Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

ocigledno je univerzalna samo ideja o moralnim normama, dok njihove specificnosti variraju od drustva do drustva. tako da je apsolutno nedolicno ocenjivati tudje moralne norme, jer su u samom korenu procene istih ukorenjene norme sopstvene zajednice. hteli mi to ili ne, zajednica nas prizvodi. tako da moral u kome celibat ili nevinost nisu ideal (a takva drustva postoje-domorodacka ostrva u blizine Amerike) nisu nuzno losija samo zato sto ne vrednuju iste stvari kao mi.

Edited by ^TK^
Posted
ocigledno je univerzalna samo ideja o moralnim normama

u prevodu, moralne norme po sebi su univerzalne

specificnosti variraju od drustva do drustva. tako da je apsolutno nedolicno ocenjivati tudje moralne norme, jer su u samom korenu procene istih ukorenjene norme sopstvene zajednice

wrong.

hteli mi to ili ne, zajednica nas prizvodi.

mozhda tebe. onaj ko koristi slobodnu volju koju ima, kod njega nije tako. ja sam sebe lichnosno formirao.

tako da moral u kome celibat ili nevinost nisu ideal (a takva drustva postoje-domorodacka ostrva u blizine Amerike) nisu nuzno losija samo zato sto ne vrednuju iste stvari kao mi.

ova izjava je besmislena. onda isto tako mozhe da se kazhe da to shto neka drushtva misle da je okej ubiti choveka za hranu ili silovati dete, to neznachi da su takva drushtva loshija, jer je to "moralno" kod njih. kretenizam.

Posted

wrong.

ocekivala sam da si bar cuo za relativizam

ova izjava je besmislena. onda isto tako mozhe da se kazhe da to shto neka drushtva misle da je okej ubiti choveka za hranu ili silovati dete, to neznachi da su takva drushtva loshija, jer je to "moralno" kod njih. kretenizam.

to bese samo primer ne izjava... cista konstatcija stanja stvari. apsolutno! po kojim kriterijumima mozemo reci da je neko drustvo losije- samo po tome koliko su udaljena od naseg. ja tu ne vidim nikakvu objektivnost koju toliko spominjes. pa se pitam imas li ti malo mozga i znas li uopste sta znace reci i termini koje bukvalno ovde silujes

mozhda tebe. onaj ko koristi slobodnu volju koju ima, kod njega nije tako. ja sam sebe lichnosno formirao.

onda je dobro sto ne koristim pogodnost-slobodnu volju. izvini ako si sam sebe formirao, kako onda govoris srpski jezik koji je za divno cudo jeyik zajednice u kojoj zivis i za koju tvrdis da uopste ne formira pojedince, a previdis tako fundamentalan dokaz za suprotno

Posted
po kojim kriterijumima mozemo reci da je neko drustvo losije

po kriterijumu moralnih normi..

izvini ako si sam sebe formirao, kako onda govoris srpski jezik

lazhna analogija. prichali smo o moralnim normama, ne o jeziku.

• 1 month later...
Posted

Protiv koga se bore oni? Koja je svrha ove organizacije? Da ubedi vernike da bog ne postoji? Da objasne ateistima zasto su ateisti i ojacaju ih u njihovoj neverici ili je zivot u Srbiji posebno tezak ako nisi vernik, ne mozes naci posao diskriminisan si u drustvu i sl. pa je potrebno imati organizovanu grupu i imati predavanja (pred ljudima koji su na predavanju jer su ateisti, sumnjam da ce neko ko se ne slaze sa njima da prisustvuje, pa se time i gubi svrha predavanja)..

• Downvote 1
Posted
Protiv koga se bore oni?

lepo pise na njihovom logou: protiv dogmi i neznanja.

Koja je svrha ove organizacije?

svrha je da okupi ateiste.

Da ubedi vernike da bog ne postoji? Da objasne ateistima zasto su ateisti i ojacaju ih u njihovoj neverici ili je zivot u Srbiji posebno tezak ako nisi vernik, ne mozes naci posao diskriminisan si u drustvu i sl. pa je potrebno imati organizovanu grupu i imati predavanja (pred ljudima koji su na predavanju jer su ateisti, sumnjam da ce neko ko se ne slaze sa njima da prisustvuje, pa se time i gubi svrha predavanja)..

vernici su dobrodosli na predavanja i tribine ateista, sto je i rekao onaj lik sa klipa..

---

"ono sto ateistima smeta je preterani upliv zvanicnih verskih zajednica u javni zivot srbije"

---

koga oni da ubede x) pwnovao sam ih kao svinje na njihovom forumu i onda su me banovali x)

http://forum.ateisti.com/pravila

• Upvote 2
Posted

upravo, uzmem i silogichki im neoborivo dokazhem da bog postoji, i to je protiv njihovih pravila. samo pokazuje religijsko-fundamentalistichki, u narodu poznat kao "sektashki" mentalitet koji vlada tu.

pedja sam je postavio smernice za razumnu raspravu: http://forum.ateisti.com/forum/topic/380 niko od njih tamo (makar oni koji su raspravljali samnom) ne prolazi to prvo pitanje.

Posted

Sto si postovao link? Ovako sam morao da proverim forum i prevrnuo mi se stomak. :haha: Ono bre neka smesna decurlija, ja ocekivao nesto pametno da procitam sa njihove strane. :haha:

• Downvote 1
Posted

upravo, uzmem i silogichki im neoborivo dokazhem da bog postoji, i to je protiv njihovih pravila.

ako je u pitanju isti 'dokaz' koji si ovde iznosio pre izvesnog vremena, i za koji sam ti ja jasno i nedvosmisleno pokazao da sadrzi logicke greske i da se bazira na nedokazanoj pretpostavci - onda me ne cudi sto su te izbacili. pretpostavljam da su ti i tamo oborili "dokaz" pa si poceo da im kmecis i da vredjas sagovornike kao na yumetalu. naravno, na njihovom forumu to ne prolazi.. ;-) tamo su izgleda pravila jasna i postuju se. :D

Napomena ZA ATEISTE

Vernicima na ovom forumu je dozvoljen pristup i dozvoljeno im je da pitaju šta god ih interesuje i da učestvuju u diskusijama. Ukoliko poštuju gore navedena pravila imate izbor ili da im odgovorite, opet poštujuci pravila, ili da ta pitanja i komentare ignorišete. Najverovatnije je da nemate apsolutno nikakvu šansu da promenite njihovo mišljenje i najbolje je da to što pre prihvatite.

Medjutim, ovo je, ipak, forum za vas i ukoliko ne vredjate direktno ni jednog vernika lično već samo iznosite svoja mišljenja i stavove o religiji, religijskim knjigama i stavovima TO JE VAŠE PRAVO! Takva izlaganja podležu slobodi govora i mišljenja i ovo je upravo forum za to. U slobodu govora spadaju i sve slike, video zapisi i drugi materijali koje postavljate, a koji se odnose na religiju, religijske ikone i ličnosti, kao i religijske stavove, priče i bilo šta drugo.

Napomena ZA VERNIKE

Ovo je forum za ateiste, dakle, ljude koji apsolutno ne veruju u boga ili božanstva i sve što ide uz tu priču. Ukoliko želite da učestvujete na forumu, pored pravila navedenih iznad, neophodno je da prihvatite da jednostavno ne postoji mogućnost da nekoga ovde ubedite da bog postoji.

Takodje, veoma je važno da prihvatite, bez obzira na to da li se sa tim slažete ili to razumete, da ovde možete naići na ljude koji jednostavno ne poštuju religiju ni bilo šta u vezi sa njom jer, objektivno, smatraju da su tvrdnje i stavovi svih religija besmislene, a ponekad i glupe ili nemoralne. Zbog toga, ako vas lično vredja kada neko vredja stavove vaše religije bilo komentarima, bilo slikama i drugim materijalom, onda je zaista bolje da napustite ovaj forum jer sve to spada u slobodu govora. Nama je jasno da ste vi navikli da svaka religija bude iznad objektivne kritike i komentara, ali takva vrsta diktatorske cenzure ovde ne dolazi u obzir!

Posted

Ja i dalje cekam da mi neko objasni koja je svrha ateizma, osim izazivanja nepotrebne mrznje i konflikta?

Biti protiv onih koji veruju u nesto sto ti ne verujes je u samom startu veoma glupo.

Da li je to Budizam, Hinduizam, vera starih Germana, monoteizam, paganizam.. bilo koji oblik verovanja u nesto bozansko/visu silu itd. koja postoji na celoj planeti od samog pocetka i koja je prizvela toliko knjiga, mudrosti, umetnosti itd. - nemoguce je to iskoreniti/zabranit ili sta vec.

Govoriti kako su vernici glupi i primitivni pokazuje pravo lice ateista - po cemu su oni boji ako sebe smatraju boljim?

Sve je nebitno, pusti ljude koji veruju da veruju u sta hoce. Ja i dalje ne vidim kako oni koji ne veruju imaju podredjen status u svetu? Naprotiv. ;)

Sta vise, to je licna stvar. Ako ne verujes, cuti i radi svoj posao. Isto vazi i za vernika. O tome se ne prica na svakom cosku, otvaraju forumi i osnivaju organizacije. :haha: Kakav gubitak energije i vremena. Nema se nista pametnije u zivotu izgleda.

Drugo je da mi neko kaze ''ja sam protiv zatucanih fundametalista koji izazivaju rat na osnovu religije, ubijaju ljude u ime religije, tuku me u ime religije ili nesto drugo - ali i to vise ne postoji. Nismo u srednjem veku. Budite protiv ljudi koji zloupotrebljavja religiju za nesto drugo, sto nema veze sa duhovnoscu (sticanje bogatstva, moci). Ne napadajte duhovnost i religiju i obicne smrtnike koji veruju u ono sto hoce.

Posted
ako je u pitanju isti 'dokaz' koji si ovde iznosio pre izvesnog vremena, i za koji sam ti ja jasno i nedvosmisleno pokazao da sadrzi logicke greske

о точно?! nisi ti nishta pokazao. ako je potrebno mozhemo opet da predjemo ceo silogizam nema nijedne logichke greshke.

eventualno u modernim ateistichkim krugovima prva premisa (da postoji slobodna volja) mozhe da se smatra pretpostavkom, pa onda ispada da sam napravio petikio prinkipi logichku greshku, ali sam chak i to predupredio tako shto sam pitao da li misle da postoji slobodna volja, i npr. sam pedja je odgovorio potvrdno.

a to shto si citirao i podvukao o religiji, to mozhe da se odnosi na njihovu religiju ateizma, jer su upravu tu dikratorsku cenzuru primenili kad ih rasturio kao svinja masan dzhak (bacivshi mi forumsku anatemu zvanu ban), a ja, kao deista, se fanatichno zalazhem da svako mishljenje treba da bude ne samo predmet, nego chak i proizvod objektivnog (logichkog/ razumnog) razmishljanja.

Posted

Ja i dalje cekam da mi neko objasni koja je svrha ateizma, osim izazivanja nepotrebne mrznje i konflikta?

Biti protiv onih koji veruju u nesto sto ti ne verujes je u samom startu veoma glupo.

kao sto je glupo a priori stavljati grupu koja okuplja ateiste u negativan kontekst, kao sto si ti ucunio.

sta je svrha yumetala, ili udruzenja ljubitelja kineskog porculana? da izazivaju mrznju prema ljubiteljima ne-kineskog porculana?

udruzenja, pa i udruzenja ateista, se formiraju radi okupljanja ljudi u grupe u kojima ce imati mogucnost da razmenjuju ideje o stvarima koje su im od zajednickog ineteresa, koji nije nuzno usmeren protiv interesa drugih.

to sto ti takvo udruzenje dozivljavas kao grupu koja je tu da izaziva "nepotrebu mrznju i konflikt", za razliku od "potrebnih" pretpostavljam, nije ni problem te grupe niti njihov manifest, to je samo tvoja percepcija, da su oni "protiv onih koji veruju u nesto". oni isto kao i vernici, izrazavaju svoj stav. i u redu je ako se to tebi ne dopada.

• Upvote 1
Posted

bilo koji oblik verovanja u nesto bozansko/visu silu itd. koja postoji na celoj planeti od samog pocetka i koja je prizvela toliko mudrosti

Bilo koji oblik neverovanja je proizveo mnogo više mudrosti nego bilo koji oblik verovanja. Sve ostalo je ljudska taština koja ne može da prihvati da ćemo svi završiti u zemlji i crvima.

Posted

kao sto je glupo a priori stavljati grupu koja okuplja ateiste u negativan kontekst, kao sto si ti ucunio.

sta je svrha yumetala, ili udruzenja ljubitelja kineskog porculana? da izazivaju mrznju prema ljubiteljima ne-kineskog porculana?

udruzenja, pa i udruzenja ateista, se formiraju radi okupljanja ljudi u grupe u kojima ce imati mogucnost da razmenjuju ideje o stvarima koje su im od zajednickog ineteresa, koji nije nuzno usmeren protiv interesa drugih.

to sto ti takvo udruzenje dozivljavas kao grupu koja je tu da izaziva "nepotrebu mrznju i konflikt", za razliku od "potrebnih" pretpostavljam, nije ni problem te grupe niti njihov manifest, to je samo tvoja percepcija, da su oni "protiv onih koji veruju u nesto". oni isto kao i vernici, izrazavaju svoj stav. i u redu je ako se to tebi ne dopada.

Oni su sami sebe stavili u tu grupu, jer sami sebe karakterisu kao organizaciju protiv neceg sto oni misle da je glupo i primitivno.

Svrha yumetala nije da se bori protive icega. Kao i bilo koji drugi primer koji si navela. A nasuprot tome, ovi ljudi su otvoreno protiv vernika i neznanja, reci koju pripisuju svakome ko ne misli kao oni, odnosno svakome verniku, nezavisno kojoj religiji pripada.

Ja sebe postavljam iznad i jednih i drugih, ne poistovecujem se ni sa jednim ni sa drugima. :) Slepi vernik je isto sto i ateista. Boriti se protiv bilo cega je uzaludno. O cemu ateisti imaju da pricaju i diskutuju, ako ne o gluposti i primitivizmu onih drugih? O cemu drugom mogu da pricaju?

Ja samo komentarisem to i nista vise. Niko nece promeniti svet, on ide svojim tokom, a ljudi ce se uvek boriti protiv vetrenjaca, ici protiv necega, biti anti, deliti sve na dobro i zlo. I tako u krug.

Bilo koji oblik neverovanja je proizveo mnogo više mudrosti nego bilo koji oblik verovanja. Sve ostalo je ljudska taština koja ne može da prihvati da ćemo svi završiti u zemlji i crvima.

Da zavrsicemo i kao sto sam vec rekao, ko misli da je religija nastala samo usled tog straha od crvi i truljenja mesa, u zabludi je.

Posted

о точно?! nisi ti nishta pokazao. ako je potrebno mozhemo opet da predjemo ceo silogizam nema nijedne logichke greshke.

eventualno u modernim ateistichkim krugovima prva premisa (da postoji slobodna volja) mozhe da se smatra pretpostavkom, pa onda ispada da sam napravio petikio prinkipi logichku greshku, ali sam chak i to predupredio tako shto sam pitao da li misle da postoji slobodna volja, i npr. sam pedja je odgovorio potvrdno.

ne pada mi na pamet da ponovo prolazim isto obaranje logickog postupka, zato sto sam to vec uradio ranije ovde na forumu.

vidis, mogao bih to da pronadjem pa da prosledim na forum ateista da imaju u buduce detaljan postupak kako se razara taj dokaz.

(za one koji nisu pratili) tvoj "dokaz" se ukratko moze opisati ovako: "ako prihvatite moju definiciju i objasnjenje slobodne volje (bez dokaza i puno prazne retorike), onda iz ovog niza zakljucaka sledi da bog postoji". em imas logicku gresku u samoj osnovi, em imas gresku u najmanje jednom ili dva koraka.

poenta je da ljudima koji racionalno razmisljaju ne mozes da podmetnes retoriku i da je nazivas logikom. oni to prepoznaju. ;-)

a to shto si citirao i podvukao o religiji, to mozhe da se odnosi na njihovu religiju ateizma, jer su upravu tu dikratorsku cenzuru primenili kad ih rasturio kao svinja masan dzhak (bacivshi mi forumsku anatemu zvanu ban), a ja, kao deista, se fanatichno zalazhem da svako mishljenje treba da bude ne samo predmet, nego chak i proizvod objektivnog (logichkog/ razumnog) razmishljanja.

ako si ovako kmecao na njihovom forumu, nije ni cudo sto su te izbacili.. :haha:

znajuci tvoj modus operandi na yumetalu, mogu da pretpostavim da si i vredjao ljude koji su ti oborili dokaz ili su te na neki drugi nacin sterali u logicki cosak. to ti se vec desavalo na yumetalu, ali koliko vidim na njihovom forumu se takve besmilice ne tolerisu.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted
ne pada mi na pamet da ponovo prolazim isto obaranje logickog postupka, zato sto sam to vec uradio ranije ovde na forumu.

lupetash gluposti.

em imas logicku gresku u samoj osnovi, em imas gresku u najmanje jednom ili dva koraka.

da, samo zato shto ti tako kazhesh. nisi to pokazao, tako da ne, nemam nijednu logichku greshku. :cool:

• Downvote 1
Posted

Ova tema je identcina jednoj temi na drugom forumu koja je kapitalizam vs socijalizam.U ovom slucaju imaginos zastupa socijalizam a rogozub kapitalizam,znam da zvuci apstraktno ali tako je.

Odvojiti kapitalizam od religije je jednako odvajanju Betmena i Robina.Prosto receno religija je biznis.

Recimo,dobro je pa postoji sajentologija koja na notoran nacin pokazuje koliko se sve svodi samo na novac.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

socijalizam, kapitalizam i ostala drustvena uredjenja se ticu grupe ljudi (gradjana neke drzave). ovde je rec o licnim uverenjima - religiji. to znaci da imam sva prava da se borim protiv nekog uredjenja koje smatram stetnim po sebe i drustvo i da ubedjujem ljude da se priklone tom uredjenju - dok je sa religijom/verom to vise stvar licnog ubedjenja, pa mi je svejedno ko u sta veruje sve dok ne steti drustvu..

kad crkva/religija pocnu da se mesaju u stvari drzave i da uticu na to kako ce se odvijati zivot u srbiji - onda imam sva prava da se bunim, jer ne zelim da mi ti ljudi kroje bilo koji segment zivota po njihovoj meri. u tom smislu, potpuno podrzavam udruzenje ateista srbije i njihovo zalaganje da se dogma i neznanje stave na margine drustvenog zivota gde im je i mesto.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Budimo iskreni, nije crkva kriva ni za sta, vec politicari. Pa i onda kada dopuste uticaj crkve (ili bilo koga drugog, da utice negativno na politiku). A kao sto rekoh, religija nije ta koja steti vec ljudi i samo ljudi koji koriste polozaje, ne samo u crkvi vec bilo gde. Bunite se onda protiv tih ljudi, ne protiv religije. :haha:

Takodje, iskreno smatram da je politika srediste najiskvarenijih i najgorih ljudi na ovoj jadnoj planeti, pa poneki uticaj sa strane moze samo pomoci, nikako pogorsati. :haha:

A onda pitanje - ateisti su samo protiv danasnjeg vida religije kao moderne organizacije koja vrsi uticaj na svetsku politiku jer im smeta taj uticaj, a ne protiv religije kao sastavnog dela ljudksog zivota od davnina, licnog izbora svakog od nas?

Dakle, jos cekam odgovor o svrsi osnivanja ovakvih organizacija i konferencija.

Posted

Ja sam kao ateista protiv svake vrste metafizike i "duhovnog" života u smislu vere u natprirodno. Smatram da oni škode pojedincu utoliko što mu skreću pažnju sa opipljivog, proverljivog i ovozemaljskog.

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted
A onda pitanje - ateisti su samo protiv danasnjeg vida religije kao moderne organizacije koja vrsi uticaj na svetsku politiku jer im smeta taj uticaj, a ne protiv religije kao sastavnog dela ljudksog zivota od davnina, licnog izbora svakog od nas?

Ja sam protiv svakog vida ljudske gluposti, a tu spada i priklanjanje religiji, bila ona organizovana i uticajna ili ne.

Posted (edited)
Ova tema je identcina jednoj temi na drugom forumu koja je kapitalizam vs socijalizam.U ovom slucaju imaginos zastupa socijalizam a rogozub kapitalizam,znam da zvuci apstraktno ali tako je.

Odvojiti kapitalizam od religije je jednako odvajanju Betmena i Robina.Prosto receno religija je biznis.

ovo konkretno poredjenje mi se ne djasvi jer sam ja socijalista, a i uopshteno nije neko poredjenje- jer postoji gomila religijskih socijalizama (hrishcjanski, islamski, budistichki) dok ne postoji nijedna "religijska" vrsta kapitalizma, tako da je socijalizam, kao neshto shto je "manje materijalistichko" i "vishe pravedno" daleko blizhe religiji od kapitalizma.

kad crkva/religija pocnu da se mesaju u stvari drzave i da uticu na to kako ce se odvijati zivot u srbiji - onda imam sva prava da se bunim, jer ne zelim da mi ti ljudi kroje bilo koji segment zivota po njihovoj meri.

uputi me na "sekularistichko drushtvo" i rado cju se (kao deista) pridruzhiti vashim naporima.

Ja sam kao ateista protiv svake vrste metafizike i "duhovnog" života u smislu vere u natprirodno. Smatram da oni škode pojedincu utoliko što mu skreću pažnju sa opipljivog, proverljivog i ovozemaljskog.

ovozemaljsko i opipljivo postoji zbog metafizike i duhovnog. i to ne kazhem metaforichki il neshto slichno, vecj najprostije- osnove demokratije- 1) da izborni sistem ima smisla, 2) da zakonska sankcija ima smisla (tj. da je pochinioc kriv) se temelje na chisto metafizichkom i natprirodnom konceptu zvanom slobodna volja. dakle, parlamentarizam i pravna uredjenost, koji su temelji moderne civilizacije nemaju smisla bez koncepta kome nema mesta ako prihvatimo ateizam/ materijalizam/ naturalizam. trecja stvar koja se takodje mozhe smatrati temeljem civilizacije je to shta se u zakonu sankcionishe- zashto u zakonu pishe da je zabranjeno ubiti ili ukrasti? kako kog to pravdali- prirodnim pravima ili drushtvenim ugovorom, sve te norme se svode na etiku, koja je opet po sebi deo "duhovnog" zhivota.

Edited by рогозуб
  • Downvote 3
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...