Zbrilion Posted March 11, 2007 Report Posted March 11, 2007 SPOZNAJA Punio sam osam ili devet i sa svojim, tada vec davno razvedenim roditeljima setao po sumi, sa igrackom u ruci, na svoj rodjendan. A onda opazismo gusenicu dzinovsku, crnu, narandzastih prugu dlakavu, nemu i fascinantnu. Stojala je tako, mocno i gordo. Majka upita "da li je ziva?" a cale krenu da to proveri zarom cigarete. Ona mu rece "NE!", a on, mrsteci se, nevoljno povuce ruku. Tada sam u njemu po prvi put osetio izvesno zlo. IGRA STAKLENIH ODRAZA Vucarao sam se staklenim ulicama Lica posrnulog andjela Teksas-jakna i pregrst zelenkastih pilula Sok ( od borovnice?! ) i igra odraza, jer perle su tada bile u gnoju. Stakleni prizori i staklasti odrazi Svi pokazivase suprotne smerove Nemo, smelo, oholo, drsko... Staklasti izlozi i stakleni zazori Ispitivacki, upitno, prekorno, cutke Prelamase se jedni u druge Reflektujuci moju jad. Bauljao sam staklenim ulicama, staklastog pogleda I svi su izgledali tako krhko Lomljivih dusa, izliveni Staklici sveta, preparirani redom U istoj pozi behu okamenjeni Zastakljeni. STAN BR. 23 Nase ulazno stepeniste to je nulti sprat tu ispod stanuju Gubavka i Bob Zombi a svrati i Ciga. i to su nase komsije junaci urbane bede nije im lako, ne ne, nije (uzas i limfa) a ni nama nije mnogo bolje. oni bar ne placaju porez na siromastvo kao mi. JAMB-RULET Mesec je bio pun a vece lepo i pomalo sveze jedno od Onih veceri. U parku, u kucici, na drvenim klupama su sedeli: Marija (16) Milan (23) Nevena (18) i Kosta (19) Sedeli su za drvenim stocicem pili liker od visnje delili keks na meru i gledali u Mesec. Marijini roditelji su se razvodili Milanov otac se nedavno ubio jer je otpusten sa posla kao tehnoloski visak Nevenini su se stalno svadjali -mahom oko nekih gluposti a Kosta zacudo nije imao maltene nikakvih problema u zivotu. Onda je Nevena iz dzepa izvadila finu, belu kockicu za bacanje a svako od prisutnih za stolom je prilozio kao ulog po 2-3 uzorka lekova raznih vrsta. "bromazepam", "diazepam", "lorazepam" "trodon", "artan" i "akineton". Koristeci samolepljive slicice iz zvaka za svaku od tabli su pricvrstili po jednu zutu, plasticnu cackalicu koja je imala funkciju strelice-pokazatelja. uzeli su jednu od tabli a Kosta ju je snazno zavrteo. tabla "akinetona" se okrenula 5-6 puta na mesecini, setajuci po stolu, stala i uperila svoj plasticni zuti spicasti prst u Mariju. onda je Marija hladnokrvno uzela kockicu zakotrljala ju je elegantnim potezom svoje lepe sake i kockica je rekla -"tri". Marija je popila tri "akinetona" sa likerom od visnje. onda je ona imala tu cast da zavrti tablu i cackalica je gledala u Milana. Milan je imao vise srece, dobio je "pet" i popio svoj zgoditak na lutriji. Kockica se kotrljala jos izvesno vreme a onda je Mesec naglo poceo da gubi svoj sjaj. ONAJ CIJE SE IME NE SPOMINJE Vidim ga. Njega. Djavola. ponekad je to prazna, ustajala konzerva sardina koja te gleda iz kante za smece ili svetlece oci koje te fiksiraju iz dubine septicke jame. pacov u podrumu koji ne bezi vec se propinje na zadnje nozice i kezi ti se. jednom mi se na momenat ucinilo da decak na ljuljasci u parku ima rogcice i kozje papke, neka kopita umesto stopala. covek crvene kose i gustih obrva cutke ide paralelno sa mnom kada se vracam iz grada i samo ga ja vidim. nepoznata devojcica pravi neke cudne kule u pesku i odjednom mi se obrati: "ciko, ovo je Pakao!" a ja onda ubrzam korak, odem kuci i slusam zubate otkucaje sata. Znam. Tu je negde. Dolazi po svoje. Ubrzo. Necastivi licno.
Zbrilion Posted March 12, 2007 Author Report Posted March 12, 2007 (edited) REZERVA BITI to je ono sto ti dopusta da sutnes tu loptu bez obzira na to sto si istrosio i zadnji atom snage dotrcavsi do nje. ono dodatno napajanje koje u filmovima Terminatora uvek vadi iz govana. nadahnuce koje ti pomaze da prepravis kljucnu rec u pesmi osencis crtez,das oblik skulpturi,dopises tu magicnu notu,usnimis taj kadar i uzdignes svoj rad na neki visi nivo. ono malo neophodne energije koja ti je potrebna da posle vezbe teg vratis na mesto. psihicka samokontrola i nadmoc koju iskazujes nakon salve uvreda i vike. napor koji ulazes da bi se setio proslonedeljnog sna. pokret sake kojim potpisujes svoj testament lezeci na samrtnoj postelji. mrvica lucidnosti usled koje po prvi i poslednji put u zivotu izgovoris nesto STVARNO mudro ili smesno samo sekund pre no sto u sobu kroci smrt. Edited March 12, 2007 by Zbrilion
Wise Owl Posted March 12, 2007 Report Posted March 12, 2007 Fino, fino Slikovito i upecatljivo. Ne zameri, ali ima par nedopustivo velikih gramatickih gresaka. Po mom misljenju, najbolja je prva i Jamb Rulet, jer je poenta dobijena bez previse teskih reci, koje smatram nepotrebnim u ozbiljnoj poeziji.
Zbrilion Posted March 12, 2007 Author Report Posted March 12, 2007 Fino, fino Slikovito i upecatljivo. Ne zameri, ali ima par nedopustivo velikih gramatickih gresaka. Po mom misljenju, najbolja je prva i Jamb Rulet, jer je poenta dobijena bez previse teskih reci, koje smatram nepotrebnim u ozbiljnoj poeziji. Thanks. Ukazi mi na greske, da ispravim? ....sam si,nigde nikoga nigde nikoga igde ikoga ili je neko ipak Negde ali to do tebe ne dopire bar ne sada ti si Jadnik koji hoce da otrgne svet da pomiluje sebe i sve one na Ulici,tamo preko znas da je to Sizifov posao ali u tome je draz jer ces uz malo srece preneti Ludilo na druge one Tamo,one Ovde one jos Nerodjene... sada,u datom momentu ti im unapred zagorcavas zivot i u tome ima nekog sadizma to je virus,virus,virus i niko i svako ce im naposletku biti kriv kada pocnu da citaju,da pisu,da istrazuju da traze Odgovore i nije vazno da li ces ti biti tu ili ne jer ti si tu,Negde,ma gde smeskas se u njihovom Umu zrtvujuci svoj sopstveni... ...ovo je vec poduza pesma a nisam siguran ni o cemu Vam pisem zato odoh ja jer neko je sam,nigde nikoga nigde nikoga igde ikoga......
VeronikaJeOdluchilaDaUmre Posted March 12, 2007 Report Posted March 12, 2007 Wauw.I am impressed Dopada mi se skroz, to je ta bunt generacija Elem, drugi put cu ti detaljno napisati shta mislim ,sad nemam vr.
Wise Owl Posted March 12, 2007 Report Posted March 12, 2007 Evo, npr. Stojala je - stajala je IGRA STAKLENIH ODRAZA (promeni naslov - ovaj asocira na Heseovu Igru staklenih perli) moju jad. - moj jad rogcice - rozcice
Zbrilion Posted March 12, 2007 Author Report Posted March 12, 2007 Evo, npr. Stojala je - stajala je IGRA STAKLENIH ODRAZA (promeni naslov - ovaj asocira na Heseovu Igru staklenih perli) moju jad. - moj jad rogcice - rozcice Ok. A treba da asocira,tako mi je dunulo. "Jer perle su tada bile u gnoju"....
Zbrilion Posted March 14, 2007 Author Report Posted March 14, 2007 PREKRETNICA Bili smo u četvrtom osnovne i svi smo bili zdrava, lepa i negovana deca. Bilo je to "jako odeljenje", a ja sam bio jedan od boljih u razredu. Ta godina je bila jedno fino, detinje zezanje bajka, trčanje i šala. Sve nam je išlo od ruke. A onda je jedna devojčica sa lošijim uspehom na kontrolnom iz poznavanja prirode i društva odvalila "da je stjuardesa nešto kao kofer" "da se nafta nalazi po putevima" i da je razlika izmedju čoveka i majmuna u tome "sto covek ima perje, a majmun nema". Učiteljica je to pročitala pred svima. Ostali smo bez teksta, a potom počeli da se smejemo u neverici. Ko nije verovao, mogao je da pridje učiteljici i da se sam uveri. Da pogleda famozni kontrolni. Većina nas je to i uradila. Uciteljica je ponovo pročitala kontrolni pred svima. Smejali smo se, grohotom, uglas, a i zlurado. Sirota devojčica je zamalo umrla od sramote izmenjala sve boje lica i počela da jeca. Smeh je dugo trajao. Nismo bili svesni da je to bio samo početak moralnog i intelektualnog kraha naše generacije. Zametak gaženja, gluposti laktanja i okrutnosti ruganja i samouništenja. Sada se više ne smejemo.
Vitamin K Experience Posted January 2, 2009 Report Posted January 2, 2009 Samo bih da izrazim podršku i čestitam na uticaju koji je jedan stih tvoje pesme koju si ovde postovao ostavio na krštenje andergraund (?) zbirke poezije.
Zbrilion Posted January 2, 2009 Author Report Posted January 2, 2009 Samo bih da izrazim podršku i čestitam na uticaju koji je jedan stih tvoje pesme koju si ovde postovao ostavio na krštenje andergraund (?) zbirke poezije. Thanks. Svako dobro.
B@K@ Posted January 9, 2009 Report Posted January 9, 2009 Провалио си га. Не, чекај. Ниси. Добар си, Збрилионе (звучи као неки интергалактички калиф-'место-калифа wannabe)... Једино можда копираш самога себе... деси се то каткад, треба умети избећи... Још када би ту притајену театралност умео да избациш из нарације и описа, ех... Ал' немој, онда ћеш бити баш добар.
Zbrilion Posted January 10, 2009 Author Report Posted January 10, 2009 Провалио си га. Не, чекај. Ниси. Добар си, Збрилионе (звучи као неки интергалактички калиф-'место-калифа wannabe)... Једино можда копираш самога себе... деси се то каткад, треба умети избећи... Још када би ту притајену театралност умео да избациш из нарације и описа, ех... Ал' немој, онда ћеш бити баш добар. "Bolu je svojstveno da ga nije stid što sve ponavlja." - Emil Sioran ( Priznanja i anateme ) Intergalaktički... vidi avatar i klikni na prvi link iz mog potpisa. Seti se šta mu je Hauer rek'o pre no što mu je istekao "rok trajanja". I šta je Ford skapirao kada je naš'o origami jednoroga. Poz !
Zbrilion Posted January 10, 2009 Author Report Posted January 10, 2009 "Bolu je svojstveno da ga nije stid što sve ponavlja." - Emil Sioran ( Priznanja i anateme ) Intergalaktički... vidi avatar i klikni na prvi link iz mog potpisa. Seti se šta mu je Hauer rek'o pre no što mu je istekao "rok trajanja". I šta je Ford skapirao kada je naš'o origami jednoroga. Poz ! Intergalaktički kalif umesto kalifa je Anzelmo. ( Dilan Dog, specijalni broj dva - "Kraj?" ) Zbriliona potraži kada listaš Martija.
Vresište Posted January 11, 2009 Report Posted January 11, 2009 ruku na srce, vrlo jako. al' samo u izvesnom kontextu...jbg, ne mosh' i efekat i besmrtnos' bez nadljudskog truda...bar posle 25te ili kad je ono eliJot rek'o...
Kokopelli Posted January 14, 2009 Report Posted January 14, 2009 Shantih Shantih Shantih Zbrilione s tobom U svakoj šali ima malo šale. Nego, što matatrta reče, prvi utisak je zaista jak. Ima toliko gorčine i bola, u isto vrijeme je jako čitljivo i lagano se prelazi sa stiha na stih. Slike su upečatljive i kao što je neka melodija catchy, takve su i slike ili makar asocijacije na njih.
Voyager Posted January 15, 2009 Report Posted January 15, 2009 PREKRETNICA Bili smo u četvrtom osnovne i svi smo bili zdrava, lepa i negovana deca. Bilo je to "jako odeljenje", a ja sam bio jedan od boljih u razredu. Ta godina je bila jedno fino, detinje zezanje bajka, trčanje i šala. Sve nam je išlo od ruke. A onda je jedna devojčica sa lošijim uspehom na kontrolnom iz poznavanja prirode i društva odvalila "da je stjuardesa nešto kao kofer" "da se nafta nalazi po putevima" i da je razlika izmedju čoveka i majmuna u tome "sto covek ima perje, a majmun nema". Učiteljica je to pročitala pred svima. Ostali smo bez teksta, a potom počeli da se smejemo u neverici. Ko nije verovao, mogao je da pridje učiteljici i da se sam uveri. Da pogleda famozni kontrolni. Većina nas je to i uradila. Uciteljica je ponovo pročitala kontrolni pred svima. Smejali smo se, grohotom, uglas, a i zlurado. Sirota devojčica je zamalo umrla od sramote izmenjala sve boje lica i počela da jeca. Smeh je dugo trajao. Nismo bili svesni da je to bio samo početak moralnog i intelektualnog kraha naše generacije. Zametak gaženja, gluposti laktanja i okrutnosti ruganja i samouništenja. Sada se više ne smejemo. može i ovako? i meni se nekad čini da je za poeziju dovoljno razlomiti pismeni iz trećeg srednje u stihove... mada za javnost jednog internet foruma je dovoljno dobro izgleda
Zbrilion Posted January 15, 2009 Author Report Posted January 15, 2009 može i ovako? i meni se nekad čini da je za poeziju dovoljno razlomiti pismeni iz trećeg srednje u stihove... mada za javnost jednog internet foruma je dovoljno dobro izgleda Ma moze. Mozes i da odstampas pesmu, okrenes list papira naopako, i citas. Pouka ostaje ista. Neki ljudi za te pismene zadatke placaju i autorske honorare. Ili bar promisle.
Zbrilion Posted January 15, 2009 Author Report Posted January 15, 2009 Što se razlomljenih rečenica tiče, čitaj pesme Bukovskog. ( "Pesme 1-4", izdavačka kuća "LOM" ) OMAŠKA BAŠTOVANA Jemčio sam za begonije: pravnički podesio besedu samosvojnosti. ( aplauz, praporci, za svoje postupke jedino mimikom odgovaram ) Ućutali ste. Zbunjenost povija reč. ( hajka pucketa ) Tamničar mog bića po kladencu omamljen baulja. Rotira i uliva trome spevove srž užadi eonskih.
Vresište Posted January 15, 2009 Report Posted January 15, 2009 Ma moze. Mozes i da odstampas pesmu, okrenes list papira naopako, i citas. Pouka ostaje ista. Neki ljudi za te pismene zadatke placaju i autorske honorare. Ili bar promisle. lele, svi mi ogrezli u moderni...ne smesh sad da se ljutish i budesh sujetan, malo se poigrao chovek s ritmikom (hihi). cenim da je miljkovich (makar prdnuo) u grobu... elem aj sad lepo priznaj koje si stihove izbacio ne mogu da pobegnem od naguza odozgo...nije samo tebe naguzio, btw.
Zbrilion Posted January 15, 2009 Author Report Posted January 15, 2009 lele, svi mi ogrezli u moderni...ne smesh sad da se ljutish i budesh sujetan, malo se poigrao chovek s ritmikom (hihi). cenim da je miljkovich (makar prdnuo) u grobu... elem aj sad lepo priznaj koje si stihove izbacio ne mogu da pobegnem od naguza odozgo...nije samo tebe naguzio, btw. Hahahaha...znam. Ne, ne, ovo je za sada validna verzija: http://www.blogoye.org/zbrilion/50305/PREKRETNICA.html Ovo je online verzija: http://prozaonline.com/?p=753 Ovo je krvavo sto se tice komentara, narocito oko Jesenjina: http://kraljpajaca.mojblog.rs/permalink.aspx?id=138087 http://kraljpajaca.mojblog.rs/permalink.aspx?id=138164 http://kraljpajaca.mojblog.rs/permalink.aspx?id=138346
ASDF Posted May 14, 2009 Report Posted May 14, 2009 Hello, this is great article. I have blog and I thanks to say you thanks. Regards!
Recommended Posts