Jump to content

Recommended Posts

Posted

Strasno.

A ono iz Kurana sto pominju na ovoj raspravi :haha:

http://www.putvjernika.com/forum/ostalo/okretanje-zemlje-istina-ili-bajka-t1798.html

U 41 ajetu sure el-Fatir Uzvišeni kaže (prijevod znacenja): „Allah održava nebo i Zemlju da se oni ne pomjeraju...“

To smo se salili, a? :D

Daleko bilo da sam citao Kuran, ali verovatno je neko ko posecuje ovaj forum citao, pa me zivo interesuje o cemu ovaj Zakir prica kad govori da su naucne cinjenice vec pomenute u Kuranu, pre nego sto ih je nauka otkrila...

Posted

верa те убеђује да ће србија бит првак света у фузбалу, а наука каже да је Пантелић у нападу.

Genijalna definicija vere i nauke... Probudio sam devojku koliko sam se smejao...

• Downvote 1
Posted

ovog zakira je moguce matirati u dva poteza koliko mu je suplja prica.

lako je "pokazati' fiktivnom sagovoriku koji daje pogresne odgvore (koje je on izmislio), ali na primer: kad bi nekom rekao "sta se pre mislilo o obliku zemlje, da je ravna ploca, a sad znamo da je okrugla, i to pise u kuranu" - bilo bi ga lako pokopati jer je ranije ne samo bilo poznato da je zemlja okrugla, nego je erastoten pre 2200 gdina izracunao obim planete, a to je oko 700 godina pre nego sto je napisan kuran.

• Upvote 1
Posted

Genijalna definicija vere i nauke... Probudio sam devojku koliko sam se smejao...

To hoces da se pohvalis da imas djevojku :D

Ne znam sta ovde ima da se raspravlja toliko... Ateizam je zakon, religija je za pedere i cao...

• Upvote 3
  • Downvote 1
Posted (edited)

@rogi

kao na primer astrologija. jedan univerzalisticki skup verovanja u misticki kosmicki poredak. i ljudi koji veruju u horoskop traze da stupe u vezu (da se "religiraju") sa tim apsolutnim poretkom tako sto ce poslusati svoju astrolosku prognozu isto kao sto ce neki hriscanin verovati da je blize bogu dok bude slusao propoved u crkvi ili se bude ispovedao. 

Edited by pravikretenskefacedokdrka
Posted
kao na primer astrologija.

Ne ispunjava uslove da se naziva religijom.

Dok to ispunjavaju grupacije kao shto su ateistichki kvejkeri, a postoje takodje i opshti hrishcjanski ateisti.

U indiji postoji vishe ateistichkih religija, to su ateistichka samkja (postoje teistichke religije koje su prihvatile delove samkja filozofije, kao shto je npr Patandzhalijeva Radzha joga), mimamsa(shkola koja je ateistichka, a chita Vede i praktikuje rituale koji su propisani istim), takodje, dzhainizam je religija koja je chisto ateistichka i najbolji je primer ateistichke religije, sve sa svojim dogmama o izgledu univerzuma, ravnima postojanja, reinkarnaciji, mokshi i strogim etichkim pravilima. takodje, teravada budizam je agnostichka religija, a mnogi teravada budisti (vecjinski na zapadu, ali ima toga i na istoku) su ateisti.

Posted (edited)

znaci na temu budizma i pacifizma, imaginos je mislim pricao o tome, pa sam se zato setio da okacim odlomak iz knjige koju citam - Buddhist Warfare:

Making Merit through Warfare and Torture According to the Ārya-Bodhisattva-gocara-upāyaviṣayavikurvaṇa-nirdeśa Sūtra The impression of Buddhist pacifi sm is so strong that it has

suggested to historians that it was a signifi cant factor in the downfall

of Buddhism in India. Buddhist kings would seem to be implicated

in a hopeless moral confl ict. No Kṛṣṇa seems to rescue the Buddhist

Arjuna from the disempowering moral confl ict that arises between a

warrior’s duty and the values of ahiṃsā (nonviolence). However, we

can see from the example of the Ārya-Bodhisattva-gocara-upāyaviṣayavikurvaṇa-

nirdeśa Sūtra that Buddhist kings had conceptual resources

at their disposal that supported warfare, torture, and harsh

punishments. The exploration of its intertextual details opens up an

ever-wider view of a sort of Buddhism strongly at odds with the

pacifi st stereotypes...

hronoloski stizemo do sadasnjosti obradjene u poslednjoj glavi pod nazivom "Militarizing Buddhism: Violence in Southern Thailand"...

cela knjiga:

http://www.multiupload.com/T5U923OBFC

http://www.megaupload.com/?d=7O7T70GT

http://hotfile.com/d...n.2010.pdf.html

Edited by pravikretenskefacedokdrka
  • Upvote 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...