ObiHobit Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 (edited) ... Edited April 4, 2006 by ObiHobit Link to comment Share on other sites More sharing options...
ObiHobit Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 ARAKIDA MORITAKE, spevao je poznati, čuveni haikai, zagledan u leptria: Gle, opao cvet vraća se na granu: ah, to je leptir. Tako je, rezignirano i mirno, mislio i haijin ONITSURA, koji je živeo od 1661. do 1738. Pod drvećem, kada je opadalo lišće cvetova, napisao je ovaj lepi haikai: Još jedan cvet. Tako prolazi život. KAGA NO DžIO (1703-1775), slavan je njen haiku, što ga je napisala jedne zore kada je svoje vedro, na bunaru, našla sve obavijeno ladoležom. U dubokoj, japanskoj ljubavi, nije htela da pokida cveće, već je otišla u komšiluk, da pozajmi vodu. Još je čuveniji njen haikai o smrti njenog malog sina. Taj haikai glasi: Da hvataš leptire, ala otrča daleko, daleko. ENOMOTO KIKAKU (1661-1707), učenik Bašoa, «jedan od deset mudraca». Pred jednom lutkom šoljica vina. Ipak, nešto nedostaje... Hajde de - kaže komentator Majsetsu - što mu je nedostajalo, uz ženicu i vino, bila je prosto veća šolja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
шмизла Posted April 4, 2006 Report Share Posted April 4, 2006 eh ti leptiri vecita inspiracija @gavrosaurus deluju mi nekako nedovrseno, ili nedoradjeno, ali su fine... ima nesto simpaticno... (M)LEKOVITO MLEKO Mrak je kliznuo po zidu kao insekt. Na drugi pogled vidi se to je samo senka, ali insekt je ostao u glavi. Gamiže. Spržila ga je usijana sijalica mozga. Ispustio se miris paljevine kao miris prženog šećera za malcovano mleko. Njime je Žorž Sand negovala tuberkuloznog Šopena. Zvonka Gazivoda nesto relativno anonimno... meni je prelepa PODVODNI SVET Naši dogovori pali su u vodu- šljus! Našli se oči u oči sa ribom buljavom. Jedno šljus! dovoljno je i sve da potone, kao pištolj, kao njegovo delo sa kamenom oko noge. A bili su to lepi dogovori. Sad se sa ribama dogovaraj! Buljavim. U mulju. ista teta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 gotivim Preverta definitivno, ali od Ducica su mi jace pesme Bogu i pesme smrti Link to comment Share on other sites More sharing options...
imaginos Posted April 10, 2006 Report Share Posted April 10, 2006 jednom sam i ja napisao haiku pesmu: допире мирис: погача са чварцима. стеже је мидер. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted April 14, 2006 Report Share Posted April 14, 2006 KAGA NO DžIO (1703-1775), slavan je njen haiku, što ga je napisala jedne zore kada je svoje vedro, na bunaru, našla sve obavijeno ladoležom. U dubokoj, japanskoj ljubavi, nije htela da pokida cveće, već je otišla u komšiluk, da pozajmi vodu. Još je čuveniji njen haikai o smrti njenog malog sina. Taj haikai glasi: Da hvataš leptire, ala otrča daleko, daleko. bas je lepo Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted April 15, 2006 Author Report Share Posted April 15, 2006 daa...sva sam se najezhila Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavrosaurus Posted April 15, 2006 Report Share Posted April 15, 2006 Која је шема хаикаи поезије? Мислим: као 5-7-5 ... Има ли уопште шему или ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted April 15, 2006 Author Report Share Posted April 15, 2006 mislim da je to shema ako je verovati ovom gore. ako ne= onda nema sheme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
imaginos Posted April 16, 2006 Report Share Posted April 16, 2006 Која је шема хаикаи поезије? Мислим: као 5-7-5 ... Има ли уопште шему или ...? pa sad... http://www.ahapoetry.com/haiku.htm http://www.ahapoetry.com/haidefjr.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted May 2, 2006 Author Report Share Posted May 2, 2006 Kupih onu zbirku pesama Prevera. 1080 dinara je Prelepa je. Samo prevod nije bash sjajniji. Nekako.... negde je prilichno rogobatno. Zhelim dobar prevod Prevera DA. da li neko ima neku anallizu/link za Santa Maria della salute- L.Kostica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavrosaurus Posted May 3, 2006 Report Share Posted May 3, 2006 Ех, бре, никако да ти одговорим на ово ... Дакле, препоручујем ти: Библиотека "Дом и школа" - "Песме" Бигз - "Неке ствари и остало" Бигз - "Чари велеграда" У питању су старија издања, дакако ... Мој фаворит је Бигз - "Неке ствари и остало" Мада, завидим ти на тој збирци коју имаш! Знам шта је у питању ... Мени је било много да дам те паре а имам већ три књиге ... Али ти, свеједно, завидим! Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted May 4, 2006 Author Report Share Posted May 4, 2006 hvala na savetima Naravno da mi zavidish/ I ja bih sebi zavidela *Trenutno chitam Majakovskog "Oblak u pantalonama" aaaaaaaaa. jbt. kakva pesma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted May 5, 2006 Report Share Posted May 5, 2006 Sta ce ti link za analizu SMDS? Jedna od najlepsih (ljubavnih) pesama.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 U utorak u 21h na B92, film Sylvia. (o mojoj omiljenoj pesnikinji Silviji Plat) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Милица Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 (edited) Nisam mnogo njenih pesama citala, ali ovo sto jesam mi se ne dopada preterano (cak ni na engleskom)... Ipak, "Stakleno zvono" (roman), je neverovatna stvar... Utorak, a? Pa, koliko znam o njoj i njenom zivotu, vredi pogledati... Edited July 1, 2006 by Beauty In Black Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 Veruj mi, vredi! Ja sam ga gledala vise puta (imam ga) i uvek mogu opet da gledam...narocito kraj... "lesh sa glavom u rerni" Slazem se za Stakleno zvono; iako su mi njene pesme bile interesantnije. Narocito Brest (Elm). Link to comment Share on other sites More sharing options...
*INDYANA* Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 Bodler je najjaci!!!!!!!!!!cela zbirka pesama "Cvece zla je fenomenalna",a meni je ipak najbliza pesma "Ja te volim kao noci drugo lice",koja je u pocetku bila u mom potpisu............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavrosaurus Posted July 1, 2006 Report Share Posted July 1, 2006 Пар речи за Бодлера: Лично, не сматрам да Бодлерова поезија носи неки нарочит квалитет нити је он признат/познат због квалитета својих радова. Не, Бодлер је био ПРВИ, то је разлог (по мени, оправданог) величања овог писца. Он је дао далеко квалитетније и разборитије мишљење у својим ликовним критикама и примећује се његово бриљантно и збиља бритко око и изузетан таленат за визуелно. Дакле, Бодлер је био први ОТПАДНИК, онај који је пљунуо у лице грађанштини и стао усправно док су му враћали. Никад пре њега и никад после њега, само он је тај "уклети песник". Он није тражио славу, тражио је срамоту јер је то значило бити другачији од лицемерја и бескрајног пренемагања. Нека ти је слава, гаде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
шмизла Posted July 2, 2006 Report Share Posted July 2, 2006 Psalam Y Iznenadno, moja ce ruka, brza i silovita, na tebe da se spusti. Uzecu te za tvoj puni i obli potiljak, za osnovu saznanja i htenja, izmedu duše i duha. Držacu te za oslonac tvoje buntovne glave, za stub tvojih svetlosti; pritisnucu te uza šta ja želim, a ti ne želiš i šta ja želim da ti želiš; stavicu te skršenu i lepu pod svoje noge, i reci cu ti da te volim. I savijacu ti vrat sve dok me ne budeš shvatila, dobro, potpuno shvatila, Jer ja sam tvoj Gospod i Ucitelj. Ti ceš plakati, ti ceš grcati; tražiceš blesak slabosti u mojim pogledima; podignuceš, saviceš svoje molecive ruke, svoje lepe tako molecive ruke, svoje bele ruke kao okovane tvojim jasnim ocima. Pobledeceš, pocrveneceš, smejaceš se, zgrabiceš svojim rukama moje grube noge; i voleceš me, i voleceš me, jer ja sam tvoj Gospod i Ucitelj. Pol Valeri (1871-1945) kako mi se ovo svidja... mozda - samo mozda - je malo prenatrpano, ali ipak... predivna je. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kali Agna Posted July 8, 2006 Report Share Posted July 8, 2006 U utorak u 21h na B92, film Sylvia. (o mojoj omiljenoj pesnikinji Silviji Plat) eh, priznajem da mi je taj film otvorio oci... uz zdravlje, sloboda je najvrednija stvar koju covek moze da poseduje... i mnogo je gore biti zavistan od NEKOGA, nego od necega... Link to comment Share on other sites More sharing options...
*lyllaby* Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 volim bodlera....i bukowskog.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gavrosaurus Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 A sto? Sta ce ti to u zivotu ...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 eh, priznajem da mi je taj film otvorio oci... uz zdravlje, sloboda je najvrednija stvar koju covek moze da poseduje... i mnogo je gore biti zavistan od NEKOGA, nego od necega... Slazem se! Jesi citala knjigu "Zima Silvije Plat"? Tu je opisano kako je provela poslednjih godinu dana zivota, koliko ju je sve to gusilo, kako nije vise mogla da pise... Link to comment Share on other sites More sharing options...
*lyllaby* Posted July 9, 2006 Report Share Posted July 9, 2006 A sto? Sta ce ti to u zivotu ...? ne razumem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts