Jump to content

Masa ili definicija?  

62 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

E upravo sam ta dva citao juce - ali on zamenjuje klasican kardio intervalnim vezbama (sto nisam siguran tacno sta su al npr. 10 min sprint max intenzitetom, 10 min odmora pa opet) a za to se generalno zna da je jako dobra stvar za mrsavljenje. Tako da to je relativno mainstream.

verovatno misliš na HIIT (High-intensity interval training)... intervali koji se češće koriste su minut-dva, ili kraći (tipa 10ak, 20ak, 30ak sek), ne verujem da intervali od 10minuta imaju mnogo smisla, ko može maksimalno da sprinta 10 minuta...

Posted

Skida se sad.

E upravo sam ta dva citao juce - ali on zamenjuje klasican kardio intervalnim vezbama (sto nisam siguran tacno sta su al npr. 10 min sprint max intenzitetom, 10 min odmora pa opet) a za to se generalno zna da je jako dobra stvar za mrsavljenje. Tako da to je relativno mainstream.

A ovo za ugljene hidrate mi malko nije jasno kako da saznam dal jesam ili nisam tolerantan. Subscapular skinfold test nije bas pouzdan, al po njemu bi trebalo da nisam tolerantan, al evo jutros sam pojeo 200g plazme sa mlekom i medom jos preko i malo mi je u pocetku bilo muka (jbg velika kolicina) ali sat vremena kasnije sam se super osecao. Uostalom, zar nije logicnije da od velike kolicine secera dobijes brdo energije a ne da se lose osecas?

Vise mi se svidja ona njegova podela na paleo-hidrate i neo-hidrate - ako nije bilo dostupno pecinskom coveku, ne jedi ga! :lol:

Ма он замењује кардио теговима. :haha:

HIIT је бољи за мршављење од дуготрајних аеробних вежби слабијег интензитета, али, према Poliquin-у, ти јаки интервали морају бити... па, веома јаки. :haha: До те мере да ти буде мука, јер се тек тада производи довољна количина млечне киселине. Чак и у тим случајевима сматра да брзина без отпора не значи ништа, тако да није циљ да само трчиш много брзо. Даље, кардио се по њему ради у циклусима од по шест недеља (до тад се постиже макисмалан ензимски одзив) и то само пар пута годишње. Међутим, пуно бољи резултати се постижу теговима и кратким паузама. Ако се ради одговарајући циклични тренинг са веома кратким паузама, то подстиче лучење млечне киселине, што опет подстиче производњу хормона раста и онда бај-бај салце. :haha: Поента је да уз кардио никад не могу да се добију резултати који се добију уз GBC. Он тако каже, а ја испробала на себи. :)

Што се тиче УХ, постоји једноставан тест: поједеш након буђења high GL оброк, у количини коју желиш. На пример, палачинке са неким сирупом или тако нешто. Ако ти се након тога приспава, интолерантан си.

И не, није логично да ћеш од велике количине шећера да добијеш брдо енергије. :haha: То јест, могло би се рећи, али је проценат људи код којих то функционише врло мали. Да, имаћеш ти онај sugar rush кад имаш енергије и све је сјајно, али онда ће полако ниво шећера у крви да опадне, па онда опет потреба за слатким и тако то.

Опет кажем - има срећника. Читала сам једном шта онај наш Сарчев једе, и плакало ми се од муке. :( Али код већине људи одсуство осцилација нивоа шећера у крви даје најбоље резултате.

И што се те поделе тиче... Има још боља: if it doesn't walk, fly or swim and it isn't green - don't eat it. :haha:

Posted

Haha, kad pominješ ishranu, moji drugari su počeli da smišljaju teorije o tome kako ja mogu da jedem sve što mi padne na pamet u bilo koje vreme, a ne tovim se. :haha:

Posted

Ако се ради одговарајући циклични тренинг са веома кратким паузама, то подстиче лучење млечне киселине, што опет подстиче производњу хормона раста и онда бај-бај салце. :haha: Поента је да уз кардио никад не могу да се добију резултати који се добију уз GBC. Он тако каже, а ја испробала на себи. :)

I, jel radi? Sta si konkretno radila?

Што се тиче УХ, постоји једноставан тест: поједеш након буђења high GL оброк, у количини коју желиш. На пример, палачинке са неким сирупом или тако нешто. Ако ти се након тога приспава, интолерантан си.

Ok, posto ne znam glycemic load plazme, a med je negde na medium high, sutra cu bogami palacinku sa eurokremom, bananama i suvim grozdjem, to je sve ultra high, pa cemo da vidimo rezultate :lol:

И што се те поделе тиче... Има још боља: if it doesn't walk, fly or swim and it isn't green - don't eat it. :haha:

E jebi ga sad, ne mogu ja to, ne volim zelene stvari :)

@johnnyzzz - jes, na to sam mislio

I, btw probah taj program za zgibove: 10x3 zgiba, odmor 2 minuta... Sa 10 kila oko struka :rockdevil: Nije lose, 9. i 10. serija su bile hc. Mada sam mozda mogao i po 4. Furam do 6 po seriji pa cemo da vidimo rezultate.

Posted (edited)

smarash sa tim polikvinom (chak mu je ime sastavljeno od dve engleske sleng rechi za pedere), nije on izmislio hiit, niti zna mnogo o ishrani. isti smarach kao i doktor filgud kod nas.

I, btw probah taj program za zgibove: 10x3 zgiba, odmor 2 minuta... Sa 10 kila oko struka

nikad programi, samo old skul jachanje. kao priprema za zgibove- testerica i polu-zgib (inverted pull-ups).

Edited by рогозуб
Posted

I, jel radi? Sta si konkretno radila?

Наравно да ради. Мене је тај тренинг буквално спасио након што сам се брутално угојила, после (погрешне!) терапије. Са фармерки број 32 сам сишла на 27 у року од десет недеља (три тренинга).

Могу да потражим свеску са тим тренинзима да ти тачно напишем, али основна идеја је да радиш супер-сетове вежби за доњи и горњи део тела са непотпуним паузама. На пример:

- чучањ, пауза 45 секунди

- предњи лат до груди, пауза 45 секунди

- мртво дизање, пауза 45 секунди

- бенч уски хват, пауза 45 секунди

... и све то три-четири пута, па пређеш на следећу групу вежби. Кажем, променила сам три тренинга за то време - на самом крају сам имала и јако кратке паузе (10 секунди између вежби, 2 минута одмора на крају сета) и потпуно друге вежбе, али принцип је исти.

Posted (edited)

kako ovo funkcionise, koliko ponavljanja za te cetiri vezbe ?

jako je cudna super-serija, bice zanimljivo probati

Edited by DBrave
Posted

Делује лако испрва, али ја сам, кад сам први пут радила, остала у чуду колико је 45 секунди у ствари мало. А онда кад сам спуштала на 30, па на 10 секунди за паузе - искрено, није ми се ишло у теретану, кад сам знала шта ме чека. Дакле, тренинг јесте тежак, али у том тренутку баш нисам имала избора.

Сећам се да су ми у почетку понављања за ове вежбе које сам написала била 10-12. Мада се сећам и искорака бучицама и 20 понављања за сваку ногу. Леле, боли и сад кад се сетим. У наредна два тренинга је било другачије; да не пишем напамет - потражићу ту свешчицу, па ћу да препишем. Али принцип је исти: вежба за доњи део тела, па вежба за горњи и тако у супер-сет са малим (читај: недовољним) паузама. Наравно, подразумевају се максималне тежине. Али стварно максималне. Оно, да ти очи искоче. :(

Posted

E ako mozes naci taj program, pa prepisi ili ovde ili mi sibni na pm. Opasno sam se ugojio pa moram krenuti sa nekim treningom. :da:

taj hiit shto je pominjala fantasia radi, to ti dodje kao magichna formula za mrshavljenje.

ako nemash kondicije, uzmi malo trchkaj mesec dva, pa se onda baci na tabatu.

to mu dodje vako- 20 sekundi maksimalnog shprinta koji mozhesh da izvuchesh pa 10 sekundi srednjeg dzhogiranja, i tako 6,8 ili 10 puta zaredom (bez odmora). za zagrevanjem pre i hladjenjem posle si gotov za maks 15 minuta. znachi 15 minuta svaki trecji dan, mesec dana tako, i ima se steshesh bez problema.

( http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training#Tabata_Method )

Posted (edited)

Vezano za ovo iznad, je l' to mora bas svaki treci dan ili mogu tako da trcim svaki dan? Zvuci dobro, bas cu da ga isprobam kad sam vec ponovo stekao kondiciju u trcanju. :da:

Edited by -Mare
Posted

To deluje nerealno. Za dvadeset sekundi maksimalnog sprinta, prosečan čovek će pretrčati otprilike 160 - 170 metara. Ako uzmemo npr. 6 ponavljanja, dolazi se do kilometra pretrčanog u punom sprintu u roku od 170 sekundi, odnosno manje od tri minuta. Potpuno je besmisleno silovati od prvog sprinta, to se ne radi ni treninzima atletičara. U vreme kad sam se najžešće spremao za takmičenja, trčali smo npr. 10x200 metara, sa pauzama od po deset sekundi između svakog ponavljanja, ali se ne ide punim sprintom, već se dozira tako da se istrči sve do kraja. Treba koristiti oko 80% mogućnosti.

Posted

Problem je u tome što će poslednji "maksimalni sprint" izgledati kao da neka baba pokušava da se vrati u mladost, a to je glupo. Znam o čemu govorim, bavio sam se time.

Posted

Verovatno jeste i fazon da se ide "preko" mogucnosti... Ali, i to sto kazes, nijedan trener nece forsirati nekakvo mucenje organizma. Pogotovo to ne treba da radi neko ko se rekreativno bavi sportom.

Posted (edited)
Vezano za ovo iznad, je l' to mora bas svaki treci dan ili mogu tako da trcim svaki dan?

hiit jebava organizam, neshto oko insulina i shta ti ja znam, to se istrchi za 15 minuta i telo topi salo sledecjih dan, dva. mislim da niko ne preporuchuje svaki dan da se radi hiit.

Problem je u tome što će poslednji "maksimalni sprint" izgledati kao da neka baba pokušava da se vrati u mladost, a to je glupo. Znam o čemu govorim, bavio sam se time.

radish dva intervala- 20:10, 20:10 npr, ako samo toliko mozhesh da izvuchesh, pa onda za mesec dana radish 3 itd.

Edited by рогозуб
Posted (edited)

Mnogo je korisnije istrčati npr. 8x100 nekim srednjim tempom, nego 2x20 sekundi maksimalnim.

a najbolje je kombinovati razne sisteme, dužine, intenzitete i intervale... nekad etiopski jog, nekad piramide, nekad sprintovi...

dodatak - i da ne bude zabune, ovo što je rekao rogozub da jebava insulin, da ne shvatite pogrešno pošto nije na ti sa gramatikom, ne jebava ga nego "HIIT can substantially improve insulin action in young healthy men. HIIT may therefore represent a viable method for prevention of type-2 diabetes."

Eee, ali to je veće mučenje. Ljudi hoće rezultate sa što manje truda, a ne bolje rezultate sa više truda :haha:

a ti crni Okrobe, jel trčiš intervale ili konstantan tempo? šta tebi daje najbolje rezultate?

Edited by johnnyzzz
Posted

a ti crni Okrobe, jel trčiš intervale ili konstantan tempo? šta tebi daje najbolje rezultate?

Seks, iako je ograničen resurs za većinu forumaša. Pored toga, samo sklekovi i trbušnjaci 20 minuta dnevno, i Satana da te vidi...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...