena (od Boga (i to smatram kao dar)).Neko je nađe u Alahu, neko je nađe u igrici, neko u filmu,.. a neko pak.. u yu metalu Pa čekaj, je l' urođena ili je ljudi nađu?
vudun Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 Popove u kopove Iluminate u kazamate Samo SSSR 1 1
Demon Seed Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 Pa čekaj, je l' urođena ili je ljudi nađu? Ona je u ljudima, pa je oni traze, pomocu gore navedenih stvari. Okultizam tebra, to bi ti barem trebalo da znas! 1 1
Face Of Melinda Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 Jel' vam cudno onda sto Jevreji priznaju samo Stari zavet ali ne i Novi? Etika nije urodjena stvar to je nesto sto se uci, kao i empatija, iako ne izgleda tako.
Demon Seed Posted September 23, 2015 Report Posted September 23, 2015 (edited) Pa uči se, ali ne moraš da ideš u večernju školu da bi naučio, nego naučiš i sam prilično rano ako nemaš neki mentalni poremećaj. Biblija se sastoji iz: Starog Zaveta, i Novog Zaveta. Kojeg zaveta mi treba da se pridržavamo? Da li si ti video da se uglavnom ljudi ograđuju Starog Zaveta? To ti je stari zavet. Brutalan. Brutalan ko metal. Ti bi bar trebao da ga voliš. A Novi je sušta suprotnost od toga... poziva na ljubav... poziva da se vole i neprijatelji... i to još u onom vremenu. Pričamo o oba, koliko se meni čini, večni oganj se pominje tek u Novom, zar ne? U starom Bog seje smrt i patnju samo po Zemlji. To ti je stari zavet. Brutalan. Brutalan ko metal. Ti bi bar trebao da ga voliš. Pa ne znam, npr. Silmarilion bio zabavniji za čitanje, lepše je napisan, a i nasilje u njemu je malo organizovanije, za razliku od Starog Zaveta koji je više kao da se neko dete iživljava mišem po selu u igrici Black & White. Edited September 23, 2015 by Demon Seed 6 1
bo88gdan Posted September 28, 2015 Report Posted September 28, 2015 http://www.informer.rs/vesti/srbija/34174/SKANDAL-Pop-bagerom-pokusao-da-srusi-crkvu-u-Sopicima 1
Dark_Elf Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Etika nije urodjena stvar to je nesto sto se uci, kao i empatija, iako ne izgleda tako. Etika i empatija su isto suštinski, samo što jedno od njih obuhvata malo veći spektar. Etika je objektivna, empatija je subjektivna. Etika je kad brinem o mnogima, empatija je kad brinem o individui. E etika je urođena stvar. Čak i Darvinovski razmišljajući. Na primer: Našli su ostatke jednog neandertalca - starca bez zuba (ima baš dokumentarac o tome) To znači da su jedino članovi njegovog plemena mogli da žvaću umesto njega, i daju mu da guta (ma koliko to nama gadno zvučalo). Zašto? Neandertalci, živeći u najgrubljim uslovima zime, ne bi trebali to da imaju. Mnogi homosapiensi (i danas) u pojedinim afričkim plemenima ubijaju svoje najstarije (sa ritualom), da bi ostalo više hrane za ostale. Pa čekaj, je l' urođena ili je ljudi nađu? Urođena, ali sakrivena, da je nađe svako ko traga za njom. ako se i sam isus ograđivao od njega, zašto iko više obraća pažnju na to? da ja lično verujem u isusa, njegova reč bi mi bila popriličan pokazatelj da to treba bataliti i zaboraviti, a kamoli da ga 2000 godina kasnije i dalje pakuješ zajedno sa njegovim rečima Kao prvo, izvini, malko sam prepijan pisao pitanje. Pa niko i ne obraća pažnju (toliku) na to. Jedini koji obraćaju pažnju su jevreji i antihrišćani. Oni stalno podsećaju na stari zavet. A to što Isusova reč nije poštovana oko toga... pa brate... nije poštovana ni oko čega... krstaški ratovi recimo... inkvizicija... 2
HeLLsarma Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Recimo da smi velika vecina nas ogrezli u grehu i da nam svima tragovim smrde nečovještvom.
oʞɾoƃ Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 E etika je urođena stvar. Čak i Darvinovski razmišljajući. Na primer: Našli su ostatke jednog neandertalca - starca bez zuba (ima baš dokumentarac o tome) To znači da su jedino članovi njegovog plemena mogli da žvaću umesto njega, i daju mu da guta (ma koliko to nama gadno zvučalo). Zašto? Neandertalci, živeći u najgrubljim uslovima zime, ne bi trebali to da imaju. Po čemu Neandertalci "ne bi trebalo" to da imaju? To što je neko društvo primitivno ne znači da ne mogu da se razviju društvene norme. Uostalom, sam si sebe pobio kad si rekao da afrička plemena isti taj princip nemaju - znači da etika ipak NIJE urođena, već se u nekim društvima razvije, a u nekima ne.
Talvi Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Pa niko i ne obraća pažnju (toliku) na to. Jedini koji obraćaju pažnju su jevreji i antihrišćani. Oni stalno podsećaju na stari zavet. znači hrišćani ne obraćaju preteranu pažnju na mit o postanju, potop, 10 zapovesti i sve ostalo ?
HeLLsarma Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Kad ste se vas dvojica zadnji put pricestili? 1
HeLLsarma Posted October 3, 2015 Report Posted October 3, 2015 Ljudi menjaju misljenja, a i nalaze nove razloge. 1
Dark_Elf Posted October 6, 2015 Report Posted October 6, 2015 Da se izvinem prvo Gojaku. Odgovorio sam mu sve, ali kad sam Talvija citirao (mojom) greškom, sve ode u kurac. Mrzi me sad ponovo da pišem, Ali doći ćemo na isto valjda nekad, ili uskoro... znači hrišćani ne obraćaju preteranu pažnju na ? Pa obraćaju, ali ih ne tumače baš doslovce. - 10 božijih zapovesti... ok... može i da se tumači doslovce (ali nikako ne izuzeti značaj naknadnih dve koje je Isus rekao). - Potop... o tome možemo da diskutujemo (šta je on značio), ali mislim da u starom zavetu ima daleko diskutabilnijih stvari od toga. - Postanje... i o ovome može da se razvije dobra diskusija. Ja recimo.. uhhh... prezirem kad vidim neki dokumentarac na youtube, ili vest na net-u, o postanju, i jave se debili sa "Samo je Božja ovo... samo je Božja ono..".. bljak! Kontam da se i Bog gadi toga. Ima dobrih ideja o evoluciji, ima i dobrih ideja zašto je to besmisleno. Ja negde ne vidim da je ijedan zaključak, ijedna filosofija na ovom svetu suvišna, ma šta ona branila, ili napadala. A šta ako je evolucija u stvari prikazana Adamovim pokretom dok poseže za jabukom? Hoću reći.. po meni... glupi smo mi (celo čovečanstvo) još da odgovorimo na univerzalna pitanja, ali to naravno ne znači, da treba da prestanemo da se pitamo. 1
Recommended Posts