Jump to content

Masa ili definicija?  

62 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted

Ajd' da pocnem i ja da pisem na ovoj temi, posto eto krecem od sledece nedelje redovno u teretanu, imam od firme besplatno svakog meseca u Green Zone teretani, pa da se i ja "cepam". Isao sam proslog meseca dve nedelje, al' sam prestao, imao sam previse nekih obaveza oko kuce, selidbe i sta ti ja znam, al' sad se stabilizovao pa da krenem da se doterujem.

Sto se tice ishrane, tu pojma nemam sta treba da furam niti u kojoj meri, al' generalno jedem sve zivo, 3-4 puta dnevno u manjim kolicinama, doruckujem musli, pazim meso da jedem bar 3 puta nedeljno u ribu bar 2 puta. Sve u svemu, oni treneri u teretani su mi rekli da imam vrlo dobre predispozicije za neki "normalan" izgled, nit' preterana definicija, niti preterana masa, nesto normalno za rekreativce, al' generalno nista od njih ne mogu da dobijem sto se tice plana i programa i tako to, jer moraju da se plate i sta ti ja znam, a nemam nameru bas da dajem pare i na trenere. A sedim po 8 sati u kancelariji na poslu za kompom kao programer, pa me vec to polako stize, ne zelim da se zapustim skroz :)

Pa sad, ako moze neko ili ovde ili na pm da mi baci par saveta za pocetnike, sa kojim vezbama krenuti, kako planirati ishranu i tako to, mozda neke suplemente koje bi bilo okej koristiti itd. Citao sam po netu pun kurac artikala, al' sve mi je to nekako jebem li ga, previse napucano i nikako za pocetnike. Pa resih ovde da se obratim :)

Нисам приметио неки конкретан одговор ( можда зато што нисам ни читао одговоре, мрзи ме ).

Ал ево.

Мислим да су две ствари битније од осталих, да разумеш основе исхране, и да имаш конкретан програм вежбања.

Мрзи ме и исхрану да пишем, али основно ти је да знаш да је су за опоравак мишића најбитнији протеини, којих има у месу ,јајима,риби...

Током тренинга мишић се од стреса оштећује, након тренинга се логично опоравља, зато је по мени боље имати већи унос протеина након тренинга.

Суплементација није лоша идеја ако имаш осећај да ти недостаје протеина у исхрани, ако сам укапирао човек за мишиће може да искористи 1,8грама протеина по килограму телесном,ако иде преко тога ( а вероватно сигурно неће ићи :haha: ) онда ти протеини иду у сало... Али то не треба да те брине јер вероватно нећеш јести више него што треба...

Сад нисам сигуран, ја мислим да се не зна тачно који је процес раста мишића постоје неке теорије хипертрофије,хиперплазије али то ја мислим да није сто посто сигурно, ја се водим по овоме што Арнолд објашњава, кад осетим "памп" ја урадим још пар понављања више, и сигуран сам да сам добро урадио серију, тако је најбоље и најсигурније да си урадио како ваља ( и немој да верујеш у оне небулозе више понављања брже са мањом масом за дефиницију и спорије са већом тежином за масу, у то верују само морони, којих има подоста... )

Али се зна како се постижже мишићна дефиниција, малим процентом бодифет, али у то не могу да улазим сад...

Даћу ти сада мој програм да можеш да се оријентишеш како доликује...

Понедељак:

Груди и трицепс

Уторак:

Леђа

Среда:

Углавном пауза

Чет:

Рамена и бицепс

Петак.

Ноге и подлактице...

Тако изгледа то код мене, сад ти слободно можеш правити варијације на осново тога шта и како теби одговара...

Надам се да је помогло, нека ме исправе старије колеге ако сам погрешио :D ( а постоје шансе да јесам )

Posted

Ne pada mi napamet da hodam po farmama zbog ustede od 600 dinara mesecno.

ne znam da li si čuo za pijacu ili mogućnost da nekoga pozoveš telefonom i naručiš da ti donese očišćene piliće na vrata

Posted

Нисам приметио неки конкретан одговор ( можда зато што нисам ни читао одговоре, мрзи ме ).

Nisi primetio zato sto ih nema, vaznije je diskutovati o narodskoj ishrani slaninom i burekom izgleda...

и немој да верујеш у оне небулозе више понављања брже са мањом масом за дефиницију и спорије са већом тежином за масу, у то верују само морони, којих има подоста... )

Ova glupost nikad nece umreti po teretanama, perpetuiraju je klinci od 16 godina koji pojma nemaju medju sobom (bez uvrede :mhihi: ), i to zato sto su to culi od starijih vezbaca koji su ostali na mentalnom uzrastu klinaca iako imaju 25+ godina.

Znaci, ShinigаmY (btw, ti si Petar, zar ne? :haha: ) defka se dobija smanjivanjem sala i nikako drugacije, a to zahteva sredjenu ishranu i lagani kardio vise puta nedeljno u trajanju od 30 minuta... To nije jedini nacin ali je najjednostavniji za pocetnike.Nesto nemam sad vremena al ako si zainteresovan mogu da ti dam par saveta ovde ili na PM koje bih voleo da je meni neko dao kad sam kretao da vezbam :mhihi:

Posted

(bez uvrede :mhihi: )

Non taken. :D

Ova glupost nikad nece umreti po teretanama, perpetuiraju je klinci od 16 godina koji pojma nemaju medju sobom (bez uvrede :mhihi: ), i to zato sto su to culi od starijih vezbaca koji su ostali na mentalnom uzrastu klinaca iako imaju 25+ godina.

Али смањује се полако у теретанама, то је сад актуелно на шипкицама, али што је најгоре, долази код мене у теретану један дечко мог годишта ( један од оних ложача са шипкица ) од прилике , и тражио класично,оно, савет старијем вежбачу, од двајес и кусур година ( за кога сам до тад мислио да је нормалан лик ), овај му рекао да рад са већим тежинама за масу :udri: ....

Та урбана легенда стварно живи ,а личи ми да никада неће умрети, као и оно "не вања вежбе вучења и вежбе гурања у истом тренингу,оно има да пропаднеш ако радиш тако, мени се смучило да објашњавам, сад само ударам сарказам кад чујем тако нешто :rockdevil:

Znaci, ShinigаmY (btw, ti si Petar, zar ne? :haha: ) defka se dobija smanjivanjem sala i nikako drugacije, a to zahteva sredjenu ishranu i lagani kardio vise puta nedeljno u trajanju od 30 minuta... To nije jedini nacin ali je najjednostavniji za pocetnike.Nesto nemam sad vremena al ako si zainteresovan mogu da ti dam par saveta ovde ili na PM koje bih voleo da je meni neko dao kad sam kretao da vezbam :mhihi:

Ја мислим да је кључно да се избаци сва гликоза из мишића и јетре тако да организам почиње да користи сало као примарни извор енергије, уместо гликогена ( угљених хиддрата и шећера ), то се ваљда назива кетоза, исправи ме ако грешим.

Значи Петре, ако већ оћеш неку дефиницију, само избациш све шећере и угљене хидрате из исхране ( не може све, али оне основне изворе, хлеб и остала срања)

и после пар дана можеш да почнеш да радиш кардио ( најбоље после тренинга са теговима ) :da:

Posted (edited)

Haha, hvala obojici na smernicama :)

Mozes na PM slobodno :) (btw, pojma nemam ko si, niti odakle me znas, al' kontam da imamo neke zajednicke prijatelje :haha:)

Значи Петре, ако већ оћеш неку дефиницију, само избациш све шећере и угљене хидрате из исхране ( не може све, али оне основне изворе, хлеб и остала срања)

и после пар дана можеш да почнеш да радиш кардио ( најбоље после тренинга са теговима ) :da:

To sam vec izbacio, hleb ne jedem vec 3-4 meseca, secere isto sam umanjio, jedino me jebe sto kafu volim da popijem sa secerom ujutru, inace ne funkcionisem uopste :/

Edited by ShinigаmY
Posted (edited)

Понедељак:

Груди и трицепс

Уторак:

Леђа

Среда:

Углавном пауза

Чет:

Рамена и бицепс

Петак.

Ноге и подлактице...

Тако изгледа то код мене, сад ти слободно можеш правити варијације на осново тога шта и како теби одговара...

Надам се да је помогло, нека ме исправе старије колеге ако сам погрешио :D ( а постоје шансе да јесам )

pa malo mi je čudna podela, ako radiš grudi+triceps onda bi trebalo leđa+biceps jer te grupe mišića učestvuju u istim vežbama

suprotna varijanta je grudi+biceps, leđa+triceps baš iz istog razloga - jer biceps+leđa (tj triceps+grudi) rade iste grupe pa je teže maksimalno pogoditi obe grupe (rade se prvo leđa jer su veća grupa mišića, npr dve vežbe po 3 serije i onda kada pređeš na biceps 2x3 on je već malo umoran od prethodne vežbe u kojoj je učestvovao i ne može maksimalno da se angažuje)... ali u ovoj varijanti ta dva dana moraju da budu razdvojena, bar dva dana između...

trbušnjaci mogu da se ubace dva puta nedeljno...

treća varijanta je:

grudi

leđa

pauza

ramena

noge

ruke

pauza

i opet trbušnjake ubaciti tu i tamo

ovo se radi manje više iz istog razloga - jer biceps+leđa (tj triceps+grudi) rade iste grupe, a takođe i zato što su leđa i grudi velike grupe mišića pa nije loše posvetiti im ceo trening... dan kada se rade ruke - biceps i triceps - manje grupe mišića pa je ok da su zajedno, takođe, angažuju se u potpuno suprotnim vežbama pa mogu i naizmenično da se rade vežbe sa manjim pauzama između jer dok radiš biceps odmori se triceps i obrnuto - serija biceps, serija triceps i tako tri puta, pa onda druga vežba x3 i onda treća i to je to, jako brzo može da se odradi trening...

e sad, sve je to filozofija, ti ShinigаmY vidi da se ne opterećuješ time preterano jer ćeš izgubiti volju pre nego što kreneš... u početku se nećeš toliko forsirati da bi morao ovako da razvajaš grupe po danima već ćeš raditi laganije i navikavati se na što pravilnije izvođenje vežbe... bitno je biti redovan i vremenom menjati, pojačavati i primenjivati neke od programa i saveta kojih ima na tone po netu...

sa druge strane imaš i onog crnju koji svaki dan radi ruke uprkos svim ovim teorijama i ima odličnu masu...

što se hrane tiče...

ugljeni hidrati - unosiš ih u prvoj polovini dana, oni su ti pogonska energija i besmisleno je unositi ih uveče jer ih nećeš potrošiti, pretvoriće se u masti/salo... trudiš se da ideš više na integralne varijante... žitarice, pahuljice, integralni pirinač, krompir itd...

proteini - unosiš ih tokom celog dana, oni izgrađuju mišiće, pogotvo bitno nakon jačeg treninga... ima ih u mlečnim proizvodima, jajima (belanca), mesu... jaja najbolje ujutru jer brže prolaze i mišići koji su tokom noći ostali bez proteina brže ih dobijaju... od mesa najbolje belo pileće ili ćureće, nikako belo svinjsko :) a riba je još bolja varijanta, par dana u nedelji npr (ovde mislim na ribu spremeljenu za ručak, a tunjevina i sardine u ostalim obrocima tu i tamo)...

masti - teži dobrim mastima - već pomenuta riba, ali i lešnici, orasi, bademi - ovo drugo može da ti bude neka užina

povrće/salate ubacuj uz obroke, to već ne moram da ti pričam...

obroci - bolje više manjih obroka dnevno nego obrnuto... lakše je za stomak, bolje iskorišćenje svega što uneseš, ubrzava metabolizam... kada telo navikne da nema redovan unos energije ono stvara energetske rezerve u narodu poznate kao salo... takođe i kada je prekomeran unos energije on se skladišti...

i ovde važi isto kao i za vežbanje - nemoj da te gomila pravila zakuca i demorališe, nemoj da pokušavaš sve ovo odjednom da primeniš jer nećeš dugo izdržati, menjaj i ubacuj postepeno i više to gledaj kao neke smernice nego moranje...

uf, dosta od mene...

Edited by johnnyzzz
  • Upvote 4
Posted

^Solidan post. Ja bih dodao sto se tice trbusnjaka - meni je odlicno sljakalo 3x nedeljno, tri serije, svaka do otkaza, sa variranjem vrste trbusnjaka, sve tri razlicite. Mozda je to malo previse za pocetnika doduse

Posted

ne znam da li si čuo za pijacu ili mogućnost da nekoga pozoveš telefonom i naručiš da ti donese očišćene piliće na vrata

Da,cuo sam,ali to nije kao ulaznica za koncert pa da narucujes na kucnu adresu.To je meso koje jedem i zelim da kupujem ko normalan covek a ne da narucujem preporuceno.

Na pijacama nije bog zna koliko jeftinije.A da se jebavam zbog 500-600 dinara mesecno me zabole,nista mi to u zivotu ne znaci.

Posted

Svaka domacinska kuca ima zamrzivach da ti neko ocuva pilice i da stavis u zamrzivas ustedis preko 300 evra plus svinju osusis ili izmeljes josh 150 plus povrce koje kupujes u sezoni ustedis duplo vishe para.A druga je prednost sto kupujes od ljudi koje znas i jedes ono sto si video,to povrce i meso iz marketa ja ne bi pipnuo ni bacachem plamena ti nisi ni svestan sta jedan totalni herbicit mzoe da uradi

Posted

pa 500 dinara mesečno je ušteda ako pojedeš samo 2 kg piletine mesečno

al ako jedeš i svinjetinu tako, pa i junetinu, onda bacaš pare na loše meso

ja uzmem celu svinju, platim k'o da sam kupio 30-40 kila buta

Posted

missionvao (sta do djavola znaci tvoj nickname ? :) ), hranis se snaznije od mene, svaka cast !

Igrica KOTOR, nebitno :D

Znam da mi je ishrana daleko od idealnog i da treba vise obroka i tako to ali ovo je prvi nazovi rezim na kom ne glodjem kauc zbog potrebe za cokoladom :D

Sto se mesa tice, sto rece Kuruz, imas na pijaci u Mlecnom delu uzgajivace zivine mada ja volim da uzmem u Perutnini jer nema sta da se cisti i treba joj 3 dana stajanja da dobije onaj cudan miris koji inace ima na drugim mestima.

Posted

nego, zanima me kako je moguće imati ovakvu sisetinu, a biti ovako mršav

nije silikon

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/969604_10200433395332890_727317933_n.jpg

Pa sva mas' joj se skuplja u sisama, lucky bastard :D

Ima mršavih koje imaju samo guzicu/stomak/noge.

Ove samo sa sisama su baš retke, znam jednu takvu, mislim da ima i veće od ove, a baš je jako mršava (ima 55 kila na nešto manje od 180cm).

Posted

Vidjam jednu komsinicu svakog jutra kad idem na posao, ne znam je licno, al ima sise da ubije, mrsava je veoma, a sise joj lome kicmu cini mi se koliko... Mislim da proklinje dan kad su joj porasle tolike...

Posted

pa 500 dinara mesečno je ušteda ako pojedeš samo 2 kg piletine mesečno

al ako jedeš i svinjetinu tako, pa i junetinu, onda bacaš pare na loše meso

ja uzmem celu svinju, platim k'o da sam kupio 30-40 kila buta

Upravo to...moja devojka i ja pojedemo maksimum 3 kile piletine mesecno,sem toga drugo nista ni ne jedemo.I zbog par stotina dinara ja da se jebavam po pijacama?Zabole me.

I tome mesu nista ne fali,ne bulaznite.

A ti niti ista uzmes,niti ista platis...da budemo realni.

Posted

Svaka domacinska kuca ima zamrzivach da ti neko ocuva pilice i da stavis u zamrzivas ustedis preko 300 evra plus svinju osusis ili izmeljes josh 150 plus povrce koje kupujes u sezoni ustedis duplo vishe para.A druga je prednost sto kupujes od ljudi koje znas i jedes ono sto si video,to povrce i meso iz marketa ja ne bi pipnuo ni bacachem plamena ti nisi ni svestan sta jedan totalni herbicit mzoe da uradi

O cemu pricas ti?Ja zivim u sred grada u stanu od 60m2,kakva susenja,kakvi zamrzivaci,kakva klanja jebote,sta lupetas.Cuj njega,uzmem i izmeljem jebote. :haha:

Zabole me kurac za pilice i gluposti,ono sto je meni bitno su kvalitetni suvomesnati proizvodi.To iskljucivo uzimam od jednog moga zemljaka koji to radi i na veliko ali i po porudzbi.U aprilu sam uzeo 18 kila kulena,10 kila prsute i 10 kila pecenice,to nama dosta do sledece godine.Nedavno sam uzeo i par kila slanine i jos 3 kulena u katici i do sledeceg proleca sam miran.To mi najbitnije,da ne moram jesti kojekakve zlatiborce,sremske kobasice i slicno djubre.

Posted (edited)

цео месец живите на три киле пилетине? :P

колко сам разумо, ти живиш на око 50ак кила пилетине

само андрејџ протеини & беланчевине

Edited by Генеральный
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

цео месец живите на три киле пилетине? :P

Da.To je nama 10 obroka.I jos ajde da kazemo da nam ode jedno 1-2 kile mlevenog mesa,znaci jos 3-6 obroka.Ostatak popunjavamo sta nam se jede na dnevnoj bazi...nekada neka riba,ili curetina ili takve stvari.I to je to.Veceramo jako retko jer ne stizemo.

Posted

Kila piletine je 650 dinara.Za odraslog muskarca sa normalnim potrebama to su 3-4 obroka.Nista tu nije luksuz.Luksuz je kavijar.

Kila piletine je 650 dinara.Za odraslog muskarca sa normalnim potrebama to su 3-4 obroka.Nista tu nije luksuz.Luksuz je kavijar.

Piletinu najviše i jedem od mesa, konkretno sam mislio na pršutu i kulen koje si naveo, a to jeste luksuz za mene. KIla piletine jeste 3-4 obroka za jednu osobu, ali ja nikad hranu nisam kupovao samo za sebe već i ostali jedu, a i nisu iste potrebe za hranom nekoga ko trenira i ko ne trenira, tako da svako radi šta hoće i stvarno ne znam šta hejtuješ ovde svojim postovima na teretani i ishrani, ok to te ne zanima smatraš glupošću, isto kao i ja najnoviju xxl verziju androida vičer i generale, pa ne serem na temama o tome , bez uvrede :)
Posted

:haha: :haha: :haha:

Od kada si ti to toliko osetljiv na hejt? :haha: Postao si previse tolerantan od proteina? ;) Realno,da manje trosis na "dodatke ishrani",imao bi za kulen i prsutu. Znaci brate,sam biras kako zivis jebiga. ;) Na kraju krajeva,i sam si to rekao.

A sto se tice tog hejta na koji si odjednom postao toliko osetljiv,zaista ne vidim neku razliku izmedju mog napusavanja tamo nekog Rogozuba koji izigrava biologa i strucnjaka za zdravu ishranu a veze sa zivotom nema,i konstantnog napusavanja tamo nekog Kuruza kako je priznao nezavisnost Kosova i Jaroslava da je katalo siptar. Razmisli. :pivopije:

• Upvote 1
  • Downvote 1
Posted

Kad sam rekao, ne bih kupovao protein u prahu da mogu da finansiram mesine koliko mi treba,posle jaja whey protein mi izadje najjeftiniji izvor proteina, uostalom ti verovatno znaš da li mogu da izdvajam za pršutu i kulen bolje od mene...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...