guertch Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 Oni to mrze, jer ih to cini malim Ali Ja ne osecam bol Besne i vicu, pljuju iza ledja, ali da svi cuju Ali Ja ne osecam bol Slomiti me zele, kao pokunjen pas da podvijem rep Ali Ja ne osecam bol Oni su jos ljutci, i besne sve vise Ali Ja ne osecam bol Okruzuju me sa svih strana, besni pogledi uprti u mene Ali Ja ne osecam bol Prilazi prvi, lupa mi samar Ali Ja ne osecam bol Prilazi drugi, udara me pesnicom u glavu Ali Ja ne osecam bol Prilaze i dalje, napadaju sve jace i jace Ali Ja ne osecam bol Besne, gube kontrolu, granicu su presli odavno Ali Ja ne osecam bol Lezim u lokvi svoje krvi na betonu, jos uvek okruzen njima Ali Ja ne osecam bol Pokusavaju slomiti, ono sto slomiti ne mogu Jer Ja ne osecam bol Prestali su, a i dalje su mali Pobedio sam
Vresište Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 Koji ponos bato. Nego da li si osechao bol ujutru kad si se otreznio?
esquona Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 Sta reci na ovo? Preneseno znacenje je bilo, posto ne znam da li si se salio ili si ozbiljan. Znam da nije nista posebno, ali prvenac je!
guertch Posted May 1, 2006 Author Report Posted May 1, 2006 icon_smile.gif Sta reci na ovo? icon_smile.gif Preneseno znacenje je bilo, posto ne znam da li si se salio ili si ozbiljan. Znam da nije nista posebno, ali prvenac je! Bio je logovan nalog od moje devojke - nisam primetio. Dakle ovo su moje reci.
Natasha! Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 možda je samo trebalo bez onog "prilazi ovaj, udaram se u glavu; ležim na betonu u krvi" i sl. kad sam to čitala krenula sam da se smejem što ne bi trebala da bude namera, zar ne? ili možda da?..... sve skupa nije loše za prvu pesmu, samo ne deluje preterano literarno.
guertch Posted May 1, 2006 Author Report Posted May 1, 2006 Pa da ali znacenje je preneseno, kako drugacije da opisem sve jaci i jaci napad? Pokusao sam da opisem direktan napad, zato mozda trivijalno zvuci, ali to je to, prosto i jednostavno - NAPAD, fizicki ili psihicki svodi se na isto. Podseca malo na neku pank pesmicu zar ne?
Natasha! Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 da, može da prođe kao pank pesmica mada ako ozbiljno nameravaš da se baviš pisanjem poezije treba malo da obratiš pažnju na stil. ako je to samo rekreativno, onda ok, nastavi tako....
Vresište Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 (edited) Naravno da se nisam shalio. A shto se tiche prenesenog znachenja simpatichno je to shto ga trazhish jer ovde je sve toliko direktno da za preneseno znachenje nije ostalo mesta (osim ako lezhanje u lokvi svoje krvi nije metafora za menstruaciju, mada je verovatnocha za to po svemu sudechi mala). Lepo je shto hocesh da iskazhesh svoja osechanja na ovaj nachin, al` pesma nema ama bash nikakav ritam (malo ishchasheno zvuchi). Pokushaj da nadjesh rechi koje che da naprave priblizhno isti broj slogova u svakom stihu (to za pochetak a sutra chemo o aliteraciji i asonanci) . Znash - dobre pesme nastaju uz mnooogo truda a ako budesh vishe sedeo kod kuche i pisao poeziju manje su ti shanse da te ti likovi (ko god da su) nalupaju - eto i onda ubijesh dve muve jednim potezom - afirmishesh se ko pisac i ostane ti vishe krvi i stvarno ne osechash bol (osim mozhda Weltschmertza, al` to che dochi kasnije kad razvijesh svoje pesnicko ja)... Edited May 1, 2006 by matatrtaDgrejt
guertch Posted May 1, 2006 Author Report Posted May 1, 2006 Ostra kritika, ali nema veze tako i treba, ne dozivljavam je lose, bas naprotiv, hvala na savetima. Ali mislim da i te kako cela pesma metafora. Ali ja sam to trapavo napisao verovatno. Poenta je (mislim da je shvaceno ali nema veze): Jedan covek koji je drugaciji, koji se ne uklapa u sredinu, biva konstantno pod napadom, ali i dalje se ne stapa sa sredinom kao sto neki ucine na kraju. Radi se o ponosu i prkosu. Ali nije u pitanju inat, nego jednostavno, odbijanje stapanja u sivilo kojim je okruzen. Zbog toga biva diskriminisan i lincovan konstantno. Klasicna prica, ali iz srca je. Pesma mi je odjednom dosla, jednostavno, prvi put u zivotu, nije bas da sam se trudio mnogo, samo sam seo i napisao je. Evo sedim i razmisljam i stvarno ne znam kako bi je prepravio a da je ne pokvarim. Ajde da cuejm sugestije. Mota mi se neka prica u glavi, mozda je napisem uskoro, pa je stavim ovde, ista tematika.
MudriPanj Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 nemoj da prepravljas nego pisi novu i nastavi da pises, to ti je moj savjet
Old Smuggler Posted May 1, 2006 Report Posted May 1, 2006 (edited) Ja bih te savetovao da manje pišeš kroz metafore i preneseno značenje, naročito u početku. Radije probaj da opišeš baš situaciju u kojoj si se osetio iznad ološa. Probaj da opišeš svoje psihološko stanje bez imalo psihologiziranja, neka onaj ko čita razmisli malo. Da li se taj koji ti se smejao zagrcnuo možda? Kako je izgledalo drveće iza njega, štagod .... hint - čitaj Bukovskog ili nekog sličnog pesnika/pisca koji piše jako jednostavnim neknjiževnim jezikom a kaže jako puno. živeli Edited May 1, 2006 by Old Smuggler
Recommended Posts