Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hintovi i trenutno samo to slusam

Tozovac - Ovamo cigani

Cune - Dunave, moje more i Moje zlato spava

Angel Dimov - Kud Me Vodis Zivote Jedini

Nedeljko Bilkic - Krcma u planini

Smederevac - Vodenicarka (uzivo)

i tri tacke

Posted (edited)

Наши пријатељи певачи

ПРЕЛЏИЈЕ

Прелџије су , како сматрају многи , најпопуларнија крајишка група која траје већ 20 година, познати су у отаџбини али и у дијаспори свима који воле крајишку изворну музику. Њихови албуми су актуелни годинама а готово све песме временом постају хитови.

Група је основана 1987.године у Гламочу при култутно уметничком друштву ''Будућност'' из Гламоча. Од 1995. до 2001. године група прави паузу и не наступа.

2002. године оснивач, вођа и вокални солиста Миленко Крндија окупља поново групу и снима албум ''Пусто поље'' за издавачку кућу ''Нина трејд'', следи други албум са ударном хит песмом ''Оде,оде преко Дрине воде''a следећи са песмом ''Дјевојка са прела'' постаје још популарнији.

Четврти албум под називом ''Ој Крајино пјесмо моја'' излази за издавачку кућу ''Реноме''. Пети јубиларни је у припреми ,на том албуму наћи ће се песме ''Купрес'' , ''Браћи преко океана'' и ''Бећарац'' које су као студијски снимци већ постале велики хитови.

Чланови групе живе на подручју Београда а неколико млађих и нових чланова на подручју Новог Сада.

Сталну поставу групе чине Миленко Крндија-оснивач и певач, Лазо Пајчин-текстописац и певачи Саво Миодраг и Радован Радић.

Прелџије наступају по Србији , Републици Српској али и у Хрватској и Федерацији. Поносни су на своје наступе широм света , по Аустралији и европским земљама. Ове године очекује их одлазак у Америку и нова турнеја по Аустралији, где ће певати браћи преко океана.

Где год да гостују публика их изузетно дочекује,њихове песме су омиљене и свима познате. Фаворити су радио станица које се баве завичајном музиком јер су слушаоци одушевљени њиховим песмама које лече носталгију.

Ко се бави крајишком музиком схватиће да се све мења, само Прелџије, без обзира на измене у екипи, остају увек исте – јединствене.

Прелџије су група која има свој жиг, како домаћу , тако и међународну заштиту и свој лого... и трајање у времену.

За нови албум, који је у припреми, кажу да ће бити најбољи до сада. Ми не сумњамо, јер Прелџије могу увек више.

Нама се увек изнова захваљују на пријатељској и маркетиншкој подршци, а ми њима што постоје као наши пријатељи.

Уредништво

МИЛОРАД ГАГИЋ

Талентовани крајишки певач свакако је и Милорад Гагић, који је по мишљењу многих отпевао и снимио једну од најлепших крајишких песама ”Моја крајина”…Полети птицо малена, полети ласто шарена, полети југу и сињем мору тамо је Крајина…најлепша земља на овом свету моја је Крајина. Још већи комплимент аутору и песми чињеница је да ову песму радо слуша и пева публика која не прати крајишку музику и такође тврди да је Милорад Гагић један од најбољих крајишких певача.

Његова соло каријера почиње 2003. године овим албумом али је у музици много дуже. Био је певач популарне групе Тромеђа и певао на два њихова албума ”Одведи ме цесто бијела” и ”Вратила се у Бенковац Рада”. Подсетићемо да је споменута група прва отпевала попуралне крајишке песме, већ наведене, затим ”Нема раја” ”Пусто поље” и многе друге. Гагић је певао у групи Тромеђа око шест година и са групом пропутовао цео свет. Гостовања у Аустралији три пута, у Америци два пута, Канади четири пута, Енглеској пет пута итд. Ово заиста инпресивно звучи када се све оствари у једној каријери у периоду од неких десетак година.

Милорад Гагић, крајем прошле године , издао је други албум који је његова публика са нестрпљењем очекивала, ми пријатељи такође. Одличан избор песама и сарадника а сам себи је најбољи сарадник, јер је аутор већине песама. Песме су изузетне и нису све завичајне , можда су највећи фаворити на овом албуму управо љубавне песме. Наши слушаоци већ су издвојили хитове ”Београд” , ” Ружо моја”, ”Стаза љубави”, а ја се апсолутно слажем са слушаоцима.

Милорад Гагић се не уклапа у хипер продукцију и не прати тренд снимање албума сваке године, нема ни разлога за то, његове песме трају и слушају се годинама, сигурно ће тако бити и са новим песмама.

Велико је задовољство имати га за пријатеља, јако је духовит одличан имитатор, па ће вам сваки сусрет са њим бити права мала забава.

Данас да пева покушава свако , опстају квалитетни који се најмање хвале свијим квалитетима. Предпостављам да је тачно што је човек вреднији, то је скромнији. Зато ћете много тога о Милораду Гагићу сазнаћете не од њега, већ од његових пријатеља. Својевремено ми је неко рекао ; ”Он је диван саговорник, све можеш да га питаш, осим да ли зна да пева неку песму? На то питање увек даје исти одговор - знам”.

Заиста смо се уверили безброј пута у његов одличан репертоар.

Драго нам је што смо медијски спонзори овако квалитетном певачу и још нам је драже што је наш велики пријатељ.

Уредништво

ЗВУЦИ ТРОМЕЂЕ

Многи ће се сложити да је група Звуци Тромеђе једна од најпопуларнијих крајишких група. Обично кажемо да су управо они пренели крајишку музику на ове просторе, јер су још 1987. године снимили свој први албум ”Ој Тромеђо каменита”. Успешно трају већ двадесет година а њихове прве песме, први хитови слушају се и даље радо као првог дана… ”у јесен се радо враћам на Тромеђу родној кући…”

Као и многи други састави и група Звуци Тромеђе, претрпела је многе измене, трудили су се да то увек буде на боље. Од ове групе временом су настајале нове крајишке групе.

Никола Тинтор Мађорац дуги низ година је на челу ове најгласовитије крајишке групе, која тренутно има јако успешне наступе са новим члановима, који су прошли ”школу” Николе Тинтора, који је вођа групе и први вокал, најоригиналнији крајишки вокал, који не може нико да копира.

Добри познаваоци крајишке музике кажу : ” Ко може да отпева поједине песме групе Звуци Тромеђе, може озбиљније да се бави крајишком музиком ” тј. да пева.

Говорити о њима а не споменути бројне њихове хитове,било би неправедно. Дивне завичајне песме : Ој Тромеђо каменита, Време лети, Вратићу се вратити, Ој Грахово, Убиће ме носталгија, Без Крајине, Латини, Милане сине, Добар никад закаснио није, Нада, Книне граде, Кажи јој рујна зоро и многе друге. Морамо да споменемо да су песме Пилана и Грађевина једне од најтраженијих у смс порукама наших слушалаца иако нису завичајне, више ”социјалне”, које би да су снимљене пре двадесетак година биле пре у категорији пародичних песама.

Веома рано,после свог првог албума кренули су у освајање публике у Европи имајући успешне турнеје 89. године по Немачкој и Аустрији. Касније је дошла на ред и Аустралија где су одржали преко шеснаест концерата пред више од 12,000.00 људи , наступајући у свим местима где живе Срби.

Како су верни Тромеђи, својој публици и својој издавачкој кући, великој крајишкој продукцији, тако и нашем пријатељству, па годинама успешно сарађују са нама , на обострано задовољство.

Драго нам је што су пријатељи нашег радија.

Уредништво

ЉИЉА ВАСИЋ

Једна од најпопуларнијих певачица у западној Србији свако је Љиља Васић али и у Републици Српској, такође у унутрашњости републике, захваљујући емитовању њених песама на радио станицама, што потврђује да радио станице и даље срварају хитове и помажу бржој афирмацији естрадних имена. Љиља Васић је рођена у Лозници, а Лозница је одувек била ”расадник” талентованих певача и музичара. Својевремено један популарни певач и ја закључили смо да само један град у Србији има више певача него Лозница. Љиља је до сада снимила шест албума имала је привилегију да свој први албум ради са тада најпознатијим композитором Жарком Павловићем Ваљевцем. Био је одличан музичар, аранжер, текстописац. Компоновао је преко 1000 песама а његове хитове у то време певали су : Маринко Роквић, Вида Павловић, Љуба Аличић, Снежана Бабић, Зорица Марковић и многи други. Љиља је један од певача на нашој естради која не улаже у маркетинг и снимање спотова. Она ипак траје и опстаје захваљујући свом квалитету, лепим песмама, великом професионализму, јер је заиста јединствена када је реч о доброј атмосфери на живим наступима.

Годинама се труди да негује изворну музику, зато готово сваки њен наступ почиње песмом ”Ај берем грожђе” ,па ће наставити песмама Лозничанка, Ено доле крај Лознице, Домаћине срећно ти весеље, Рођендан, Све бехара итд.

На последњем албуму одлучила се за нешто модернији ритам а водећа песма била је ”Жена разведена” (пошто је она наша велика пријатељица, стално сам говорила…да не чује зло…искрено ћу јој препоручити да на следећем албуму не буде сличних назива песама).

Сви добро знамо хитови су песме које се певају у кафани и песме које на таласима радио станица траже слушаоци, остало је маркетинг или песме ”кратког даха”. Протекле две године на неколико радио станица у унутрашњости њена наменска песма ” Домаћине срећно ти весеље” била је најтраженија наменска песма и освојила прву награду слушалаца.

Својевремено сте могли да је гледате у серији ”Сложна браћа” и слушате њене песме, и у филму ”Кроз прашуме Јужне Америке”

Обзиром да прави велику разлику од албума до албума не гарантујем када ће бити нове песме али до тада уживајмо у њеним досадашњим хитовима, ја певушим многе а издвајам следећу… „Опусти се и загрли ме снажно,ма ноћас ништа није важно, опусти се и не мисли на време, буди са мном ту, увек поред мене…“

Драго нам је што је наша велика пријатељица и што дуго и успешно сарађује са нама.

Уредништво

БРАЋА БАЈИЋ

Уколико је дивна народна изрека ”Ко пева зло не мисли” саткана од љубави према музици ,питање је колико љубави према истој имају наши велики доајени народне музике? Андрија и Тома Бајић скупа важе за најдуготрајнији дует на овим просторима.Трају више од 40 година а почели су да певају и снимају у далеким 60-им годинама. Данас можемо рећи да је ово најуспешнији дует свих времена код нас .

Ако их питате, како се сећају својих почетака са ове временске дистанце, слушаћете само импресивне приче.Квалитетни певачи, добри људи , велики пријатељи, прави професионалци. У нашој музици остављају неизбрисив траг, јер су остали верни изворној народној песми.

Годинама прикупљају записе, текстове, нотне записе, да би снимили најлепше српске песме. Поетичније речено , они су чувари нашег националног музичког блага кроз време.

Многе њихове песме су антологијске а њихове интерпретације многих старих песама једине.

Током своје богате музичке каријере снимали су за готово све значајне издавачке куће.

Безброј дивних песама, које заиста трају, красе њихову каријеру : ”Ја сам момче са села” , ”Мала башта” , ”Овим шором јагодо”, ”Погледајде мала моја”, ”Кроз шарену баштицу” , ”Играј мала не стиди се” , ”Ја сам дечко чуј ме мала” , ”Прва љубав заборава нема” , ”Све бехара”… и многе друге.

Поред многих љубавних и завичајних песама посебно треба истаћи јединствен цд са ”славским” песмама.Јединствени српски обичаји и крсне славе описане и отпеване на најбољи могући начин право су музичко благо и у нашој фонотеци и у нашем дому.

Ово издање садржи песме о славама и празницима као сто су: Божић, Васкрс, Никољдан, Аранђеловдан, Јовањдан, Ђурђевдан, Митровдан, Крстовдан, Света Петка, Стевањдан,Свети мученик Трифун…

”Вера наша,вера давна,вера наша православна,вера давна,вера чиста,вера нашег Бога Христа…” Вера православна – Браћа Бајић.

Браћа Бајић, промотери су српске песме широм света, многи кажу да су најпопуларнији у Чикагу и Канади. Шта мислите због чега?

Драго нам је што су наши пријатељи.

Уредништво

ЦРНИ БИСЕРИ

Најпопуларнија славонска група ”Црни Бисери”настала је 1985. године у Славонији доласком Ђорђа Мачка на чело групе.Први наступи Црних Бисера били су на подручју Славоније и Билогоре. Позната естрадна имена гостујући у Славонији наступали су уз пратњу Црних Бисера.Поменућемо само нека : Бора Дрљача, Ера Ојданић, Браћа Бајић, Шеки Турковић и многи други.

Последњи наступ у Славонији имали су 1991. године,тада су били приморани због добро познате ситуације , да једно време престану са радом.

Чланови Црних Бисера наставили су живот на подручју Србије и наставили са радом поново 1994.године.Прве наступе на подручју Србије имали су у Новом Сланкамену , где живи велики број њихових земљака, затим наступају широм Србије и Војводине и постају један од најбољих оркестара за свадбе, испраћаје и наравно славонске забаве.У непромењеном саставу наступају од 2002.године што говори о њиховом пријатељству и тимском раду.

Снимају завичајне песме уживо,постају јако популарни и занимљиви публици не само у Србији већ и у дијаспори.

Њихов циљ је био да уз њихову песму Славонци памте обичаје из завичаја и сете се значаја тарабана и славонског бећарца.Постигли су и више,нису омиљена крупа само Славонцима већ уопште крајишницима широм света.

Званично први диск издали су 2003.године ”Славонијо моја”,то је скуп песама у којима су опевали Славонију.

Песма ”Славонијо моја” постаје њихова лична карта али се издвајају и други хитови : ”Ако Бог да” , ”Рађајте синове Славонке” , Славонски бећарац” , ”Славонски тарабан” и дуге.

2006.године снимају други албум под називом ”Нек се оре пјесме наше” , такође завичајног карактера и такође јако успешан.Захваљују слушаности својих песама наступају по Немачкој, Аустрији, Швајцарској и републикама у окружењу.

Трећи албум под називом ”Ђе запело земо” издају 2007.године побрао је све комплименте и био најслушанији, скоро све песме постале су хитови.Уредништво СУТОН РАДИЈА тај албум прогласило је - албумом године.

Садашњи чланови оркестра су: Ђорђе Мачак – вокал и вођа оркестра, Зоран Судар – вокал, Мићо Кујунџија – хармоника, Дражен Мишчевић – клавијатуре, Божидар Кундак – бубњеви, Предраг Доронтић – гитара.

”Далеко од завичаја држимо се обичаја, оставимо нешто ђеци и нама су наши преци…” поручују Црни Бисери песмом и делима.

Драго нам је што су наши велики пријатељи и што сарађују са нама.

Уредништво

МИЉАН МИЉАНИЋ

”Српски зборим,српски пишем,српску цркву обилазим…”

Ово је део из песме Миљана Миљанића и друге су сличне садржине,говоре о : поносу, чојству, јунаштву, традицији, пореклу и завичају.То је довољан разлог да његове песме последњих година постану најслушаније и најтраженије на таласима радио станица у Србији,посебно у унутрашњости,али и у Републици Српској и републикама у окружењу.Тренутно је један од најтраженијих певача у дијаспори и има наступе широм света.

Одличан је пример како се традиција може сачувати и неговати,без обзира на модернизацију времена у којем живимо.

Миљанић каже за себе да је ”народни гуслар”.Од 16. године свира гусле, приређује концерте поезије и на гуслама ”пева” Његоша и песме Косовског циклуса.Пет пута је проглашаван за најбољег гуслара у великој старој држави и добио бројне награде и признања.

Једини је гуслар који је имао концерт на Коларчевом народном универзитету.Често свира на албумима познатих звезда поп, рок и етно музике.

Миљанић у Београду има и своју издавачку кућу ”Астрон” у којој максимално помаже да се афирмишу нови певачи и групе, које снимају завичајне песме.

Миљан је снимио три албума са завичајним песмама.Понекад се на самој површини може наслутити шта се скрива дубље.Наслови његових песама рећиће довољно.”Завичај” , ”Питају ме ко сам” ,”Косово” , ”Плаче Дрина” ,”Избеглица” , ”Гледај орле” , ”Книне граде” , ”Постадосмо два народа” , ”То српкиња само рађа” , ”Равна Гора” и друге.

Нова креација у мизици дефинитивно је песма ”Равна Гора” која је на неки начин сплет и сабир најлепших и најпознатијих националних четничких песама..

Edited by Теша Тешановић
Posted

Evo , sad sam se vratio sa koncerta . Mogu samo da kazem da je ovo definitivno najbolji koncert na kom sam ikada bio . Svaka njima cast , ljudi su svirali 3 sata , a jedina pauza koju su napravili je kada su pustili Amadeus bend ( i njima svaka cast , nisam ih pre nesto slusao , ali su bili odlicni , pa su na trenutke ubacivali i neke metal elemente ) da odsviraju 2 pesme . Nisam broja , ali bilo je bar 30 pesama , i to ne samo njihove nego i jednu grcku ( ne mogu sada da se setim imena ) i Caruso i Kosovski bozuri . Zvuk perfektan , atmosfera neverovatna . Jebes mi sve ako ne odem i 14. . Za ovo bre ni 5000 nije mnogo .

Posted
Otkud Amadeus tamo? Ne kapiram, bas su suste suprotnosti

Fora je sto su , jos davno , prvom nastupu legendi prisustvovali svi clanovi Amadeus benda ( kako kazu , tada su imali po 10 ili 12 godina ) i svi su veliki fanovi njihove muzike . Jos odavno su oni i privatno dobri prijatelji , a pre nekoliko dana su bili na Pinku u emisiji ,,U tudjoj kozi" .

Posted (edited)

U ormanu mi je pljoska sa domacom sljivom, vadim pa da se kucnemo...ziveli :pivopije:

Stvarno su bili manijaci ovi iz Juznog Vetra, nosim se mislju da poskidam vecinu izvodjaca iz 80-ih, sigurno ima jos ovakvih bisera, a da za to i nemam pojma...long live JV :rockdevil:

Edited by KazimKazim
Posted

Е па друже решио сам ове ноћи да се напијем, после дуже времена!

Јебем ли га зашто, али морам. Један је живот ... а дуга је ова ноћ.

Ево плејлисте ( малочас поређано):

Аца Рањени - Пао сам на дно

Баја МК - Дуни Вјетре...

Бобан Здравковић - Дању спавам ноћу лудујем

Добривоје Топаловић - Црно Вино

Гојко - Нека пева ова кућа

Халид Бешлић - Отров ми дајте

Халид Бешлић - Окуј ме царе

Јашар А. - Која жена прокле мене

Олмајти Кемал - Цар љубави

Олмајти Кемал - Просјак љубави

Мехо Пузић - ја не знам гдје је она

Брзи - Спонзоруше

Новица Здравковић - Амбис мог живота

Шабан Ш - Ђидо да оматоримо тугедер

Синан Слејер - Пијем на Екс

Срећко Сушић - Улица рађа Грешнике

... довољно је. Вртиће се на бис, ценим га минимум трипл екс пута.

Још само да испретурам нешто кол'ко тол'ко снажно по шпајзу.

живели - :pivopije: