Guest parab0lica Posted August 3, 2005 Report Share Posted August 3, 2005 Chini mi se da niko nije pomenuo Pesoa Fernanda. Zgotivite cho'eka chim prochitate njegovu biografiju. (: Malo je recji da je imao tri pseudonima... njegova shizofrenija je tako dobro razvila te tri dodatne lichnosti u njemu da se svaka totalno razlikuje po stilu od ostalih... kao i ,temeljne'. Malo je toga objavio za zhivota, a koliko znam, njegova sestra (?) je zasluzhna za pronalazhenje gomilu materijala i svrstavanje po ~pseudonima. Nailazila sam na neka nagadjanja shto se tiche njegove sexualne opredeljenosti i bilo mi je smeshno shto je kao jedan od argumenata za gej etiketu bio taj shto se druzhio sa Alisterom. Blbh. :] Sve u svemu, vredi prochitati. (; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted August 4, 2005 Report Share Posted August 4, 2005 Uuu, ovo poslednje zvuci super, gotivim sve ljude sa mentalnim..hm.. smetnjama. Dobra preporuka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 Chini mi se da niko nije pomenuo Pesoa Fernanda. Zgotivite cho'eka chim prochitate njegovu biografiju. (: Malo je recji da je imao tri pseudonima... njegova shizofrenija je tako dobro razvila te tri dodatne lichnosti u njemu da se svaka totalno razlikuje po stilu od ostalih... kao i ,temeljne'. Malo je toga objavio za zhivota, a koliko znam, njegova sestra (?) je zasluzhna za pronalazhenje gomilu materijala i svrstavanje po ~pseudonima. Nailazila sam na neka nagadjanja shto se tiche njegove sexualne opredeljenosti i bilo mi je smeshno shto je kao jedan od argumenata za gej etiketu bio taj shto se druzhio sa Alisterom. Blbh. :] Sve u svemu, vredi prochitati. (; Nasla sam u kutji par stvari od njega, odnosno dve zbirke, mrzi me da postujem, dugaaacke su, slikatju sutra par njih pa tju postovati... novo digitalno moderno doba... Slede od Jehude Amihaja u par minuta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 (edited) Dakle Jehuda Amihaj: Moj otac se tukao u njihovom ratu cetiri godine Moj se otac tukao u njihovom ratu chetiri godine i nit je mazio, nit mrzeo svoje dušmane. Ali znam da me je čak odande vaspitavao, svaki božiji dan, u kratkim stankama koje je sakupljao iz čaura, i dima, i krio u ofucani ranac, skupa s mrvama majčinog bajatog kolača. I sakupljao je svojim očima bezimene mrtve, i čudo je mrtvih sakupio, u moje ime, da ih prepoznajem, u njegovom pogledu, i da ih volim. I da ne crknem, kao oni, u užasu krkljanja... Ali uzalud je punio svoje oči njima: ja idem u svoje ratove. Moj sin Kada sam poslednji put video sina jeo je samo kašu. Sada je setan. Jede hleb i meso, viljuškom i nožem, s manirima koji ga spremaju da umre učtivo, i mirno. Ubeđen je da sam mornar, mada zna da nemam brod. I da nemamo more. Samo puste daljine, i vetrove. Pokreti moga ocau molitvi, i moji pokreti u ljubavi nezaboravno leže u njegovom sitnom telu. Biti odrasta, znači peći hleb čežnje, sedeti celu bogovetnu noć, rumenih obraza, i buljiti u otvorenu peć. Moj sin vidi sve. A ta vradžbina ''Videćemo se'', koju je naučio da kaže, važi samo među mrtvacima. E ova mi je omiljena, prva koju sam pročitala: Ja sam velik i debeo Ja sam velik i debeo. Na svaki kilogram sala, kilogram tuge. Bio sam mucavac, al otkad naučih da lažem, reči teku kao potok. Samo je lice ostalo teško kao oni slogovi što se mucajući ne daju izreći. Ponekad mi još očl bacaju iskre kao sačmu iz dubokih topova daleko u meni. Stara bitka. Od drugih zahtevam da ne zaborave. Od sebe, isključivo da zaboravim. Na kraju, zaboravljen. Edited August 9, 2005 by Maja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 Inače, za lika su mi rekli da je pesnik koji piše samo patriotske pesme i onda videh da je čo'ek bio ipak zanimljiviji od toga... Činili smo to Činili smo to ispred ogledala; i na suncu; i u tami; i u vodi; i u travi, visokoj. Činili smo to u často čoveka; u čast zveri; u čast Boga. Ali oni nisu hteli da uče od nas, sve im je odavno poznato. Činili smo to sa maštom i u boji, okršaj smeđih i riđih malja, teške usličavajuće vežbe. Činili smo to kao točkovi i sveta bića, sa vozačkom veštinom poroka. Činili smo to sa 6 krila i 6 nogu. Ali nebo beše tvro nad nama, kao letnja zemlja pod nama. Ljudi putuju daleko Ljudi putuju daleko da kažu: ovo me podseća na neko drugo mesto. Tu je kao tamo, isto je. Ali znao sam čoveka koji je putovao u Njujork da izvrši samoubistvo. Bunio se da kuće u Jerusalimu nisu dovoljno visoke i da ga svi poznaju. Sećam ga se s ljubavlju, jer me je jednom pozvao s časa uspred predavanja: ''Jedna divna žena te čeka napolju u vrtu'', i umirivao razgalamljenu decu. Kad mislim o toj ženi i o tom vrtu setim se njega na visokom krovu, samoće njegove smrti i smri njegove usamljenosti. --- Ja sam usamljeni čovek, a ne demokratija. Izvršna, ljubavna i zakonodavna moć u jednom telu. Moć mržnje i moć verovanja. Moć slepa i moć nema. Nisam izabran. Ja sam demonstracija, nosim lice kao transparent. Sve tu piše. Sve. Molim, ne bacajte suzavac, ja već plačem. Ne treba me rasturati. Rasturen sam. Mrtvi su takođe demonstracija. Kada posetim očve grob, vidim spomenike koje nose ruke prašine: oni su masovna demonstracija. Otac mog prijatelja Video sam oca mog prijatelja. Više ne razgovara sam sa sobom na ulici. Javni radnik, penzioner, u svetlosti sumraka. U poređenju sa njim Buber je večiti student, koji raspravlja kićenim jezikom. I Hercl, takođe, oslonjen na ogradu broda, dok mu nevina brada vijori u toplom dijalogu. ,,Ovaj je život stalno odlaženje iz mnogih kuća.'' Zbir svih stepenica niz koje sam do sada sišao odveo bi me pravo do neba. U jabuci Posećuješ me u jabuci. Zajedno čujemo nož kako ljušti oko nas, pažljivo, da se kora ne prekine. Govoriš mi. verujem tvom glasu jer u njemu ima grudvi čvrstog bola kao što u pravom medu ima grudvi saćevog voska. Dotičem tvoje usne prstima; i to je proročki pokret. Usne su ti crvene, kao što je sagorelo polje crno. Sve je to istina. Posećuješ me u jabuci i ostaćeš sa mnom u jabuci sve dok nož ne obavi svoje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted August 9, 2005 Report Share Posted August 9, 2005 ARCHI MILISAVLJEVITJ Moja Rashel Ali dodiri su luvr kurvi vreme sklonjeno u samoubice moja Rashel tvoje rashirene noge burbon i martini to letom albatrosa raymichesh saturnsku postelju sveta gola u svim zarezima crnjanskog bez tvojih podochnjaka amerika i evropa su samo lezbijski parovi a se je pochelo na plochniku sen - denija da pripalim i pariz je palidrvce za poslednje paklo melanholije pariz je hiljaditi vrisak dzeza u noci dok varash makroa vodila si ljubav na grobu dzima morisona prevodio sam rilkea u manastirima grchke odrastala si pored potopa pre od holivuda intervjuisao sam djordja morandija i evo dodirujemo se u tangou kao dve zvezde padalice u oku slepca kao dva apokaliptichna stupca u bibliji i kad u ljubavi ne ide trudish se kao pas na mocartovom sprovodu tvoji su chvrsti guzovi dva malarmeova utorka tvoji su orgazmi dugi kao kastrovi govori vishe no jegulje uzvodno pre no jorgovan okomito ti umesh usnama kao parlament cicolina pada kisha mog stila pada tuga neka ljubavnici po barovima idu do kraja model si vitkih zglobova u ochima vajara archijeva si kad kukovima meshash inteligenciju bridza i preferansa josh su podochnjaci striptiz melanholije josh je poezija odrani vazduh strasti josh trinaestogodishnju nevinost cheka polanski ali dodiri su luvr kurvi vreme sklonjeno u samoubice tvoje rashirene noge burbon i martini To je ta koju volim Obuchena u novchanik od krokodilske koze ulicom peva crnkinja smesheci se ponocnim kolenima to je ta koju volim ta koja stepuje americhki ta koja drhti evropski ta koja svrshava azijski u nekrshtenim danima crkvene tornjeve sheta i decu pravi od melanholije i kazhe zauvek je zaljubljena u vrishtece mrmljanje dzeza njen glas procvao iz promuklosti s dubokim grlom jednoroga ponekad se svlachi kao kaludjerica i archijev smeh oblachi u crno sekuci vreme na troje dok haos zavijamo u dzoint svicima devichanstva pali fenjere menopauze zove me pigmalionom kurvi iscedjuje me kao vernost jer zhena je sa plochnika iskusnija od ljubavi chula je za piramide i venchanja revolucije i ozbiljnost pape ali to nije njen ukus sveta kad duva u saksofon smori chetiri bubnjara kad povuche dim izgori celo paklo kad ljubi oberuchke me grli nogama i osmicama bedara uzmiche sve do nerona sekuci vreme na troje to je ta koju volim ta koja stepuje americhki ta koja drhti evropski ta koja svrshava azijski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted September 5, 2005 Report Share Posted September 5, 2005 Lepe su, nisu lose...nemam nista protiv erotskih motiva, samo mi se ne svidja kako su rasporedjeni, nekako mi je previse grubo... aj dobaci jos nesto takvo, deluje zanimljivo... Ja trazim jos nesto za sta jos niko nije cuo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shelly Webster Posted September 9, 2005 Report Share Posted September 9, 2005 bodler je najbolji! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mary Joe Posted September 10, 2005 Report Share Posted September 10, 2005 Hm... Treba da spremam maturski rad vezan za simbolizam. Mada, jedna od mojih najomiljenijih pesama je ''Sonet o labudu''- Malarme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted September 10, 2005 Report Share Posted September 10, 2005 Cu li neko za Milosa Ceslava? Videla sam par njegovih pesama u novinama i otkucala ih... Inace mi je lik skroz nepoznat, ali pesme su mu bas bas gotivne. DRUGI PROSTOR Ko god smatra normalnim poretkom stvari, u kome jaki trijumfuju, slabi propadaju, a život se završava smrću, miri se s đavolskom vlašću. Prolaženje ljudi i stvari nisu jedina tajna vremena. Koje poziva da pobedimo iskušenje svog podanstva. I na samoj ivici bezdana postavimo sto, na njemu ćašu, bokal i dve jabuke. Da bismo proslavili nedostižno Sada. Granica Sanjao sam granicu, tešku da se pređe, a prešao sam mnoge, uprkos stražarima država i imperija. Ovaj san bio je besmislen, jer je u stvari bio o tome da je sve dobro dok na prelaženje granice nismo primorani. Na ovoj strani zeleni mek ćilim, a to su vrhovi drveća tropske šume, prelećemo brzo nad njima mi, ptice. Na drugoj strani nijedna stvar, koju bismo mogli da vidimo, dotaknemo, čujemo, okusimo. Spremamo se tamo, oklevajući, kao emigranti koji se nadaju sreći u dalekim zemljama izgnanstva. Pa da, treba umirati Pa da, treba umirati. Smrt je ogromna i neshvatljiva. Uzalud na Zadušnice hoćemo da čujemo glasove iz mračnih podzemnih predela, Eola, Hada. Mi smo kunići koji se igraju, nesvesni da će otići pod nož. Kad se zaustavi srce, nastaje ništa, kažu moji savremenici, sležući ramenima. Hrišćani su izgubili veru u strogog Sudiju, koji osuđuje grešnike na kotlove s ključalom smolom. Ja sam imao korist od čitanja Svedenborga, Kod koga ni jedna presuda ne pada s visine, I duše umrlih vuče kao magnet dušama sličnim Njihova karma, kao kod budista. Osećam u sebi toliko neispoljenog zla da ne isključujem svoj odlazak u Pakao. Bio bi to sigurno Pakao umetnika, To znači ljudi koji su savršenstvo dela Stavljali iznad svojih obaveza muževa, očeva, braće i sugrađana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufio Posted September 15, 2005 Report Share Posted September 15, 2005 "Pesma zeni" Ti si moj trenutak i moj sen, i sjajna moja rec u sumi, moj korak i bludnja samo si lepota koliko si tajna i samo si istia koliko si zudnja. Ostaj nedostizna, nema i daleka jer je san o sreci vise nego sreca. Budi bespovratna, kao mladost, neka tvoja sen i eho budu sve sto seca. Srce ima povest u suzi sto leva, u velikom bolu ljubav svoju metu, istina je samo sto dusa prosneva, poljubac je susret najveci na svetu. Od mog prividjenja ti si cela tkana tvoj je plast suncani od mog sna ispreden ti bese misao moja ocarana simbol svih tastina porazana i leden. A ti ne postojis niti si postojala rodjena u mojoj tisini i cami na suncu mog srca ti si samo sjala jer sve sto ljubimo stvorili smo sami. Jovan Ducic Ova pesma mi je nekako omiljna.. jer ja obicno sve istripujem u svojoj glavi ... a Ducica volim jer govori velike istine u svojim delima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 bodler je najbolji! Ma samo ti sanjaj! Dobro deder, ajde, ukusi SE razlikuju... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morello Posted September 18, 2005 Report Share Posted September 18, 2005 I'm not a pheasant plucker, I'm a pheasant plucker's mate I'm only plucking pheasants since the pheasant plucker's late. ~Engleska narodna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Denethor Posted September 19, 2005 Report Share Posted September 19, 2005 Byron Forever Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Meni je trenutno ova pesmica na pameti MY PRETTY ROSE TREE A flower was offered to me, Such a flower as May never bore; But I said, 'I've a pretty rose tree,' And I passed the sweet flower o'er. Then I went to my pretty rose tree, To tend her by day and by night; But my rose turned away with jealousy, And her thorns were my only delight. William Blake Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joca Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 (...) Tad moja drugarica zausti, "Pa, dobro. Hajde onda da zablesavimo i da se ne kupamo bar mesec dana. A onda da sednemo u gradski autobus za dolar i cetvrt i pustimo vodicu u pantalone. To grozno smrdi i ljudi se neverovatno unervoze, ali niko nista ne pita i necemo imati bas nikakvih problema." Pa sam joj odgovorila, "Jao, ne! To nije u redu. Bog je izmislio higijenu da sluzi covecanstvu. Urin pripada tvojoj utrobi, ne javnom prevozu. Niko te nista nece pitati jer pricati s nekim ko vlazi pantalone u gradskom autobusu isto je kao obratiti se kosmickom osvajacu sa Marsa. Ljudi se plase da bi ih mogla popiskiti ili vec tako nesto i upropastiti im zivot." Dzenifer L. Noks, Svetlo sunce odgovornosti" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Sada me potpis Joce podseti na moj omiljeni haiku citiram: "brilliant moon is it true that you too must pass in a hurry? Issa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted October 2, 2005 Report Share Posted October 2, 2005 Aj pisite nesto morbidno ako imate! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 Joj imam ja toga...aj videtju da vecheras se nakanim da ispishem, a do tada... NAJPOZNATIJA Ako tvoja noga skrene s mog puta, slomitje se. Ako te ruka na novi put povede, osushitje se. Ako mi oduzmesh sebe iako ziva, bitjesh mrtva. Bitjesh mrtva - ili samo senka ako bez mene zemljom budesh hodala Pablo Neruda Moja se dusha razbila kao prazna vaza Pala je niz stepenice do samog dna. Ispala je iz ruku nemarne sluzavke. Pala i raspala se u vishe komada Nego shto je bilo porcelana u vazi. Budalashtina? Nemogutje? Otkud znam! Sad osetjam mnogo vishe nego dok sam bio ja. Sad sam tek hrpa krhotina na otirachu Koju treba ukloniti shto pre. Tresak mog pada zvuchao je kao kad se razbija vaza. Svi bogovi shto su se tu zatekli naginju se preko ograde stepenishta I zure u krhotine koje je njihova sluzavka nachinila od mene. Ne ljute se na nju. Popustljivi su. Shta sam ja uopshte i bio - Samo jedna prazna vaza? Gledaju bogovi krhotine, belosvesno svesni, Ali svesni sebe a ne krhotina. Gledaju i smeshkaju se. Smeshkaju se pomirljivi prema nemarnoj sluzavki Shto me je nenamerno ispustila. Shiri se beskrajno stepenishte zvezdama zastrveno Jedna se krhotina cakli usred zvezda. Moje delo? Moj zivot? Sushtina moje dushe? Krhotina. A bogovi je motre sa narochitom paznjom. Jer ne znaju zashto je tamo zaostala. Pesoa Fernando Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted October 3, 2005 Author Report Share Posted October 3, 2005 lepo e,shta msilite o pesmi "Adrijenee ,vrati se" Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted October 3, 2005 Report Share Posted October 3, 2005 (edited) Na danasnji dan je 1895. rodjen Sergej Jesenjin...jos jedan u nizu pesnika-samoubica (mojih omiljenih). Evo i jedne njegove pesme: DO VIDJENJA DRUZE Do vidjenja druze, dovidjenja! U zivotu ima mnogo zala svaki korak prati nova patnja na ovom svijetu srece nemam ja. Do vidjenja! Tiho gasnu svijece pred moj put u mrak i vjecni san. citav zivot cekah malo srece al' u noci ipak ostah sam... Do vidjenja bez stiska, bez rijeci cemu bol i vrelih suza zar? Za nas nije nista novo mrijeti ni sam zivot nije nova stvar! Btw, ovu pesmu je napisao onog dana kad se ubio...posto nije vise imao mastila, napisao ju je svojom krvlju rasekavsi vene. Edited October 3, 2005 by nirvana girl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted October 5, 2005 Report Share Posted October 5, 2005 bodler je najbolji! GEEEENIJE! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joca Posted October 5, 2005 Report Share Posted October 5, 2005 "Gledamo svet jedanput, u detinjstvu. Sve ostalo je secanje." Luiza Glik, Ceznja za zavicajem http://forums.cjb.net/biblioteka.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elizabeth Posted October 5, 2005 Report Share Posted October 5, 2005 e, ovo je jako lepo i istinito. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Millosh_024 Posted October 8, 2005 Report Share Posted October 8, 2005 LEONARD COHEN Teachers I met a woman long ago her hair the black that black can go, Are you a teacher of the heart? Soft she answered no. I met a girl across the sea, her hair the gold that gold can be, Are you a teacher of the heart? Yes, but not for thee. I met a man who lost his mind in some lost place I had to find, follow me the wise man said, but he walked behind. I walked into a hospital where none was sick and none was well, when at night the nurses left I could not walk at all. Morning came and then came noon, dinner time a scalpel blade lay beside my silver spoon. Some girls wander by mistake into the mess that scalpels make. Are you the teachers of my heart? We teach old hearts to break. One morning I woke up alone, the hospital and the nurses gone. Have I carved enough my Lord? Child, you are a bone. I ate and ate and ate, no I did not miss a plate, well How much do these suppers cost? We'll take it out in hate. I spent my hatred everyplace, on every work on every face, someone gave me wishes and I wished for an embrace. Several girls embraced me, then I was embraced by men, Is my passion perfect? No, do it once again. I was handsome I was strong, I knew the words of every song. Did my singing please you? No, the words you sang were wrong. Who is it whom I address, who takes down what I confess? Are you the teachers of my heart? We teach old hearts to rest. Oh teachers are my lessons done? I cannot do another one. They laughed and laughed and said, "Well child, are your lessons done?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts