temper Posted November 21, 2015 Report Posted November 21, 2015 (edited) Moji su ove godine preuzeli slavu. Ne prave žito za Aranđelovdan zato što se ono sprema samo kad neko umre. Sad čitam da je to pogrešno jer se žito služi zbog umrlih predaka. Dobro, reći će im sveštenik valjda. Edited November 21, 2015 by temper 1 1
temper Posted November 21, 2015 Report Posted November 21, 2015 Hvala, ali nije meni slava. Idem u goste
bo88gdan Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Moji su ove godine preuzeli slavu. Ne prave žito za Aranđelovdan zato što se ono sprema samo kad neko umre. Sad čitam da je to pogrešno jer se žito služi zbog umrlih predaka. Dobro, reći će im sveštenik valjda. Tako je, zito se po obicaju sluzi sa pokojne koji su slavili tu slavu
temper Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Da, na kraju su imali žito. U crkvu je tata nosio pogaču, žito i vino. Deda ništa nije nosio u crkvu. Kod kuće je sekao pogaču i polivao je vinom unakrst, a onda smo je svi podizali. Pre nego što je moj tata preuzeo slavu, običaj je bio da sa dedom komada pogaču i po tri puta je poljube. Kapiram da je to običaj sa sela.
Kumodraski Vo Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Tako je i kod mene i izljube se kad je polome njih dvojica..
HUMAN Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Tako je i kod mene i izljube se kad je polome njih dvojica.. Ovu rečenicu treba čuvati u arhivi, zatrebaće sigurno! 3
HeLLsarma Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Kod nas za svetog Nikolu lome otac, deda, brat i ja, vrtimo je i ljubimo tri puta, deda polije i presece pre toga, pa je lomimo i onda se po srpski izljubimo cestitajuci slavu svim ukucanima. Svakako ujutro rano idemo u crkvu da nam osvete kolac i zito.
bo88gdan Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Da, na kraju su imali žito. U crkvu je tata nosio pogaču, žito i vino. Deda ništa nije nosio u crkvu. Kod kuće je sekao pogaču i polivao je vinom unakrst, a onda smo je svi podizali. Pre nego što je moj tata preuzeo slavu, običaj je bio da sa dedom komada pogaču i po tri puta je poljube. Kapiram da je to običaj sa sela. Mi kuci lomimo pogacu, a nosimo zito u Crkvu na osvecenje, pa dobro slicno je u vecini krajeva
HeLLsarma Posted November 23, 2015 Report Posted November 23, 2015 Moj deda ne nosi panaiju za Arandjelovdan na svecenje jer je tako naucio od svojih, sto naravno ne treba ciniti, jer kao ne nose jer je Arhangel Mihail zivi svetac. A ustvari svi sveci su zivi, tako da za sve treba da se nosi panaija. Medjutim stari ljudi koji naviknu godinama na neki obicaj neće da menjaju cak i kad pop lepo objasni zasto je to tako.
sinkler666 Posted November 24, 2015 Report Posted November 24, 2015 Kad smo vec kod Pravoslavlja...povoljno izradjujem ikone u duborezu. Tvrdo drvo(bukva),dimenzije 30x50x4,5cm. Sve radim apsolutno rucno,dletima. Mogu okaciti slike. 6
bo88gdan Posted December 16, 2015 Report Posted December 16, 2015 http://www.youtube.com/watch?v=vK1CmT6RJqk
HeLLsarma Posted December 19, 2015 Report Posted December 19, 2015 Nek je srecan Nikoljdan svima koji slave, proslavite u sreci i slozi sa svojim ukucanima,rodbinom i prijateljima. :-)
HeLLsarma Posted December 19, 2015 Report Posted December 19, 2015 I ja slavim, sad ce za koji sat i rodja Bogdan,Rudar i Trut da dodju. :-D
Antikristina Posted December 19, 2015 Report Posted December 19, 2015 Srećna slava i tebi, lepo da proslavite Hvala Bogdane
Recommended Posts