Elizabeth Posted October 18, 2005 Report Share Posted October 18, 2005 Btw, ovu pesmu je napisao onog dana kad se ubio...posto nije vise imao mastila, napisao ju je svojom krvlju rasekavsi vene. 'Sergej Jesenjin pronadjen je obesen 28. decembra 1925. god. o cev radijatora u sobi hotela 'Internacional' u Lenjingradu'. Ovo tvrdi ruski reziser Igor Zajcev koji ce ruskoj televizijskoj publici prikazati film u vise nastavaka u kome pokusava da dokaze da pesni koji je zivot tragicno zavrsio u 30. godini nije izvrsio samoubistvo vec je ubijen . Dokazi su izvedeni na osnovu istrazivanja pukovnika Eduarda Hlistalova koji je 1985. godine izneo sumnje o pesnikovoj nasilnoj smrti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted October 18, 2005 Report Share Posted October 18, 2005 'Sergej Jesenjin pronadjen je obesen 28. decembra 1925. god. o cev radijatora u sobi hotela 'Internacional' u Lenjingradu'. Ovo tvrdi ruski reziser Igor Zajcev koji ce ruskoj televizijskoj publici prikazati film u vise nastavaka u kome pokusava da dokaze da pesni koji je zivot tragicno zavrsio u 30. godini nije izvrsio samoubistvo vec je ubijen . Dokazi su izvedeni na osnovu istrazivanja pukovnika Eduarda Hlistalova koji je 1985. godine izneo sumnje o pesnikovoj nasilnoj smrti. To je pisalo u danasnjim Novostima, ali to su gluposti... Treba biti skroz upucen u celu tu pricu i njegov zivot i onda nema dileme da je samoubistvo u pitanju! Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted October 21, 2005 Report Share Posted October 21, 2005 (edited) Sramota je da neko ko zivi u Kragujevcu ne zna nista o danasnjem danu... Jednostavno moram da ispisem ovu pesmu... Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u jednom danu. Iste su godine svi bili rodjeni, isto su im tekli skolski dani, na iste svecanosti zajedno su vodjeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu. Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u jednom danu. A pedeset i pet minuta pre smrtnog trena sedela je u djackoj klupi ceta malena i iste zadatke teske resavala: koliko moze putnik ako ide peske... i tako redom. Misli su im bile pune istih brojki i po sveskama u skolskoj torbi besmislenih lezalo bezbroj petica i dvojki. Pregrst istih snova i istih tajni rodoljubivih i ljubavnih stiskalo se u dnu dzepova. I cinilo se svakom da ce dugo, da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvrsava. Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u istom danu. Decaka redova celi uzeli su se za ruke i sa skolskog zadnjeg casa na streljanje posli mirno kao da smrt nije nista. Drugova redovi celi istog casa se uzneli do vecnog boravista. Edited October 21, 2005 by nirvana girl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest whiteshadow Posted October 21, 2005 Report Share Posted October 21, 2005 "Tisino, ti si najbolje od svega sto sam cuo..." Boris Pasternak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Милица Posted December 25, 2005 Report Share Posted December 25, 2005 (edited) 'Satano,smiluj se mojoj silnoj bedi!' (ili 'O Satan,prends pitie de ma grande misere...') (Bodler,'Litanija Satani') ko zna francuski,bolje da ga cita u originalu,fantastican je...a Splin Pariza(to je kratka proza) je prepun tripova,i vredi ga procitati...npr.Umlatimo siromahe je...uh...trip. E.A.Po je takodje neverovatan,mada me mrzi da pisem sada o njemu,ne znam zasto...nisam valjda u tom raspolozenju... neko je spomenuo Branka Miljkovica,mislim Elizabeth...on je pristalica mog omiljenog antickog filozofa..a poezija mu je neverovatno kompleksna,duboka,jedinstvena..volim njegove pesme... ima ih naravno jos.. da li ste culi od E.A.Poa izjavu "Ne patim od ludila.Uzivam u svakom njegovom trenutku."? Edited December 25, 2005 by Beauty In Black Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted December 25, 2005 Author Report Share Posted December 25, 2005 BALADA Od svih si devojaka bila tisa, zbunjena, sama, neprimetna, bleda. Ej, zasto nisi bar porasla visa, bar visa za pola pedlja? Jedne je noci udarila kisa tako krvnicki ko cuvari reda. Ej, zasto nisi bar porasla visa, bar visa za pola pedlja. Jer kada su te u svitanja seda obesenu nasli o drvo kraj vrata Izmedju bosih nogu i blata bilo je razmaka samo - pola pedlja. Antic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archibald Reiss Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 Desanka Maksimovic, u originalu pisano u zenskom rodu... Po rastanku Reci mi sad, kada već prošlo sve je: časi bolni i dani dragi, lepi; kad novi bol se starom bolu smeje; od reči tvojih kad duša ne strepi, - reci, da l' te je moja tuga bolela nekad, kad sam te mnogo, mnogo voleo? Reci mi sad, kad me ne voliš više: kad ti se prošloj ruga nova sreća; i kad se dana koji nekad beše duša ti samo kad me vidiš seća, - reci, da l' te je moja radost bolela jednom, kad nisam više tebe voleo? Nekad sam bio dobar i mlad i poverljiv i pun nade, nekada pre; ti si mi tada reći mogla beskrajno mnogo, o kako mnogo sa reč i dve. Spokojni bili su dani moji, a ti si srcu mi prva koja beše draga, pa iza svega što si mi rekla, katkad surovo, katkada meko, ostao je trag. Sad srce moje bije tiše: već manje volim, a znam više nego pre; već sad mi ne bi reći mogla onako dosta, onako mnogo sa reč i dve. I kad bi danas prišla meni i htela reči davno rečeni' buditi draž, u srcu mome šaptao bi neko: da sve što si mi ikada rekla, bila je laž. O, kad bi znala ti kako je meni što neću više smeti ni u proleće, kad trava zeleni, ni kada cveta leti, doći ti sutonom, dok tuga raste. O, kad bi znala ti kako je duši kad zadnje drveće mre i zadnje lišće žalosno pevuši, što neće moći kao pre reći ti svoje jesenje plašnje. O, kad bi znala ti šta srce skriva kad oko zalud traži. O, kad bi znala ti kako jednolik biva, bez boje i bez draži, svaki dan kada te video nisam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archibald Reiss Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 Santic: Sto te nema Kad na mlado poljsko cv'jece Biser niže ponoc nijema, Kroz grudi mi želja l'jece: "Što te nema, što te nema?" Kad mi sanak pokoj dade I duša se miru sprema, Kroz srce se glasak krade: "Što te nema, što te nema?" Vedri istok kad zarudi U trepetu od alema, I tad duša pjesmu budi: "Što te nema, što te nema?" I u casu bujne srece I kad tuga uzdah sprema, Moja ljubav pjesmu krece: "Što te nema, što te nema"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
greeter of the rising sun Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 “ O, korisno, mocno dejstvo uvek spava U bilju, kamenju i svojstvima trava. Nista na zemlji nije tako bedno Da ne pruza katkad i po dobro jedno, Nit je ista dobro toliko da nece Od prirode svoje ponekad da skrece I u zlo neko nece da zabasa. I vrlina sama ponekog se casa Rdjavo primeni, te ce porok biti; A porok se katkad dobrim delom cini.” -Viljem Sekspir- inace ne volim shekspira.....ali ovo mi se svidelo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
greeter of the rising sun Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 “ -A zasto kazes da ja ne poznajem ljubav?-upita Sunce. -Jer ljubav ne znaci biti nepomican kao pustinja, niti lutati svetom kao vetar, niti sve posmatrati izdaleka kao ti. Ljubav je sila koja preobrazava i poboljsava Dusu Sveta. Kada sam prvi put u nju prodro, ucinilo mi se da je savrsena. Ali kasnije sam shvatio da je ona odraz svih stvorenja i da ima svoje ratove i svoje strasti. Dusa Sveta se hrani nama, a Zemlja na kojoj zivimo bice bolja ili losija shodno tome koliko smo mi dobri ili losi. I tu stupa na scenu snaga ljubavi, jer kada volimo, uvek zelimo da budemo bolji nego sto jesmo. …. -To je ono sto se zove ljubav– rece mladic videvsi da Vetar skoro popusta njegovom zahtevu. –Kada se voli, upravo se postize to da se bude bilo koja stvar stvaranja. Kada volimo, nemamo nikakve potreba da shvatimo sta se desava, jer se sve desava u nama, tako da se i ljudi mogu pretvarati u vetar. “ -Paulo Koeljo, “Alhemicar” Link to comment Share on other sites More sharing options...
Милица Posted December 27, 2005 Report Share Posted December 27, 2005 “ -A zasto kazes da ja ne poznajem ljubav?-upita Sunce. -Jer ljubav ne znaci biti nepomican kao pustinja, niti lutati svetom kao vetar, niti sve posmatrati izdaleka kao ti. Ljubav je sila koja preobrazava i poboljsava Dusu Sveta. Kada sam prvi put u nju prodro, ucinilo mi se da je savrsena. Ali kasnije sam shvatio da je ona odraz svih stvorenja i da ima svoje ratove i svoje strasti. Dusa Sveta se hrani nama, a Zemlja na kojoj zivimo bice bolja ili losija shodno tome koliko smo mi dobri ili losi. I tu stupa na scenu snaga ljubavi, jer kada volimo, uvek zelimo da budemo bolji nego sto jesmo. …. -To je ono sto se zove ljubav– rece mladic videvsi da Vetar skoro popusta njegovom zahtevu. –Kada se voli, upravo se postize to da se bude bilo koja stvar stvaranja. Kada volimo, nemamo nikakve potreba da shvatimo sta se desava, jer se sve desava u nama, tako da se i ljudi mogu pretvarati u vetar. “ -Paulo Koeljo, “Alhemicar” taj deo mi je najjaci,taj,gde se pretvori u vetar.. mada,niti je Koeljo pesnik,niti je 'Alhemicar' poezija... Link to comment Share on other sites More sharing options...
negative creep Posted December 29, 2005 Report Share Posted December 29, 2005 Juce je bilo 80 godina od smrti Sergeja Jesenjina, jednog od najvecih svetskih pesnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
greeter of the rising sun Posted December 29, 2005 Report Share Posted December 29, 2005 taj deo mi je najjaci,taj,gde se pretvori u vetar.. mada,niti je Koeljo pesnik,niti je 'Alhemicar' poezija... nebitno.... temu "proza" nisam nasla... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted December 29, 2005 Author Report Share Posted December 29, 2005 nema veze.. pishe i citati, tako da..i ovo mozhe da se rachuna, kad me ne bude mrzelo prekucacju jedan savrsheni deo iz "Djavo i gospodjica Prim" - ona prichica sa paklom .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
greeter of the rising sun Posted December 29, 2005 Report Share Posted December 29, 2005 nice a da otvorimo posebnu temu o koeljovim delima? meni nekako lepse ovde..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted December 29, 2005 Author Report Share Posted December 29, 2005 neka ostane ovde Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 nema veze.. pishe i citati, tako da..i ovo mozhe da se rachuna, kad me ne bude mrzelo prekucacju jedan savrsheni deo iz "Djavo i gospodjica Prim" - ona prichica sa paklom .. meni je to najlosija njegova knjiga, iskreno. I uopste, skroz mi je nekvalitetna. Mislim, nije on los, ali jednostavno...ne znam. Aj netju da kenjam, nisam bas pri sebi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blacksunray Verb Delikvent Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 da li je ikad pri sebi neko sa britney fascinacijom, makar u trash svrhe.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 A ja mislila da su te pripitomile lokalne goticatke sa foruma. Pogresila sam. Sve si ljuBkiji i ljubKiji. U Britney ne diraj... pri sebi? Da, skoro pa uvek. Kad nema Britni to je kao kad nema vazduha... jebi ga, stara skola je znala o cemu je rec... vi mladi jednostavno nemate postovanja prema Britninom uspehu... ah. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blacksunray Verb Delikvent Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 pa jesu, al to nije kratkotrajan proces.... HomoPoz.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mjaua Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 pa jesu, al to nije kratkotrajan proces.... HomoPoz.... ah, ne daj se, ne daj se... ...delikventu... jebem mu sunce, trash svrhe. Datju ti ja trash u... Asebeja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Archibald Reiss Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 Ta ljubav Tako silna Tako drhtava Tako nežna Tako očajna Ta ljubav Lepa kao dan I ružna kao vreme Ta ljubav tako stvarna Ta ljubav tako divna Tako srećna Tako vesela I tako jadno Drhteći od straha ko dete u mraku A tako sigurna u sebe Ko neki spokojni čovek u sred noći Ta ljubav koja je izazivala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav vrebana Jer te druge mi smo vrebali Ganjani ranjavani gaženi, dotucavani, poricani, zaboravljeni Zato što smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali gazili dotucavali, poricali, zaboravljali Ta ljubav cela celcata Još toliko živa A sva ozarena To je tvoja lljubav To je moja ljubav Ona koja je bila To osećanje je uvek novo I nije se izmenilo Toliko stvarno kao neka biljka Toliko drhtavo kao neka ptica Toliko toplo i živo kao leto Možemo oboje Otići i vratiti se Možemo oboje Otići i vratiti se Možemo zaboraviti A zatim ponovo zaspati Pa probuditi se patiti bditi Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se, osmehnuti se, smejati se I podmladiti se Naša ljubav zastaje tu Tvrdoglava ko magare Živa ko želja Svirepa kao sećanje Hladna kao kajanje Nežna kao uspomena Hladna kao mermer Lepa kao dan Nežna kao dete Gleda nas smešeći se I kazuje mnogo ne govoreći ništa A ja je slušam drhteći I vičem Vičem za tebe Vičem za sebe I preklinjem te Za tebe za sebe i za sve one koji se vole I koji su se voleli Da ja im vičem Za tebe za sebe i sve druge Da ne znam Ostani tu Tu gde si Gde bila si nekad Ostani tu Tu gde si Gde si bila nekad Ostani tu Ne pomiči se Ne idi Mi koji smo voleli Mi smo te zaboravili Ali ti nas ne zaboravi Jer nemamo drugog do tebe na zemlji Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve više Odemo gde bilo Daj nam znak da si živa A mnogo docnije na ivici nekog šipražja U šumi uspomena Iskrsni odjednom Pruži nam ruku i spasi nas ! (Jacques Prévert) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blacksunray Verb Delikvent Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 (edited) Daj mi trash svrhu, britney, after all, U R noT that innocent il' kako vec kaze.... HomoPoz.... Edited December 30, 2005 by Blacksunray Verb Delikvent Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted December 30, 2005 Author Report Share Posted December 30, 2005 @bon jovi - to je divna pesma dea bi se odushevila Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anarki StarScream Posted December 30, 2005 Report Share Posted December 30, 2005 Odlazim Nazad u moj svet Moji koraci konacno dostizu snagu vasih pogleda Odlazim Dok se prasina dize, i zvezde sklanjaju ja cu vas posmatrati Odlazim Moja krvava krila se sire i otvaraju vrata ka novom svetu Odlazim I razmisljam sta da vam dam Da li da vam poklonim mrznjnu bol smrt? Odlazim Nazad u moj svet Moji koraci konacno dostizu snagu vasih pogleda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts