gavrosaurus Posted September 23, 2007 Report Posted September 23, 2007 "Сплин" је далеко животније остварење и вероватно је, у већој мери, ту садржан истински Бодлеров дух и сила; у "Цвећу" Бодлер пева док у "Сплину" приповеда и проповеда и заиста мислим да је успешнији и уверљивији као потоњи. Е сад, из књиге коју сам вам препоручио: "Премда је послужио као стварна основа познијој легенди о "уклетим песницима" модерног доба, Бодлеров пример не садржи ништа чиме би се та легенда могла уопштити и одржати: просто зато што је Бодлер, животом и поезијом, први и једини постигао то црно јединство."
Night`s Dew Posted October 1, 2007 Report Posted October 1, 2007 Stounhendz - Bernard Cornwell Bilo sta od njega..valja
almost honest Posted October 21, 2007 Report Posted October 21, 2007 Bozidar Benedikt i to je to!!!!!!!!
SixStepsOnTheMoon Posted October 21, 2007 Report Posted October 21, 2007 Boetije - "Utjeha Filozofije" -davno je čitah,moraću opet.Sjajno!
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted October 21, 2007 Report Posted October 21, 2007 Zapisi iz mrtvog doma - Dostojevski. I ko ima priliku(i zna) neka cita u originalu .
Guest 10 dinara Posted October 22, 2007 Report Posted October 22, 2007 Goran Davidovic-Slucaj Nacionalni Stroj
The Riddler Posted October 26, 2007 Report Posted October 26, 2007 Slavomir Nastasijevic - Stefan Dusan - Vitezi Kneza Lazara Za pocetak treba procitati od istoimenog autora Ustanak u Zeti, pa onda Stefan Dusan i Vitezi Kneza Lazara... Jebi ga ja sam uradio sve obrnuto Ja sam od njega nekada davno procitao Gvapo i znam da mi se mnogo svidela.
The Riddler Posted October 26, 2007 Report Posted October 26, 2007 Preporucujem i Franc Kafka - Preobrazaj Hemingvej - Za kim zvono zvoni Herman Hese - Sidarta
SixStepsOnTheMoon Posted October 27, 2007 Report Posted October 27, 2007 Zapisi iz mrtvog doma - Dostojevski. I ko ima priliku(i zna) neka cita u originalu . Šta hoćeš da kažeš,da se razlikuje dosta od "neoriginala"*?
Minerva_SD Posted October 27, 2007 Report Posted October 27, 2007 Pa, velika je razlika kada čitaš prevod i original... Tek kada pročitaš originalno delo, možeš da ga doživiš i osetiš u potpunosti...
SixStepsOnTheMoon Posted October 27, 2007 Report Posted October 27, 2007 Pa, velika je razlika kada čitaš prevod i original... Tek kada pročitaš originalno delo, možeš da ga doživiš i osetiš u potpunosti... Ne bih se složio tu,opet zavisi i do samog prevoda knjige,ne može da je prevodi baš svaka "ptica". Drugo,morao bih inzvaredno da poznajem u ovom slučaju Ruski jezik,da bih doživo to na pravi način.
Minerva_SD Posted October 27, 2007 Report Posted October 27, 2007 Baš zato sam i napisala što sam napisala... Jer se kod nas prevođenja 'laća' ko god stigne... Zato je najbolje ako možeš da čitaš originalna dela!
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted October 27, 2007 Report Posted October 27, 2007 Ja rekoh 'ukoliko je moguce' citati u originalu
Mitja Posted November 6, 2007 Report Posted November 6, 2007 Četiri zida i grad- Zvonko Karanović..........Knjiga koja se čita u jednom dahu!
SAMSA Posted November 24, 2007 Report Posted November 24, 2007 Gustav Janouh-Razgovori sa Kafkom Prikazi razgovora sedamnaestogodišnjeg klinca i velikog pisca. Kafkini pogledi na religiju, tada aktuelne umetničke trendove, birokratsku neman i predosećanje rata koji će uslediti. Umberto Eko- Fukoovo klatno Teorije zavere, templari, ludnica. Inteligentno i zanimljivo
Millennium Posted December 10, 2007 Report Posted December 10, 2007 Rene Žirar NASILJE I SVETO Kjergegor DNEVNIK JEDNOG ZAVODNIKA, IN VINO VERITAS Risto Rarković PESME
sale 3sm Larry Flynt Posted December 20, 2007 Report Posted December 20, 2007 Mark Danijelevski-Kuca listova(nesto najtripoznije i najcudnije i najneobicnije sto sam ikad imao prilike da citam) Son Rasel-Stazama i dvoranama podzemlja(prvi deo,posto drugi tek treba da se prevede,al jako je dobra knjiga) Tolkin-Deca Hurinova(dobri stari tolkin) Selindzer-Lovac u zitu(klasik) Stiven Presfild-Plime rata i od istog pisca Ognjena kapija(ko voli istorijske romane,prvi o peloponeskom ratu a drugi o slavnim spartancima i bici kod Termopila) Leonardo Da Vinci-Quadrifolium(bas,bas njegova knjiga,tacnije njegove misli,licno on pisao) Justejn Gorder-Sofilin svet(milozofski romancic,jako zanimljiv) Nice-Tako je govorio Zaratustra-(cista filozofija,mnogima nerazumljiva,ali ima i onih koji je shvate)
SixStepsOnTheMoon Posted December 23, 2007 Report Posted December 23, 2007 Mark Danijelevski-Kuca listova(nesto najtripoznije i najcudnije i najneobicnije sto sam ikad imao prilike da citam) Son Rasel-Stazama i dvoranama podzemlja(prvi deo,posto drugi tek treba da se prevede,al jako je dobra knjiga) Tolkin-Deca Hurinova(dobri stari tolkin) Selindzer-Lovac u zitu(klasik) Stiven Presfild-Plime rata i od istog pisca Ognjena kapija(ko voli istorijske romane,prvi o peloponeskom ratu a drugi o slavnim spartancima i bici kod Termopila) Leonardo Da Vinci-Quadrifolium(bas,bas njegova knjiga,tacnije njegove misli,licno on pisao) Justejn Gorder-Sofilin svet(milozofski romancic,jako zanimljiv) Nice-Tako je govorio Zaratustra-(cista filozofija,mnogima nerazumljiva,ali ima i onih koji je shvate) Fina lista,doduše većinu ovoga (tj. sve osim Lovca u žitu i Niče-a) nisam pročitao ali sam čujao sa strane o ovim preostalim naslovima...Niče je meni bio malo nejasan i većina toga i nerazumljiva,ali sam ga protumačio kroz kritiku Sv.Nikolaja Srpskog u priručniku Kritika i bibliografija -Tako je govorio zaratustra od F.Niče-a (najčešće zajedno u kompletu sa Niče i Dostojevski,jedna od velikih besjeda),jedna jasna vizija kroz svega 60 str. i kako je Sv. Nikolaj Velimirovic protumačio ovog proroka zapada.I moram se složiti sa Sv.Nikolajem da je F.Niče kroz naš narod a i svugdje u svijetu više cijenjen i poštovan po čuvenju.Ko god je pročitao F.Niče-a znaci po pročitanju se duboko razočarao i samo bolno uzdahnuo.Niče je visok i plitak...hvalilo mu je dubine i sirine.
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted January 6, 2008 Report Posted January 6, 2008 Kundera - Nepodnosljiva lakoca postojanja Kundera- Besmrtnost U fazi sam Prag.
Layla Posted January 9, 2008 Report Posted January 9, 2008 Кад помену Кундеру, препоручујем ''Смешме љубави''. То је збирка прича о томе како различити људи доживљавају љубав, шта раде због љубави и све то у сјајном тону огорченог духовитог човека без трунке патетике. Феноменалан је Кундера Мени је чешки други словенски језик који морам да слушам, па и да читам њи'ову књижевност и морам признати да је стварно добра. Кундера ми се највише допао, али ту је и Карел Чапек, Јозеф Шкворецки, и најмлађи, Михал Вивег (можда вам се учини сувише популаран и лаган његов стил, али хумор, искреност и нека запажања су му изврсни).
Triad_1 Posted January 12, 2008 Report Posted January 12, 2008 Drunvalo Melchizedek - The Ancient Secret of the Flower of Life
mia Posted January 14, 2008 Report Posted January 14, 2008 ko voli kinga, a i ko ga ne voli, mracna kula ( ja sam kod treceg dela ), stvarno je vr'unsko delo, ne mogu da prestanem da citam, odose ispiti u... i, da, knjiga koja me je skroooz odusevila, fahrenheit 451, od bredberija.... i duga, mracna cajanka duse od adamsa, neverovatan humor...
Hard'n'Heavy Posted January 14, 2008 Report Posted January 14, 2008 Da li neko ima Zemljomorje prvi deo a da hoce da proda?
imaginos Posted January 24, 2008 Report Posted January 24, 2008 zna li neko gde moze da se nadje neka online beletristika na srpskom? po mogucstvu da nije PDF..
Recommended Posts