Ikhabot Posted July 20, 2006 Report Posted July 20, 2006 Otvaram i temu za pevace.. kako li se samo niko toga nije ranije setio?? Ili mozda jeste... U svakom slucaju, ovde bi trebalo da pisu oni koje zanima tehnika pevanja, i oni koji znaju o pevanju. Ostali nemojte da spamujete, jer tasko niko nista nece nauciti. Hvala Evo prvo pitanje (posto ucim da pevam pratece vokale) : Koje vezbe i sistem rada mi preporucujete, pevam normalne, tenor glasove, ne ricem, i ne pevam vesticje glasove (mada ako neko zna kako se i to vezba, neka postuje slobodno, ipak je ovo metal forum ) 1
WoS Posted July 23, 2006 Report Posted July 23, 2006 E evo ja tebi nesto da pomognem! Kad vec mogu... Posto sam isao neko vreme na hor u gimnaziji kapiram za zagrevanje ide ovako nekako: Odsviras kadencu(Valjda) na instrumentu,ili skalu(bilo kakvu) i onda pokusas da otpevas te tonove po sistemu "na-na" Onda pomeris tu skalu za notu vishe i ponovis. I tako dok god mozesh da izvucesh cist ton,da ti glas ne podrhtava i da ne kreshtish. Ispravi ledja, otvori usta i pevaj iz stomaka, a ne iz grla... To je to,ako imash sluha nije teshko... Teshko je pevati solo,to je ves druga prica
iggyslap Posted July 23, 2006 Report Posted July 23, 2006 Onda pomeris tu skalu za notu vishe i ponovis. bolje je kada se radi sa po polustepen vishe! ali pretpostavljam da si na to i mislio!
Ikhabot Posted July 23, 2006 Author Report Posted July 23, 2006 Ako pevam tiho, da li mogu da savladam tehniku, ili mora da se peva onoliko glasno koliko bi pevao i na probi recimo?
MudriPanj Posted July 23, 2006 Report Posted July 23, 2006 dok vjezbas, naprezi se otprilike onoliko koliko se naprezes dok pricas, znaci tiho. prava jacina glasa(da zvuci prodorno, a da se ne naprezes mnogo) dodje sa vremenom. a na probi pjevaj onako kako dobro zvuci, ali nemoj da preforsiras, znaci nikakva proderavanja i trudi se da pjevas jednako glasno sve vrijeme jako su bitne vjezbe zagrijavanja
Nemanja Savic Posted July 28, 2006 Report Posted July 28, 2006 korisni saveti mene je, npr., kada sam tek pocinjao da pevam, pevac dargorona- Shopka, ucio da pevam tako shto cu shto vise da vrishtim i da se derem... pomaze! donekle (hehehehe)
iggyslap Posted July 28, 2006 Report Posted July 28, 2006 vezbe zagrevanja su veoma bitne za pevace/pevacice! kao u principu i za sve ostale clanove benda. u princupi bi bilo cool da gitarista ili bassista respevava pevaca jer se samim ti i on sam zagreva! veoma cool raspevavanje je obican dur do kvinte i nazad! i tako svaki polustepen u rasponu pevacevog glasa od dubokog ka navise pa nazad! otprilike ovako: (c-dur) ------------------------------------- -----------2-3-5-3-2--------------- ---3--3-5-------------5-3---------- ------------------------------------- druga korisna vezba: (c-dur) ------------------------------------- ---5--5-2-3---2---5-2-3----------- -------------5---3--------5-3------ -------------------------------------
überg33k Posted July 28, 2006 Report Posted July 28, 2006 Naravno, na ovome ne treba stati. Zagrevanje moze da bude i preko cele skale. G ---------------------------------------------------------------- D --------------------7--9--10--10--9--7----------------------- A ---------7--8--10-------------------------10--8--7----------- E -8--10------------------------------------------------10--8-- A moze i preko molske, G -------------------------------------------------------------------- D --------------------------8--10--10--8---------------------------- A --------------8--10--11------------------11--10--8--------------- E -8--10--11-------------------------------------------11--10--8--- Kombinacija ima kolko hoces. Meni je, recimo, jedno vreme za raspevavanje bio zanimljiv harmonski mol : G -------------------------------------------------------------------- D --------------------------9--10--10--9---------------------------- A --------------8--10--11------------------11--10--8--------------- E -8--10--11-------------------------------------------11--10--8--- i tako svaki polustepen u rasponu pevacevog glasa od dubokog ka navise pa nazad! Naravno, ne treba ga/je cimati da sto veci raspon peva odmah, nego taj raspon postepeno povecavati. Tako...
Secracon Posted July 29, 2006 Report Posted July 29, 2006 Raspon se nešto bitno ne može menjati. Šta ti bog dao to ti je. Mikroprc tamo-vamo... Cheerz!
Baki Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 Da li je tacno da recimo na pocetku svakog raspevavanja, valja prvo mumlati (humming) tonove zatvorenih usta, pa zatim ih brujati (kao da imitirate motor) duz celog raspona, i onda trek preci na vezbe otvorenih usta........
MudriPanj Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 jeste. ozbiljno, to je pravi nacin za zagrijavanje
Baki Posted July 30, 2006 Report Posted July 30, 2006 Kul.....odoh sad odmah da se raspevavam........
STARSHOOTER_SUPREME Posted July 31, 2006 Report Posted July 31, 2006 (edited) Mozda jeste smesno ali posle napronog pevanja probusi jajce i popij ili parche slaninice...Rakija je preporucljiva za blackie pevache al ne verujem da takvih ima ovde... E da vezbe za kapacitet pluca ne znam dal ih uce u muzickoj al su sledece: Postoji tri vrste disanja stomak,polugrudi i grudi.Legnete tako da vam ledja budu prava obe ruke na stomak i kad udahnete gledajte da vam se puni samo stomak do kraja i izdahnite ,kad uradite 3 serije ruke podignite ispod grudi znaci ispod bradavica(nemoj bre da ste perverzni)Pa punite samo taj deo i na kraju stavite ruke na gornji deo grudi i isto to radite....ruke se stavljaju da bi se koncetrisali bash na taj deo...E sad mozete koristiti i metronom da bi vezbali ritmicno disanje(manje se premarate i tako to) Serije su odprilike 3X12 za svako al to mozete da povecavate kad ocete ... Edited July 31, 2006 by STARSHOOTER_SUPREME
Baki Posted July 31, 2006 Report Posted July 31, 2006 A valjda vazi i pravilo da se za duboke tonove koristi grudno pevanje (disanje i vibracija i pritisak vazduha se koncentrisu u stomaku), a za visoke i ultra visoke glaveno pevanje (disanje na stomak, ali se vazduh "gura" ka predelu oko vrha nosa i cela).........
STARSHOOTER_SUPREME Posted July 31, 2006 Report Posted July 31, 2006 Ja imam glas kao Miroslav Ilic... Cuti ja ki Sekula al necemo sad da e hvalimo ce se skenjaju ovi drugi
Guest Syrant Posted August 3, 2006 Report Posted August 3, 2006 (edited) Imam dva pitanja, kako najbolje da regulišem izdisaje/udisaje pri pevanju?-odnosno, kako se reguliše disanje... I da li pri raspevavanju treba skroz opustiti telo,naročito u predelu grudi i ramena? Edited August 3, 2006 by Syrant
Krsh Posted August 3, 2006 Report Posted August 3, 2006 (edited) Cuti ja ki Sekula al necemo sad da e hvalimo ce se skenjaju ovi drugi ziveli mrcajevci Edited August 3, 2006 by Krsh
dethman Posted August 13, 2006 Report Posted August 13, 2006 Disanje se vezba polako. Probaj recimo da udises vazduh dok u sebi brojis 1,2,3,4, pa onda prestanes sa udisanje i drzis vazduh u plucima isto brojeci do cetiri. Zatim (zamisli ) izdises vazduh takodje brojeci, ali ovde se trudi da vremenom povecas trajanje izdisanja (znaci, kreni isto sa 4, pa postepeno povecavaj. I cetvrta faza je brojanje sa izbacenim vazduhom. Pri raspevavanju i bilo kakvom pevanju uospte telo treba da je sto opustenije, naravno to ne znaci da treba da se okilavis kao da si dzak krompira, vec, kao sto covek rece, prava ledja, ispravljena glava i ruke pored tela. Nadam se da sam malo pomogao. E sad, jedno pitanje od mene: Da li iko moze da objasni ili zna nekog ko bi mogao da objasni stapanje registara...tj. kako "aktivirati" famozni srednji registar (middle voice - kombinacija gornjeg i donjeg) - dobiti visoke tonove koji nece piti piskavi ili krestavi, vec puni i snazni, kao da su oktava nize????
WoS Posted August 14, 2006 Report Posted August 14, 2006 kako "aktivirati" famozni srednji registar (middle voice - kombinacija gornjeg i donjeg) - dobiti visoke tonove koji nece piti piskavi ili krestavi, vec puni i snazni, kao da su oktava nize???? Ovo i mene prilicno zanima... Koliko sam shvatio to je neki Testament/Kreator fazon 1
WoS Posted August 14, 2006 Report Posted August 14, 2006 kako "aktivirati" famozni srednji registar (middle voice - kombinacija gornjeg i donjeg) - dobiti visoke tonove koji nece piti piskavi ili krestavi, vec puni i snazni, kao da su oktava nize???? Ovo i mene prilicno zanima... Koliko sam shvatio to je neki Testament/Kreator fazon
dethman Posted August 14, 2006 Report Posted August 14, 2006 Pa, u sustini sam mislio na clean pevanje, ali kad to vec naucis, nije problem ni Testament ni Kreator....To je ono sto recimo Axl i Brus Dikinson rade, s tim sto Axl ne radi najpravilnije - forsira grlo da bi dobio onaj krestav ton (verovatno sada ispasta zbog toga), dok Brus to ume savrseno. Npr. ja mogu solidno da koristim donji registar, dok gornji pocinje da lici na nesto tek od recimo H iznad srednjeg C (7. prag na maloj e zici na gitari). Problem su oni tonovi izmedju, koji se puno cesce koriste od ovih jako visokih. Citao sam gomilu stvari o tome, konsultovao se sa nekim stranim instruktorima pevanja, ali nikako da nadjem nekog ko bi to mogao uzivo da pokaze.
WoS Posted August 15, 2006 Report Posted August 15, 2006 E mislim da bi neki od moderatora trebao da ovu temu pretvori u Vaznu Temu (napisano velikim slovima radi naglasavanja vaznosti) jer je ocigledno da ima tema za ceo bend sem za pevace a po meni to je prilicno nepravedno,sta kao pevaci ne zele da se konsultuju ni sa kim??? Ccc... Aj podrska, verujem da ima jos ljudi koji ovako misle,cim tema nije propala posle 2 dana...
cronnin Posted October 16, 2006 Report Posted October 16, 2006 Deathman, sta pricas covece? Oces da kazes da moze da pevas u donjem registru i visoko, ali ne mozes da izvuces srednje tonove?! Ocigledno nesto ne radis kako treba. Na koju foru uopste uspevas da izvuces to visoko C (8 prag na tankoj e zici)? Pa to i pravim tenorima ponekad tesko ide?!
Recommended Posts