Axeanosilas Posted April 14, 2006 Report Posted April 14, 2006 Eh. Recimo da vodeni talas preti da poplavi sve. ako imas informaciju pre dogadjaja imaces drugaciju percepciju od coveka bez informacije i to je jedina razlika. On ce ostati potpuno zatecen, u istoj toj pojavi. verovatno ce reakcije informisanog coveka imati adaptivnije situaciji ali obojica su preplavljeni istim talasom i morace reagovati na njega. Shvatas sta zelim reci? Mislim, ako vec verujes u boga i njegovu sveprisutnost, onda ne moze postojati nista sem njegove volje u bezbrojnim oblicima. Ako ne verujes u to, i uzimas pod pecat bozije volje samo pojave koje ti se svide, onda si ipak licemeran i uz sav tvoj trud i posvecenost ipak lazni hriscanin koji zmuri na mnogo toga. Nikada nisam mogao da shvatim stav "bog je stvorio sve i sve dolazi od njega" a onda "e, ali ovo nije od boga, ovo su neki licni razlozi" Dogovorite se u sta verujete. U dualnost ili u jednog boga. Бог је савршен, од њега проистичу само добра дела, љубав и позитивне вибрације. Немогуће је да од мог Бога проистекне нешто лоше. Пример који си навео не стоји. Већ рекох да је Јуда издао Христа пре него што се догодило оно питање и онај одговор за који се ухватисте. Ако имаш неку другу информацију, подели је са нама. Крај. Ali da bi se ostvarilo prvo, dogodilo se drugo. U manifestu zivota, sve ima cenu metamorfoze. Ispalo je tako kako je ispalo i to je jedan, integralni simbol procesa spustanja duha u materiju. Ne mogu misliti da je isus samo okajao grehe covecanstva, nije to marvel bajka sa super herojima. Ово што рече ипак не значи да је Јуда био наговорен од Бога да изда Бога. Доврши мисао, иначе. ne brini ne vredjam se, ali hoces da ocistim sebe od svoje prirode da bih postao tvoj klon? Vidi, treba dobro shvatiti sta od ucenja prihvatamo, a sta svojom prirodom kreiramo. Nismo samo prazne posude u potrazi za tecnoscu, vec umemo nesto i da proizvedemo. samo treba shvatiti sta iz koga izvire. Парафразираћу - "Сви добри људи личе једни на друге, а сваки човек је зао на свој начин". prijatelju, ja sam postio nekih 8 godina (bez gledanja u crkveni kalendar, vec kontinuirano), ali to ne pominjem bas u svakoj recenici. Bliskost bogu ili bliskost organizovanoj religiji? Za mene bog nije samo odlazak u crkvu, post i animacija papirnih poglavlja. Пост није Пост без Евхаристије. Врло добро знаш зашто сам навео тај пример. Зашто би се Сатана трудио око некога ко је већ његов, труди се око оних који га избагавају. Блискост Богу. Коме Црква није мајка, томе Бог није отац. Ок, мада ме и не интересује шта је за тебе Бог, кад то већ ниси поменуо кад је требало, то јест, после последње реченице коју цитирах. Da, ali ni to ne bi moralo biti negde zapisano da bi bilo istina. Poenta je da imamo ziv duh i intelekt , a ne samo knjigu bez chijih citata nismo dostojni stava o religiji, kao i stava u religiji. Mi, bog, sve...postojimo i bez zapisanih reci i cinimo bezbroj dela koja nisu pazljivo dokumentovana, a opet su realna i veoma uticajna na oblik zivota koji ovde provodimo. Управо тако. А пошто већ немаш чиме да поткрепиш тврдњу да је Јуда иѕдао Исуса на исусов наговор, нити тврдњу да сам ја спавао синоћ, онда је боље да ћутиш и поштедиш нас твојих виђења ствари и закључака које су последица (искључиво) мисаоног експеримента. To mu dodje skoro isto, zar ne? У принципу не, шатро да, али, у ствари, не... Доста је куцкања за данас, умор ме савладава. Лаку ноћ, добри људи.
gavrosaurus Posted April 14, 2006 Report Posted April 14, 2006 Да, прочитао сам тај пост ... Већину од постова на теми ... Верујем да јесу били у праву што су те упутили на философију. Не говорим ово из било какве лоше намере ... А зашто не би питао то што си питао ...? Да није форум нека светиња која је оскрнављена ...?
Zagrivuk Posted April 14, 2006 Report Posted April 14, 2006 Да, прочитао сам тај пост ... Већину од постова на теми ... Верујем да јесу били у праву што су те упутили на философију. Не говорим ово из било какве лоше намере ... А зашто не би питао то што си питао ...? Да није форум нека светиња која је оскрнављена ...? Ma jok, mnogo su teska pitanja i izazvala bi jos tezu polemiku, bolje da cutim
Axeanosilas Posted April 14, 2006 Report Posted April 14, 2006 Ma jok, mnogo su teska pitanja i izazvala bi jos tezu polemiku, bolje da cutim Удри, Мишко, ево ја ћу ускоро почети да изучавам гностичке системе и одговоре на исте (Иринеј Лионски, Епифаније). Дај и та питања, па да проширујем знања, ако већ немам одговоре
Tomislav Sawyer Posted April 14, 2006 Report Posted April 14, 2006 (edited) Бог је савршен, од њега проистичу само добра дела, љубав и позитивне вибрације. Немогуће је да од мог Бога проистекне нешто лоше. shvati, poentu covece. ti ne verujes u jednog boga. Verujes u dva. Boga i Satanu, a NAKLONJEN si bogu. Priznajes i jednog i drugog. To te cini vecim satanistom od mene jer ja prihvatam samo jednog sveprisutnog boga i nista vise. Sve je njegova volja. Shvatas li? Ово што рече ипак не значи да је Јуда био наговорен од Бога да изда Бога. Доврши мисао, иначе. Bog kao dedica sa stapom koji ide i nagovara ljude? Druze, ne ide to tako banalno. Treba disati malo suptilnije. Moja misao je dovrsena, ali ti ne tumacis stvari na isti nacin, tako da mozemo do sutra i opet cemo pitati jedan drugog iste stvari. Zato mislim da nema smisla da na treci nacin predstavljam ono sto ne zelis da shvatis. Fair enough? Парафразираћу - "Сви добри људи личе једни на друге, а сваки човек је зао на свој начин". To samo zvuci dobro, a veze sa stvarnoscu nema. Romansiran i pojednostavljen amortizer realnosti. Пост није Пост без Евхаристије. Врло добро знаш зашто сам навео тај пример. ne znam. za mene je post prvenstveno stvar prirode, fine tuning svoga tela i duha, nalazenje sklada u univerzumu. Коме Црква није мајка, томе Бог није отац. Isusova majka nije bila crkva. Znaci li to da mu bog nije bio otac? Jos jedna "efektna" poslovica, koja ipak ne gadja sustinu. онда је боље да ћутиш и поштедиш нас твојих виђења ствари и закључака које су последица (искључиво) мисаоног експеримента. ok, ja ne postojim. ja nemam iskustvo. jel ti sad odgovara? Kazem ti da potkrepljivanje argumentima koje ne prihvatas/ne razumes ne vodi nicemu sem mom iscrpljenju, a ne bih to sada. niti ubedjujem niti zahtevam od tebe da me ubedjujes u svoj put. By the way, kakvo ti potkrepljivanje dokazima mozes da pruzis o postojanju "svog" boga bas onakvog kakvim ga dozivljavas i predstavljas, sem licnog verovanja u njega? Nije bas neki jak argument, ali za tebe je najjaci. Shvatam to, mada mene ne ubedjujes, cak ces me pre nasmejati argumentima tipa " moj tata je jaci od tvog i najbolji je na svetu i moj tata NEMOZE da pogresi " a to su svi argumenti koje ti dajes, tako da sta da ti kazem. Odakle to? Kad ti meni das tvrde dokaze, mozda se i ja raspricam na tvoja pitanja overkill. laku noc i ziveo Edited April 14, 2006 by Metalbeer
Villain Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 Znaci ovde imamo bitnu stvar, prvi do boga je covek, andjeli su u sluzbi ljudi. Naravno da su u sluzbi i Boga, ali prvi do Boga je covek. Odlicna tema, iznecu svoje vidjenje na neke tvoje greske (po meni). Kao prvo, prvi do Boga ne mora da znaci da je covek, samo ima neke prednosti u odnosu na andjele (tj drugaciji odnos, bliskiji), a to je oblicje Bozije, tj Duh Boziji sto je nakon pada izgubljeno!Uostalom po knjizi postanja andjeli su pre stvoreni od coveka! Da obnovimo znanje, Lucifer i ostali pali andjeli odbijaju da se poklone nekom ko je stvoren od zemlje, kako kazu pali andjeli "Od blata i prasine" Lucifer , Belzebub, Azazel, Belijal i kompanija su tad pljunula na dva veca bica od sebe. Boga i Coveka.Tog momenta, njihiva funkcija nije vise potrebna, gubi se u svakom smislu. Ne, vec lepo pise kod Isaije 14! 13. A govorio si u srcu svom: Izaci cu na nebo, vise zvezda Bozjih podignucu presto svoj, i sescu na gori zbornoj na strani severnoj; 14. Izaci cu u visine nad oblake, izjednacicu se s Visnjim. Uopste nije problem bilo poklonjenje coveku, vec, gordost, luconosa je ucestvovao u svim tajnama Bozijim, znao je skoro sve, ali nije znao tajnu stvaranja coveka, to je bio problem, zeleo je da bude KAO Bog, ali pazi kao Bog!Bio je Andjeo najblizi Bogu, zato ga zovu nosiocem svetlosti, jer Gospod obitava u svetlosti nepristupacnoj, rekao je mojsiju da ga covek ne moze videti a ostati ziv, a vidis Satana je tamo obitavao, kao sto rekoh znao mnoge tajne, kao sto je i poznato u hijerarhiji andjela da najvisim cinovima Bog otkriva tajne pa oni prosledjuju sve do nizih, onoliko koliko je dovoljno!ko bude uspeo da ostvari takvu savrsenost na zemlji, kao recimo onih 44 hiljada iz otkrovenja koji ce pratiti Isusa gde god bude Isao, takodje ce obitavati kod Boga kao nekada denica primera radi! Asomata Po Jovanu u otkrovljenju 12. U pobuni je ucestvovala 1/3 nebeskih andjela, njihov pad je trajao deved dana. U 15 veku je procenjeno da ih je palo 133.306.668 (kardinak biskup iz Tuskuluma dolazi do ovog saznanja, kako nemam pojma) Svaka mu cast, mada me podseca na adventisticke procene! Vilain me je jednom pitao kako to da Lucifer nije isto sto i Sotona. Po mnogima, cak i hriscanima Sotona je iskonsko zlo, ono sto lucifer i nije bio u pocetku, stoga dolazi do zabune jer ljudi nisu uspeli da protumace nesto kao sto je sotona (mada ima milion verzija, malo koja od tih ih povezuje sa luciferom, ima i toga) Pitao sam te zasto mislis da nisu isto posto kazes da satana ne postoji, vec da je to ljudski zlo, pa ako je tako ''zasto je Bog zbacio ljudsko zlo pre covekovog pada?''Ljudsko zlo je iz drveta poznanja dobra i zla, a satana je nesto drugo.Kusac, nista ne moze sem da navodi, eventualno sto kaze nas narod ''trazio je djavola''! Evo ti par zbunjujucih stvari: 1. Nakon HRISTOVOG vaskrsenja, on silazi u pakao da pokupi ljudske duse. U opstoj panici pali andjeli i demoni ukljucujuci i lucifera, guraju ljudske duse buboko u pakao. Mnogi od njih na vratima pakla stoje u nameri da Zaustave Hrista. Belzebub je na vrhu kapije, a sotona ispred, u zelji da se sukobi sa ISUSOM. Koliko se secam bitke nije ni bilo, sotona je pokusao da mu se suprostavi Isus ga je samo odgurnuo i presao preko njega. Belzebub kaze " Nemamo moci nad tobom, nosi sve duse" Kapiju otvaraju Isus uzima duse i kaze "Belzebube, jednog dana ces mi ti svezati sotonu" Totalno nerazumljivo. Ovo je iz knjige o demonima. Kasnije kad iskopam te knjige koje imam po podrumima, dobices i autore. To je neverovatna metafizicka diskusija.A zapao si u zesci gnosticizam! Andjeo je posle covekovog pada imao veliku vlast nad covekom.Zato se kaze da je Isus pobedio satanu, greh i smrt.Ustvari rogonja je svim tim vladao.Greh znamo sta je, ali smrt ne oznacava nasu biolosku smrt, vec obitavanje u paklu.Sve pravednike pre Isusa Hrista sem proroka Ilije i Enoha, satana je odvodio u pakao, to je bila smrt, obitavali su u tami ada, zavisno od dela, neki su samo tamo bili, pa i sam Jovan krstitelj posle smrti je otisao u pakao propovedajuci pravednicima tamo da im uskoro stize spasenje u Jagnjetu Bozijem, koji umire za grehe ljudske! SoundsOfHell Neki kazu stvarni zvuci, bravo za njih U sustini to je ono sto ljudi tesko shvataju, jer Isus je znao sta ga ceka, bio je savrsen covek i savrsen Bog, i zato je svojom covecijom glasom zavapio ''Oce zasto me ostavi'', jer je u tim trenucima ogromna ''sila'' ako uopste tako mogu da je nazovem, kretala na njega, ko zna, mozda nikada necemo ni znati sta se tu sve konkretnije desilo, (pa nekima mozda deluje ''sitno'', pobeda greha, smrti i djavola), jer se ceo vidljivi i nevidljivi svet potresao i izmenio i to sve u Njegovoj smrti. 2. Lucifer nije ni bio na mestu dogadjaja cekao je da Hrist pokupi duse, ode na nebo i tek onda dozvoli JUdi da umre, jer navodno, juda nije uspeo da prelomi vrat, umirao je dugo a Lucifer cekao da Hrist obavi sta ima i uzme samo Judu. Da nije Juda umro pre nego li je Hrist raspet? 3. Demoni, ili legija, ko su oni? I Isus kad ih proteruje upitajuci ih ko su dok se bacaju u more (jer su usli u svinje) oni kazu samo jeno "Mi smo Legija" Demoni. Pali andjeli traze ljudske duse, demoni ubijaju i zaposedaju ljude. Znaci taj pojam, demoni i andjeli nisu isto, poreklo demona Ko god ti kaze da su pali andjeli to je GLUPOST, demoni su zla sila, po nekoj logici bliza sotoni, jer se sotona smatra covekomrzcem i covekoubicom. Legija je pojam vezan za hiljade demona, jer moze da udje u coveka bas toliko njih, kako ne znam, kako se tamo spakuju ne znam, samo znam da Isus kaze da je Carstvo Nebesko unutra u nama sto znaci da je ''prostor ogroman''? A gledaj gde mislim da je tvoja greska u razmishljanju.Ja sam imao zescih problema na ovu temu.Cak su ovi na svetosavlje.org prestali da mi odgovaraju na pitanja jer su isuvise teska i neresiva, u sustini ne mogu ni da se daju jer je sve individualno, borba se vodi u svakom coveku, pojedinacno! Nije me to sprecilo da nadjem neke knjige Istocnih otaca sa pocetka Hriscanstva.Fora je u tome sto se misli ili da je djavo kriv za sve sto nam se desava ili da je ljudsko zlo u pitanju.A u sustini fora je sto su obe stvari u pitanju, ili se dopunjuju ili jedna radi nezavisno od druge.Recimo najopasnija strast zvana gordost, ona se sama stvara u coveku, nemora da bude djavo u pitanju, jer je ona i njega zbacila sa nebesa, znaci da je to stanje duse u koju covek moze sam da upadne.E sad fora je sto ne znamo kada sami sebi stvaramo problem a kada nam to dolazi od djavola, tj kada sugerira na greh. Sv. Jovan Zlatoust kaze da covek moze sam da skrene na sirok put bez pomoci rogonjine Cist primer i sam navodi Sol. 1 21. Јер кад познаше Бога, не прославише га као Бога, нити му захвалише, него залудјеше у својим умовањима, и потамње неразумно срце њихово; 22. Говорећи да су мудри, полудјеше, Obrati paznju cistim primerom evolucionizma (neka se ne ljute npr. je u pitanju), mislis li da je tu potreban djavo?Pa ne naravno, niti se on igde spominje.Kao sto vidis potamne nerazumno srce njihovo, sto znaci da su sami sebi takoreci demoni.A i Isus je govorio da iz srca izlaze zle misli, kurvarstva, preljube, ubistva, lazi...itd...samim tim takav covek lako postane plodno tle za djavolje sejanje, koje naravno dobar mu plod donosi..itd itd... Ali danas kad katolici se uce egzorcizmu, pa pogledam glupe holivudske filmove gde navodno pali andjeli ili sotona posednu ljude, je krajnje smesno. Pali andjeli nemaju tu funkciju, oni idu na vece zlo, pojam unistenja jednog coveka za njih nije sistem, oni hoce cocecanstvo, dalje isterivanje sotone pa kako isterti sotonu koji vec obitava u coveku, kroz ljudski greh on tu jaca i odatle crpi moci Braca Karamazovi, razgovor djavola i brata Ivana kod haluciniranja.Djavo mu kaze kada ga ovaj pita ''da li je tacno da je najvise po pustinjama i kod asketa'' na sta mu ovaj kaze ''naravno, jer taj jedan je vredniji od svih zvezda i celoga svemira'' poznato mi je zitije jednog svetitelja u kome kaze da je video tri demona koji su raportirali sotoni, jedan je poslao 100 dusha u pakao i ne dobija pohvalu, drugi jos vise i takodje ne dobija pohvalu dok treci samo jednog, na sta djavo ustaje odusevljeno i kaze ''svaka cast, odlicno, nagradicu te, oko njega sam se mucio jer mi se protivio 30 godina'' itd..fora i jeste sto su ovi uspeli da obore sasvim obicne ljude koji se nisu ni trudili za spasenje, dok je ovaj jedan oboreni pokusavao da se priblizi Bogu i bio samim tim protivnik satani.Naravno stanje ga nosi sa zeljom da vlada... Da li se Sotona materijalizuje? PA NARAVNO. Terorizam, NATO, Svaki Veci rat, Atomska bomba itd. Imam jednu knjizicu gde satana kaze: '' da li ja ucestvujem u nekom zlocinu?Dokazi?Gde?pa naravno da ne, sam covek sve radi, sam covek sve osmislja, ja samo sufliram iz pustinje sta on treba da izvrsi.Na njemu je da li ce to prihvatiti ili odbaciti''! O zlim dusima- Srbska Pravoslavna zajednica Sid. Verovatno si nesto i znao, ucicu u dublju diskusiju ako se razradi ovo je samo naklapanje...
Axeanosilas Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 shvati, poentu covece. ti ne verujes u jednog boga. Verujes u dva. Boga i Satanu, a NAKLONJEN si bogu. Priznajes i jednog i drugog. To te cini vecim satanistom od mene jer ja prihvatam samo jednog sveprisutnog boga i nista vise. Sve je njegova volja. Shvatas li? Не, ја служим Једном, Истинитом Богу, свестан да постоје још неки који би волели да их зовемо "боговима". Bog kao dedica sa stapom koji ide i nagovara ljude? Druze, ne ide to tako banalno. Treba disati malo suptilnije. Moja misao je dovrsena, ali ti ne tumacis stvari na isti nacin, tako da mozemo do sutra i opet cemo pitati jedan drugog iste stvari. Zato mislim da nema smisla da na treci nacin predstavljam ono sto ne zelis da shvatis. Fair enough? Нити је Бог дедица са штапом, нити кога на шта наговара. Бог препоручује како би требало радити, сатана наговара људе. Тако је било и са Јудом, кад сатана уђе у њега. To samo zvuci dobro, a veze sa stvarnoscu nema. Romansiran i pojednostavljen amortizer realnosti. Наравно да има. Оставиш ли некога ко је исправан самог у твојој кући, он ти ништа лоше неће урадити (исто важи за било кога ко је исправан). Почнеш ли остављати зле људе о кући, један ће ти украсти нешто, други ће ти покварити нешто, трећи ће направити нешто само да би ти напакостио итд. ne znam. za mene je post prvenstveno stvar prirode, fine tuning svoga tela i duha, nalazenje sklada u univerzumu. Мислим да би једном за свагда требали разграничити Пост од контролисаног режима исхране. Друго обитава у првом, а између првог и другог се не може ставити знак једнакости. Isusova majka nije bila crkva. Znaci li to da mu bog nije bio otac? Jos jedna "efektna" poslovica, koja ipak ne gadja sustinu. Пословица се односи на садашње време. ok, ja ne postojim. ja nemam iskustvo. jel ti sad odgovara? Имаш, наравно. Знаш врло добро око чега је пчела полемика, као што знаш да никакав доказ у прилог својој тврдњи ниси изнео. Kazem ti da potkrepljivanje argumentima koje ne prihvatas/ne razumes ne vodi nicemu sem mom iscrpljenju, a ne bih to sada. niti ubedjujem niti zahtevam od tebe da me ubedjujes u svoj put. Не убеђујемо се, причамо. Форум, проширивање знања, полемика... By the way, kakvo ti potkrepljivanje dokazima mozes da pruzis o postojanju "svog" boga bas onakvog kakvim ga dozivljavas i predstavljas, sem licnog verovanja u njega? Nije bas neki jak argument, ali za tebe je najjaci. Shvatam to, mada mene ne ubedjujes, cak ces me pre nasmejati argumentima tipa " moj tata je jaci od tvog i najbolji je na svetu i moj tata NEMOZE da pogresi " a to su svi argumenti koje ti dajes, tako da sta da ti kazem. Odakle to? Kad ti meni das tvrde dokaze, mozda se i ja raspricam na tvoja pitanja overkill. Силазак Светог Огња и остала чуда. А ти мени? laku noc i ziveo Свако добро од Господа ти желим.
Novaliis Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 Силазак Светог Огња и остала чуда. Ja ne znam nista o tome a stvarno me interesuje sta se tu u stvari desilo?
Axeanosilas Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 (edited) Ja ne znam nista o tome a stvarno me interesuje sta se tu u stvari desilo? Да си ти мени жив и здрав, то се дешава већ вековима, а десиће се и ове Велике Суботе. Линк за кратак видео запис Линк за дугачак видео запис Што се текстова тиче потражи сам, куцај или Благодатни Огањ или Свети Огањ. Edited April 15, 2006 by Axeanosilas
Tomislav Sawyer Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 (edited) Не, ја служим Једном, Истинитом Богу, свестан да постоје још неки који би волели да их зовемо "боговима". I stoga se duhovnost polako gubi jer se kao potencijal, pretvara u borbu za tron. Duhovnost je prihvatanje sebe i sveta, ne razdvajanje svega na dobro i lose. Наравно да има. Оставиш ли некога ко је исправан самог у твојој кући, он ти ништа лоше неће урадити (исто важи за било кога ко је исправан). Почнеш ли остављати зле људе о кући, један ће ти украсти нешто, други ће ти покварити нешто, трећи ће направити нешто само да би ти напакостио итд. to je prakticno, ali sebicno razmisljanje...pragmaticno je, ali ne i duhovno. evo opet primer. Recimo da ostavis nekog "idiota" u stanu, kao sto kazes, samog. On napravi neku svinjariju i komsije zovu muriju koja u tvojoj zgradi na putu do njega naleti na jos veceg idiota koji se upravo spremio da iskasapi celu porodicu i na srecu ga uhapsi. Ko je negativac u toj prici i sta je ustvari bila bozija volja? Svaki akt ima bezbroj uticaja na zivot oko sebe. iz jedne perspktive je negativan, a iz druge oslobadjajuci. isti akt u isto vreme na vise mesta. To je realnost, a ne samo komadic, dozivljaj iz jednog ugla. Мислим да би једном за свагда требали разграничити Пост од контролисаног режима исхране. Друго обитава у првом, а између првог и другог се не може ставити знак једнакости. moze se staviti cak i zdrava ishrana > post. Za nekog je zdrava ishrana vazduh, voda, prana i tek malo voca, sto je mnogo veci post od onog koji prosecni vernici praktikuju. Shvatam sta hoces da kazes, ali si subjektivan. Zdrava ishrana je mnogo siri pojam od dozivljaja prosecnog doktora ili domacice i jedina razlika u osnovi je to sto hriscanstvo finije energije coveka i kosmosa pokusava da neraskidivo veze za svoje arhetipske entitete i otudji od svega drugog. A ona je dostupna svakom. Mada u praksi, nema zaista niceg loseg u hriscanskom postu. Пословица се односи на садашње време. vreme je vrsta iluzije prijatelju. Istina je primenjiva u svakom vremenu. Не убеђујемо се, причамо. Форум, проширивање знања, полемика... pa da, napredujemo Силазак Светог Огња и остала чуда. ok, mozemo da se slozimo i da su veca cuda dosla od boga, ali nista od toga ne garantuje da je on samo neograniceno dobar. Podelili smo savrsenstvo na dva dela i dalje podrzavamo tu pricu misleci da radimo dobru stvar. Strane treba spojiti, umesto sto se "istrebljujemo". To je za mene duhovnost. А ти мени? Sto se mene tice, mislim da sam o tome dovoljno rekao dok sam govorio o multiaspektizmu samog zivota i nacinu prodora bozije volje. Ja tvrdim da je Judina izdaja bila izuzetno korisna za hriscanstvo, i da je krajnje apsurdno da tvorac svega nije imao sa tim veze. Nisam rekao da mu je bog saptao ili gurnuo plan izdaje u zadnji dzep. Свако добро од Господа ти желим. I ja tebi. Edited April 15, 2006 by Metalbeer
forever*autumn Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 I stoga se duhovnost polako gubi jer se kao potencijal, pretvara u borbu za tron. Duhovnost je prihvatanje sebe i sveta, ne razdvajanje svega na dobro i lose. Metalbeer, nerado utrcavam u diskusiju izmedju tebe i Axeanosilas-a, ali zelim da ti skrenem paznju na jednu stvar. slazem se da je duhovnost prihvatanje, isto tako i preispitivanje sebe i sveta. upravo zbog toga, sasvim je neminovno da covek vrsi razdvajanje na ono sto mu odgovara i ono sto mu skodi. prvo ce nazvati dobrim, drugo losim i tu se za njega svaka dublja filozofija zavrsava. prosto prihvatanje o kom, cini mi se, ti ovde pricas moze biti ravnodusnost, bezosecajnost, letargija i sve ono sto je, po meni, odlika bolesnog coveka. svako od nas ima svog Boga i svog Satanu.
Axeanosilas Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 I stoga se duhovnost polako gubi jer se kao potencijal, pretvara u borbu za tron. Duhovnost je prihvatanje sebe i sveta, ne razdvajanje svega na dobro i lose. Не делим твоје мишљење, ја само желим (и трудим се) да "будем савршен као мој Отац". to je prakticno, ali sebicno razmisljanje...pragmaticno je, ali ne i duhovno. evo opet primer. Recimo da ostavis nekog "idiota" u stanu, kao sto kazes, samog. On napravi neku svinjariju i komsije zovu muriju koja u tvojoj zgradi na putu do njega naleti na jos veceg idiota koji se upravo spremio da iskasapi celu porodicu i na srecu ga uhapsi. Ko je negativac u toj prici i sta je ustvari bila bozija volja? Svaki akt ima bezbroj uticaja na zivot oko sebe. iz jedne perspktive je negativan, a iz druge oslobadjajuci. isti akt u isto vreme na vise mesta. To je realnost, a ne samo komadic, dozivljaj iz jednog ugla. Добри човече, нисмо причали о узрочно-последичним везама, већ о томе да су сви добри људи слични. Што се твог примера тиче, Бог нема потребу да прави мала"зла", зарад вивиш циљева. Ако му је већ толико стало да та породица не буде искасапљена, спалиће потенцијалног убицу громом (или нешто слично). Схвати, да не понављам више, Бог је савршен и све што он чини је савршено. Код Бога нема транге-фрнаге, ОК, затворићу очи за ово, али ће ово друго да се деси. Тога има код људи. moze se staviti cak i zdrava ishrana > post. Za nekog je zdrava ishrana vazduh, voda, prana i tek malo voca, sto je mnogo veci post od onog koji prosecni vernici praktikuju. Shvatam sta hoces da kazes, ali si subjektivan. Zdrava ishrana je mnogo siri pojam od dozivljaja prosecnog doktora ili domacice i jedina razlika u osnovi je to sto hriscanstvo finije energije coveka i kosmosa pokusava da neraskidivo veze za svoje arhetipske entitete i otudji od svega drugog. A ona je dostupna svakom. Mada u praksi, nema zaista niceg loseg u hriscanskom postu. Не знам шта је "прана", али ОК. Нема ничег лошег ни у здравој исхрани, али се здравом исхраном не може до сједињавања са Духом Светим. vreme je vrsta iluzije prijatelju. Istina je primenjiva u svakom vremenu. Па, ок, ако тако мислиш, али било би сулудо да сам пословицу сместио у време кад није било Цркве, то јест, кад људи нису ни знали за Бога. pa da, napredujemo Сваког дана, у сваком погледу. ok, mozemo da se slozimo i da su veca cuda dosla od boga, ali nista od toga ne garantuje da je on samo neograniceno dobar. Podelili smo savrsenstvo na dva dela i dalje podrzavamo tu pricu misleci da radimo dobru stvar. Strane treba spojiti, umesto sto se "istrebljujemo". To je za mene duhovnost. У вечитој борби добра и зла, једина могућност за спајање је да се зло трансформише у добро. Никаквом присилом, већ да онај ко има зла у себи то схвати и одбаци то зло. Кад одвојиш кукољ од жита, остане само, гле чуда, жито. Sto se mene tice, mislim da sam o tome dovoljno rekao dok sam govorio o multiaspektizmu samog zivota i nacinu prodora bozije volje. Ja tvrdim da je Judina izdaja bila izuzetno korisna za hriscanstvo, i da je krajnje apsurdno da tvorac svega nije imao sa tim veze. Nisam rekao da mu je bog saptao ili gurnuo plan izdaje u zadnji dzep. Творац свега је дао слободну вољу људима и на њу не утиче. Свако ради оно што мисли да је најбоље или оно што му неко дошапне (а тај неко није Бог, јер као што рекох, он се не меша у спровођење слободне воље човека). Што се Јуде тиче, десило се то што се десило, могло је бити и другачије, али било је како је било и не остаје ништа друго до да то и прихватимо, са радошћу и стрепњом чекајући Други долазак Господњи. I ja tebi. Хвала.
Tomislav Sawyer Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 (edited) Metalbeer, nerado utrcavam u diskusiju izmedju tebe i Axeanosilas-a, ali zelim da ti skrenem paznju na jednu stvar. samo napred slazem se da je duhovnost prihvatanje, isto tako i preispitivanje sebe i sveta. upravo zbog toga, sasvim je neminovno da covek vrsi razdvajanje na ono sto mu odgovara i ono sto mu skodi. prvo ce nazvati dobrim, drugo losim i tu se za njega svaka dublja filozofija zavrsava. Hej, ja samo stavljam svoje misli na papir, ne ocekujem da se svi sloze Ipak, da ti odgovorim Prozivanje bilo kojeg manifesta za samo dobro ili samo zlo je prilicno otupljujuce, dok opet mogu da razumem da svako trazi nivo mentalne tuposti koji mu je ugodan i tu nema ni trunke podsmeha, skoro svi tako zivimo. Ali, Jedno je kada neko svesno izbegava iskustva koja mu nisu potrebna, a drugo je kada neko tvrdi da takva iskustva vode bas svakoga na isto mesto. Da li sada razumes koji na koji detalj price ja mislim? Za mene, to je previse zatvoreno, nekom to odgovara, ne osudjujem....ali mislim da neko ko zeli da napreduje treba da bude spreman na ovakve razgovore i ne vidim da nekog uznemiravam time sto mu dajem sansu da bude jos sigurniji da sam budala ako vec zeli da tako misli prosto prihvatanje o kom, cini mi se, ti ovde pricas moze biti ravnodusnost, bezosecajnost, letargija i sve ono sto je, po meni, odlika bolesnog coveka. ne, uopste ne pricam o takvim stvarima. Mozda ne "izlazi", ali rec je o aktivnom prihvatanju zivota bez postavljanja dualizma na pijedestal. Znas u sta glorifikacija razlika vodi. Trebalo bi skloniti tenziju sa toga, to je sve. svako od nas ima svog Boga i svog Satanu. Ja tvrdim da dokle god to bude tako, prave duhovne evolucije nece biti. Edited April 15, 2006 by Metalbeer
Tomislav Sawyer Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 Схвати, да не понављам више, Бог је савршен и све што он чини је савршено. Onda zaista ne znam zasto je prica o Judi uopste bila sporna. Кад одвојиш кукољ од жита, остане само, гле чуда, жито tacno, ali i taj kukolj je bitna karika. u nekom indirektnom lancu dogadjaja koristan i tebi i meni. Na kraju krajeva, u najcrnjoj varijanti ti je poligon na kojem duhovno odrastas, daje ti mogucnost da do boga dodjes kao iskustan hriscanin. dakle, pravo (a ne lazno) postovanje stavova i zivotnih oblika koji te direktno "ugrozavaju" moze da baci mnogo pomocne svetlosti. Не знам шта је "прана", али ОК. bez komplikacije detaljima, termin prana mozes shvatiti kao termin kojim ljudi na drugim meridijanima zovu sveti duh. U osnovi, to je to. Хвала. hvala i tebi.
Zagrivuk Posted April 15, 2006 Report Posted April 15, 2006 @Villain, ali biblija se tumaci, kako je zapisano ne mora da znaci i da tumaci na isti nacin. Ako se samo drzis biblije, onda ok. Ali i van nje postoje pisana dela raznih svetaca, odluke raznih crkvenih sabora, koji prihvataju odluke velicine. Kusac, je u nama i to je nas greh, sotona je u svima nama, uzmi Junga, procitaj deo koji se odnosi na senku. Tu se slazem sa katolicima, djavo je ljudski greh i borba dobra i zla je u nama. Pad je metafizicki pojam koji se moze tumaciti na milon nacina. Ako kazes kao BOG. Znas li koliko je ljudi kroz istoriju mislio da je deo Boga i.lli samo bozanstvo. Pocni od Aleksandra Makedonskog. Masoni trvde da su bogovi na zemlji. Pad je nas, a ne luconosin. Kapiras. Biblija se tumaci. Teorija o nadcoveku je po hrisvanstvu najvece zlo, jer se i tu pominje da covek treba biti bog. A takvi su se ljudi radjali, time ljudi i teze. Ali sad, im a li pravilnog puta.
forever*autumn Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Hej, ja samo stavljam svoje misli na papir, ne ocekujem da se svi sloze Ipak, da ti odgovorim Prozivanje bilo kojeg manifesta za samo dobro ili samo zlo je prilicno otupljujuce, dok opet mogu da razumem da svako trazi nivo mentalne tuposti koji mu je ugodan i tu nema ni trunke podsmeha, skoro svi tako zivimo. Ali, Jedno je kada neko svesno izbegava iskustva koja mu nisu potrebna, a drugo je kada neko tvrdi da takva iskustva vode bas svakoga na isto mesto. Da li sada razumes koji na koji detalj price ja mislim? ne, uopste ne pricam o takvim stvarima. Mozda ne "izlazi", ali rec je o aktivnom prihvatanju zivota bez postavljanja dualizma na pijedestal. Znas u sta glorifikacija razlika vodi. Trebalo bi skloniti tenziju sa toga, to je sve. na ovaj deo bih ti odgovorio jednim pitanjem. ti, naravno, nemas nista protiv. smatras li da je aktivno prihvatanje zivota u potpunosti svedeno na culni dozivljaj? ovde ne bih ulazio u dublju diskusiju, jer imam utisak da smo saglasni. na tvom odgovoru je da me u to (raz)uveri. Za mene, to je previse zatvoreno, nekom to odgovara, ne osudjujem....ali mislim da neko ko zeli da napreduje treba da bude spreman na ovakve razgovore i ne vidim da nekog uznemiravam time sto mu dajem sansu da bude jos sigurniji da sam budala ako vec zeli da tako misli sto se ove recenice tice... bojim se da ona zapravo i nije namenjena meni. zar ne, Axeanosilas? Ja tvrdim da dokle god to bude tako, prave duhovne evolucije nece biti. u osnovi zivog bica ne lezi volja za duhovnoscu, vec volja za zivotom. upravo na njoj i pociva svaki oblik evolucije. duhovnost je pozeljna, ne i prioritetna. inace, duhovni zivot koji se uporno obavija nekakvim velom misterije, sve u cilju izazivanja strahopostovanja i poniznosti kod coveka, je toliko ogrezao u asketizmu i odricanju da je to postalo tuzno, i za oko i za uvo. misljenja sam da je za duhovnost potreban zdrav instinkt, ne bolestan i zakrzljao, ne monaski.
Villain Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 @Villain, ali biblija se tumaci, kako je zapisano ne mora da znaci i da tumaci na isti nacin. Ako se samo drzis biblije, onda ok. Ali i van nje postoje pisana dela raznih svetaca, odluke raznih crkvenih sabora, koji prihvataju odluke velicine. Pazi kazem ti, duhovni sudi po duhu, a telesni po telu.Ne mogu se izvoditi ni filozoski zakljuci jer je to telesno mudrovanje, a ono je smrt.Upravo sam nalazio textove takvih (svetih) ljudi!Pa gde bih mogao tek tako da se snalazim sa ovim pitanjima.Ako pocnes da filozofiras, mozak ce ti biti kao fliper, a misli kao loptica, i kad se osvestis shvatis da si u cabru!SZ je prevezbano tezak jer je sasvim druga duhovna situacija bila tada, a kamo li knjiga postanja...manje vise i nebitno za vise od, poznavati je! A sto je jos zesce, svaki sveti otac eto recimo Justin Celijski, savetuje da se ne istrazuje po metafizickim pojmovima, andjelima, demonima itd...cini sto ti je zapovedjeno, ne treba ti ono sto je skriveno (mudrost sirahova) Kusac, je u nama i to je nas greh, sotona je u svima nama, uzmi Junga, procitaj deo koji se odnosi na senku. Tu se slazem sa katolicima, djavo je ljudski greh i borba dobra i zla je u nama. Pad je metafizicki pojam koji se moze tumaciti na milon nacina. Ne slazem se nikako, niti svi katolici tvrde to, mozda stoicki katolici!Ne bi za dzabe pisalo...Obucite se u sveoružje Božije, da biste se mogli održati protiv lukavstva đavolskoga.Jer ne ratujemo protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, i vlasti, i gospodara tame ovoga svijeta, protiv duhova zlobe u podnebesju Efe. (6;11-12) A da je kusac zasebna licnost govori sledece ako obratis paznju... A Mihailo Arhanđel, kada prepirući se sa đavolom govoraše o Mojsejevom tijelu, ne usudi se izreći hulnoga suda, nego reče: Gospod neka ti zaprijeti! Judina poslanica 9. Na osnovu ovog citata nikako ne mozes da zakljucis da je kusac licnost u nama, ali slazem se da se borba vodi u nama, to jeste poenta cele price. Ako kazes kao BOG. Znas li koliko je ljudi kroz istoriju mislio da je deo Boga i.lli samo bozanstvo. Pocni od Aleksandra Makedonskog. Masoni trvde da su bogovi na zemlji. Aludirao sam na Antihrista, ne na ove sitne antihriste tokom vremena, vec na onog koji ce zasesti u hramu i govoriti da je Bog.Ovi su se istripovali da su deity ali ovaj nece tako, vec ce reci da je on ''bog''.Postoji tu veliki psiholoski trip.Probaj da nadjes od Serafima Rouza - pravoslavlje i religija buducnosti! "Религија будућности неће бити само култ или секта, већ моћно и дубоко религиозно опредељење, које ће бити потпуно убедљиво за ум и срце савременог човека." Свети Серафим (Роуз) Pad je nas, a ne luconosin. Pad je i nas i luconosin, pao je pre nas, to su dva zasebna dogadjaja, sa pravoslavnog gledista! Biblija se tumaci. Teorija o nadcoveku je po hrisvanstvu najvece zlo, jer se i tu pominje da covek treba biti bog. A takvi su se ljudi radjali, time ljudi i teze. Slazem se! Ali sad, im a li pravilnog puta. Mislim da je odgovor jasan i bar nama poznat! Eastern Orthodox Christianity!Pravoslavlje ili smrt! Isus im opet reče, govoreći: Ja sam svjetlost svijetu; ko ide za mnom neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života. Jov (8;12)
Novaliis Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Napraviste od Aleksandra Antihrista a njegov doprinos tadasnjem svetu je bio ogroman, pre svega osnivanjem helenistickih monarhija. A i govorite o 4. veku p.n.e. kada se drugacije razmisljalo nego danas.Ratovati tada, nije bilo nista neuobicajeno.Sta vise, nenormalnije je bilo ne ratovati.Takva su bila vremena.Znalo se ko je ko. A i to njegovo shvatanje boga ste pogresno razumeli.Po uzoru na Ahila i Herkula, i on sam je krenuo na istok da osvaja. Oni su bili njegovi uzori..Veliki ratnici koji su svojim slavnim delima dobili status besmrtnih bogova, kao nagradu od Olimpijskih besmrtnika. Nemojte samo spominjati Aleksandra kao sotonu, molim vas.
Axeanosilas Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Onda zaista ne znam zasto je prica o Judi uopste bila sporna. Безобразни дечаче . Спорна је јер Јуда није добио налог од Бога, већ од Сатане. tacno, ali i taj kukolj je bitna karika. u nekom indirektnom lancu dogadjaja koristan i tebi i meni. Na kraju krajeva, u najcrnjoj varijanti ti je poligon na kojem duhovno odrastas, daje ti mogucnost da do boga dodjes kao iskustan hriscanin. dakle, pravo (a ne lazno) postovanje stavova i zivotnih oblika koji te direktno "ugrozavaju" moze da baci mnogo pomocne svetlosti. Наравно да је користан. Самом спознајом кукоља ћу се лакше одбранити од истог у будућности. bez komplikacije detaljima, termin prana mozes shvatiti kao termin kojim ljudi na drugim meridijanima zovu sveti duh. U osnovi, to je to. Ок, хвала.
Villain Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Da li i persijanci tako misle o Aleksandru? Uostalom nema veze to sto ti pises sa onim o cemu smo mi pisali!
Axeanosilas Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 (edited) a taj Bog je sve samo ne pravedan i dobar. Bog koji kao deseta posast ubija decu po Egiptu je zao После колико опомена и после колико пошасти? Понекад се и мач мора исукати. Поред тога, ако није проблем, о Хиндуизму причајте на теми која је посвећена истом, а ако већ хоћете да причате о сличностима Хиндуизма и Хришћанства, могу вам отворити нову тему. Хвала. ЕДИТ Брате Villain-е, добродошао назад. Текстови су ти одлични. Напоменућу још да је и сам Патријарх неке одговоре (које није смео затражити на факултету, јер би га можда погрешно схватили) тражио у делима раних Хришћана. Edited April 16, 2006 by Axeanosilas
Novaliis Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Da li i persijanci tako misle o Aleksandru? Uostalom nema veze to sto ti pises sa onim o cemu smo mi pisali! Zar je bitno sta persijanci misle o njemu? On je oslobodio okupirani Egipat, npr.Ne bi ga egipcani tako slavili bez razloga. Ima veze jer ga spominjete kroz hriscanstvo koje nema veze sa njim. Samo mi objasnite zbog cega je on Antihrist?Ako je zbog osvajackih ratova, onda ste omasili.Sta je onda Urban II?
Tomislav Sawyer Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 u osnovi zivog bica ne lezi volja za duhovnoscu, vec volja za zivotom. upravo na njoj i pociva svaki oblik evolucije. duhovnost je pozeljna, ne i prioritetna. tacno. ipak, misljenja sam da ovu temu posecuju ljudi kojima je duhovnost prioritetna pa i nije problem ovde razgovarati o njoj.. Ako je pogodnije otvoricu pivo, dici noge na sto i podrignuti HAil! smatras li da je aktivno prihvatanje zivota u potpunosti svedeno na culni dozivljaj? naravno da je odgovor ne. Jedino kod bica na stepenu razvoja u kom ne dobacuju vise od culnog dozivljaja bi tako nesto moglo biti "da". btw, mnogo puta sam video kako ljudi prihvatanje i prepushtanje dozivljavaju kao istu stvar i promasuju smisao, ali ovde cu se zaustaviti. Ako nekog zanima neka razmislja o tome, a nekima ce laknuti kad stanem inace, duhovni zivot koji se uporno obavija nekakvim velom misterije, sve u cilju izazivanja strahopostovanja i poniznosti kod coveka, je toliko ogrezao u asketizmu i odricanju da je to postalo tuzno, i za oko i za uvo. Ovde se ne bih potpuno slozio. Postoje ljudi koji su rodjeni za takav zivot, i koji svojim delom pruzaju mnogo za opsti dobrobit, ali naravno da ima i onih koji se guraju u to (ili su gurani) bez ikakve stvarne potrebe i onda se vide prizori koji kao sto kazes, izazivaju tugu. Inace, forever*autumn, misllim da se slazemo oko mnogo toga.
forever*autumn Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 tacno. ipak, misljenja sam da ovu temu posecuju ljudi kojima je duhovnost prioritetna pa i nije problem ovde razgovarati o njoj.. Ako je pogodnije otvoricu pivo, dici noge na sto i podrignuti HAil! potrudi se bar toliko da nadjes kvalitetno pivo. naravno da je odgovor ne. Jedino kod bica na stepenu razvoja u kom ne dobacuju vise od culnog dozivljaja bi tako nesto moglo biti "da". btw, mnogo puta sam video kako ljudi prihvatanje i prepushtanje dozivljavaju kao istu stvar i promasuju smisao, ali ovde cu se zaustaviti. uh, da budem iskren, ocekivao sam potvrdan odgovor. zar mislilac, koji se baca u kontemplaciju, ne lici na zver koja se baca na svoj plen? nisu li oni tragaci za zadovoljstvom, a njihovi postupci refleksije njihovih culnih dozivljaja? licno, nisam navikao da zivot posmatram kao nekakav apstraktan simbol, ociscen od svake emocije i pobude. "aktivno prihvatiti zivot" za mene znaci postati svestan culnosti i sasvim je prihvatiti, ne resiti je se po svaku cenu. a i duhovnost je odmah tu, iza ugla. Ovde se ne bih potpuno slozio. Postoje ljudi koji su rodjeni za takav zivot, i koji svojim delom pruzaju mnogo za opsti dobrobit, ali naravno da ima i onih koji se guraju u to (ili su gurani) bez ikakve stvarne potrebe i onda se vide prizori koji kao sto kazes, izazivaju tugu. da, na to sam mislio. podrzavam navedenu korekciju. Inace, forever*autumn, misllim da se slazemo oko mnogo toga. eto savrsenog povoda za oformljenje sekte.
gavrosaurus Posted April 16, 2006 Report Posted April 16, 2006 Тешка је и варљива идеја сопственог тумачења Светог писма, нарочито мислим на оне који га нису читали, нити ишта од Светоотачких мисли. Таквима ће најпре пасти на памет: "Где је ђаво пао?"; "Када је пао?"; "Да ли је тамо баш тако гадно како кажу?" ... Зашто? Зато што и сами знају да нису спремни на обимније знање а тиче се љубави и Бога. Свако од нас зна да се љубав гради али углавном немамо стрпљења. Отуд и непотребна питања као ова која сам навео. Није згорег знати али, ПОДВЛАЧИМ - далеко је боље и корисније, за оне који сумњају и не знају: да ПОМОГНУ сопственим родитељима, другарима, девојкама, момцима итд. Овако велико проучавање НИЈЕ ЗА СВАКОГ! Говорим потпуно добронамерно. За "почетнике" - препоручујем мало више ишчитавања и разговора, за оне "који знају" - гордост ће Вас одвести на муке и вечна питања баш јер одговора нема. Подсећам да је ђаво далеко старији и искуснији него било ко од нас и врло лако ће поставити проблем и питање. Оно што је најважније (ја, као, знам шта је то!) и што морам рећи је - истине не леже у компикованости, суштина је у једноставности. Будимо искрени, без лицемерја и видећемо одговоре јер нас ЧЕКАЈУ! Покушајте да размишљате срцем и видећете да је далеко једноставније од умовања, нити ћете имати сумњи у свој избор и одлуку.
Recommended Posts