Nisko_Se_Mazim Posted February 14, 2008 Report Posted February 14, 2008 Mislim da to APSOLUTNO nije istina. Evo samo ako odesh na Burek forum koji belezi koji browser ljudi koriste, Mozilu koristi 50% ljudi, a ne 2% ili manje Pa treba ljudi da shvate da ovo nije vise 2001 godina Ne verujem da FF drzi toliko ali na likovima koje sam gledao pise da mu je svetski market share oko 20% sto ipak dosta vece od onih 2 posto Inace - imao sam prilike da isprobam IE 7-ukratko krs,koliko sam video sporije otvara stranice nego FF,broj opcija mizeran interfejs meni licno ocajan itd itd, doduse MS se ipak setio posle skoro 10 godina da ubaci tabove u svoj browser
Dersu Uzala Posted February 15, 2008 Report Posted February 15, 2008 Inace, vi imate koje statistike? Mislim, ja imam stotinak miliona hitova mesecno u firmi, na ovih jedno 100-nak Fortune 500 sajtova mesecno. A vi bazirate statistike na cemu? Na necijoj tidjoj spiki? How's this? Fuck off, kids.
Господин Граул Posted February 15, 2008 Report Posted February 15, 2008 (edited) 98% populacije sa kompovima navodno koristi IE , zato shto isto toliko njih ima Windows ili Mac, i neki programi se po defaultu registruju preko IE-a, pa i to dolazi do tih tvojih statistika. Ako sam koristio IE dva puta , u poredjenju sa Firefoxom - 31231231231 puta, to ne znachi da sam IE korisnik. I samo da ti kazem da ne mogu da jasno da vidim tvoje argumente, jer su zamagljeni tvojom gordoshcu... Edited February 15, 2008 by GrowlBoy
Triad_1 Posted February 16, 2008 Report Posted February 16, 2008 (edited) koristio sam sad par dana operu i uopste mi se nesvidja. deinstalirao sam je. mozda sam navikao na vatrenu lisicu, ali stvarno mi nekako ne godi opera uopste. ne svidja mi se ni interfejs opere... Edited February 16, 2008 by triad_lemur1
Nisko_Se_Mazim Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 (edited) Inace, vi imate koje statistike? Mislim, ja imam stotinak miliona hitova mesecno u firmi, na ovih jedno 100-nak Fortune 500 sajtova mesecno. A vi bazirate statistike na cemu? Na necijoj tidjoj spiki? How's this? Fuck off, kids. A sa druge strane ti imas statistiku tvoje firme I to koliko vidim uglavnom za podrucje USA(cim pominjes fortune 500)koje,ako ti je promaklo, je daleko od celog covecanstva koje si pomenuo gore Edited February 17, 2008 by Full_Metal_Yakuza
Господин Граул Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 koristio sam sad par dana operu i uopste mi se nesvidja. deinstalirao sam je. mozda sam navikao na vatrenu lisicu, ali stvarno mi nekako ne godi opera uopste. ne svidja mi se ni interfejs opere... ...jes, jebe ih dizajn
Nisko_Se_Mazim Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 (edited) Samo da kazem i da sam ja probao Operu posle ne znam koliko vremena Prvo sto me je nerviralo/smaralo je to sto ne mogu u startu da sa srednjim dugmetom misa otvorim link u novom tabu sto je btw default kod FF-a i sto mi treba vise nego leba da jedem Sa druge strane setovanje fontova u Operi je debilno,narocito kada se uzme advanced stavka i podesava svaki font ponaosob sto ja licno preferiram-kod FF je to dosta bolje reseno i ovde treba covek da se okozi dok ne namesti sve kako njemu odgovara Medjutim sam interfejs mi najvise smeta-prvo onaj status bar pa onda ogranizacija tabova koja mi se nimalo ne dopada(navika je cudo ) Kada tome dodam stvari koje su me iritirle jos od verzije 7 tipa debilno snimanje html stranice posle jedno sat vremena sam se sa zadovoljostvom vratio na FF Mozda je Opera vise lightweight ali kako imam 1 giga rama i koristim nekoliko ekstenzija,a imajuci u vidu da se uskoro izaci i FF 3 koji ce doneti znatno bolji memory managment kako obecavaju,to je argument koji meni nije od nikakvog znacaja Edited February 17, 2008 by Full_Metal_Yakuza
+GoThDOLL+ Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 1. Prvo sto me je nerviralo/smaralo je to sto ne mogu u startu da sa srednjim dugmetom misa otvorim link u novom tabu sto je btw default kod FF-a i sto mi treba vise nego leba da jedem 2. Medjutim sam interfejs mi najvise smeta-prvo onaj status bar pa onda ogranizacija tabova koja mi se nimalo ne dopada(navika je cudo ) 1. drogiras se, ko zna sta si ti onda koristio... 2. podesivo
José Luis Chilavert Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 Ja sam bez opere kao sakat .... Navikao sam na mouse gestures , widgete ......
Nisko_Se_Mazim Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 (edited) Vidi stvarno moze na srednji klik Medjutim-ja bi se zakleo da nije hteo da radi sve dok nisam namestio da mi otvara linkove u novim tabovima Opera je 9.25 Ajde dobro to da eliminisemo-dzaba sve kada je jos pride RSS feed podrska bedna i kada ne mogu kao covek da snimim html A sto se status bara tice-kako god sam ga namestio meni uvek isto-sranje je Edited February 17, 2008 by Full_Metal_Yakuza
Dersu Uzala Posted February 17, 2008 Report Posted February 17, 2008 A sa druge strane ti imas statistiku tvoje firme I to koliko vidim uglavnom za podrucje USA(cim pominjes fortune 500)koje,ako ti je promaklo, je daleko od celog covecanstva koje si pomenuo gore Au bre, ja ko da pricam svahili. Moja ta firma radi softver (sto veb sto nativne aplikacije, tzv enterprise apps) za puno klijenata, izmedju ostalog: Adfusion Inc Advanced Medical Optics Advanced Micro Devices AECOM Allied World Wide Bank of America Boeing Capitol Records Cobra Golf Eastbay Enterprise Rental ESPN Store Farmer's Insurance FILA Store Foot Locker Goodyear Tire and Rubber Hughes Space & Communications Hyundai IBM Interface Jim Rome Judge Judy Kinko's Lockheed Martin Magnetek Management Systems Maximum Exposure Merv Griffin Enterprises MET-Rx USA Miller Publishing Motorola Muscle & Fitness Magazine National Semiconductor NATPE NFL Pro Shop NOCROP Paramount Television Philips Semiconductors Premiere Radio Networks SERC Shape Magazine Simmons Spin Magazine Street Zebra Sungard Financial Systems Taco Bell The J.P. Getty Trust TRW Universal Studios US Office Products US West USOC Store Vibe Magazine Wells Fargo Bank Z Gallerie Kraca lista . Pogledaj malo ko su ove kompanije i cime se bave. Foot Locker recimo obrne milion dolara svakog dana na njihovom sajtu, worldwide. Svakog dana ej! Neke od ovih firmi prave avione. Neke su banke. Neke televizijske kuce. Neke finansijske institucije, vecina pruza neki servis. Anyway, sve su to internacionalne firme, i njihovi sajtovi se 'udaraju' svaki dan u milionskim tirazima po celom svetu, ne samo iz Amerike. Znaci akaju se iz cele Evrope (sa izuzetkom Balkana, jer Balkan nema para za biznis, niko nista i ne kupuje, svi bi nesto da marnu), Azije, Australije i Severne Amerike. Meni licno je mnogo merodavnije da pogledam koji browser koriste korisnici ovih vrhunskih usluga, koje se uvek naplacuju u nekoj formi (a pri tome imam licni uvid u podatke, ne mora nikakav novinarski guru, koji od obrazovanja ima veliki odmor, da mi tupi) nego sta koristi decurlija po nesvrstanim zemljama kad krene u kradju softvera, filmova, muzike i drugih autorskih radova. Kapiras?
Господин Граул Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 To su firme, a kucnih PC-eva je milion puta vishe , mislim da si vrlo vrlo subjektivan.
Dersu Uzala Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 Svi ti sajtovi se i udaraju preko kucnih PC-jeva najvise. Nisu to B2B sajtovi, o Mojsije.
Nisko_Se_Mazim Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 Meni licno je mnogo merodavnije da pogledam koji browser koriste korisnici ovih vrhunskih usluga, koje se uvek naplacuju u nekoj formi (a pri tome imam licni uvid u podatke, ne mora nikakav novinarski guru, koji od obrazovanja ima veliki odmor, da mi tupi) nego sta koristi decurlija po nesvrstanim zemljama kad krene u kradju softvera, filmova, muzike i drugih autorskih radova. Kapiras? Ne kapiram-a tebi bi bilo vreme da malo spustis nos (bez uvrede) http://blog.mozilla.com/metrics/2008/01/30...d-on-downloads/ http://mozillalinks.org/wp/2007/07/firefox...hare-in-europe/ http://mozillalinks.org/wp/2008/01/firefox...re-reaches-211/ Ma sta zna Mozilla fondacija-to su najobicniji diletanti
+GoThDOLL+ Posted February 18, 2008 Report Posted February 18, 2008 nevezano za uvredu, stvarno bi bilo vreme da se iskulira malo sa svojom velikom internet kitom
Dersu Uzala Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 (edited) Nevezano za uvredu, ta ista kita mi omogucava da biram da li cu da radim za Mozillu, Microsoft, Borland, IBM, NASA i slicne kompanije koje jure ove sa velikim kitama . Apropo statistika, evo malo autoritativnijih pregleda od Mozillinog koji na svom sajtu forsira statiskike o svom proizvodu o Mojsije. Da odes na Majkstosoftov sajt da se raspitas sta Majkrosoft kaze o tome? Neee, jer bi oni lagali. Ali Mozilla nikako. Dole navedeni se ne bave proizvodnjom browser-a, vec statisticki vec godinama obradjuju podatke o upotrebi istih, i parama koje zarade na taj nacin, prehranjuju svoju decu. Drugim recima stalo im je da ne zajebu, jer vise niko ne bi ni placao njihove usluge i svi bi pocrkali od gladi . Napomena, da ne bude posle zabune, tabele su preuzete sa Vikipedije. Mrzelo me da crtam. Detaljnije podatke iz meseca u mesec mozete pronaci na The Counter Dot Com i One Stat Dot Com Edited February 19, 2008 by Dersu Uzala
null Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 dzaba sve kada je jos pride RSS feed podrska bedna Aj pojasni mi ovo ako nije frka
Nisko_Se_Mazim Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 Pise 13% FF Ti si gore rekao 2% jer jelte 98% covecanstva koristi IE Ma sitnica-samo 6 puta vise od onoga sto "tvrdis" Priznaj lepo da si lupio sve u nameri da se napravis pametan i da pokazes autoritet-desava se i najboljima od nas Uostalom ako radis za tako velike face sta se uopste preganjas sa sasicom nedostojnih bednika sa yumetal foruma koji btw izgleda nista ne znaju Aj pojasni mi ovo ako nije frka Nema problema... RSS Feed podrska je-bedna
null Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 (edited) Ne mozes, a? Meni je recimo operin RSS nikad bolji. Ne kontam sto je tebi tako sranje Edited February 19, 2008 by neurotripsick
Nisko_Se_Mazim Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 (edited) Ne mozes, a? Meni je recimo operin RSS nikad bolji. Ne kontam sto je tebi tako sranje Isto kao sto ni ja nisam skontao zasto je ta Fedora takav krs Edited February 19, 2008 by Full_Metal_Yakuza
null Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 Hahah nije krs, dobar je podmetac za pivo. Ja sam ti tada bar bacio kojekakvu sliku Fedore kako se sistematski raspada Dakle, kad zajebemo tu pricu, zasto je RSS na Operi bedan? Strasno me interesuje
Dersu Uzala Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 To su firme, a kucnih PC-eva je milion puta vishe , mislim da si vrlo vrlo subjektivan. Ne znam da li sam ti objasnio pravilno situaciju u prethodnom postu. Znaci to nisu B2B (Business To Business) sajtovi, vec sajtovi koje mega firme imaju za biznis sa fizickim licima bilo gde u svetu. Znaci, hoces da kupis avionsku kartu (ili avion, mada malo teze), kola, hoces da rentiras kola, hoces da kupis neki DVC/CD audio video materijal, kosulje, majice, karte za koncerte, sta god ti padne na pamet. Hoces da uplatis sredstva na svoj racun u banci ili da podignes. FIrme koje sam naveo se bave tim delatnostima. I onda korisnici sirom sveta 'hituju' taj sajt i odrade sta im treba. Ne biznisi, nego pojedinci uglavnom. Biznisi cesto i ne idu preko generalnog sajta nego imaju posebnu semu (za njih je Microsoft izmislio Web Service). Ja nisam pricao o tome sta te iste firme koriste unutar svojih radnih organizacija, a opet, koriste mahom IE, ali to je nebitno. I sad ja odem i pogledam statistike za Footlocker.com, najveci lanac firmi u svetu za prodaju sportske obuce. Oni samo preko sajta kesiraju milion dolara DNEVNO (znamo, jer im mi radimo sve, ti narucis nesto, meni to uskoci u bazu podataka, mogu da te pronadjem dok si rekao keks). Kako rekoh, IE jebe kevu zastupljenoscu. Sad da li je 98% (to sam karikirao, uzgred budi receno, mogao sam da kazem i 100%, poenta je da je IE n-e-p-r-i-k-o-s-n-o-v-e-n) ili 88% nije ni bitno. Ovi ostali svi djuture su mrvica po statistickim grafikonima. Onda odem pogledam Hiltonov (hoteli) sajt, svake sekunde bar jedno 100 ljudi sirom sveta bukiraju neku sobu ili salu za sve Hilton hotele worldwide. Snimim statistiku i ista stvar. E sad, fora je sto i ne moze da bude preveliki broj FF i Opera korisnika kako god da okrenes, jer ti browseri nisu tako masivno popularni, kako god da Mozilla fabrikuje podatke (oni nista konkretno nigde i ne tvrde u stvari, to su zapadne fore, tzv 'forward looking statement'). A nisu masivno popularni, jer se koriste vecinom u zemljama 'treceg sveta' (malo sam sarkastican) tipa Finska, Ceska, Slovacka, Poljska, Ukrajina, Srbija, Hrvatska, Slovenija i te fore. I naravno u pravim zemljama treceg sveta. U Japanu je IE trenutno zastupljen recimo 94% !!! U Kini verovatno ne u istoj meri. Elem, ova 2 browsera konkretno znaci nemaju masovnu upotrebu iz prostog razloga sto ih koristi raja koja nema para. Raja koja nikad nista i ne pazari online, nego gleda da nesto mazne. Zato se u te Milli Vanilli browsere ugradjuju torrenti i kojekakvi plug-inovi cija je jedina svrha maznjavanje autorskih radova, bilo softvera, bilo multimedijalnog karaktera. Zasto Majkrosoft ne ugradi neki torrent nativno u svoj browser? Pa nece valjda da raji jos vise olaksaju posao. Obaska sto bi se hiljade kompanija i korporacija bunile protiv takvog poteza, jer bi direktno naudilo njihovim autorskim radovima. Ovako, poneki beznacajan browser sa ugradjenom podrskom za lopovluk, i nije neki problem. Stavise, svaki web sajt moze konkretno da blokira pristup sadrzaju preko odredjenih browsera. Nadam se da sam sad jasniji. Inace, nemam nista protiv bilo kog browsera, radim na svim bitnijim. Takva je priroda posla. I obzirom da radim na svim tim navedenim, poznajem ih interno. Znaci, objasnih i to negde, mene uopste ne zanima da li postoji plug-in za ovo ili ono, i kako ces ti da aranziras tabove, i kako ces da koristis keyboard shortcuts, drz ne daj. Kad dizajniramo aplikaciju za klijenta, sama aplikacija odredjuje koji ce kratice koristiti, da li dozvoljavamo multi-tabove, kakav ce ti biti menu u browseru i u aplikaciji, koja rezolucija, koja velicina, i sav moguci aktivni sadrzaj (content). Znaci, preuzmemo totalno kontrolu nad browser-om. Da bi to uopste mogli da uradimo, mora da postoji podrska unutar samog browsera, na nekom standardnom nivou. Posto ne postoji de facto standard, imamo biblioteke funkcija za svaki ponaosob, pa posle detekcije browser-a lansiramo odgovarajuci kod kojim se regulisu te stvari. I dalje zna da bude nocna mora. Znaci, mene zanima koju verziju HTML standarda browser podrzava, i u kojoj meri. Kako hendluje XML. U kojoj meri JE DOM podrzan. Koja verzija DOM-a. Kakva je podrska za javascript i ili AJAX. Kakav je 'rendering engine'. Kolike resurse koristi za specificnu operaciju. Kakav je error handling mehanizam. I te gikovske fore. Jebe nam se za browser konkretno, jer kad koristis te plaikacije, ti koristis sadrzaj unutar browsera, a tu smo mi sve resili.
Dersu Uzala Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 (edited) Pise 13% FF Ti si gore rekao 2% jer jelte 98% covecanstva koristi IE Ma sitnica-samo 6 puta vise od onoga sto "tvrdis" Priznaj lepo da si lupio sve u nameri da se napravis pametan i da pokazes autoritet-desava se i najboljima od nas Uostalom ako radis za tako velike face sta se uopste preganjas sa sasicom nedostojnih bednika sa yumetal foruma koji btw izgleda nista ne znaju Jesi cuo nekad za sarkazam? Mozda bi shvatio da sam sarkastican da sam kojim slucajem rekao da IE ima 100% trzista. Mozda i ne bi. Ja sam mislio da je i 98% dovoljno da skontas poentu. Obzirom da se hvatas za slamku, zasto mi onda navodis samo prvu cifru u koloni, ovu najskoriju. Vidi se iz prilozenog da je u velikom vremenskom periodu koriscenost IE i bila preko 90%. Stavise, aj' nadji aritmeticku sredinu, da ne kazem prosek. Znaci za ceo navedeni period od 2000 - 2008, IE ima 88.15% udeo na trzistu. Malo li je. Trenutno je udeo u padu, kad izadje IE8 bice opet u porastu. To je posledica tzv leap frogging-a, kad imas dva ili vise proizvoda ciji market share fluktuira u zavisnosti od toga ko ima najsveziju verziju, najnoviju verziju naplju u tom trenutku. A posto se development lifecycle da ne kazem razvojni zivot i put proizvoda ne poklapa, od firme do firme, noviji proizvod afektira onaj proizvod koji trenutno ima malo stariju verziju na trzistu. Kad ovi puste IE8, IE ce najverovatnije ponovo imati oko 90% udeo. Pa ce izaci nove verzije Safarija, FF i Opera, pa ce opet malo da se spusti udeo IE. Apropo preganjanja, ne smatram ja ni vas kolega ni ostale sunarodnike za sacicu bednika. Daleko bilo. Rec je o tome da se nepristrasno pridje materiji, zarad same materije, ona je ta koja to zavredjuje. Obzirom da i nemam nekog poslovnog i fizickog kontakta sa tobom i inima, nije mi toliko bitno sta ce neko pomisliti o meni. Just setting the record staight sto kazu Ameri, jer danas sutra, mozda nekoga bude zanimalo stvarno stanje stvari, mozda krene u tu neku karijeru, pa da bude koliko toliko realno informisan u startu. Naravno, koga sve to stvarno zanima, i pri tome je realan, mogao je vec sve i sam da pronadje. Dovoljno je da ukucas u Google 'IE market share' i iskocice ti jedno 1000 linkova sa naslovima 'IE market share 94%, IE market share 93%, IE global share ovo, IE global share ono'. Ne moze bre to da se sakrije. Jedna jedina stvar mi smeta, a to je ta zelja za individualnoscu, ali u nekom iscasenom smeru. Pa sad, ako vec ne mogu da trcim brze od ostalih, nisam lepsi, ne mogu da skocim vise, ne mogu da jebem duze, ne mogu da sviram bolje, nemam veci stan, nemam lepsa kola, nisam nikako istaknut, furacu se na neku nebulozu samo da budem drukciji bar nekako. Instaliracu replacement desktop shell, koristicu neki opskurni browser, ali opet da bi ljudi znali kako sam ja specijalan, ja moram da tupim o tome kako je taj shell vrh i kako je taj browser kraj. Nego, ziveo ti meni jos 100 godina. P.S. A da...Znaci "Uostalom ako radis za tako velike face...", to je sad kao ono neverica, imputiranje uopste verodostojnosti nekih mojih tvrdnji, lika i dela. Prvo trebalo je da pise "Uostalom posto radis za tako velike face...", ili "Uostalom obzirom da radis za tako velike face...". Jer, da radim. Celog zivota radim za jako velike face. Mozda ta cinjenica donekle i mene pravi facom, mozda i ne. Vecina mojih prijatelja (ne kolega, prijatelja) nema blage veze cime se bavim. "Nesto oko kompjutera". Tako da ti indicira na neki nacin koliko me boli djoka za prestiz. Druga stvar, ima par ljudi ovde na ovom forumu konkretno koji imaju moje privatne podatke, pa znaju gde i sta radim, onoliko koliko to njih zanima ( a ne zanima ih previse, ruku na srce). Trece, uzasava me taj snishodljivi stav. Znaci, ja nisam faca, jer eto tu sam zajedno sa sacicom bednika na nekom tamo levom forumu. Jer Boze moj, 'prave' face ne bi nikad trosile vreme na nekom tamo levom forumu sa nekim tamo likovima. Moguce. Ne znam. Znam dosta inzenjerskih faca, dal' 'pravih' ili ne, koji su jako aktivni u svim mogucim sredinama, ovo mu u stvari dodje kao neki volonterski posao, jer ne volontiram dovoljno. A red je da se covek oduzi i pripomogne. Mogao bih i da se oglasavam po istim pitanjima na nekom Indijskom sajtu, ali ja nesrecnik radije provodim vreme diskutujuci sa svojima. I cetvrto, mozemo lepo da se nalazimo i diskutujemo i van foruma, nemam neku potrebu za paznjom sireg auditorijuma. Posaljem ti email pa kulturno caskamo privatno. Nemam sta da krijem jarane, a ti ces sam moci da procenis sta se tu desava, za koga ja to radim i kako to sve ide. Nikak'a vojna tajna (sem kad jeste vojna tajna). Edited February 19, 2008 by Dersu Uzala
Господин Граул Posted February 19, 2008 Report Posted February 19, 2008 Statistike na sve strane razlichite, eto ona moja na primer od te tvoje, tako da jebesh statistike, IE je default browser, i to je to.
Recommended Posts