Jump to content

Recommended Posts

Posted
Hahahaha!

Ja shvatam da je svako ko je NAPUSTIO (ne onaj koji nikad nije ni bio) napravio veliku gresku i stoga ga ne mogu nazivati inteligentnim.

A tek to "inteligentan" nije neki narocit kvalitet i sam po sebi ne znaci apsolutno nista.

Samo sujetnost ...

Vidis, ljudi nisu isti, nekome mozda nikako ne odgovara kanon hriscanske vere i hriscanski pogled na univerzum.To ga nikako ne cini glupim, dok tebe cini fundamentalistom.Nevrrovatno je zanimljivo koliko ste vi hriscani ubedjeni da je hriscanstvo JEDINA istina, sto je isti onaj stav koji vi prebacujete sektama i ''sektama'' dok bi normalno bilo da budete ubedjeni da je to istina za vas, licna istina i nista drugo, jer nista drugo ni ne moze da bude.

Posted

Tacno tako, za mene je jedina istina Gospod Isus Hristos.

Sve ostalo na planeti Zemlji i u vascelom univerzumu je, za mene, potpuno relativno jer sve zavisi od Bozje volje, On je bio pre svega i zato sve i pripada samo Njemu.

Tacno je da ljudi nisu isti, prvi cu reci da i ne trebaju da budu ali svako odbijanje Hriscanstva shvatam (ovo je potpuno licne prirode) kao lenjost, odbacivanje odgovornosti, sklonost ka nekom hedonizmu koji je cesto, po meni, neprimeren.

Ono sto ne volim a sto sam u 2-3 navrata i naglasio je da o "manama" Hriscanstva govore oni koji nemaju ama bas nikakavog iskustva u njemu i koji o njemu slusaju iz nekog sasvim levog ugla iz kog on (naravno) nikada nece izgledati tako lepim kakvo jeste vec kao neka represivna, tlaciteljska i zlocinacka organizacija cija je jedina svrha samo da Vam ispere mozak.

E pa, nece biti da je tako.

Zanimam se godinama za Hriscanstvo i smatram se za tek pocetnika, sto vise stasavam u njemu - to vece slobode osecam a ne ogranicenja kako laici govore.

Neka svako, ko misli da gresim, procita par stranica Sv. Vladike Nikolaja i neka nam kaze sta je shvatio: da li je Hriscanstvo uski prolaz ili siroko i otvoreno more ...

• 1 month later...
Posted

Istorija i tradicija, pisana i nepisana postoje da bi se iz njih ucilo, da se na temeljima njihovim izgradjuje sadasnjost i naravno, sutrasnjica.

Mi, Srbi, ne napredujemo jer se ne ucimo niti na svojim, niti na tudjim greskama.

Srbin je bio najjaci, najplodonosniji i najbolji onda kada je bio Hristov vojnik.

Kada je prestao to da bude, kada su ga "napredni", kad su ga "modernisti" poceli ubedjivati da je Hrist prevazidjen (gle gluposti!) i da je doslo vreme za ne-znam-sta - Srbin i propade.

Vase telo ce umreti, to je neminovno.

Hocete li i Vi umreti sa njim?

Gospod rece da necete, ovi drugi da hocete.

Ko nudi vise?

Ko Vas vise voli?

Onaj koji i nakon zivota nudi zivot ili oni koji nude vecnu, hladnu, nemilosrdnu smrt i crnilo ...?

• 2 weeks later...
Posted

Citat Sv. Vladike Nikolaja:

"Велико је питање шта је видљиво а шта невидљиво. Да ли је видљиво оно што види телесно око човечје или оно што види дух човечји? Да ли је видљиво оно што човек и во подједнако виде својим очним рожњачама и зеницама, или оно што искључиво само човек може да види неким унутарњим органом вида?"

Posted

Kad smo kod muzike:

Vladaj, Bože, ti kroz mene

I upravi stope moje:

Bez promene i bez smene

Nek se čuju reči Tvoje.

----------------------------------

Zato i ti, oh, seti se,

Pa mu svoje srce daj,

Kad mu skriviš, zaplači se,

I zamoli oproštaj!

U toj suzi pokajanja

Zablistaće Hristov sjaj,

Imaj u Njeg pouzdanja,

Otvoriće tebi Raj!

• 2 weeks later...
Posted

Sveti Grigorije Bogoslov:

"...Jer, sto je Sunce za culne prirode, to je Bog za umne; ono osvetljava vidljivi svet a On nevidljivi; ono cini da ono sto je telesno moze da vidi a On umne prirode bogovidnim. I kao sto Sunce, koje omogucava onima sto gledaju da vide a vidljivome da bude vidjeno, ono samo je neuporedivo lepse od vidljivog, tako i Bog, ucinivsi da mislena bica misle a ono sto se moze misliti da bude osmisljeno, sam je vrhunac svega mislenog, jer se svaka zelja zaustavlja na Njemu i vise se ne prostire nigde dalje jer nema nicega viseg od Njega, i cak ni um koji se protegao u filosofiju, najuzviseniji i najradoznaliji, nista ne nalazi. Bog je kraj onoga sto se zeli; u Njemu se nalazi umirenje svakog sozercanja."

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Vidim da odavno niko na ovoj temi nije postovao, pa sam odlucila da sa vama porazgovaram malo na temu krsne slave.

Moja krsna slava je Mitrovdan, proslavila sam je sa porodicom pre dva dana, a posto je bila u sredu, naravno spremana je posna hrana, jer kako se u nasem narodu kaze "kakva vera, takva i vecera". Inace, brojne porodice to ne postuju, uz opravdanje da je slava posna samo ako pada u vreme posta. Neki cak tvrde da su im svestenici tako rekli. E, sada ja vas pitam ko je u pravu, ja ili oni koji to tvrde...

Znam da je na primer Sveti Stefan uvek mrsna slava, bez obzira u koji dan pada, dok, otkad znam za sebe, ako je Mitrovdan u sredu ilim petak, priprema se posno.

I jos nesto, za koje se slave sprema zito a za koje ne? Kod mene se u kuci konkretno za Mitrovdan ne sprema, jer kod nas u kraju to niko ne upraznjava, mada bi mozda trebalo...

Edited by the charmed one
Posted

Zdravo , zivo .Srecna ti bila Slava . Neka Ti Sveti Dimitrije obasja pute .Moja je Slava Sveti Nikola ,to je uvek posna Slava , ali su moji za vreme drugog svetskog rata poceli da je slave mrsno zato sto je riba bila iz Save a vec se bilo proculo po Beogradu sta ustase rade i gde bacaju pobijene Srbe , pa ljudi nisu hteli da jedu tu ribu , ali uspeo sam pre nekoliko godina da vratim Slavu na posno . I na mojoj se Slavi sluzi zito.

Pozdrav

Posted

Ok, naravno Sveti Nikola je uvek posna slava jer pada u vreme Bozicnog posta. Razumljivo je da su ljudi bili primorani iz ne-religioznih ili bolje reci socijalnih razloga da tako slave, a lepo je cuti da si se vratio tradiciji....

Inace, volela bih da znam i sledece: posto sam ja jedino dete u porodici, da li, kada se udam, imam pravo da nastavim tradiciju svoje porodice i slavim svoju slavu?

Posted

Не, нећеш задржати славу, слави се слава онога на чијем "имању" живиш. :) Ако ти се дечко призети, то јест, дође да станује у гајби коју си ти купила имаш сасвим легитимно право да тражиш да твоја слава буде главна. Најбоље да нађеш неког типа који, такође, слави Митровдан. Штета, ја славим Светог Николу. :)

Што се тиче обог другог случаја, то овде у ББ практикују само Босанци који живе непосредно преко пута. Код њих је разлог тај што обично код пријатеља једу прасетину, па као жече да узврате, те једу посно до поноћи, па онда износе јагањце и прасиће. Мени то ије јасно, али, јеби га, већина људи и даље мисли да је Слава "крканлук". Но, промениће се то.

Posted

Не, нећеш задржати славу, слави се слава онога на чијем "имању" живиш. :) Ако ти се дечко призети, то јест, дође да станује у гајби коју си ти купила имаш сасвим легитимно право да тражиш да твоја слава буде главна. Најбоље да нађеш неког типа који, такође, слави Митровдан. Штета, ја славим Светог Николу. :)

A u slucaju da moj buduci muz ne slavi slavu(iz nekog razlloga), onda bih ja trebalo da imam legitimno pravo da slavim svoju slavu?

Posted (edited)

slusaj domacice - ja bi ovako.. slavim slavu onoga `na cije sam imanje dosla` (primjer - Arandjelovdan) ali prisluzujem svoju slavu (Jovandan). ja mislim da je to posteno. pogotovo jer moj otac nema sinova. :D

ako `taj tvoj` ( ;) ) ne slavi slavu iz nekog razloga - on sasvim normalno moze da sazna koja je slava njegovih striceva, rodjaka i sl. pa da vi to uvede lijepo po obicaju u vasu kucu. ali ONOG MOMENTA KAD KRENE DA SE SLAVI, nema prekidanja - pa jedne godine se slavi, druge ne itd.

primjer, moj deda je slavio cijeli zivot Jovandan i mi smo svi slavili u jednoj kuci (njegovoj), a onda je dosao rat, i on zarobljen bio 3 godine u muslimanskom logoru... tata, kao najstariji nije htio da se prekida tradicija slave, i nastavili smo u nasoj kuci. naravno, bio je rat i nije se imalo, ali se svijeca morala upaliti, zito pripremiti, i kakav takav rucak. kad je deda izasao iz logora - nastavilo se slaviti kod nas, jer je glupo da sad deda `uzme sta je njegovo` - slavlje je porodicno i to je to.

slava nije krkanluk - kod mojih bar nije bilo tako nikad, a ovi kod kojih jeste - njihova sramota. kad je posno - posno je. kome se ne svidja, nek trazi drugu kucu da slavi.

sto se tice panaije/zita ili kako vec.. ko god ulazi u kucu, mora da uzme zito. kod mog oca - zito se sprema na jednostavan nacin, nema u njemu bombona, kile secera, plodova palme, zelea, morskih algi i sta god vec NEKE domacice stavljaju - ne bi li impresionirale goste.

kod nas je to tradicija - mada, vidjela sam u srbiji da dosta ljudi nema zito uopste, ne znam zbog cega - vjerujem da je u pitanju ona stara `sto sela, sto obicaja`.. svaki pop kaze drugacije, iskreno - ne znam ni ja tacno sta je s tim.

Edited by blondie
Posted

Nije redak slucaj da porodica slavi , pored svoje Slave , i Malu Slavu , to moze biti zenina Slava ili Slava nekog koga porodica posebno postuje , pa iz te paznje obelezava i yu tkz. Malu Slavu

Posted

A u slucaju da moj buduci muz ne slavi slavu(iz nekog razlloga), onda bih ja trebalo da imam legitimno pravo da slavim svoju slavu?

Ако је иноверац, онда га конвертуј у веру Православну, па онда можете да бирате шта ћете да славите. :)

Ако је Србин, а неће, онда не знам шта да ти кажем...

@Тања

Срби из Источне Босне су стока једна грдна (макар овај део преко пута ББ), морам ти признати, тако да и не чуди што мрсе кад је посно.

Што се преславе тиче, то може бити слава засеока, села, градића и сл, или неки посебан датум који породица из неког разлога одабере.

Posted (edited)

To se kod nas zove Litija, npr. u mestu odakle mi je majka slavi se Sveta Trojica, a moja porodica slavi Beli cetvrtak...

Edited by the charmed one
Posted

ja sam i danas u dubokom ubjedjenju da taj dio bosne uz drinu, kao i srbije - s tim da u to ne ulazi bajina basta, pa tamo recimo valjevo, i zvornik - totalno ostao zaboravljen od strane evolucije.. mislim na bratunac, ljuboviju (nalazi se u srbiji teritorijalno), srebrenicu i sl. provela sam tamo nesrecnih par godina u izbjeglistvu i nisam mogla da vjerujem nekim obicajima, kad su te stvari u pitanju.. oni cak slave i neke balijske praznike, vasare i sl. ja nisam vjerovala kad sam prvo cula da im je SPEDITER - zapravo konjska zaprega :) ili kad me profesorka SRPSKOG ubjedjivala da je rijec LJUDOVI ispravna zapravo.. cak sam slusala price nekih skolskih drugova (prinudnih) kako su njihovi ocevi ucili prve seksualne odnose na ovcama (ozbiljno pricam).. 2002 ili 2003. godine Vecernje Novosti su redovno izvjestavali o sifilisu koji je tamo harao.. znam da je Ljubovija bila maltene u karantinu.. ah, roman moze da se napise o tom dijelu balkana - tako da su me najmanje sokirale te price o vjerskim obicajima i sl. primjer - tadasnji pop u bratuncu se razveo, pa doveo neku svalerku, pa drugu svalerku, pa je kupio stan kod Vukovog spomenika u Beogradu, pa drugi stan, pa je otvorio par radnji po Bratuncu, i na kraju kafanu gdje su na spratu bile sobe za kurvanje u kojima su radile i Moldavke. tek kad je otvorio javnu kucu - raspopljen je - pricala sam s nekim ljudima iz crkve koji kazu da pisma o popovom ponasanju uopste nisu stizala u Patrijarsiju.. (sto me takodje ne cudi, kad se ima u vidu stanje poste)...... prisustvovala sam licno sceni tamo negdje `98. koliko se sjecam...... tata, sestra i ja dosli na sluzbu na Bogojavljenje da se svjesta zito i ostavimo sud sa zitom na sto gdje su i sva ostala zita.. platimo 20 maraka ili koliko je bilo svjestavanje, i dolazi neka bakica, jedva se krece, pogeta do zemlje, i donosi zito u plasticnoj casi - i to mozda 3 kasike zita i taj pop idiot nece da baci tri kapi vina u njenu casu jer nije imala da plati.. moj stari plati i za nju i kaze popu `da zaveze` ( :) na Bogojavljenje).. iznenadilo me to sto niko drugi nije reagovao. ono, ljudi navikli na takvo popovo ponasanje i kontaju da je ok valjda. itd itd da ne zatrpavam temu..... nista me kazem ti, ne cudi od tih ljudi tamo.

Posted

Па, да, ја сам заборавио да си ти провела неко време у Братунцу.

Ех, Дрина, нити лепше реке, нити луђих људи који око реке живе. Западна Србија је чудо, ја кад би ти приочао неке приче, не би ми веровала. Биће прилике, некад. Рецимо, кога год сам доводио у госте, тај није могао да верује да се људи овде толико туку, па пример. Но, то није тема.

Што се тиче тог свештеника, у то време Епископ шумадијски је био Стефан Боца и имао је око 80 година. Доста ствари се средило кад је Атанасије Јефтић постављен за намесника. Знам и ја приче за неке свештенике, но да не помињем, јер нити имам доказе, нити ме интересује. Све што раде, себи раде, а знају шта их чека. Неће се судити исто нама и свештеницима.

Posted

naravno - nego eto cisto kad se pomene taj dio planete, ja ne mogu da se sjetim tri pozitivne stvari koje sam imala u tom periodu. sjecam se koliko smo problema imali u skoli samo zato sto smo `izbjeglice` - pa ono, moj stari nema obicaj da salje profanima sir, kajmak i sl. za moje ocjene :) imam u glavi i na papiru toliko negativnosti za taj period da me sramota vise pricati. stidim se za te ljude tamo, jer ne mogu da vjerujem da u svijetu interneta, telefona, televizije - ljudi nemaju osnovna znanja o zivotu. djelimicno se stidim sebe iz tog perioda, jer sam kao dijete od 16 godina bila toliko puna energije i bijesa na sve sto se oko mene desavalo - da sam i sama upadala u neke gluposti - ne klinacko-jebacko-alkoholicarske (jer me to nije interesovalo ni tad, ni sad), nego sam istjerivala neku svoju pravdu u totalnoj nepravdi (dva najgora primjera - prijetila sam bibliotekarki zivotom na mrtvo ime jer nisam mogla u miru da citam neku enciklopediju dok je krava pjevala Funky G novi hit U SRED ONE TISINE ili recimo kad sam prof. fizike na sred casa opsovala mater i zaprijetila da nece sljedeci dan docekati i sl. :) ).. nije bas zivot kakav danas zivim, niti ponasanje - ali tad mi je stvarno bilo - PREKO GLAVE. mada, cijenim da mi je sve to tamo bila lekcija velika u zivotu, pa sam sad zahvalna Bogu sto sam se nekako dograbila Beograda, i dalje itd... ne drzi me mjesto, ko zna gdje ce nas putevi navesti, ali ja samo znam da taj tamo dio definitivno treba izbjegavati po svaku cijenu.

vjerujem da covjek gdje god da se nalazio, ako zna ko je i sta je - nece imati nikakav problem identiteta, taman zivio u indijanskom plemenu. znam nase ljude ovdje koji savrseno sprovode sve obicaje, tradiciju, koji govore srpski bez greske, i koji nemaju problem `daljine` (kako ovdje kazu. juce vidim lika sa srpskom zastavom u autu.. :lol: kako da zaboravis ko si pored takvih ? :)

Posted

Ok, naravno Sveti Nikola je uvek posna slava jer pada u vreme Bozicnog posta. Razumljivo je da su ljudi bili primorani iz ne-religioznih ili bolje reci socijalnih razloga da tako slave, a lepo je cuti da si se vratio tradiciji....

Inace, volela bih da znam i sledece: posto sam ja jedino dete u porodici, da li, kada se udam, imam pravo da nastavim tradiciju svoje porodice i slavim svoju slavu?

Ne znam da li je neko gore odgovorio na ovo...ali evo onoga sto ja znam.....skoro svaki zimski svetac koji se slavi ima svog letnjeg parnjaka, na primer Djurdjevdan se slavi u maju (6og valjda) a Djurdjic u novembru (to je danas...moji to slave...ali ne i ja....duga prica) pa to onda moze da se iskombinuje na sledeci nacin....udas se i muz ti slavi nekog "zimskog" sveca a ti (da pretpostavimo da ti j Djurdjic slava) onda kao preslavu uzmes Djurdjevdan....s tom razlikom sto se preslave ne praznuje na istom nivou kao i slave.....valjda sam uspeo nekako da objasnim...ima sve to u knjizi "Narodni obicaji, verovanja i poslovice kod Srba", Sazvezdja su izdavac.....

Posted

Hm,to su bas neke finese.Onda bi bilo lepo da ga malo "obrazujes" :mrgreen:

Al ipak,muz je glavni,tj nemoj da preterujes u deljenju lekcija.

Срби из Источне Босне су стока једна грдна (макар овај део преко пута ББ), морам ти признати, тако да и не чуди што мрсе кад је посно.

Ah,nemoj tako brate,ima i kod nas svega.

Covek hteo-ne hteo cuje svasta,a neki jednostavno nece da ugoste ljude drugacije,nego samo mesom.

Drugi opet ubedjuju...da je fino POSNO meso,piletina :bigblue:

Ima raznih ljudi,komunizam ucinio svoje.

Posted

Pazi,kad nekog volis,nacices milion razloga da ga volis,ne ce ti nista smetati.

Opet kad nekog nevolis,moze taj da radi sta god hoce,neces ga voleti.

Tako i za crkvu,ko je ne voli,dzaba milion razloga i objasnjavanja.Hriscanstvo se oseca u srcu,tako da nema neke preterane svrhe objasnjavati,zasto je negde ovako,da li je onako dobro ili nije.

btw,ja bas nisam video puno crkvi sa gromobranom.

Posted

Al ipak,muz je glavni,tj nemoj da preterujes u deljenju lekcija.

aaaahahahaha! :) :)

i da mu opere noge kad dodje s posla... i da mu daje (bez kondoma!) kad god on hoce! tako to treba, a ne ova sugava emancipacija i "demokratske" vrednosti i uticaji sa dekadentnog zapada! cuj, prava zena! pu! pu! muz bi trebalo i s vremena na vreme da malo isamara zenu, da se ne raspusti i da zapamti gde joj je mesto! bilo da je zasluzila ili ne, jer zene su kao deca, ako ih ne bijes, one prestanu da slusaju. i lepo borat kaze u filmu da zene imaju manji mozak od muskaraca, sta ima one da nama dele lekcije!

:udri:

(a ja misllio da je srednji vek prosao u srbiji...)

Posted

a ja kontam da si ti od jedne naivno-saljive linije napravio doktorsku disertaciju o tome kakva je the_charmed_one i `taj njen`, i kakve stavove po pitanju odnosa muskarac-zena ima diamond :)

uvijek, i svuda treba da se zna ko kosi a ko vodu nosi.

i kad su ove stvari u pitanju (slave i sl.) - DOMACIN PALI SVIJECU KRSNU, pa taman se domacica popela na glavu. ona je ta koja pravi pogacu, on je taj koji stoji iznad gostiju. domacin prvi nazdravlja - a ona moze samo da ga prati. to NI U KOM SLUCAJU ne znaci da je ona manje postovana. zato sto - kad ona drzi zdravicu, on ima da cuti i slusa, da pohvali pogacu, i sve ostalo na stolu sto je posluzeno.

ja u zivotu nisam vidjela da je zbog ovog upravo opisanog dijela obicaja - moja majka u kuci manje postovana nego otac. to nikad nije bilo niti ce biti. zato sto zajedno placaju racune a i da jedno od njih ne radi - svako doprinosi domacinstvu, i ravnopravan je u odlukama. takodje, svi - pa i djeca imaju pravo na misljenje, ali to nikako ne znaci da dijete moze paliti slavsku svijecu (primjer samo). i to su stvari koje odrzavaju domacinstvo i porodicu, bilo da je ona iz praistorije, srednjeg vijeka ili ovog 21-og. pa taman se sutra vozali sa sve svemirskim brodovima, i taman zene bile predsjednici svih zemalja svijeta, prosto postoje stvari u kojima se mora znati KO jebo vas patak kosi a KO vodu nosi.

onaj muskarac koji nece da se dohvati kuhinje ni mrtav nije domacin, kao sto nije ni domacica zena koja se (na slavi) gura u vr` sofre preko zivog muza.

i kad se kaze domacica ili domacin, ne misli se iskljucivo na Bozu gradjevinca i njegovu Ljeposavu sto je zamalo zavrsila dva osnovne (ali je Bozo odvede u sred skolovanja vecernjeg), nego na domacinstva bilo da su u sred Amerike, Evrope, Sumadije ili Cekrcica i bilo da su u pitanju doktori nauka, ili pomenuti `vecernjaci`. imala sam prilike upoznati obje grupe ljudi, a sto se tice mentola i budala - koji i sa dva razreda ili dva fakulteta ne znaju reda ni obicaja - o njima ne vrijedi trositi rijeci.

hvala i prijatno.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...