voodoo_ Posted May 5, 2007 Report Posted May 5, 2007 E da, nek meni neobrazovanom tj pomalo zardjalom glede hardvera (tek sam pre par dana ukapirao da athlon64 ploce koriste DDR2 a ne DDR...) neko objasni razliku izmedju "obicnih" P4 dual core i ovih sto imaju naziv core2duo ? Mislim, svi su dual core, u cemu je (Bora Spuzic) kvaka? Stariji Pentium D dual core su, praktično, dva odvojena procesora u jednom pakovanju. Dakle nemaju međusobnu vezu i komuniciraju preko sistemske magistrale, kao da si kupio ploču sa dva podnožja i stavio dva jednojezgarna procesora. Sa druge strane, jezgra u Athlonu X2 i Core 2 Duo su međusobno povezana i mogu da komuniciraju direktno i često imaju određenu količinu zajedničkog keša, pa u multithreading programima mogu biti primetno brži od starih dvojezgarnih Pentiuma D, koje uopšte ne treba uzimati u razmatranje pri kupovini. Inače, svi su sad procesori 64-bitni, jedini dvojezgarni 32-bitni je Core Duo (bez 2) koji se sreće na nekim laptopovima.
imaginos Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 @kokopeli znaci, sinika da upregnem za laptop. ;-) - otprilike znam koja mi konfiguracija treba, ali me zanimaju iskustva tipa: "ja imam taj i taj laptop i posle 3 meseca je crkla tastatura", ili "sve je super, samo bi kontrast ekrana mogao da bude veci", ili "ja imam taj i taj laptop i posle godinu dana cimanja i radi isto kao i prvog dana kad je kupljen". dakle, tako ta neka "korisnicka iskustva" i saveti.. inace, kod HP-a sam video naj-fensi touchpad (izgleda kao sito). p.s. dobro si mi skrenula paznju na tu specijalnu torbu. kakav sam bangav, sva je prilika da cu proveriti kako radi.
necko Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 moj lap: fujitsu siemens amilo m1451g, pentium m 1.7ghz, star nekih godinu i po dana [otprilike, ne znam tacno, dobio sam ga], 512 mb ddr2 rama, 80gb hdd, ati radeon x300 sa 128 mb ukupne memorije, dvd rezac nec, wide ekran 15.4'' itd itd... e sad, ja ga imam od proslog leta, dakle ni godinu dana, ali radi sasvim dobro, skroz sam zadovoljan, jedino bih mozda uzeo jos 512mb ili 1gb rama, ali otom-potom... nikad nisam imao nekih ozbiljnih problema sa njim, jedine stvari koje bih mu naveo kao mane jesu da je otvor za izbacivanje vazduha iz racunara sa desne strane pa ako si desnjak i koristis misa to moze da bude problem, ali u sustini nije strasno, i jos jedna mana mu je mali hard [barem meni] ovako je konfiguracija super, ja ne igram igre pa da mi sad treba neka opaka masina ali moze da potera i neke novije igre... a sto se torbi tice mozes da uzmes i ranac za laptop, ja sam uzeo u chandoo-u, odlican je, meni je npr zgodnije ranac da nosim nego torbu dakle, za fsc sve preporuke
Demonic_Alliance Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 (edited) Stariji Pentium D dual core su, praktično, dva odvojena procesora u jednom pakovanju. Dakle nemaju međusobnu vezu i komuniciraju preko sistemske magistrale, kao da si kupio ploču sa dva podnožja i stavio dva jednojezgarna procesora. Sa druge strane, jezgra u Athlonu X2 i Core 2 Duo su međusobno povezana i mogu da komuniciraju direktno i često imaju određenu količinu zajedničkog keša, pa u multithreading programima mogu biti primetno brži od starih dvojezgarnih Pentiuma D, koje uopšte ne treba uzimati u razmatranje pri kupovini. Inače, svi su sad procesori 64-bitni, jedini dvojezgarni 32-bitni je Core Duo (bez 2) koji se sreće na nekim laptopovima. AMD Athlon 64 X2 dual core 3800+,box,AM2...95 INTEL PIV D820 2.8GHz Box/800MHz,Dualcore..90 !!! Dal' smo se razumeli, od ova 2 ti bi preporucio athlon, jel? (cenovnik je malo matoriji, al' ajde...) Edited May 7, 2007 by Demonic_Alliance
Demonic_Alliance Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Da li se isplati dati 40-50 evra koliko je core2duo skuplji od athlona? Mada, ja mislim da ne, nece se na masini raditi intenzivni rendering niti ce u njoj da bude graficka od 200-300 Evra, tj nece se igrati najzahtevnije igre...
voodoo_ Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 (edited) U principu isplati se, mada ja recimo ne bih doplaćivao Ovaj atlon naleže u AM2 podnožje. Ako ti zatreba snage, lako ćeš zameniti za bolje, s obzirom da će AMD koristiti AM2 još prilično dugo. A kako kažeš da nećeš koristiti ultrabrze grafičke pa da ih procesor guši, onda slobodno idi na Atlona. U kombinaciji sa nekom normalnom grafičkom tipa 7600GT DDR3, moći ćeš da voziš npr. Oblivion na high. Edited May 7, 2007 by voodoo84
Demonic_Alliance Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 OVo je za ortaka, ali on hoce intel, a ja nisam imao (do sad) dovoljno argumenata za AMD... U principu, nisam fan ni jednog proizvodjaca, nego onog sto je isplativije... A kartica u razmatranju je bila 7300 GT ili 7600 GS, znaci slabija... Mada tu nista nije presudjeno josh. U svakom slucaju nije neka zver, ali moze da gura novije stvari... Kolega moderatoru, dal' primecujes kako vodimo cudne rasprave na cudnim temama? Mozda bi trebalo da malo reogranizujemo podsobu.... Just an observation
voodoo_ Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Kad završimo priču, lako ćemo obrisati offtopic Evo ti ovde uporedni test: http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2014654,00.asp Prosto, X2 je odličan procesor, čipset je ultrastabilan, drajveri dobri, malo se greje, itd. Apsolutno nema razloga da se izbegava AMD. Ja sam ranije bio isto Intel-only, što je imalo smisla u vreme Durona i Athlona XP, ali sad nema.
Demonic_Alliance Posted May 7, 2007 Report Posted May 7, 2007 Fala! NEgo, nisam mislio na offtopic sad, nego uopste. Da otvorimo posebne teme za hardver, recimo... Ili tako nesto..
Brace Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 e, a je l' to sto radite legalno, lol? Tolko je dosadno to sto pricaju, da ne moz' da bude ilegalno.
niking Posted May 26, 2007 Report Posted May 26, 2007 ko su: jedna osoba sa Mac-om i ovih 15 sa drugacijim kompovima? (i sta su to drugaciji?)
Anоnymous Posted May 26, 2007 Report Posted May 26, 2007 Koriste Commodore i Amiga-u. Mnjah, verovatno koriste notebook-ove i time misle da se tobože razlikuju od smrtnika sa desktop-om. XD
Nazzgul Posted May 30, 2007 Report Posted May 30, 2007 Tolko je dosadno to sto pricaju, da ne moz' da bude ilegalno. Dosadno je likovima koji nemaju pojma o tome :)
Recommended Posts