Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Odbrana u NBA naravno postoji, ali je gotovo nemoguce zaustaviti lika kao LBJ-a, jedan na jedan. Ko ce da ga zaustavi. Ne moze ni Kobe da ga zaustavi, ni on Kobea, mogu samo jedan drugog reciprocno da 'uspore'. Nece LBJ dati vise od 25-6 koseva kad ga cuva Kobe, i obrnuto. Ako bi ga mu udvajao cuvara, on bi jedno 50% vremena anyway napadao obojicu (taki je covek, LBJ je to, to bi morala da budu dva sasvim solidna defender-a) a 50% vremena bi ih navukao pa dodao loptu slobodnom igracu. Neki timovi LBJ-a i ove zvezde i 'utrajaju' ali onda su stvai mnogo lakse za LBJ-a i takve timove koji imaju istinsku zvezdu koja je okruzena solidnim 'role' igracima. Ili dobacis u reket ili na liniju trojke, tri lika na tebi, znaci 4 tvoja su u igri protiv njihova dva. Easy. Vrhunski timovi, kao Boston recimo jer su to ipak sampioni ali i jedno 5-6 drugih imaju vrhunsku odbranu, vrlo fizicku odbranu i naucili su da non-stop rotiraju odrbanu i igraju totalnu zonu (godinama su igrali polu zonu, jer je neko vreme samo to bilo dozvoljeno pa su jedva i to naucili). Danas vrhunski timovi (mada ruku na srce puni stranaca, koji u mladosti nauce zonu i rotiranje u odbrani) igraju evropski napadacki i odbrambeni stil bez problema. I redovno uzimaju titule. Lakersi sa Kobeom i Shaq-om su sve to odlicno igrali, iako imaju taj twist na evropsku zonu, i igraju triangle-offense najcesce u napadu. Koliko titula u poslednjih 10 godina? San Antonio najtipicniji predstavnik. Pola stranci, trener podrijetlom Srbenda. Team work. I napad i odbrana. Oni igraju najbolju zonu u odbrani, godinama. Zato sto Popovic vec decenijama dolazi u Evropu preko leta da drzi neke skole ali i da uci od vropskih trenera najmodernije taktike koje ovi u NBA nemaju vremena da sa snjima experimentisu. Koliko titula u poslednjih 10 godina i oni? Phoenix igra 'run and gun' fazon, ali totalno evropski run and gun fazon iz osamdesetih. Slaba im je odbrana, ali u takvom stilu igre gde ima toliko puno posedovanja lopte (tojest, izmenjuju se brzo posedi lopte) odbrana nije toliko bitna ako cesto imas loptu i dajes koseve na drugoj strani. Nema titule za njih. Larry Brown je doveo Detroit do titule tako sto je gomilu drugo i trece pozivaca skupljenih 2002 godine za male pare naucio da igraju timski. Totalna evropska kosarka, u Americi je mrze, dosadna do bola. Niko se ne istakiva nego vrebaju povoljnu priliku posto se svi krecu u napadu non-stop (nema visibaba, tipa Peja Stojakovic na krilu, mada da ne gresim dusu pre 6-7 godina kad su svi igrali u Sacramentu, Peja se kretao kao atom-mrav i Vlade i Webber su ga stalno nalazili ispod kosa za polaganje). Sacramento je igrao sjajno, nesto izmedju Phoenixa ('run and gun' u napadu, ali oni su znali i da stanu pa igraju half-court preko CWebba i Vlade) i solidna odbrana kad treba. Ali nisu poznati kao sjajan defanzivni tim, sem Christie-ja, nije bilo preterano popularno igrati odbranu kad kidas u napadu. Tamo je svako mogao da ode sto se kaze off the wall u bilo kojoj tekmi, Imas 5 frajera na parketu od kojih svako moze na bilo kojoj tekmi da da 20 koseva.

Majami je jedino neka abominacija poslednjih 10 godina i jace, i to je apsolutno svim timovima u ligi jasno. Tojest, ne Majami, nego sve ovo ispred, a to je cinjenica da u playoff-u, ne znam kakav da si napadacki tim, odbrana mora da ukoci protivnika u kljucnim momentima. Ne, nece niko pobediti 77-45. To se vise ne desava. Ali playoff tekme su tipicno 92-87 i te fore. Tu negde. Ti skorovi. Ne mos ti da razbijes puno timova u playoffu, pa jos 4 tekme za redom. Postaje sve teze i teze kako dublje ides u playoff. Na kraju naravno najteze. Onaj tim koji moze da igra jako solidno ceku tekmu i poslednjih 15 minuta (znaci pred kraj trece cetvrtine) da pocne da steze obruc pod sovjim kosem, taj pobedjuje. Ne dobijes ti njih 20-0 u tom periodu, ali ako mozes u tih 15 minuta da ih sprecis u jedno 7-8 napada da daju kos (na stranu sto oni neki put promase) a oni tebe u jedno 3-4 max, eto dobijene partije. Znaci odbrana je ovde 'paramount' sto kazu treneri, i aspolutno svi treneri je isticu kao najbitniji element igre u NBA danas. KOlektivna odbrana (razne vrste zona), odbrana jedan na jedan (sa rotiranjem) i skokovi pod svojim kosem. LeBrona je nemoguce zaustaviti, ali ako on da 56 koseva, znaci da su drugi statirali u kukuruzu. Ako ti i drugi daju zajedno jos 56 koseva, onda je problem. Medjutim, LeBron ne moze da cuva (a on je sjajan i odbrambeni igrac) pet frajera. Cuva jednog sjajno. A ti onda napadas preko ostale cetvorice njegovih saigraca. Naravno, ako si Kobe onda ides direktno na LeBrona, ali jedan je Kobe.

P.S. Zaboravih ono najbitnije. Sve te lige po Americi su dozivele 'expanziju' sto je jedan od osnovnih uzroka u padu kvaliteta uopsteno. Svaka shusha od dva metra sad moze da greje klupu i zaigra u toj ligi. Kad bi recimo smanjili u NBA broj timova sa 30 na 22 ili 24, kvalitet bi naravno porastao. Ne bi imali toliko blow-out utakmica. Imao bi u skoro svakom timu prakticno po neku super-zvezdu ili zvezdu i nekolicinu sjajnih igraca.

Edited by Kalifa nad kalifama
Posted

sekova izjava posle sinocne pobede nad lejkersima:

„To je ono šta ja radim. Radim to od 1992. godine, a ako ne verujte, potražite me na Guglu“, rekao je O’Nil posle utakmice.

:) :)

car.

Posted

Sjajan potez,nema sta! :da:

U principu,nijedan centar nije Hakeem-u mogao nista.Samo steta sto posle 1995,Houston nije imao tako dobar tim,pa nisu nista ni osvajali.Sa izuzetkom sezone kada su igrali Hakeem,Drexler i Barkley...e tada me cudi kako nisu uzeli.Jebiga,Jordan igrao u Bullsima.

Nego,evo par njegovih poteza,na kojima puse ispadaju budale i Robinson,i Ewing,i Shaq...

http://www.youtube.com/watch?v=bByB5ZBNi_A&NR=1

Car!!!

1.jpg

Posted (edited)

Haha :)

Hakim je sigurno jedan od najboljih centara svih vremena , i sigurno najbolji kojeg sam gledao (na tv prenosima) , ali ipak je gledajuci istoriju iza Karima Abdula Dzabara i Vilta Cemberlena , jest da je drugo vreme bilo i da su oni tada bili mnogo fizicki jaci od ostalih tj nisu imali tu konkurenciju, ali mislim da je Dzabar nenadmasiv ,najelegantniji centar svih vremena, Hakimu je ocigledno on bio uzor .

Inace da spomenemo mog omiljenog vintage igraca Dr J , obradite paznju na 1:32 , koja genijalnost !!!

Edited by Hail Metal
Posted

Jako interesantan snimak...jebiga,najjaci je bio i bice...

Dr.J je takodjer moj omiljen tzv.vintage igrac...prvi covek koji je krenio sa tom eksplozivnom prepoznatljivom kosarkom.Zaista je bio maestralan.U to vreme,nenadjebiv.

Sto se tice ovoga oko centara,mislim da je Cembrlena nemoguce porediti,posto je on zaista igrao u praistoriji.Daleko je to bilo od ovoga.Dzabar sa druge strane i nije bas toliko matoriji,igrao je on protiv Hakima...sta ja znam,meni licno Hakim nije nista slabiji od njega,apsolutno su podjednaki,i stilski i kvalitativno.Meni licno je Hakim bolji,imao je nekako vise eksplozivnosti u sebi.Ali cinjenica jeste da su to dva najbolja centra koja su hodala ovom planetom.

Posted
Sto se tice ovoga oko centara,mislim da je Cembrlena nemoguce porediti,posto je on zaista igrao u praistoriji.Daleko je to bilo od ovoga.Dzabar sa druge strane i nije bas toliko matoriji,igrao je on protiv Hakima...sta ja znam,meni licno Hakim nije nista slabiji od njega,apsolutno su podjednaki,i stilski i kvalitativno.Meni licno je Hakim bolji,imao je nekako vise eksplozivnosti u sebi.Ali cinjenica jeste da su to dva najbolja centra koja su hodala ovom planetom.

Rekao sam istorijski gledano , znaci to titulama , poenima , uticaju , naravno da se Cemberlen ne moze porediti sa Hakimom jer je visedecenijska razlika , isti slucaj kao sto Pelea smatraju najboljim fudbalerom ali za danasnje uslove je kurac naspram ovih masina ..., dok je Dzabar, po mojem misljenju , barem isti ako ne i bolji od Hakima iako je period u kojem su igrali ipak drugaciji , davao je "horoge" sa 5,6 metara , inteligentan , elegantan i verovatno najinovativniji centar ,sa najvecim uspesima i inpresivnom statistikom, naravno Hakim nista ne zaostaje , i prava je steta sto sada u NBA igraju neki Jao Mingovi , Krstici itd , ok poseduju neku igru ali to je smejurija naspram toga sta je radio pre 30 godina Dzabar .

DR. J je po meni i vlasnik jednog od najboljeg zakucavanja , mozda nije toliko zivotinjski kao sada sto radi Karter ali sa smekom : http://www.youtube.com/watch?v=rpTfb9SkKaQ...feature=related

zadnje, tj zakucavanje no.1

Posted
Pele bi tek danas razvalio ove antitalente bez mozga. Em je bio brzi i jaci od 99.99% igraca pa bi tako bio i danas.

+1

A što se tiče kultnog Vilta Čemberlena,

igrao je košarku a i bio fizički dominantan nemerljivo u odnosu na ostale njegove savremenike-igrače.

Nije imao adekvatnu konkurenciju.

Devedesetih bi ga Olajuwon i David Robinson verovatno poručkali za doručak. Da je to ikako bilo izvodljivo kroz vremensko ''teleportovanje''

Posted
Pele bi tek danas razvalio ove antitalente bez mozga. Em je bio brzi i jaci od 99.99% igraca pa bi tako bio i danas.

Ajd' me pricaj svasta...uleteo bi mu neki Gatuzo ili Dijara,i polomio mu obe noge.Bio je brzi i jaci u ono vreme,to je sada kurac.Ovi ludaci sada pretrce po 11-12 km na utakmici,u 60-ima nisu pretrcavali ni 2km.Hodali su po terenu.

Posted (edited)

Nego sta mislite,ko ce biti MVP ? Smrdi na Kobeta opet,jbg.Mada,mogao bi i Bron.Kako bi bilo lepo da Cavsi osvoje,mada su sanse za to veoma male...Ja ni ne znam kako se taj tim uopste drzi na vrhu.Sem Jamesa niko nema da je neki vrhunski,Ajd' jedino Williams se nesto pokazuje,ostali slabo...

Edited by Nolff
Posted (edited)

E je Dikembe bio car nad carevima :rockdevil:

Mogao bi Boston 'ladno da odbrani,samo da oni Gaykersi ne osvoje.

@lemmy sixx

A sta fali NOH-u? Tim je odlican. Imaju 2 dobra centra,Chandlera i Westa,Stojakovic se rapsucao ove sezone,ni Peterson nije los,za Paula da ni ne pricam,sve znate :da:

Edited by Nolff
Posted
A što se tiče kultnog Vilta Čemberlena,

igrao je košarku a i bio fizički dominantan nemerljivo u odnosu na ostale njegove savremenike-igrače.

Nije imao adekvatnu konkurenciju.

Devedesetih bi ga Olajuwon i David Robinson verovatno poručkali za doručak. Da je to ikako bilo izvodljivo kroz vremensko ''teleportovanje''

Igrao je Wilt protiv mnogih velikana ukljucujuci i Jabbara. Bez problema. Druga je prica bila kad se pojavio. Pedesetih godina kad se on pojavio u NBA ligi (i pre toga u srednjoj skoli i koledzu) nije bilo toliko visokih a tako okretnih igraca. Do pedesetih godina je jedan od najcenjenijih centara 'svih vremena' (ali do tadasnjih svih vremena) bio George Mikan, a taj baja je bio 6'10". Wilt je bio 7'1" ili 7'2" u to vreme nezamisliva visina ne za coveka nego za kosarkasa. Prilicno je brz i okretan bio i generalno, a kamoli za 'svoju visinu'. Ne verujem da bi ga pojeli, kada bi svi odrastali u istoj eri. S druge strane, I Vlade Divac bi ga dobro iscimao sa stilom igre centara devedesetih, ako uzmes vremeplov i prebacis Wilta iz sezdesetih i sedamdesetih.

Posted
Ajd' me pricaj svasta...uleteo bi mu neki Gatuzo ili Dijara,i polomio mu obe noge.Bio je brzi i jaci u ono vreme,to je sada kurac.Ovi ludaci sada pretrce po 11-12 km na utakmici,u 60-ima nisu pretrcavali ni 2km.Hodali su po terenu.

Evo ga jos jedan neverni Toma. A bese bas neverni Tomislav pre par meseci...razgovor je tekao nekako ovako:

Pele je stvarno ubercar, ali nije to samo talenat. Ne zelim da ga ni na koji nacin pomracim, obozavam ga, ali fudbal se mnogo promenio otkad je on jebao keve. Njega niko nije vukao za dres, saplitao a kamoli klao kao sto ovih godina kolju i zatrpavaju recimo Mesija, Ronaldinja i ostale vrhunske igrace. Igra se mnogo zagadila i poostrila, pa danas dobri fusbaleri stvarno nemogu da pristupe igri onako opusteno i kreativno kao sto su to mogli frikovi pre 30-40 godina. Jebi ga, danas moraju da kalkulisu kako da stignu do lopte a da im mesar ne slomi nogu na 6 mesta. Moraju. To ranije nije bio problem, igralo se na "mamu mu jebem zajebao me" pa ga pustis jer je bolji, a danas ga slomis i boli te kurac, bice slobodnjak icon_smile.gif

Hocu da kazem da u toj brutalnosti lezi bar 50% odgovora na pitanje zasto se jos nije pojavio novi Pele. Potrebni su odredjeni uslovi da kiwi izraste, jebi ga.

Gresis dusu, ali oprosteno ti je. Pelea su satirali, lomili mu i nogu. Portugalci su ga sredili '66 na sveCkom. Uopste, gde god je igrao van Brazila, jurili su ga da mu se najebu dadaije. U Brazilu je defanzivni kontakt sa protivnikom dan danas ispod casti, lopta se oduzima 'bez kontakta'. Mada je to danas 'moot point' ima i tamo netalentovanih papana danas. Ako gledas Peleove meceve (snimke sa Youtube ili to) primetices da on stalno preskace tudje nogde inace bi ga polomili. Pele je bio neverovatno snazan i atletski superioran igrac, sto ga pored svega cini jos vecim carem.

Kad sam ranije spomenuo Pelea (u prethodnom postu) za trenutak sam pomislio da bi bas trebalo da naglasim koliko su ga rokali, ali reko, nema veze, znate valjda. To su strahoviti startovi (van Brazila) ciji je jedini cilj da ga onesposobe ali mu se lopta jebeno 'lepi' za noge, stalno mu je u nogama i istovremeno uspeva da eskivira one kostolomce. Pa pogledaj malo te snimke na Iju! Tjubu...Odbrambeni igraci se zalecu ko sivonje i samo prolecu levo desno. Ali imas i sijaset snimaka kad ga potkace.

"There were no yellow or red cards. The football (soccer) was a violent game. Broken bones were a normal sight in those games. conditions were bad, especially in South America. Liars try to take away Pele's glory in history saying that Pele played in a days when soccer was easy and slow. This video proves the contrary."

Pelé protiv kostolomaca

E bokca ti, al sam se zajeb`o. Ja sam dosada uglavnom gledao klipove iz `60-ih gde se jasno vidi da ljudi bas paze da ne naprave sranje, gomila celih tekmi se zavrsi "u rukavicama". Pa evo i onaj prvi Pele link koji si ostavio je taj neki fazon, a ovaj drugi je cist horor jebo te. Iskreno, nije mi jasno kako mi je sve to pobeglo do sada.

Neka si mi rekao i pokazao, doista sam bio u krivu.

Pa normalno da ljudi izostave te gadosti iz 'hajlajtsa', koji moj da gubimo vreme gledajuci kostolomce, ruglo fudbala. Prvi link popularise Pelea, drugi kostolomce laugh.gif.

Ali eto cisto da se zna. Da nisi imao tamo kamere na stadionu jos u ono vreme, cenim da bi ovi kostolomci dosli sa pajserima da ga malo 'smeksaju', da ne trckara puno okolo. NEgo je on i za te buzdovane bio tata-mata. Pola karijere bre provede preskacuci tudje noge. Kazem, fora je u tome, sto mu pri tome lopta ne pobegne, 'lepi mu se u noge', oca mu ocinjeg. Sve je to (pored talenta) zbog pikanja po pesku (na plazi).

Eto.

Posted
A sta fali NOH-u? Tim je odlican. Imaju 2 dobra centra,Chandlera i Westa,Stojakovic se rapsucao ove sezone,ni Peterson nije los,za Paula da ni ne pricam,sve znate :da:

Grad Sarlot ispred imena Hornets...to je ono sto fali tom klubu.Nikako se ne mogu naviknuti na ovo.

A Oklahoma Siti...Sijetl Supersoniks je bio klub,ovo sada je sprdnja.

Evo ga jos jedan neverni Toma. A bese bas neverni Tomislav pre par meseci...razgovor je tekao nekako ovako:

Tema je NBA,nema potrebe za spamcinom.Ja nisam neverni Toma,vec si ti nerealan.Pojeli bi ga.Druga prica bi bila da se sa onim talentom on sada formira u igraca,i sada krece sa svojih 18...ali ovo o cemu ti pricas je zaista glupost.

Posted
Ali kada vidim te kojekakve timove Oklahoma Siti,Nju Orleans hornets...Sarlot i Sijetl zakon!!!

I meni su drazi stari nazivi , ali imena NBA timova su se uvek menjala i uvek ce se menjati u zavisnosti koji je klub gde gledaniji tj gde donosi vise para , kao na primer :

San Diego Rockets - Houston Rockets

The Chicago Packers -Baltimore Bullets- Washington Wizards

Buffalo Bisons - Milwaukee Hawks - St. Louis Hawks - Atlanta Hawks

Detroit Gems - Minneapolis Lakers - Los Angeles Lakers

Rochester Royals - Cincinnati Royals - Kansas City/Omaha Kings - Sacramento Kings

Philadelphia Warriors - San Francisco Warriors - Golden State Warriors

Fort Wayne Pistons - Detroit Pistons

Syracuse Nationals - Philadelphia 76ers

New Orleans Jazz - Utah Jazz

New Jersey Americans - New York Nets - New Jersey Nets

Dallas Chaparrals - Texas Chaparrals - San Antonio Spurs

Zao mi je Sijetla kojeg vise nema, koji je imao tradiciju , i trebali su Soniksi ostati tamo , ali Sarlot/Nju Orleans , Dalas , Majami , Vankuver/Memfis , Minesota , Orlando , Toronto ... su relativno novi i mali klubovi (nastali 80-tih i 90-tih ) i treba ocekivati da oni , u zavisnosti od komercijalne isplativosti , u buducnosti menjaju gradove .

Retki su klubovi koji nikad nisu menjali ni grad ni naziv : Chicago Bulls , New York Knicks , Seattle SuperSonics , Indiana Pacers , Phoenix Suns , Portland Trail Blazers , Milwaukee Bucks ,Cleveland Cavaliers .

Sve u svemu nadam se da danasnji klubovi ostati u gradovima : Cikago , Nju Jork , Los Andjeles ,Hjuston , San Antonio , Solt Lejk siti , Detroit , Boston , Filadelfija , Indijana ,Portland , a za ostale me ne interesuje nek igraju i u Springfildu briga me :D .

Posted (edited)
The Chicago Packers -Baltimore Bullets- Washington Wizards

Pre Wizards-a su se zvali i Washington Bullets,dakle 4 imena su promenili.

U pravu si ti,cinjenica je to.Ali jebiga,ja sam za navikao na stara imena i moz' ga jebat.

Edited by lemmy sixx
  • 3 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...