Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Hvala :pivopije: Nadjoh ovaj drugi Samsung u prodavnici gde bih to uzimao najverovatnije, negde je oko 8k. Ali nesto ne znam kakvi su ti Samsungovi hardovi, s' obzirom da se mnogi zale u zadnje vreme na monitore i telefone njihove...Nece da quotuje u pm...

Samsung F3 serija se pokazala vrlo kvalitetnom. Uzeo sam 3 komada (samo jedan sebi :haha:) po preporuci Baala i Necropola odavde i sva tri rade kao sat.

Edited by -Mare
Posted (edited)

Ok, najverovatnije cu uzeti taj. Ono sranje oko paljenja, na sta sam se zalio pre, je izgleda do hdd-a, posto u zadnje vreme cesto dobijam cyclic redundancy check. Po svemu sudeci mi ovaj WD umire...

Edited by Zoidberg
Posted

nije baš za ovu temu ali da pitam - da li zna neko kako se zove i/ili gde može da se nađe ono čudo što se preko njega priključi neki uređaj u struju (npr TA peć) sa mogućnošću programiranja od koliko do koliko sati će dobijati struju tj raditi (npr kada je jeftina struja) :D

Posted

nije baš za ovu temu ali da pitam - da li zna neko kako se zove i/ili gde može da se nađe ono čudo što se preko njega priključi neki uređaj u struju (npr TA peć) sa mogućnošću programiranja od koliko do koliko sati će dobijati struju tj raditi (npr kada je jeftina struja) :D

зове се тајмер (вид курца).

http://www.minor.co.rs/products.php?mid=68

на фотки је аналогни тајмер који се подешава помоћу ових ''боцкица''. он на излазу има релеј који може да ти укључи шта оћеш. релеј називно мож дистрпи неких 16 ампера, али је по мојему преслаб да исхендлује толку струју. једном речју не укључуј ТА пећ преко њега.

ако је потрошач монофазни (рецимо компујтер) онда имаш и кинеске варијанте које се мећу у утичницу дирек'. мислим да та варијанта кошта нешто измеџу 1000-2000дин. http://www.prodajlako.com/kupovina/Sve-za-ku%C4%87u/Ostalo/0005595/Tajmer-uticnica.html

укључење јефтине струје је могуће и преко МТК (уклопног сата). дистрибуција шаље сигнал јефтине тарифе којим можеш укључити контактор (склопку) која пали озбиљнији потрошач. рецимо, по новијим становима који имају аутоматске осигураче, постоји сигнална сијалица која ти сигнализира да је струја јефтина/скупа. уместо да укључује сијалицу, сигнал треба да укључи електромеханички прекидач који се назива контактор http://www.minor.co.rs/products.php?mid=26 који даље укључује потрошач (рецимо ТА пећ).

• Upvote 1
Posted

E ovako, danas sam obišao svaku od većih radnji i sveo izbor na 2 konfiguracije, pa ako neko ima neki savjet neka zbori:

http://www.pakom.com/pakom-b-200-charger-xxx-i3-530-4gb-1tb-ati-5670-1gb--10918-c161-view.htm?position_id=83

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/21294/2

Ova pakomova mi se čini bolja, ali je proc lošiji. Kolika je realno razlika izmedju i3 i i5?

Posted

E ovako, danas sam obišao svaku od većih radnji i sveo izbor na 2 konfiguracije, pa ako neko ima neki savjet neka zbori:

http://www.pakom.com/pakom-b-200-charger-xxx-i3-530-4gb-1tb-ati-5670-1gb--10918-c161-view.htm?position_id=83

http://www.gigatronshop.com/products/show_product/21294/2

Ova pakomova mi se čini bolja, ali je proc lošiji. Kolika je realno razlika izmedju i3 i i5?

I jedna i druga su go kurac, svuda je ponesto zakinuto.

Kao prvo, ako hoces masinu za igranje (a to je jedini, uz Adobe CS, validan razlog uzimanja odvojene grafike), zaboravi na kineska kucista i napajanja. Radeon 5670 je o.k. entry level igracka karta, dok je ona nVidia potpuno zastarela stvar. Razlike izmedju i3 i i5 su kao izmedju Core 2 Duo i Quad, najprostije receno, ovaj drugi je gotovo duplo mocniji procesor (a kako sve vise aplikacija vrlo lepo koriste vise od dva threada, matematika je jasna. H55 chipset je isto kompromis varijanta, ima smisla ako se koristi integrisana grafika u procesoru, al' bez toga je samo varijanta za ustedu (i to malu - za 20-30 jevreja vise imas plocu sa P55 chipsetom i ICH10R SBom, a to, veruj mi na rec, brise pod sa h55).

Na garanciju od 10 godina slobodno zaboravi, to je marketinska glupost. Sve komponente koje se sad valjaju imaju 3-5 godina proizvodjacke garancije i to je to (jer, logicno, za 10 god se niko nece ni secati sta je to bilo h55 ploca, a ne da ti je menja).

Probaj da sastavis nesto ovako:

Asus P7P55D - oko 120e

Intel Core i5 750 - oko 180e

2 x 2 GB Kingston VALUE RAM DDR3 CL7(Hyper sluzi samo za OC, inace je do bola problematicna memorija)- oko 100 e

Hard po zelji, al' izbegavaj taj Green, to je storage drajv sa velikim kesom i malom brzinom obrtanja, nije za sistem. Kao drugi HDD, sasma o.k.

Optiku po zelji, sve su isto djubre.

Grafika - bez 150e, zaboravi na igranje. Izbor je Radovan 5770 ili GeForce GTS450. Ati manje struje vuce, al' je i slabiji. GTS 450 imas Gainwardovu Golden Sample - Goes Like Hell (fabricki nasvirana k'o pseto na exeru sa odlicnim hladjenjem) koja ubija Radovana u pojam, al' vuce struju k'o popizdela.

Napajanje i kuciste - LC Power GP6650 GP3 (oko 60 e) je i dalje best buy, drzace ti to sve varijante. Ako imas love uzmi Chieftec CFT serije od 650W ili jace (ja imam 750), to je jedino od napajanja sto se uvozi kod nas masovno a da valja.

Kuciste - Xigmatek Asgard (oko 35e) ili bolje. CM 690 ili neki Thermal Take ili ... Sto vece i sa vise ventova, greju se i Intel i grafa.

Eto, nadam se da sam pomogao.

Upamti, (a ovo ti govorim kao neko ko radi u prodaji hardvera) u gotove konfiguracije uvek ide nesto cega zele da se otarase, sto ne moze da se proda na drugaciji nacin, uvek se negde zakida (najcesce na kvalitetnom napajanju, a to ce na kraju najvise da kosta... :red: )

Posted (edited)

Hvala ti puno na opširnom odgovoru. Dosta stvari mi je sad jasnije, medjutim ostaje problem mog budžeta, koji je 700€ sa monitorom. Vidjećeš na prošloj strani da sam pitao za konfiguraciju za 400, u medjuvremenu sam rastego budžet maksimalno. Ne ciljam na vrhunski kompjuter, već na nešto iz više srednje klase, sa čime mogu igrati neke novije FPS naslove (ArmA 2, Bad Company 2, Medal of Honor itd...). Mislio sam da uzmem onu gigatronovu pa da eventualno zamijenim ploču i grafiku kad bude bilo para. Misliš li da je pametnije to raditi ili uzeti slabije komponente u custom konfiguraciji?

Do prije 5 dana imao sam 6600gt i athlon 3200+ (:haha:) tako da mi sve sada izgleda vrhunski, ali kapiram da treba razmišljati unaprijed. 

Edited by Andrija Smith
Guest HEFEST
Posted

Evo kupio sam pre neki dan u Svedskoj eksterni hard disk od 1,5 TB za neverovatnih 10500 dinara.Isti takav u Srbiji je najmanje 15000 dinara. Do sada nisam hteo da kupujem to kod nas jer sam smatrao da su cene prenaduvane. Ovde cim sam ugledao cenu nisam dugo razmisljao. Sada prvo da spakujemo muziku najzad na jedno mesto pa onda dalje. :rockdevil:

Posted

Hvala ti puno na opširnom odgovoru. Dosta stvari mi je sad jasnije, medjutim ostaje problem mog budžeta, koji je 700€ sa monitorom. Vidjećeš na prošloj strani da sam pitao za konfiguraciju za 400, u medjuvremenu sam rastego budžet maksimalno. Ne ciljam na vrhunski kompjuter, već na nešto iz više srednje klase, sa čime mogu igrati neke novije FPS naslove (ArmA 2, Bad Company 2, Medal of Honor itd...). Mislio sam da uzmem onu gigatronovu pa da eventualno zamijenim ploču i grafiku kad bude bilo para. Misliš li da je pametnije to raditi ili uzeti slabije komponente u custom konfiguraciji?

Do prije 5 dana imao sam 6600gt i athlon 3200+ (:haha:) tako da mi sve sada izgleda vrhunski, ali kapiram da treba razmišljati unaprijed. 

Nema na cemu, druze moj, al' mislim da si ipak promasio poentu posta:

Nema nista od bilo kakvog upgradea ako ti je napajanje kinez a kuciste prcvarnica. Bolje nemoj sad odmah uzimati monitor, a uzmi konfu da valja...Sve igre koje si naveo su prilicno zahtevne (Arma, narocito). Treba imati u vidu da ce svaka sad kupljena konfiguracija morati da se izbori i sa next generacijom konzola (posto trenutna ima vise od 5 godina), a tada je za ocekivati ponavljanje situacije sa Pentium cetvorkama i Radovanima X serije... :banovan:

Posted

Evo bio sam do Atom-a na NBGu i sklopio konfiguraciju sa likom tamo po ovim tvojim smjernicama. Znaci, trenutna konfa izgleda ovako:

Ploca asus p7p55 LX

i5-760

2x2gb Mushkin 1600 (tako nesto, ne zapamtih ime, ali rece lik da su dobre)

Palit GTS450 sonic platinum

Napajanje LC power od 550w (Bilo je dileme da li da uzmem to ili od 600w manje kvalitetno, ali na kraju uparih ovo sa coolermaster 335 kucistem)

To je otprilike to, i to je za tricavih 70e skuplje od one gigatronove konfiguracije a cenim da je dosta bolje.

Jedino se dvoumim oko graficke, po tvom misljenju je bolje nvidia od hd5770?

Posted

Pa da, ali sad na koji god test naidjoh 5770 je oduvala. Evo sad uzeh SK zbog testa palita (doduse sonic, ne sonic platinum, ali ne vjerujem da je tolika razlika) i radeon je bukvalno oduvao.

Posted

Evo bio sam do Atom-a na NBGu i sklopio konfiguraciju sa likom tamo po ovim tvojim smjernicama. Znaci, trenutna konfa izgleda ovako:

Ploca asus p7p55 LX

i5-760

2x2gb Mushkin 1600 (tako nesto, ne zapamtih ime, ali rece lik da su dobre)

Palit GTS450 sonic platinum

Napajanje LC power od 550w (Bilo je dileme da li da uzmem to ili od 600w manje kvalitetno, ali na kraju uparih ovo sa coolermaster 335 kucistem)

To je otprilike to, i to je za tricavih 70e skuplje od one gigatronove konfiguracije a cenim da je dosta bolje.

Jedino se dvoumim oko graficke, po tvom misljenju je bolje nvidia od hd5770?

To vec lici na nesto. Mushkin jeste vrhunska memorija (al' bi mogao i bez nje...), Ploca je jeftinija, al' radi posao. Sto se grafike tice, ja sam okoreli nVidias, ATI preporucijem samo ljudima koji nemaju para... :mhihi:

Kuciste je o.k, nije bas cable-friendly, al' radice posao. Probaj da dodas jos 20-30 e za LC od 650 W, veruj mi, trebace ti :pivopije:

Posted

Pa da, ali sad na koji god test naidjoh 5770 je oduvala. Evo sad uzeh SK zbog testa palita (doduse sonic, ne sonic platinum, ali ne vjerujem da je tolika razlika) i radeon je bukvalno oduvao.

tako sam se ja svojevremeno zajebao sa x550nekinazovizajebansufiks,ti testovi vazda lazu,dzabe jaca kad je 90% igara optimizovano za nVidiu.

ja ati volim i rado ga se secam.

Posted

5770 je odlična grafička, imao sam je par dana u mašini, stvarno je dobra, al' vratih ja 9600GT, ne treba mi jače. :mhihi:

Posted

Ljudi, da li se isplati uzeti polovnu Nvidia gtx 260 za 120 evra?

I koju bi grafičku karticu (novu ili polovnu) preporučili za oko 100 evra (može i malo više)?

Za igre...

Posted

Da, nisu isti protokoli u pitanju.

biće ipak da mi crkava dvd rezač, na drugom kompu za čas nareže na 12x a na mom reže po 15-20min i ne završi ga, izbaci neki error... da ne treba možda da se očisti optika nekako ili šta da mu radim?

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...