Jump to content

Recommended Posts

Posted

E ovako...totalno sam zadnjih godinu dana van desavanja vezanog za hardver (iako redovno citam SK :) ), pa me interesuje strucno misljenje, strucnih ljudi s' yuma. Kupujem novi komp (jeeeeeeeeeeeeeeeee), pa ne znam sta uzeti od maticne i procesora. Ovo sam nesto ja izronjao...ako moze savet sta uzeti od toga ili nesto drugo sto znate da valja u tom cenovnom rangu.

Ak' bi uzeo intel (a 90% cu)...onda Core2Duo E6550 !! Od maticnih sam nasao ovo:

Asus P5K3 Deluxe ... (btw negde nadjoh da radi samo s' ddr3 memorijom :confused: )

MSI P7N Zilent (drug preporucuje)

Gigabyte GA-EP35-DS4 ili GA-EP35-DS3P

Abit AB9

Sto se tice AMD-a....uzeo bi' Phenom X4 9600...za njega nadjoh samo 2 "normalne" MB:

Asus Crosshair

Asus M2N32-SLI Deluxe (e ne znam koji bi mi kurac trebao SLI....ali mozda mi jos neko pokloni dodatnu graficku)

Sta vi od ovoga preporucujete...tj. koju kombinaciju ?

Posted
Jeste limit 4GB, ali za kompletno memorijsko adresiranje. 32bit Windoze odvoji u startu nešto za sistem (imaš ploču sa raznim uređajima na njoj, grafičku, zvučnu, etc, sve to zauzima neki adresni prostor), tako da ako imaš sreće posle dizanja sistema imaš na raspolaganju 3.25GB RAM-a za "obične" operacije.

Ja sam iz tog razloga prešao na 64bit Vistu iveoma sam zadovoljan za sada.

Ок, али неће ли вађење графичке и звучне средити ствар? Хоћу рећи, уколико Вин нема на шта да одвоја за систем, неће ли сва меморија бити на располагању обичним операцијама? ;):lol:

Бе'шале, хвала на информацији. Нисам знао.

Мада, сад погледах по Нету и нађох да уз интервенције може да се "извуче" и до 3,5ГБ.

Posted (edited)

Ma tek uzimam konfiguraciju pa sam cula da sva 4 ne bih mogla da koristim pa se raspitujem unapred... Posto su memorije sad besmisleno jeftine.

Znaci moze softverski da se resi problem? Nije mi najjasnije kako, udubicu se u to kad dodje vreme :zuba:

Hvala na pomoci ;)

Edited by Double Fire
Posted

Moze naravno Windows da koristi sva 4Gb memorije u Windows XP 32-bit verziji. Pola je rezervisano za sistem, pola za aplikacije. To moze da se promeni /3GB switchem. XP Performance meter ti u stvari daje realnu sliku onoga sto je slobodno, pod uslovom da tvoj hardver podrzava PAE (Physical Address Extension), preko kog se i omogucuje pristup svim 4GB. Svasta ce covek ovde jos da procita. Ako ti treba vise od 4Gb, onda x64 verzije OS-a.

Posted

Sa teme na benchmarku:

- 32-bit OS moze da prepozna sav RAM, ali ne moze svaki da ga koristi.

- XP SP2+ i Vista 32-bit ne mogu da koriste 4GB RAM-a i vishe, bez obzira na PAE switch i slicne manevracije

- Vista ce u System Properties ispisati koliko RAM-a ima na sistemu, ali bez obzira na to ih ne moze koristiti

- /PAE switch pod 32-bit XP i Vistom samo menja nacin na koji driveri moraju da raspolazu sa memorijom, i ne menja nista oko kolicine memorije koju OS moze koristiti.

- Windows 2003/2008 Server )osim Web Edition) 32-bit verzije mogu da koriste 4GB ili vishe RAM-a. I ovde postoje neka ogranicenja (recimo dozvole max. 16GB da se koristi, ali ovo ima veze sa licencom samo)

- x64 Windows ima jedino licencna ogranicenja

Oni koji planiraju da stave tacno 4GB i koriste Windows 2003/2008, imajte na umu da neke stvari ne rade u toj kombinaciji zbog bugova u ATI i nVidia driverima. Npr. Overlay ne radi (u oba slucaja). ATI ima ne bash lep bug kada se Restore-uje Command Prompt nakon koriscenja nekon Full Screen programa (WMP, VMWare u Full screen modu etc.) - sistem se blokira.

Posted (edited)
- 32-bit OS moze da prepozna sav RAM, ali ne moze svaki da ga koristi.

Samo ti znas sta si hteo da kazes.

- XP SP2+ i Vista 32-bit ne mogu da koriste 4GB RAM-a i vishe, bez obzira na PAE switch i slicne manevracije

Pogresno.

- Vista ce u System Properties ispisati koliko RAM-a ima na sistemu, ali bez obzira na to ih ne moze koristiti

Wrong!

- /PAE switch pod 32-bit XP i Vistom samo menja nacin na koji driveri moraju da raspolazu sa memorijom, i ne menja nista oko kolicine memorije koju OS moze koristiti.

Wrongo!

Ponavljam, XP bez problema koristi svih 4Gb RAM-a, a kome treba tehnicko objasnjenje kako i zasto, nek pita ili radije nek pogleda MSDN ili TechNet (obe Microsoft) dokumentaciju. Za inzenjere, nema tracarenja.

P.S. XP (32-bitni) moze na odredjenom hardveru da koristi i vise od 4Gb. Pametni su ovi momci iz MS-a.

Edited by Elam Harnish
Posted (edited)

Nemam vremena za objasnjavanje, kriziram deadline na sljaci (Nedelja baby a ja rmbacim).

Bogu hvala, objasnise nam Microsoft kako to radi.

Pogledas odmah iznad za PAE a bogami i za famozni /3GB switch (to se zove 4GT iliti 4Gb tuning, rezervises 3 Giga za sebe, 1 Giga za sistem). Guten tag.

P.S. Windows XP SP1 ce izbaciti i u glupom TaskMan-u svih 4Gb, ako je prisutno, a SP2 ima drugi algoritam (i sad Vista) za proracunavanje slobodne memorije, gde i ne prikazuje ceo fizicki RAm jer je neki deo po definiciji zauzet od strane sistema. Trebalo bi da ga prikazuju u celini, ali baja koji je napisao algoritam misli da je mnogo pametno odradio posao. Tako da ako imas SP2 ili Vistu, odradis Start>Run>MSInfo32 i on ti ispljune svih 4096Mb (cetir' giga) ako je prisutno. Drugi baja je radio taj drugi algoritam.

Edited by Elam Harnish
Posted (edited)

Naravno clanovi yumetal foruma imaju na raspolaganju uvek usloznog mudonju koji ce im razresiti sve nedoumice i skinuti slepilo sa ociju te ih resiti svih zabluda u kojima su ziveli godinama :mhihi:

Dersu Uzala-Odliveni Mozak-Elam Harnish cisto da znate doticni nikove menja cim se rasprava malo zahukta-ocigledno da ga ne pamte po losoj karmi oni koje se zajebu da sa njim krenu u raspravu :)

Edited by Full_Metal_Yakuza
Posted (edited)
Како? Мислим - 2^32...

То је ваљда то...

Dobro rezonujes, ali velike su mudrice ovi iz MS-a. Da li je uopste potrebno da naglasavam da imam Windows XP/SP2 (32-bit) sa 4Gb RAM-a i sve radi kao picino oko.

Here ya go:

RAM.png

Edited by Elam Harnish
Posted (edited)

Mozda da pogledas prvo screenshot pre nego sto lanes?

S druge strane, od tebe sam odustao jos onomad, ali tebi reciprocitet nikako ne uspeva. Nego, kako objasnjavas taj navedeni screenshot i Mikrosoftove artikle? A, strucnjak? Hoces li se vec jednom pokriti usima i biti manji od makovog zrna?

Sav sam se pretvorio u usi (oci) cekajuci tvoj 'strucni' demanti Mikrosofta. Mene nikad nisi ni mogao da demantujes. Good luck :pivopije: .

Posto ocigledno stalno trcis pred rudu, molio bih te da prvo proucis citavo ovo poglavlje, besplatno je. Propitivacu te.

Za slucaj da imas neki fensi skin/theme na Linuxu pa ne vidis linkove koje ostavljam za sobom:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366779(VS.85).aspx

Cut and paste. I aj ne seri vise, ljubim te, zamaras.

Edited by Elam Harnish
Posted
Dersu Uzala-Odliveni Mozak-Elam Harnish cisto da znate doticni nikove menja cim se rasprava malo zahukta-ocigledno da ga ne pamte po losoj karmi oni koje se zajebu da sa njim krenu u raspravu :)

Sjajno. U svom malenome bolesnom mozgu pridao si sebi fenomenalan znacaj. Posledica menjanja mojih 'nikova' je posve prozaicne prirode, naime skapirao sam da ih mnogi povremeno menjaju pa sto ne bih i ja. Stavise, meni moja tri 'nika' u stvari puno znace, pokusavam cak i da propagiram prvog i treceg karaktera. Ovo objasnjavam tebi jarane posto su svi zainteresovani vec shvatili i potrazili istoimene reference. A fala Bogu, znaju da se ne krijem iza nadimaka, vecina njih zna moje ime i prezime. Mnogo si bre zlurad. No, to je tvoj problem.

Posted
Sav sam se pretvorio u usi (oci) cekajuci tvoj 'strucni' demanti Mikrosofta. Mene nikad nisi ni mogao da demantujes. Good luck

Naravno

Samo sto je krs mojih postova ostao postedjen tvoje mudrosti na temama OS wars

Kada odgovora nema uvek je povoljno da se prica o MS devel alatima i da se kenja o programiranju koje uopste nije bilo pominjano u raspravi

Ali tvoje pamcenje je vrlo tanano na ovo interesantno zapazanje :)

A za tebe jedan savet

Kada budes digao nosinu iz svojeg milionskog kodiranja nauci prvo jednostavne stvari kao sto je kvotovanje tudjeg posta :razz:

Posted (edited)

Ukratko i laicki

Kada ti ponestane fizicke memorije tj RAM-a onda se poseze sa pagefile-om

Tj jedan deo hard diska se koristi kao zamena za nedostajuci RAM

Njegovo visocanstvo ce ti pak objasniti sve to iscrpno :)

Sjajno. U svom malenome bolesnom mozgu pridao si sebi fenomenalan znacaj

Uh nemoj molim te o pridavanju znacaja

Zna se ko je najveca faca ovde to su vec svi videli :)

To je vidis cista psihologija,prisivanje svojih karakteristika nekom drugom,skolski primer

Stavise, meni moja tri 'nika' u stvari puno znace, pokusavam cak i da propagiram prvog i treceg karaktera.

Kako to?Sto uroljan lupetas kojekave gluposti :)

Edited by Full_Metal_Yakuza
Posted
Samo ti znas sta si hteo da kazes.

Onaj screenshot što si napravio - na to sam mislio. Vidi svih 4 GB, ali ih ne koristi. Kao što vista (do SP1) u system properties nije pokazivala da kompjuter ima 4 GB, već 3.25, pa je sa SP1 ispravljeno da pokazuje da ima 4 GB, ali opet ne koristi svu memoriju.

Svaka čast tebi na tvom znanju, ali ja sam u praksi video da 32-bit (sem server verzije windowsa) ne može da koristi 4 GB. I niko ne može da me uveri u suprotno.

Btw. http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost....amp;postcount=6

Posted
I niko ne može da me uveri u suprotno.

Ni Microsoft?

Physical Address Extension

The Physical Address Extension (PAE) allows 32-bit Windows systems to use more than 4 GB of physical memory. PAE also enables several advanced system and processor features so it can also be used on computers that have less than 4 GB of memory. Features enabled by PAE include hardware-enabled Data Execution Prevention (DEP), non-uniform memory access (NUMA), and the ability to add memory to a system while it is running (hot-add memory).

PAE is supported only on 32-bit versions of Windows; 64-bit versions of Windows do not support PAE. The following 32-bit Windows releases support PAE:

* Windows Server 2008

* Windows Vista

* Windows Server 2003

* Windows XP

* Windows 2000 Datacenter Server

* Windows 2000 Advanced Server

On most computers, PAE is disabled by default. (PAE is enabled by default only if DEP is enabled on a computer that supports hardware-enabled DEP, or if the computer is configured for hot-add memory devices in memory ranges beyond 4 GB.) PAE must be explicitly enabled for Windows to run in NUMA mode on a NUMA-capable computer.

To enable PAE, use the BCDEdit /set command to set the pae boot entry option.

Windows Server 2003 and Windows XP/2000: To enable PAE, use the /PAE switch in the Boot.ini file. To disable PAE, use the /NOPAE switch.

With PAE enabled, the operating system moves from two-level linear address translation to three-level address translation. The extra layer of translation provides access to physical memory beyond 4 GB. Instead of a linear address being split into three separate fields for indexing into memory tables, it is split into four separate fields: a 2-bit field, two 9-bit fields, and a 12-bit field that corresponds to the page size implemented by Intel Architecture (4 KB).

PAE, 4-gigabyte tuning (4GT), and Address Windowing Extensions (AWE) serve different purposes and can be used independently of each other:

* PAE allows the operating system to access and use more than 4 GB of physical memory.

* 4GT extends the 32-bit user virtual address space from 2 GB to up to 3 GB.

* AWE is a set of APIs that allows a process to allocate nonpaged physical memory and then dynamically map portions of this memory into the virtual address space of the process.

When neither 4GT nor AWE are being used, the amount of physical memory that a single 32-bit process can use is limited by the size of its address space (2 GB). In this case, a PAE-enabled system can still make use of more than 4 GB of RAM to run multiple processes at the same time or to cache file data in memory.

4GT can be used with or without PAE. However, some versions of Windows limit the maximum amount of physical memory that can be supported when 4GT is used. On such systems, booting with 4GT enabled causes the operating system to ignore any memory in excess of the limit. For details, see Memory Limits for Windows Releases.

AWE does not require PAE or 4GT but is often used together with PAE to allocate more than 4 GB of physical memory from a single 32-bit process.

Izvor - Microsoft.

Posted

Aaaa da li je tacno ovo:

,,Oni koji planiraju da stave tacno 4GB i koriste Windows 2003/2008, imajte na umu da neke stvari ne rade u toj kombinaciji zbog bugova u ATI i nVidia driverima. Npr. Overlay ne radi (u oba slucaja). ATI ima ne bash lep bug kada se Restore-uje Command Prompt nakon koriscenja nekon Full Screen programa (WMP, VMWare u Full screen modu etc.) - sistem se blokira." ?

Posted
Како? Мислим - 2^32...

То је ваљда то...

Ne zaboravi da adresna magistrala ima 36 bitova a ne 32 (to je data bus, ili magistrala podataka). Tih extra 4 bita (da ne kazem elektricna voda) su ukljuceni kad CPU ukljuci PAE mod (pored toga sto i OS mora da podrzava PAE mod). Medjutim, da bi sve radilo kako treba, pored CPU-a i OS-a, potrebno je da i chipset na maticnoj ploci podrzava PAE, znaci 36-bitno adresiranje. Sto je i slucaj kod svih serverskih, skupljih ploca. Znaci nije problem u OS-u, tj Windowsu, on moze da adresira u 32-bitnoj verziji (koristeci 36 adresnih bitova) 64Gb memorije sto i radi na serverskim verzijama, gde pored toga sto ti licenca dozvoljava da koristis vise od 4Gb memorije, chipset podrzava istu tu rabotu. Medjutim, mozes slobodno da kupis taj isti MB, ili neki drugi workstation, malo jaci, u poslednje vreme svi 'northbridge' chipovi u chipsetu podrzavaju PAE. Ajd gurui, cao.

Aaaa da li je tacno ovo:

,,Oni koji planiraju da stave tacno 4GB i koriste Windows 2003/2008, imajte na umu da neke stvari ne rade u toj kombinaciji zbog bugova u ATI i nVidia driverima. Npr. Overlay ne radi (u oba slucaja). ATI ima ne bash lep bug kada se Restore-uje Command Prompt nakon koriscenja nekon Full Screen programa (WMP, VMWare u Full screen modu etc.) - sistem se blokira." ?

Ko zna o cemu to domaci 'strucnjaci' baljezgaju. Imas li konkretan link na engleskom. Ili je to prvo dokumentovano u uzoj Srbiji. Ima raznih problema sa drajverima i konfiguracijama, nista nije neresivo. Treba kupiti kvalitetne komponente od renomiranih proizvodjaca hardvera i nema problema. Ja u zivotu nisam imao tih egzoticnih problema, ali povremeno nalete moji ortaci na iste (kupuju najgrdje budzevine da ustede kintu) i onda mora covek malo da sedne da mucne glavom ne bi li pronasao resenje. Neki put jednostavno moras da zamenis i deo. Esencija svega je kvalitetna maticna ploca, nma njoj se ne stedi, mora da bude tip-top dizajn i podrska i da ima jake mogucnosti za expanziju u narednih bar 3-4 godine.

Posted

Vidi ga, tip-top, dizajn... sve sami neki strani izrazi. Niš ja to ne razumem.

Osim da si kompleksaš, ali to je već svima jasno.

:)

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...