Villain Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Bilo kako bilo ne ide sve kako treba.Katolici su na ovu kartu igrali tokom vekova i uvek im je uspevala. Mozda nas narod nece prihvatiti papstvo u ovom obliku, ali vecina Crkvenih velikodostojnika jeste, na celu sa Irinejom Bulovicem.Cak sam kod novog pape video i Amfilohija ciji je magazin Svetogora bio prepun textova koji objasnjavaju silne probleme koji postoje izmedju Katolicke i Pravoslavne Crkve!Mnogo vise se ocekivalo i od novog pape Benedikta jer je vazio za konzervativca, a ono na svetoj stolici sasvim suprotno ponasanje! Da li neko od vas uopste shvata program ekumenisticke reformacije koju sprovodi KC?Ma ljudi nema od toga nista da se oni vrate korenima...Procitajte prvo ekumenisticku povelju i sve ce vam biti jasno!!!Mnogim pravoslavnim je zelja pa i meni, da se katolici pokaju pogotovu papa i da se vrate drevnoj Crkvi, ali to je covek ogrezo u nepogresivosti i primatu, tako da sam siguran da nema sanse da se toga odrekne.Uostalom preporucio bih ovaj text o.Gavrila koji jasno opisuje nepromenljivo stanje! http://www.dr-jurjevic.org/clanci/gavrilo.html
Tetragrammaton Cleric Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Не, ниси ИСПОВЕДИО ГРЕХ што је од круцијалне важности ... То значи да си, ипак, прећутао неподопштине које си починио а то опет да се ниси искрено покајао а то опет да је твоја сујета већа него жеља за спасењем и Богом ... Verujem da znate, ali ipak: salvatio in extremis znaci da se neko iskreno pokaje u situaciji u kojoj nema vremena za ispovest svesteniku i poslednje pomazanje; zasto je nemoguce da se neko duboko u sebi ispovedi Bogu, u duboko licnom odnosu i licnoj ispovesti?
gavrosaurus Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Управо зато и треба да се исповеди! Па, није то трка где "нема времена" ... Има времена ... Увек има времена, не брини ...
Tetragrammaton Cleric Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Vremena nikad nema, ali da ne ulazimo u metafizicke rasprave.Ako doslovno pratimo stav o neophodnosti ispovesti, ispada da su svi koji su umrli nasilnom smrcu, bez vremena za ispovest, umrli izgubljeni.Jednostavno ne mogu da prihvatim ulogu svestenstva u ispovesti.Smatram da je to iskljucivo stvar izmedju mene i Boga, bez potrebe za posrednicima.
gavrosaurus Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Скрећеш разговор у други ток. Ти причаш да нема времена, у истом посту кажеш да "ispada da su svi koji su umrli nasilnom smrcu, bez vremena za ispovest, umrli izgubljeni" а онда "Smatram da je to iskljucivo stvar izmedju mene i Boga, bez potrebe za posrednicima" ... Једно искључује друго ... Шта ти, заправо, мислиш ...
Tetragrammaton Cleric Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Krajnje je jasno sta mislim: ako ti kazes da je ispovest neophodna, i to ispovest svesteniku, onda logicno proizilazi da niko ko nije imao mogucnost da se ispovedi svesteniku pre smrti i dobije oprost od istog, nije spasen, dok ja smatram da svestenstvo nema nikakvu ulogu u odnosu izmedju coveka i Boga.
gavrosaurus Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Он ти ПРАШТА у име Божје! Негирањем да има шта да ти се опрости - негираш да постоји грех а то није истина. На који начин би се причестио без свештенства? Ти се, наравно, не причешћујеш, нити верујеш у Бога ... Из тог разлога не видим зашто би постављао питање о неопходности свештенства ...
Tetragrammaton Cleric Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Ti, kao prvo, ne znas da li ja verujem u Boga i na koji nacin verujem, a kao drugo, nisam rekao da negiram da ima sta da mi se oprosti, jer i te kako ima.Kako svestenik moze da mi oprosti greh u ime Boga?Svestenik je covek i kao takav gresan.Kako jedan gresnik moze da oprosti drugom pocinjeni greh?
gavrosaurus Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Извини али не занима ме да ти објашњавам нешто што је потпуно јасно ... Значи ти, као грешан, никоме ништа ниси опростио ...? Ако ово није начин на који човек верује - шта је онда, наопако? Не, нећу правити грешку као неки овде да се расправљам са тобом. Зашто? Зато што знам шта радиш ... Али хвала ти, без Тебе и таквих ја бих далеко ређе схватао колико и зашто волим то што волим а то је Православље ... Нисам циничан ... Заиста мислим ово што сам рекао. С Богом
Tetragrammaton Cleric Posted May 6, 2006 Report Posted May 6, 2006 Значи ти, као грешан, никоме ништа ниси опростио ...? Oprostio da, zaboravio ne. Ако ово није начин на који човек верује - шта је онда, наопако? Не, нећу правити грешку као неки овде да се расправљам са тобом. Зашто? Зато што знам шта радиш ... Али хвала ти, без Тебе и таквих ја бих далеко ређе схватао колико и зашто волим то што волим а то је Православље ... Vera je izuzetno lican pojam, a ti nemas predstavu sta ja radim ili ne radim.Ako sam ti pomogao da ucvrstis svoju veru, drago mi je, zaista; osecanje je uzajamno.
blondie Posted May 7, 2006 Report Posted May 7, 2006 izvini, ali mi ovamo spadamo pod Danetovu inkviziciju, dragstor i religiju. pazi, ovdje nije nista kako bi trebalo da bude. u crkvi se prodaju paganski simboli, sluzba prolazi tako sto ti lokalni domar-crkvenjak svakih 2 minuta potura tacnu pod nos da das prilog, jednu svijecu placas 1 dolar, u crkvi se sjedi, kao da smo katolici, najveci dio sluzbe ide na engleskom iako 95% ljudi u crkvi razumije i prica srpski, malverzacije su ovdje normalna stvar (bilo koja crkva ovdje ne placa taksu pa zamisli na sta to lici), narod je izgubio granicu u pristojnosti, pa tako mozes najnormalnije vidjeti domace seljake kako ulaze u trenerkama sushkavim, zvacu zvake, zene dolaze polugole, svi pricaju, sluzba je nedjeljom od 10 do podne, svim ostalim danima crkva je pod kljucem, pa bilo to Badnje vece, Veliki Petak - a najbitnije, poslije svake sluzbe, sluzi se rucak u crkvenoj sali koji kosta skoro kao da jedes u nekom italijanskom restoranu, i onda se uvijek isti naliju, pa bude huskanja, ponekad i tuce, a pjevaci koji tu prave koncerte vecinski su oni koje ni na Grandu ne mozes vidjeti, nego neki s ibarske magistrale, da se krstis i lijevom i desnom. e, a ti me pitas za crkvene kalendare.... izvinjavam se ako se ponavljam, ali moradoh ovo izbaciti iz sebe
Peti.Maj Posted May 7, 2006 Report Posted May 7, 2006 (edited) @Axeanosilas Ja bih rekao da je ispravnije ovo prvo: zastranjivanje kao proizvod zelje za kontrolom - ako si to htio reci. Zasto nije fora u kalendaru? Naravno da to nije jednina bitna stvar, ali nije i zanemarljiva. Znaci, generalno imamo 3 stavke: 1. Kalendar 2. Papa 3.obicaji, pricesce... Ako bi se prihvatio katolicki kalendar zar to ne bi bilo neka vrsta priznavanja? Takodje zasto bi crkveni kalendar bio svjetovno pitanje? Dalje, opet kazem Papstva se Vatikan nikad nece dobrovoljno odreci, jer bi to povuklo i odricanje od moci i uticaja. Ponovicu: sigurno necu biti dio vjerskog apsurda koji bi nastao ako bi ujedinjenjem katolicke i pravoslavne crkve, Vatikan zadrzao bilo koju od 3 pomenute stavke. Iz ove perspektive meni izgleda nerealno da bi Vatikan na to pristao. Konacno, siguran sam da bi svaki istinski pravoslavac uradio isto. Da znam to za Nostradamusa, ali ne znam da li si cuo za ono: U 21 vijeku ce kamila piti vodu na Dunavu - takodje od njega. Naravno to je metafora da ce 21 vijek biti vijek u kojem ce Islam zavladati Evropom. Za sad dobro ide... Tako da njegova prorocanstva ne bih zanemarivao, kao ni neka iz biblije (knjiga otkrovenja) - azdajin 10 rog na primjer. Sve najbolje,p0zdrav. Edited May 7, 2006 by Byk
Novaliis Posted May 14, 2006 Report Posted May 14, 2006 Upravo sam odgledao vencanje moje starije sestre, i zamislite kakvu je srecu imala, u manastiru kod Trebinja su se tada zatekli episkop decanski Teodosije i episkop Gregorije koji su drzali liturgiju na dan Svetog apostola Tome, cini mi se...Tako da, njih dvojica su odrzali i svadbenu svecanost.Kazem na srecu jer mi je sestra veoma pobozna, cak ima i crkveno ime Angelina.
Tomislav Sawyer Posted May 14, 2006 Report Posted May 14, 2006 (edited) Vremena nikad nema, ali da ne ulazimo u metafizicke rasprave.Ako doslovno pratimo stav o neophodnosti ispovesti, ispada da su svi koji su umrli nasilnom smrcu, bez vremena za ispovest, umrli izgubljeni.Jednostavno ne mogu da prihvatim ulogu svestenstva u ispovesti.Smatram da je to iskljucivo stvar izmedju mene i Boga, bez potrebe za posrednicima. Slazem se. Posrednici nekom mogu da pomognu, nekom da odmognu i sasvim sigurno nisu neophodni. Pa sama mogucnost da ljudsko bice postane svetac (sto je sveopste prihvacena opcija) ukazuje na to. Ako covek crkvu ne nosi u sebi i ne ume da se iskreno pokaje u samoci, nista mu ne vredi javna ispovest. Ukoliko je iskren, "zvanicna" ispovest moze biti svojevrsno pojacalo i koristan akt, ali ne osnova i smisao pokajanja. Zivot raste iznutra, zar ne... Edited May 14, 2006 by Metalbeer
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Што се покајања и исповести тиче, гледајте на то овако... Кад се разболиш, свако ко је мало упућен у медицину вам може рећи који лек би требали да би пијете (а и ви можете донети одлуку базирану на претходним искуствима). Међутим, прави лек ће вам само лекар препоручити и само вам он може дати рецепт. Ако неко мисли да му не треба посредник са Богом, то је његов проблем. Само свештеник има благодат од Бога да вам опрости у име Његово. Тако је макар код Правоверних. Све остало је јерес, као последица гордости. У крајњем случају, за ваш грех се већ зна, да ли је толика фрка признати га и пред човеком (свештеником)?
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Upravo sam odgledao vencanje moje starije sestre, i zamislite kakvu je srecu imala, u manastiru kod Trebinja su se tada zatekli episkop decanski Teodosije i episkop Gregorije koji su drzali liturgiju na dan Svetog apostola Tome, cini mi se...Tako da, njih dvojica su odrzali i svadbenu svecanost.Kazem na srecu jer mi je sestra veoma pobozna, cak ima i crkveno ime Angelina. Сестра ти се венчала у Тврдошу, претпостављам? Сјајан манастир, а и вино је врхунско. Владика Григорије је највећу стручњак у СПЦ по питању брака и породичних односа уопште. Начуо сам податак да је, управо због тога, до сада венчао више од 600 парова. Има ли владике Атанасија на том снимку (препознаћеш га по томе што носи ортопедску крагну)? Ако је и он био, то је онда венчање за памћење. Иначе, нека је са срећом, што би се рекло - следеће године крштење.
Novaliis Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Сестра ти се венчала у Тврдошу, претпостављам? Сјајан манастир, а и вино је врхунско. Владика Григорије је највећу стручњак у СПЦ по питању брака и породичних односа уопште. Начуо сам податак да је, управо због тога, до сада венчао више од 600 парова. Има ли владике Атанасија на том снимку (препознаћеш га по томе што носи ортопедску крагну)? Ако је и он био, то је онда венчање за памћење. Иначе, нека је са срећом, што би се рекло - следеће године крштење. Jeste Tvrdos je manastir. A kasnije se pilo manastirsko vino. Bili su samo Gregorije i Teodosije, ljudi koji zrace harizmom, moram priznati. Takva smirenost u govoru... Sjajni su snimci. A moj burazer koji je isto bio tamo je posetio i Ostrog, kaze da se preporodio nakon te posete.Treba da nabavi neki DVD sa cudima iz Ostroga valjda..jedva cekam da nabavim i to. Jel istina da u Ostrog ne pustaju svakog?Kazu da gresnici jednostavno ne mogu da udju u taj manastir?Nemam pojma kako.. I brat mi je nesto spominjao, ne secam se tacno sta, ali u fazonu da Svetom Vasiliji redovno menjaju cipele..ili tako nesto.Navodno se izlizuju djonovi..nisam ga dobro razumeo.
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 @Axeanosilas Ja bih rekao da je ispravnije ovo prvo: zastranjivanje kao proizvod zelje za kontrolom - ako si to htio reci. Не, не, ја сам се сасвим лепо изразио, мада мало неразумљиво. Погледај поново. Zasto nije fora u kalendaru? Naravno da to nije jednina bitna stvar, ali nije i zanemarljiva. Зато што је за Цркву једина битна ствар пасхалија, то јест датум просвалљања Васкрса. Остало је мање битно. Znaci, generalno imamo 3 stavke: 1. Kalendar 2. Papa 3.obicaji, pricesce... Ako bi se prihvatio katolicki kalendar zar to ne bi bilo neka vrsta priznavanja? Takodje zasto bi crkveni kalendar bio svjetovno pitanje? Нема то везе са признавањем. Мерење времена је небитна ствар. Црквне календар је такође календар, зове се црквени чисто да би се разликовао од грегоријанског. Понављам, небитно је да ли ће се Божић славити пре или после католичке Нове године. Битно је да Васкрс буде кад треба да буде, а због Светог Огња. Већ ти рекох да су католици изменили пасхалију, па, какве ли лудости, Васкрс славе и у време Песаха. Dalje, opet kazem Papstva se Vatikan nikad nece dobrovoljno odreci, jer bi to povuklo i odricanje od moci i uticaja. Без тога нема уједињења. Ponovicu: sigurno necu biti dio vjerskog apsurda koji bi nastao ako bi ujedinjenjem katolicke i pravoslavne crkve, Vatikan zadrzao bilo koju od 3 pomenute stavke. Iz ove perspektive meni izgleda nerealno da bi Vatikan na to pristao. Konacno, siguran sam da bi svaki istinski pravoslavac uradio isto. Осим календара, а горе ти објасних зашто, слажем се са тобом и потврђујем твој став да би сваки истински Православац урадио исто. Da znam to za Nostradamusa, ali ne znam da li si cuo za ono: U 21 vijeku ce kamila piti vodu na Dunavu - takodje od njega. Naravno to je metafora da ce 21 vijek biti vijek u kojem ce Islam zavladati Evropom. Za sad dobro ide... Tako da njegova prorocanstva ne bih zanemarivao, kao ni neka iz biblije (knjiga otkrovenja) - azdajin 10 rog na primjer. Можда то са камилама значи да ће бити веома топло око Дунава, клима се мења, тога си и сам сведок. У Откривење не сумњам и надам се да ће се што пре почети реализовати. Sve najbolje,p0zdrav. Свако добро.
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Jeste Tvrdos je manastir. A kasnije se pilo manastirsko vino. Гре'ота је отићи у Тврдош, а не пробати вино. Bili su samo Gregorije i Teodosije, ljudi koji zrace harizmom, moram priznati. Takva smirenost u govoru... Sjajni su snimci. Божја благодат, труд и рад на себи, добри мој Варже, а и на истинитом су путу. A moj burazer koji je isto bio tamo je posetio i Ostrog, kaze da se preporodio nakon te posete.Treba da nabavi neki DVD sa cudima iz Ostroga valjda..jedva cekam da nabavim i to. Ја, такође, примећујем неке позитивне промене код себе након Острога. Имам ја неке снимке, у питању су казивања оца Јоила, свештеника који је десет година био игуман Острога. Претпостављам да су то исти снимци, ако нису, урадићемо размену. Jel istina da u Ostrog ne pustaju svakog?Kazu da gresnici jednostavno ne mogu da udju u taj manastir?Nemam pojma kako.. Начуо сам и ја те приче, али их не могу потврдити. Оно што могу потврдити је да су неки монаси из Острога прозорљиви (видовити) и да не пуштају сваког, вероватно из страха да не оскрнаве мошти. Мада, уме Свети Василије Острошки да се брани, начуо сам да је једног безумника који је имао те намере лупио шаком и онесвестио. Знам, звучи невероватно, али ко не жели да верује, не мора, његов проблем. I brat mi je nesto spominjao, ne secam se tacno sta, ali u fazonu da Svetom Vasiliji redovno menjaju cipele..ili tako nesto.Navodno se izlizuju djonovi..nisam ga dobro razumeo. Ма, налазе му стално песак и каменчиће у ципелама. Међутим, то је најмање чудо од свих за које сам чуо. Небројено људи је проходало, прогледало, повратило разум, а да не помињем онај случај кад је колевка одлетела низ стене, разбила се, а беба остала жива и здрава. Такође, граната која није експлодирала и још хиљаде прича... Мислим да ће ти Вук рећи више о томе, он је из тих крајева. Иначе, коначно сам набавио снимке силаска Светог Огња. Проследићу сваком ко је заинтересован.
Tomislav Sawyer Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Што се покајања и исповести тиче, гледајте на то овако... Кад се разболиш, свако ко је мало упућен у медицину вам може рећи који лек би требали да би пијете (а и ви можете донети одлуку базирану на претходним искуствима). Међутим, прави лек ће вам само лекар препоручити и само вам он може дати рецепт. Znas li koliko je ljudi izgubilo zivot zbog pogresne terapije? Toliko o tome. Само свештеник има благодат од Бога да вам опрости у име Његово. Тако је макар код Правоверних. Све остало је јерес, као последица гордости. Ti stvarno verujes u takvu iskljucivost? Hajde da zamislimo da neko pobije sve svestenike na planeti. Da li bi to znacilo da je cela ljudska rasa izgubljena bez sanse za iskupljenje? Citajuci tvoj post, dobijam utisak da pokajanje ne vredi ni pishljiva boba bez svestenika. Moze li se to naci u svetom pismu? Mnogo se trudis da skrenes fokus sa sustine duhovnosti i ogranicis je na kontakt sa svestenstvom. Ja zaista ne verujem da je bog tako iskljuciv. У крајњем случају, за ваш грех се већ зна, да ли је толика фрка признати га и пред човеком (свештеником)? Nije frka, ali nije ni neophodno. Ako bog vidi i zna sve (jelda?) valjda mu formalnost ne znaci nista u slucaju iskrene dushe.
Novaliis Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Jeste, sve to sam i ja nacuo. O bebi koja je prezivela pad, o nekom gresniku koji je primio udarac od samog Svetog Vasilija i o monasima koji imaju tu sposobnost da prepoznaju vernika od nevernika... Brat mi je pricao i o nekim snimcima kada prevoze mosti Svetog Vasilija kroz selo valjda, a zivotinje same krenule da ga prate. I treba uskoro da dobijem od sestre muziku srednjovekovne Vizantije.
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Znas li koliko je ljudi izgubilo zivot zbog pogresne terapije? Toliko o tome. Управо о томе ти причам, драго ми је што си разумео. Треба се обратити правом лекару. Ti stvarno verujes u takvu iskljucivost? Hajde da zamislimo da neko pobije sve svestenike na planeti. Da li bi to znacilo da je cela ljudska rasa izgubljena bez sanse za iskupljenje? Citajuci tvoj post, dobijam utisak da pokajanje ne vredi ni pishljiva boba bez svestenika. Moze li se to naci u svetom pismu? О шбб кбб хипотезама не дискутујем. Не добијаш покајање код свештеника, већ опрост. Исус је додиром (руком по рамену) ту благодат пренео на апостоле, а од апостола даље на свештенство. Какав је то немир у твојим речима? Mnogo se trudis da skrenes fokus sa sustine duhovnosti i ogranicis je na kontakt sa svestenstvom. Ja zaista ne verujem da je bog tako iskljuciv. Ми овде причамо о Православљу, а не о твојој "духовности". Уколико ти се прича не допада, немој ни учествовати у њој. Да, Господ је искључив - "Ко није са мном, против мене је и који не сабира са мном, просипа". То у шта ти верујеш ме се не тиче, искрено. Nije frka, ali nije ni neophodno. Ako bog vidi i zna sve (jelda?) valjda mu formalnost ne znaci nista u slucaju iskrene dushe. Не знам, али у случају искрене душе сигурно не. Ја ти рекох како јесте, макар у оквиру ове теме.
Tomislav Sawyer Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 Управо о томе ти причам, драго ми је што си разумео. Треба се обратити правом лекару. Slazemo se u sustini, ali ko je pravi lekar? Onaj koji zavrsi medicinski fakultet, da zakletvu, dobije diplomu i uniformu? Trebalo bi. Kao takav, ekvivalentan je legitimnom SPC svesteniku, a buduci da znamo slucajeve gde navedeni "profesionalci" ugroze ili oduzmu zivot pacijentu, vrlo je lako za razumeti da se tako nesto moze dogoditi i na relaciji svestenik/vernik. (eto pahomija za primer). Sto opet ne znaci da u svestenstvu nema istinskih duhovnika, ali nemojmo biti slepi. Razumes na sta mislim? Ne dovodim u pitanje da pravi lekar postoji, vec tvrdnju da on MORA nositi uniformu i imati diplomu. Bog kroz coveka i to je to. О шбб кбб хипотезама не дискутујем. Vidis ovo je zanimljivo buduci da je hristov drugi silazak u sustini shbb kbb, ali shbb kbb u koji verujes i kojem posvecujes ceo svoj zivot. Opet iskljucivost, a ja odgovor nisam dobio. Какав је то немир у твојим речима? Ne znam Да, Господ је искључив - "Ко није са мном, против мене је и који не сабира са мном, просипа". U redu prijatelju, ali gde je ovde skriveno uputstvo da je sa bogom samo onaj koji se ispoveda svesteniku? Не знам, али у случају искрене душе сигурно не. Pa to ti pricam.
Axeanosilas Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 (edited) Slazemo se u sustini, ali ko je pravi lekar? Onaj koji zavrsi medicinski fakultet, da zakletvu, dobije diplomu i uniformu? Trebalo bi. Kao takav, ekvivalentan je legitimnom SPC svesteniku, a buduci da znamo slucajeve gde navedeni "profesionalci" ugroze ili oduzmu zivot pacijentu, vrlo je lako za razumeti da se tako nesto moze dogoditi i na relaciji svestenik/vernik. (eto pahomija za primer). Sto opet ne znaci da u svestenstvu nema istinskih duhovnika, ali nemojmo biti slepi. Да не ширимо превише, схвати једно - свештеник има благодат да разрешава грехе. У том процесу Бог делује кроз свештеника. Ја верујем да лекар који је са Богом не може да да погрешну дијагнозу, а камо ли да угрози некоме живот. Пази, Пахомије чак и да је крив (а ја то не знам, Бог зна, ако ћемо законски - није крив) такође има благодат да разрешава грехе. То што ће он горети у случају да је учинио оно за шта су га оптужили (у шта, понављам, не верујем) је друга прича. Ја нисам слеп јер ме ништа није ослепело. Мислим да ти јеси, заслепела те је та мржња према свештенству, па гураш нос и тамо где му, реално, није место. Рекох већ, ми причамо о Православљу, ако ти имаш неке своје "богове", отвори тему, па ћемо и о томе причати. Досадно је овако, ово константно контрирање смара. Razumes na sta mislim? Ne dovodim u pitanje da pravi lekar postoji, vec tvrdnju da on MORA nositi uniformu i imati diplomu. Bog kroz coveka i to je to. Разумем шта хоћеш да кажеш, а ти разуми, ко носи мантију има и благодат, па био и најгори човек на свету. Не разрешава те свештеник, већ Бог. Vidis ovo je zanimljivo buduci da je hristov drugi silazak u sustini shbb kbb, ali shbb kbb u koji verujes i kojem posvecujes ceo svoj zivot. Opet iskljucivost, a ja odgovor nisam dobio. Не, не, ја причам о шћб кб (шта ће бити, кад буде). Рекох, Господ је искључив. U redu prijatelju, ali gde je ovde skriveno uputstvo da je sa bogom samo onaj koji se ispoveda svesteniku? Реци ти мени, где није? Pa to ti pricam. Осећаш ли се лакше после својих "исповести"? Edited May 16, 2006 by Axeanosilas
Villain Posted May 16, 2006 Report Posted May 16, 2006 (edited) U redu prijatelju, ali gde je ovde skriveno uputstvo da je sa bogom samo onaj koji se ispoveda svesteniku? Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник. Заиста вам кажем: Што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год раздријешите на земљи биће раздријешено на небу. Мaтej (18;17-18) Cisto da ukratko obrazlozim.Uputstvo Isusovo apostolima, kako i sta da cine sa malovrenim ljudima.Razrese li im grehe nece im biti na osudu, ostanu li, bice im na osudu.Tako da danas ovo pravilo vazi za svestenike naravno.Moze se covek pokajati u dubini duse, ali ispovest svesteniku je kruna tog pokajanja.Unutrasnje pokajanje je jako bitno, ali je bitnija ispovest jer neiskazani gresi ostaju u dusi covekovoj.Uostalom covek koji se zaista kaje za svoje grehe, njemu nije tesko da se ispovedi jer zna kakva ga duhovna olaksica ceka, dok covek koji samo govori o nekom kvazi ''unutrasnjem'' pokajanju, ni ne zna ustvari sta je to sto spominje ili se kaje za neke manje bitne stvari od npr. smrtnih grehova koji se obavezno prvi ispovedaju! Edited May 16, 2006 by Villain
Recommended Posts