Jump to content

Recommended Posts

Posted

ti beowulfe, k'o da si sam podigao kip, toliko se raduješ :lol:... neka , neka, samo neka se prave kipovi, biće Srbija zemlja Paganija :pivopije::pivopije::pivopije:

uzgred, Paganija je stvarno nekad postojala kao zemlja, obuhvatala je teritoriju današnje južne Dalmacije...eto, malo edukacije :bigblue:

• Upvote 2
Posted

ti beowulfe, k'o da si sam podigao kip, toliko se raduješ :lol:... neka , neka, samo neka se prave kipovi, biće Srbija zemlja Paganija :pivopije::pivopije::pivopije:

uzgred, Paganija je stvarno nekad postojala kao zemlja, obuhvatala je teritoriju današnje južne Dalmacije...eto, malo edukacije :bigblue:

Samo da i to ne unakaze kao sto po Ukrajini i Poljskoj rade u poslednje vreme...

Posted

Које су то новине? Објављују глупости типа "стари српски календар" а у питању хришћанска, византијска творевина, не видим како може да има везе са паганским Србима.

Posted

kome se ovaj obracja i na koji se kalendar misli?ja sam napisala jedan clanak o rekonstrukciji kalandara ali sam stavila do znanja da je u pitanju rekonstrukcija radjena na osnovu postojecih hriscanskih praznika (koji su, doduse, zamaskirani paganski, ali dobro, 'riscjani su uvek parazitirali na duhovnosti koju su zatekli.... :uhoh: A sta je po tebi pravi slovenski kalendar?Onaj Busa Belojara? :haha:

• 4 weeks later...
  • 5 months later...
Posted

Staroslovenskom magijom? Tu teško da ćeš naći nešto više od seoskih vradžbina i bajalica koje su i danas manje više zastupljene u ruralnim oblastima. A osim pojedinih rituala plodnosti i sličnih paganskih obreda koji su već opštepoznati, nema tu ništa konkrentnije.

Posted

Najobičnija slikovnica. Izdanje za decu. Bolje uzmi bilo šta od Čajkanovića ili Zečevića.

Dobro je, i ja sam to pomislio jer je prilicno bzvz knjizica, ali me je zacudilo sto je docekalo 3 izdanje vec.

• Downvote 1
Posted

To je ujedno i sve što je poznato o starim slovenima, sve drugo (dakle nova izdanja) su izmišljanja i new age devijacije. Zato i jeste najbolje istražiti starije izvore i sam doći do zaključka kada je u pitanju staroslovenska religija.

Posted

ta pojava koju sam vidjala po Vojvodini ima veze s Egiptom koliko pojava kiselih kisa s mojim trenutnim kijanjem.

ono sto rade po Vojvodini (recimo Pozarevac ili Gradiste sto sam licno vidjela), pretjerano je bilo da je sahrana, svadba, krstenje, vjeridba..

sahrane konkretno - brate, ide povorka, krst naprijed i ISPRED krsta lokalna baba nosi TORTU koju je pokojnik mnogo volio. mislim, da ne ispadne da ne postujem mrtve, ali brate, ovo je vrhunac svega.

da ne pricam o silnim `vikendicama` koje sam tamo vidjala po grobljima. kao da ce pokojnik ustati i pojesti svu onu sunku, torte, hljebove i pogace koje mu rodbina ostavi na grob.

mislim, dobro dodje za lokalnu ciganiju. ali za pokojnika i grob - ono je ruglo.

i o cemu se radi - o tome da se nadmasi komsija. pa makar to i sahrana bila.

ne postoji nikakvo skriveno ili tradicionalno znacenje u TORTI ispred krsta na sahrani. postoji samo nesto sto se zove SELJACKI DJIS, gdje komsiji treba da crkne krava.

tu i tamo ljudi imaju razlicitu tradiciju u zavisnosti od podneblja, ali kad se stvari otmu kontroli i krenu da se takmice komsije, onda to vise nije tradicija nego ruglo.

hahahah, zanimljiva geografska tvrdnja :D

• Downvote 1
Posted

Sve se uglavnom svodi, kao što rekoh, na mađije i seoske vrađbine, ono dabog ti se ruka osušila i sipanje menstrualne krvi u kafu.

Nikad nisam verovao u mađije i vradžbineee al od kad me ti ostavi i to poče da me brine.

Nehru

• Upvote 1
Posted (edited)

Hteo sam da pobegnem od kompujtera, ali sam morao da vidim sta je Smegi rekao na temu religije starih Slovena!

Laku noc!

Edited by Demon Seed
Posted

Evo nešto slično, pomalo se dotiče tematike, mada nije to to:

I. Kovačević, Semiologija rituala, Beograd, 1985.

Lj. Radenković, Narodna bajanja kod Južnih Slovena, Beograd, 1996.

M. Elijade, Okultizam, magija i pomodne kulture, Zagreb, 1981.

Posted

Библиотека „Бранко Миљковић“, у оквиру програма „Наши суграђани“, организује мултимедијалну презентацију СТАРИ СЛОВЕНИ.

Презентација ће бити одржана у библиотеци​-галерији "Бранко Миљковић", Булевар краља Александра​ 298, Звездара, Београд, у петак 3. фебруара са почетком у 18 часова.

О историји, религији, митологији и обичајима Старих Словена говориће Никола Милошевић, аутор документарних филмова о Словенима и један од аутора интернет презентације http://​www.starisloveni.com/

фб догађај: http://www.facebook.com/#!/events/270044119730229/

Posted

Pozdrav od Čerta. Ne znam iz koje slovenske zemlje je ova čestitka i iz koje godine, ali je jako kul.

22531321069214228446912.jpg

Postoji čitava serija ovakvih radova.

• Upvote 1
  • 4 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...