Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Nego, evo neki nepotpuni text sto sam nasao na ulici:

-E, ajde nastavi pricu od proslog puta.

-O onom....

-Da da! O njemu.

-....pa... to je kao kad imas onu bolest, zaboravih kako se zove... znas ono, kad krvaris a krv nikako da stane.

-Hemofilija.

-E, jeste. Bas ta. Pa sreo sam ga nedavno i dugo ga pratio, posmatrao. Izgleda da su za njega opet naisli oni dani. Danas je, naprimjer citao knjigu Nika Hornbija i znao sam da ce ga jedno poglavlje podsjetiti na scenu iz djetinjastva,

scenu zbog koje i dan danas ne nosi lanac oko vrata. I bio sam u pravu, podsjetilo ga je. A nocas je bio u pozoristu. Skoro sasvim slucajno saznao za predstavu koja se igrala. I shvatio je ono sto je dio njega znao. Ne voli pozoriste.

Jednostavno ne moze da gleda taj virtuelni svijet koji stvaraju glumci. Mozda zbog toga sto je dozivio previse scena za koje bi volio da su bile samo pozorisne predstave.

A sjecam se najsrecniji je bio dok je kao djecak spavao u mirisu pokosene trave. I eto odakle potice njegova opsjednutost mirisima. On, vise nego drugi osjeca miris proljeca, miris ljetnje noci, miris mora...Ali izgleda da je nocas ponovo imala napad, istina kratak. I koliko god mu ona grebla srce noktima, nikad nece uspjeti

da pokvari njegovo sjecanje na njene tople i njezne ruke.

A njegova prva velika ljubav sada je kraljica noci. I sreo ju je nedavno i pogledi su se sudarili a slike su se razbacale pred ocima. Kao da je stvoren za unistenje, jer sve sto dotakne pretvori se u prah. Tako ce i on jednog dana biti prah koji vjecno leti ka istoku.

I iscupao bi sopstveno srce i bacio bi ga pred njihove noge i pojeo ga na njihove oci. A onda bi stavio prst u grlo i povratio ga u njihova lica. I tek tada i samo tada bi umro sa spokojem u dusi znajuci da su oni konacno postali svjesni nesrece koju su nekada davno posadili u onom istom, njegovom srcu.

-A Behemoth?

-Pa kao i sve u njegovom zivotu, tako je i Behemoth nestao zajedno sa prvim februarskim snijegom...

Nego, kako si znao za Behemotha?.... Gdje...?! Hej, gdje si nestao?....

Edited by Byk
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...