TOOL Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 sovo, nece to narodu promeniti misljenje. Jeste, u pravu si za sve to, al boli njih K. Vise nikome nije bitna srbija i srpski narod i pravoslavlje od kako smo optuzeni za ratne zlocine. Srbija je danas gradjanska drzava i vise nije bitno da li u njoj zive vecinom srbi ili ne (tako je samo kod nas, sta bi nemci uradili). Intelektualci kibaju iz nase skrnave zemlje i ostaju samo seljaci. Ovde je samo bitno da svako ima prava da radi sta mu se hoce ( tipa abortus )...toliko o mom pesimistickom misljenju.... mislim jako je lepo sto si napisala, al nazalost.. dzabe
blondie Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 Ni jedna zvanicna organizacija nije protiv abortusa. Odnosno, koliko znam, abortus ni u jednoj civilizovanoj zemlji nije zabranjen. Abortus je jedno od osnovnih prava svake zene (odnosno devojke) i njena licna odluka. Meni postovanje i ljubav prema zenskim bicima ne dozvoljavaju da kazem ni jednu jedinu rec protiv abortusa. cak i u slucaju da devojka zeli abortus samo da bi sacuvala liniju. Svako ko je imao dvojku iz Biologije zna da abortus, kada se izvede na vreme, nije ubistvo. Svako ko ima bar malo logike zna da svest (dusa) ne moze da postoji (egzistira) u organizmu koji nema "tehnicke uslove" za njeno ostvarivanje (odrzavanje). ti ga bas lupas ko maksim po diviziji. abortus je zabranjen u poljskoj, ne znam na pamet u kojim zemljama juzne amerike, u mnogim drzavama sjedinjenih americkih drzava - takodje ne znam napamet itd itd..... neko vece sam gledala reportazu na FoX-u, CAK postoje zabrane od grada do grada negdje! koliko se sjecam iz price - takodje u irskoj itd... svako ko je imao i keca iz biologije skapirace da ono sto se desi od dana zaceca, jeste ZIVOT - tijelo se mijenja, i duhovno i fizicki se primjecuju promjene - jos ces me ubjediti da je u pitanju `mrtvo tkivo` i kojesta i najjace da ovi sa DUSOM pricaju i odlucuju o tome KAD SE DUSA RADJA - sad su odjednom svi filozofi i doktori nauka. svako ko je imao takodje keca i iz biologije i iz anatomije znace bar pola podataka s ovog linka (smrtnost i abortus): http://www.abortionfacts.com/statistics/ab..._statistics.asp (o post-abortion sindromu) http://www.abortionfacts.com/PAS/PAS.asp ukratko za tebe: NOW THE THREE QUESTIONS There are three questions that are basic to the entire abortion controversy: The first is: "Is this human life?" As we will see, the answer clearly is Yes. That answer is a medical and scientific one, for we cannot impose a religious or philosophic belief in our nations through force of law. The second question is: "Should we grant equal protection by law to all living humans in our nation?" or, "Should we allow discrimination against entire classes of living humans?" The third question is about Choice and Women’s Rights. a sta cemo sa pravima beba? pravo je postalo bitnije od zivota - pa kako kaze majka Tereza, o kakvom to svjetskom miru pricamo kad ubijamo svjesno djecu.. ZBOG LINIJE? ajde , ne budi licemjer - vise volis zenske da izgledaju lijepo, pa ces u kontekstu toga podrzati ubistvo?
Wise Owl Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 sovo, nece to narodu promeniti misljenje. Jeste, u pravu si za sve to, al boli njih K. Vise nikome nije bitna srbija i srpski narod i pravoslavlje od ... Ovde je samo bitno da svako ima prava da radi sta mu se hoce ( tipa abortus )...toliko o mom pesimistickom misljenju.... mislim jako je lepo sto si napisala, al nazalost.. dzabe Ma znam i ja da je dzabe - ali je bilo jace od mene Akcent je na sledecoj recenici SRJ ima najliberalniji zakon kada je u pitanju abortus. Ali i tu smo izuzetak. Samo u Srbiji devojcica sa 16 godina moze da se opredeli za abortus bez saglasnosti roditelja.
blondie Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 - Uradio sam oko 50.000 abortusa i svestan sam da sam tako ubio citav grad. Prekinuo sam onda kada sam uradio jedan zahvat i kada sam video živo i formirano dete. To me je užasnulo i poceo sam da shvatam da u stvari ubijam decu - rekao je dr Adaševic. Primeri iz njegove lekarske karijere su sablasni. Recimo, dešavalo se da se u istoj bolnici, na jednom spratu lekari bore da ocuvaju trudnocu žene u petom mesecu trudnoce, a da kod druge žene rade abortus u istom mesecu. Dr Adaševic kaže da otuda i ne cudi podatak što su po sterilitetu Srpkinje prve žene u Evropi i gotovo jedna trecina žena ima problema sa radjanjem dece. slicno je izjavio jedan doktor ovdje, bas u pomenutom dokumentarcu.. u pitanju je bio valjda treci mjesec, ali je beba bila prilicno krupnija, dosta toga je vec bilo formirano - isti slucaj, poslije toga, prestao je s tim poslom. kaze - ostavlja mladjim kolegama da izadju na kraj s tim. toliko o dusi koju ttued pominje to sto je beba tek zaceta znaci da nema dusu, dusa se valjda formira tek kad beba dobije potpuni oblik ljudskog bica - i slicne gluposti sto valjaju ovdje `doktori` i mladici zabrinuti za linije njihovih djevojaka
Vukodav Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 Nemam pjma ljudi ali kako god da se uzme abortus je oduzimanje prava na zivot............bez obzira na bioloske dokaze.............zivot nam je poklonjen...........to je dar od Boga i Crkva je tu upravo da bi sacuvala i dala mogucnos za zivot i to zivot vecni............a ako mi cak oduzimamo i pravo na zivot onda tu nema govora ni o slobodi ni o ljubavi a samim tim ni bilo kakvom zivotu vecnom....stoga Crkva mora da ustane protiv abortusa......i svaki covek zdravog razuma
blondie Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 To je licna odluka i niko nema pravo da je ospori. koji smo onda uvodili zakone - protiv ubica, lopova, i sl.? pa i licna je odluka ubice da ubije, nije valdja moja. i sve dok se te (takoreci proste) stvari opravdavaju modernom filozofijom i u duhu instant demokratije - kako onda da mislimo o necemu visem kao sto je prestanak ratova, ili pitanje gladi u svijetu i sl.?
Axeanosilas Posted July 4, 2006 Report Posted July 4, 2006 Абортус је убиство, забрањен је у Ирској ваљда, а свако ко због линије убије плод је најобичнија дрољетина и треба је стрељати па запалити, па везати коњ'ма за репове ... При том, ја баш волим жеМске и поштујем их, наравно, а и знам да све девојке које су абортирале пате због тога (макар је то случај са овима које ја познајем)...
blondie Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 ttued: ono sto su izmislili grci, nije ono sto danas imamo. takodje, ni to sto su oni izmislili ne moze da opravda nikakav smisao ubistva. tebi je individualna sloboda bitnija od ubistva? a to iz samoodbrane ubistvo - ma nema, otkrio si nam toplu vodu, oborio sve nase tvrdnje, odosmo sad u nase rupe da mislimo kako smo zaostali a svi cedomorci i ubice pucaju od individualne slobode
Wise Owl Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Kako je moguce da nesto sto su izmislili stari Grci bude instant i da nesto sto se zasniva na zakonu vecine bude vrhunac individualne slobode? :-) Ah, ta demokratija... Ljudi se zavaravaju ako misle da demokratija predstavlja samo slobode. Prava demokratija oduzima vlast drzavi i vraca je autenticnim ljudskim zajednicama - opstinama, porodicama, Crkvi. Nase "demokrate" su spremne da se dodvore zapadu, po cenu unistenja kulturnog i verskog nasledja Srba. Ovdasnja demokratija lici na stvarnu, kao dupe i oko. Kao sto su u bivsoj SFRJ termini "samoupravni socijalizam", "narodnooslobodilacka borba", "bratstvo-jedinstvo" ili "udruzeni rad" imali smisla samo u okviru zatvorenog sistema jedne ideologije, na potpuno isti nacin savremeni zapadni termini kao sto su "demokratija", "ljudska prava", "agresija", "progres", "genocid", "slobodni izbori", "etnicko ciscenje", "medjunarodna zajednica", nemaju veze sa uobicajenim, neideoloskim znacenjem tih istih reci. Bler, Solana... - povraca mi se na njihovu misiju "Milosrdnih andjela", koji kroz manipulaciju politickog procesa usrecuju zatupljene mase. U ime navodnih blagodeti demokratije, ljudskih prava i slobodnog trzista - dobili smo samo slobodu ljudskog trzista i teznju za unistenjem autenticnih nacionalnih identiteta pri "srecnom" putu u Jevropu.
imaginos Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 a propo abortusa i te teme: - imali bi manje problema sa tim kad bi ljudi shvatili da se neko vec pozabavio i tom temom i nasao prilicno efikasna resenja. resenje br 1 -> klik nije omiljeno u ruralnim sredinama niti medju ljudima koji gaje jake veze sa zavicajem. kazu da nije to to. i nije. bolje je. resenje br 2 -> klik nije omiljeno medju zenema iz raznih razloga. neke se plase da im ne izrastu brkovi i slicno. vazno je da obrazovanje u srbiji ukljucuje veronauku i gomilu beskorisnih predmeta, ali ono od zivotnog znacaja zaobilazi. samo napred. ---------- inace, totalno podrzavam abortus. zena koja uopste razmislja o tome i ne treba da ima dete. bar ne tada. da se ja pitam, sve ljude bi po rodjenju trebalo uciniti neplodnim (i musko i zensko), pa ko zeli da ima decu morace prvo da pokaze i dokaze da je: 1) mentalno podoban za tako nesto, 2) moze detetu da obazbedi makar minimalne i normalne uslove za zivot i razvoj. tek onda bi mu/joj trebalo vratiti plodnost i to na odredjeno vreme. jedan (veliki ) deo ljudi se ponasa i zivi kao stoka (naprave dete pa ga zapostave, muce, maltretiraju, prave od njega osobu koja odraste bez elementarnih moralnih i bilo kakvih kriterijuma i slicno), te ih tako treba i tretirati. naravno, kad god sam nekome izneo ovu ideju, odmah sam bio "optuzen" za gusenje ljudske slobode, smisla zivota, i ostalih srceparajucih gluposti... svi se "bave" nekom nadri-filozofijom, a o prakticnim stvarima slabo ko razmislja.
Novaliis Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 da se ja pitam, sve ljude bi po rodjenju trebalo uciniti neplodnim (i musko i zensko), pa ko zeli da ima decu morace prvo da pokaze i dokaze da je: 1) mentalno podoban za tako nesto, 2) moze detetu da obazbedi makar minimalne i normalne uslove za zivot i razvoj. tek onda bi mu/joj trebalo vratiti plodnost i to na odredjeno vreme. jedan (veliki ) deo ljudi se ponasa i zivi kao stoka (naprave dete pa ga zapostave, muce, maltretiraju, prave od njega osobu koja odraste bez elementarnih moralnih i bilo kakvih kriterijuma i slicno), te ih tako treba i tretirati. naravno, kad god sam nekome izneo ovu ideju, odmah sam bio "optuzen" za gusenje ljudske slobode, smisla zivota, i ostalih srceparajucih gluposti... svi se "bave" nekom nadri-filozofijom, a o prakticnim stvarima slabo ko razmislja. Kud' plovi ovaj brod..? Kada bi tako bilo, nestao bi narod za 100 godina. Kazem ja, u bliskoj buducnosti svi cemo biti zamorcici, sa ugradjenim cipovima za pratnju..a razmnozavacemo se vestackim putem dok ce sex biti zabranjen..
gavrosaurus Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 a propo abortusa i te teme: - imali bi manje problema sa tim kad bi ljudi shvatili da se neko vec pozabavio i tom temom i nasao prilicno efikasna resenja. resenje br 1 -> klik nije omiljeno u ruralnim sredinama niti medju ljudima koji gaje jake veze sa zavicajem. kazu da nije to to. i nije. bolje je. resenje br 2 -> klik nije omiljeno medju zenema iz raznih razloga. neke se plase da im ne izrastu brkovi i slicno. vazno je da obrazovanje u srbiji ukljucuje veronauku i gomilu beskorisnih predmeta, ali ono od zivotnog znacaja zaobilazi. samo napred. ---------- inace, totalno podrzavam abortus. zena koja uopste razmislja o tome i ne treba da ima dete. bar ne tada. da se ja pitam, sve ljude bi po rodjenju trebalo uciniti neplodnim (i musko i zensko), pa ko zeli da ima decu morace prvo da pokaze i dokaze da je: 1) mentalno podoban za tako nesto, 2) moze detetu da obazbedi makar minimalne i normalne uslove za zivot i razvoj. tek onda bi mu/joj trebalo vratiti plodnost i to na odredjeno vreme. jedan (veliki ) deo ljudi se ponasa i zivi kao stoka (naprave dete pa ga zapostave, muce, maltretiraju, prave od njega osobu koja odraste bez elementarnih moralnih i bilo kakvih kriterijuma i slicno), te ih tako treba i tretirati. naravno, kad god sam nekome izneo ovu ideju, odmah sam bio "optuzen" za gusenje ljudske slobode, smisla zivota, i ostalih srceparajucih gluposti... svi se "bave" nekom nadri-filozofijom, a o prakticnim stvarima slabo ko razmislja. Ovako razmisljanje je potpuno nekorektno i covekomrzacko. To je ono sto ce se desiti sa dolaskom Antihrista a to je potpuna kontrola i zivota (koji ne sme i ne moze biti kontrolisan) i radjanja (koju niko nema pravo da prekida ubistvom) i smrti. Niko nikome nema prava da uskrati pravo na zivot, niti da ga prisiljava na bilo kakav izbor. Ubistvo nikada nije bilo niti pravdano niti tolerisano sam u ovom mizantropskom modernom drustvu gde je svaka degradiranost uveliko prihvacena i cak pozeljna. Jos nesto: mi, muskarci to gledamo iz potpuno druge perspektive. Podseticu da se vecina zena SAMA odlucuje na ovakav zlocin a BEZ PRISUSTVA doticnog smrada koji je samo izmakao guzicu. Takvim mucenicama (gadna je stvar kada se zidovi oko coveka zatvore, djavo samo sapuce) treba pomoci a ne osudjivati olako, ipak, niti ih podrzavati kao da rade nesto plemenito jer ubijaju plod utrobe svoje. Dakle - budite strpljivi sa svima a nemojte ocekivati da svi budu strpljivi samo za Vas. Ovakve stvari cvetaju u post (kao da je prosao ...) komunistickim zemljama koje su po pravilu Slovenske (Srbija, Rusija, Ukrajina, Belorusija itd.) i koje su sada (kao i poslednjih 20 godina) vrlo siromasne ali to je vec prica za "Politiku" za koju ponovo apelujem da se otvori.
Wise Owl Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Tema - Исус Христос Na Veliku Subotu, u Crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, hodocasnici bivaju svake godine svedoci jednog od najvecih cuda koje krepi veru. Plavkasto-belicasti plamen Sv.Ognja koji silazi u Crkvu Sv.Ognja, nakon molitve Pravoslavnog Patrijarha Jerusalimskog ili pravoslavnog Vladike jedno je od najvecih cuda danasnjice. Kao i svako cudo vere, tako i ovaj sveti dogadjaj ushicuje duse Hriscanima, ali i izaziva brojne nedoumice kod nevernika. Posto na ovu temu zalaze i jedni i drugi, sta mislite o ovome?
Novaliis Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Citao sam da je ovaj dogadjaj vernicima nista posebno..vec da vise sluzi nevernicima. E sad, to treba videti uzivo..stvarno ne znam..kako to igleda?Ne razumem kako to silazi plamen?
Vukodav Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Ja sam pravoslavni Hriscanin i verujem da sam koliko-tolio utemeljen u veri i znam da bi me zbog ovog pitanja mnogi razapeli ali postavicu ga kao podstrek za razmisljanje iako sam znam odgovor na njega! DA LI SU CUDA POPUT OVOG U JERUSALIMU ADEKVATAN I NEOBORIV DOKAZ DA JE CRKVA TELO HRISTOVO I DA JE SVETI DUH SA NJOM........I DA LI BI ODSUSTVO OVOG CUDA ZNACILO SUPROTNO? DA LI SE ISTINA TEMELJI NA CUDIMA ILI NA NECEM ILI NEKOM DRUGOM? ovo su dva pitanja ali sta ces.....
Novaliis Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 O tome sam i pricao..mislim da crkva ne pridodaje toliko veliku paznju ovom dogadjaju jer po njima nije potrebno bilo kakvo cudo da bi poverovali..oni veruju i bez cuda.
Wise Owl Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Apsolutno se slazem sa obojicom. Utemeljenim Hriscanima ne treba nikakvo cudo. Varg - Ne razumem kako to silazi plamen? Ovaj opis daje pravoslavni jelin (Grk), otac Stilijan koji je 1994 godine video kamerom snimio cudesni dogadjaj. "Plamen je plavicasto-belicast i u prvih 33 minuta nema osobine "obicnog" plamena. U guzvi koja nastaje iz zelje da se sto pre pripali sveca, desavalo se da Plamen dotakne lice ili kosu vernih, ali nije bilo opeklina niti se kosa palila. Ponekad se javlja u vidu plamenih jezicaka koji izviru iz zidova Crkve, dok drugi put plamene loptice bukvalno lete Crkvom. Desava se i da Sv.Oganj ne dodje do vernih od ruke Patrijarha, vec da se poboznim Pravoslavnima sveca pripali "sama od sebe". Slicno se desava i sa kandilima pravoslavne Crkve Raspeca Hristovog koja se nalazi na spratu zdanja. Bljeskanje Sv.Ognja traje nekoliko minuta i ocevidci ga uporedjuju sa odblescima koje stvara fles fotoaparata, samo sto je blesak intenzivniji i dolazi sa svih strana."
schabanoti Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 има колко оћеш, као неки ласери- неки мелеми, несећам се више... ovo treba da je snimak- nemi ne radi... http://verujem.zlogics.com/silazak.rm
Axeanosilas Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 O tome sam i pricao..mislim da crkva ne pridodaje toliko veliku paznju ovom dogadjaju jer po njima nije potrebno bilo kakvo cudo da bi poverovali..oni veruju i bez cuda. Придаје се значајна пажња, грешиш... То је необориви доказ да је Христос Богочовек и да смо ми Православни, једини у праву... Наравно, ја бих веровао и без Светог Огња, а драго ми је што Огањ силази, пре свега, због безумника... Имам ја неки снимак, доста је дуг (сама сцена силаска траје око 2,3 минута), ко жели могу му послати... Стаје на два ЦД-а...
Wise Owl Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Evo jos jedan zanimljiv tekst, koji sam pronasla o silasku Svetog Ognja... "Kako je pojava Sv.Ognja jedno od najvecih cuda u Svetoj Zemlji, postoji stroga procedura koja prethodi samom ulasku Patrijarha u unutrasnjost Crkve. Procedura je propisana od strane vlasti drzave Izrael, i mora se ispostovati do u najmanji detalj. Zasnovana je na odredbama zakona koji je osmanlijska vlada donijela 1852 godine, kojim je Porta utvrdila prava razlicitih hriscanskih zajedica u celokupnom kompleksu Crkve Sv.Groba Gospodnjeg. Koristim rec kompleks kako bi jednom recju bile obuhvacene sve crkve i "crkve" koje se nalaze pod istim krovom i koje se zajednicki zovu Crkva Sv.Groba Gospodnjeg (Holy Sepulchure). Naime, sama Crkva Groba Gospodnjeg (kapelica u kojoj se nalazi Hristov Grob) je crkva u Crkvi, gradjevinarskim jezikom receno "objekat" u "objektu", i nalazi se ispod kupole citavoga zdanja. U samom kompleksu se nalaze ili se na njega naslanjaju: Pravoslavni Manastir Djeve Marije, Pravoslavne kapele Sv.Jakova i Sv.Jovana, Pravoslavni Manastir Sv.Praoca Avraama, jermenska kapela Sv.Jovana, etiopska kapela Sv.Mihaila, latinska kapela franaka, Pravoslavna Kapela Sv.Marije Egipcanke, koptska kapela, kapela sirijskih monofizita, latinski oltar Sv.Marije Magdalene, latinska kapela Djeve Marije, jermenska kapela Deobe Hristove Odece, Pravoslavna Kapela Sv.Longina, Pravoslavna Kapela Izrugivanja, jermenska kapela Sv.Jelene, etiopska kapela Cetri Zivotinje; na spratu je mesto Raspeca-Golgota, gdje su Pravoslavna Kapela Raspeca, dve latinske kapelice i posebna mesta (nise stolovi i sl) koji pripadaju drugim zajednicama. Pored crkava, kapela i oltara u kompleksu su strogo odredjena mesta koja pripadaju razlicitim zajednicama, bukvalno svaki ugao ima vlasnika koji se bori da mu prava ne budu uzurpirana od strane neke druge zajednice. Gore pomenutim zakonom je, zapravo, prihvacen status quo, zateceno stanje "vlasnistva" u Crkvi Groba Gospodnjeg. Sa manjim izmjenama taj zakon je i danas na snazi. Neke odredbe ovog zakona odredjuju i proceduru koje crkvene vlasti (razlicitih zajednica) moraju u saradnji sa lokalnim vlastima zadovoljiti na Veliku Subotu. PRIPREME U CRKVI SV.GROBA GOSPODNJEG Ujutro na Veliku Subotu, posebna "komisija" sastavljena od svih hriscanskih zajednica, jevrejskih vlasti i muslimanske porodice kojoj je povjereno provodjenje osmanlijskog zakona jos u 19. veku vrsi pretragu Crkvice Groba Gospodnjeg kako bi se uverili da se unutar Crkve ne nalazi bilo koje sredstvo kojim bi se vestacki izazvao plamen (sibice, upaljaci, sakriveno kandilo i sl.). Ova provera se odvija od 10:00 do 11:00, i na njoj insistira i jerusalimska patrijsarsija, jer postoji nepisana odredba po kojoj bi nekakva prevara ili izostanak pojave Sv.Ognja znacio prenos prava na neku drugu "hriscansku" zajednicu. Takodje, cudo svake godine prate izjave bogohulitelja "iz prve ruke" koje pokusavaju da ospore ovaj cudesni dogadjaj, sto je razlog vise da se i heterodoksni na njima prihvatljiv nacin (svojim ocima) uvere da prevare nema. U 11:00 svi predstavnici (ukljucujuci jevreje i muslimane) zatvaraju vrata Crkve u kojoj niko ne sme da ostane, stavljaju pecat spravljen od meda i cistog voska, cime se potvrdjuje da je Crkva prazna i da unutar Crkve nije pronadjeno nista sto bi moglo izazvati plamen. CUDO POJAVE SV.OGNJA U 12:00 do Crkve dolazi Litija predvodjena Patrijarhom Jerusalimskim, Vladikama i svestenicima pravoslavne Crkve, i vernim narodom. Prate je i predstavnici drugih zajednica. Litiju prati monotona zvonjava sa brojnih zvonika koja nagovestava veliko cudo. Patrijarh ulazi u obliznju Kapelu Sv.Jakova i seda na patrijarsijski tron. Nakon toga predstavnici jermenskih, koptskih, etiopskih monofizita, kao i predstavnici drugih zajednica prilaze Patrijarhu i celivaju mu ruku. Ovo nikako ne treba mesati sa davanjem blagoslova jereticima, vec se radi o drevnoj odredbi pravoslavnih da se niko od inoslavnih zajednica ne moze udostojiti da pripali svecu od pravoslavnih ukoliko to ne dozvoli Patrijarh Jerusalimski. Prilikom ovog celivanja Patrijarh ne daje blagoslov, tj. ne pravi krsni znak iznad glava nepravoslavnih. Sledi obhod oko Crkve Groba Gospodnjeg tri puta, koji se zavrsava ispred zapecacenog ulaza u samu Crkvu. Pre nego sto Patrijarh otpecati ulaz, i udje u Crkvu predstavnici jevrejskih vlasti i jevrejske policije detaljno pretresaju Patrijarha. Ovaj pretres se vrsi naocigled svih prisutnih kako bi se svi, pravoslavni i inoslavni, uverili da Patrijarh nema pri sebi nista cime bi vestacki izazvao plamen. Patrijarh, zajedno sa jermenskim dragumanom, otpecacuje Crkvu i ulazi unutar Svetinje. Zatim se kolenopreklono moli, citajuci narocite molitve kojima se u ime svih pravoslavnih svuda moli Raspetom Hristu da i ove godine posalje Sv.Oganj kao svjedocanstvo Svojeg Vaskrsenja, ali i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog. Dok se Patrijarh moli unutar Crkve u citavom zdanju se gase svetla i kandila, i narod u potpunom mraku govori Gospode Pomiluj. Svako na svom jeziku uznosi ovu drevnu prozbu, skrusenog srca, ali sa nadom. To je onaj momenat koji prethodi prelasku iz tuge u radost, iz mraka u svetlost. To je trenutak kada je mozda najlakse razumeti sta je Sv.Jovan Lestvicnik podrazumjevao rjecju "HARMOLIPI" = RADOSTVORNA TUGA, tuga koja jednim bleskom Sv.Ognja prerasta u neiskazivu radost. Oni koji su se udostojili da udju u Crkvu zajedno sa Patrijarhom, ovako opisuju pojavu Sv.Ognja: plavicasto-belicasti plamen se iznenada pojavljuje sa svih strana Crkvice, ponekad u vidu plamenih jezicaka, ponekad u vidu plamenih loptica. Najprije silazi na svecu koju drzi Patrijarh, koji prije svega ostalog pripaljuje maleno kandilo, zaklonjeno u staklo, kako bi se Sv.Oganj sacuvao od namernog ili nenamernog nemara prisutnih. Posle ovoga, Patrijarh izlazi iz Crkve. Pojava Patrijarha sa Sv.Ognjem izaziva erupciju odusevljanja vernika. Svako se raduje na svoj nacin: Rusi i Srbi klece i uzdizu ruke ka nebu, Grci placu sa osmehom na licu, pravoslavni Arapi (Rum Ortodoks) skacu i gotovo vriste Hristos Vaskrse...Plamen se, potom, prenosi od svece do svece i iznosi van kompleksa Sv.Groba Gospodnjeg. Pravoslavni Arapi neretko pripaljuju baklje i trce Jerusalimom, ne prezajuci da "zagaze" u muslimansku ili jevrejsku cetvrt, iako policija sprecava njihov radosni "obhod" gradom. PRAVOSLAVNO CUDO Cudesna pojava Sv.Ognja desava se iskljucivo kada u Crkvu Groba Gospodnjeg udje Pravoslavni Patrijarh. Da je to tako svedoce brojni primjeri iz proslosti, kada su inoslavni, uzurpiravsi pravo pravoslavnih, pokusavali da "izazovu" ovo cudo. Mozda je najbolji primer slucaj iz 1549 godine kada su jermenski monofiziti potplatili sultana Murata IV da njima poveri "priziv" Sv.Ognja. Bilo je to u vreme pravovernog Patrijarha Jerusalimskog Sofronija II. Jermenski patrijarh je usao u Crkvu Sv.Groba i bezuspesno ocekivao pojavu Sv.Ognja. Za to vreme Patrijarh Sofronije se nalazio van Crkve pored stuba, koji se u jednom trenutku razdvojio po vertikali i iz napukline se pojavio Sv.Oganj pripalivsi svecu koju je suznih ociju drzao Patrijarh. Ovaj stub se i danas moze videti pored Crkve Sv.Groba i predmet je postovanja i celiva pravoslavnih. Muslimanski mujezin Tunum je sa minareta obliznje dzamije video cudesni dogadjaj i javno ispovedio: "Velika je vera Hriscana. Jedan je pravi Bog, Bog Hriscana. Vjerujem u Hrista vasrkslog iz mrtvih i kolenopreklono ispovedam da je On moj Bog." Nakon ovoga su ga muslimani mucili ne bi li se odrekao svog Boga, sto ovaj blagocestivi neofit nije ucinio. Njegove mosti se cuvaju u pravoslavnom Manastiru Bogorodice Marije u Jerusalimu. Pojava Sv.Ognja, svake godine na Veliku Subotu jedno je od najvaznijih potvrda Vaskrsenja Hristovog. Onaj koji je sam Svetlost svetu salje svima nama koji se potpomognuti Njegovom blagodacu i sopstvenim podvigom borimo da postanemo male svetiljke, jos jednu potvrdu svoje Svesvetosti i Svetlosti. Ovo cudo mnogi nevernici osporavaju. Muslimani Crkvu Groba Gospodnjeg zovu arapskim imenom qumama (djubre) sto je namerno iskrivljeni oblik arapske reci quiyama (Vaskrsenje). Jevreji, diplomatski delikatnije, govore o Crkvi u kojoj je sahranjen "onaj covek". Svake godine poneki jermenin ili latin svetskim medijskim kucama daje eksluzivno objasnjenje velike "grcke prevare" (Ove godine je "ekskluzivnu" informaciju Jermenina bliskog jermenskoj jerusalimskoj zajednici stampao londonski "Telegraph"...No, to ne bi trebalo da nas brine. Tako je bilo od pocetka...Tako ce biti do kraja...Dok na oblacima pracen plavo-belim plamenom ne sidje Onaj koji nas ukrepljuje cudom Sv.Ognja svake godine. Molim se Bogu da se svi mi koji smo se okupili na ovom virtuelnom parcetu svetosavske zemlje, Svetloscu Hristovog Vaskrsenja docekamo taj slavni dolazak spremni i sa uljem u lampama."
Axeanosilas Posted July 5, 2006 Report Posted July 5, 2006 Безумници, него шта, а употребио бих и теже речи, но, не иде... Нарочито кад видим да неко покушава да оспори нешто што сами Јевреји (а ни муслимани) нису могли, а никако им не иде на руку... Како рече Сова, прочитај лепо...
Wise Owl Posted July 6, 2006 Report Posted July 6, 2006 ...idemo dalje U suzi krv žene! Branko VLAHOVIC 06.06.2004, Vecernje Novosti REZULTATI nedavne analize, koju je napravio Centar sudske medicine i kriminalistickih ekspertiza Ministarstva odbrane Rusije šokirao je onaj deo ruske javnosti koji vec dugo prati neuobicajene pojave plakanja ikona. Pet nedelja naucnici su analizirali sadržaj suza ikone Bogorodice Kazanske. Saradnici ovog centra došli su do zakljucka da u suzama Bogorodice postoje cestice krvi. U drugoj etapi analize ustanovili su da je to ljudska krv. Posle komplikovane analize Sergej Harlamov i njegovi saradnici utvrdili su i to da se radi o ženskoj krvi. U dokumentu, koji su potpisali eksperti, stoji da je na tri tampona vate koji su bili natopljeni tecnošcu sa ikone pronadena ljudska krv, ženskog pola. U krvi je pronaden antigen A iz cega se može izvuci zakljucak da je žena imala grupu krvi A. Inicijator te analize, koja je zazvucala kao senzacija, bio je 49-godišnji vojni lekar pukovnik Aleksandar Golovkov. Dok nije video kako ikone placu, lekar Golovkov se nije smatrao vernikom. Kad je video kako sa ikone teku krvave suze u vojnom gradicu Klin, pukovnik Golovkov je odlucio da ponese uzorke te tecnosti na analizu. Prvo su analizu napravili strucnjaci na akademiji hemijske zaštite u Moskvi. Rezultati su bili napravljeni na najsavršenijim aparatima i šokirali su analiticare. Oni su registrovali 34 elementa belancevina koje ne postoje u prirodi. Nakon toga pukovnik je odlucio da se nastavi analiza u Centru sudske medicine u laboratoriji za geneticku identifikaciju gde su i utvrdili da suze imaju cestice ženske krvi. Zbog toga što je u Rusiji sve veci broj slucajeva da ikone placu, pre pet godina Ruska pravoslavna crkva je osnovala posebnu petoclanu komisiju ciji je zadatak da pokuša da objasni zašto se dogadaju neuobicajene pojave, kao što je plac ikona ili njihovo obnavljanje posle mnogo godina. Naime, ima primera da skoro izbledele ikone, posle odredenog vremena, opet postaju sasvim jasne i vidljive. U toj grupi za objašnjavanje neuobicajenih pojava su dva fizicara, jedan geolog, jedan biolog i jedan filolog. Nedavno su clanovi komisije bili u jednoj kuci gde ikone placu. - Koliko mi znamo, danas u Rusiji postoje tri kuce gde ikone placu. Dakle, ne radi se samo o ikonama koje imaju vlasnici tih kuca vec i one koje donesu drugi. Nedaleko od grada Brjanjsk bili smo prisutni kad se pojavilo ulje na površini ikone. Domacica je na sto prostrla cisti stolnjak, zatim list papira. Na njih su stavljene dovezene ikone. Pop je održao molitvu. Sve ikone su bile orošene kapima. Dakle ulje se pojavilo na površini ikona. Prošao sam prstom po ikoni da vidim hoce li se ulje pojaviti još jednom. Ono se nije pojavilo. Razna ulja koja smo mi uzimali na analizu, samo su po sastavu slicna maslinovom ili suncokretovom ulju, ali nam nisu poznata - prica akademik Pavel Florenski, clan komisije.
Tatyannahhh Posted July 6, 2006 Report Posted July 6, 2006 ne kontam cemu tolika ubedjivanja da bog postoji i da treba svi kolektivno da verujemo u njega...shvatite jednostavno da ima i nekih koji ne veruju u to i gotova stvar.
gavrosaurus Posted July 6, 2006 Report Posted July 6, 2006 Као што Ви који не верујете не схватате зашто ми верујемо - нама је још мање јасно из ког разлога Ви не верујете. Мислим да не постоји особа која није, бар једном, у животу рекла: "О хвала Ти, Боже!" јер је Бог део човека као што је и човек део Бога. Као што не постоји ни човек који, бар једном, није осетио и искусио чудо. Ако не желиш да видиш - не видиш, ако не желиш да знаш - не знаш или приписујеш Божја чуда овоме или ономе. Бог је видљив онима који желе да га виде срцем, схватљив (у својој несхватљивости) ономе ко жели да Га воли, опипљив (у својој нестворености) ономе ко жели да воли Његов свет. Ја волим Његов свет и зла која човек чини нећу приписати Њему јер је све на добро створио.
Recommended Posts