Lou Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Onda se nije hranio "previše zdravo", nego pogrešno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 (edited) Svi poremecaji u vezi sa ishranom imaju u stvari iza sebe dubok strah od gojaznosti. Zdravlje je u umerenosti. Tipa kada idete da dobijete jelovnik od dijeteticara ona vam da sta treba da jedete i u gramima. Poenta price je da se vecina ljudi smori kada shvati da mora da meri koliko to jedno parce hleba ima grama, ili snicla itd. I lako odustaju. Ali dovoljno je jednu nedelju istrajati tako sa tim merenjima i kad skapiras obrazac, dobijes rezlutat jedes sve i onoliko koliko ti je potrebo, a jelovnike mozete naci i na netu. Nije to nikakva mudrost i od toga prave smaracinu, pogotovu neke privatne kuce da bi zaradili ne ljudima. Pravilna ishrana treba da je obaveza i deo edukacije, a ne privilegije kako se istice u nasem drustvu ovde izracunajte koliko trosite dnevno i koliko morate da unesete kalorija i koliko se savetuje ako hocete da izgubite tezinu da smanjite kalorija. http://walking.about.com/cs/calories/l/blcalcalc.htm Edited March 23, 2011 by Face Of Melinda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lou Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Priznajem samo metrički sistem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 aj sad i ti izvoljevas more for you http://www.changingshape.com/dietandnutrition/mealplans/plans/2202.asp uh zabavljala sam se ja sa ovim neko vreme dok sam pokapirala sta je sta i koliko je. Nisu normalni, ali dobro. Multitasking rulzzz Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnnyzzz Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 meni je računanje kalorija glupost jedna obična, tj nema mnogo (nikakve) veze sa zdravom ishranom... znati šta su masti, proteini, ugljeni hidrati, čemu služe i koji su to dobri a koji loši (masti i uh) je već bitno... nije svaka kalorija ista... povrh svega, potrošnja kalorija je veoma individualna i promenljiva u zavisnosti od brzine metabolizma i fizičke aktivnosti... sračunaj koliko ti treba i vidi sa koliko mcburgera završavaš posao i miran si... ne baš... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Overi dobro link, sve je uracunato. Ti imas dnevno koliko moras da uneses da bi zadovoljio tvoj bazalni metabolizam. Imas i pravila koje kalorije i u kom formatu da ih uneses Ja verujem kalorijama jer ako sam pojela kesicu cipsa ili pojela parce mesa, ja cu znati koliko sam kalorija unela, a opet znam sta me ceka ako pojedem jedno ili drugo. Posle cipsa moracu jos nesto da pojedem a parce mesa sa nekim povrcem ce me drzati sitom. KISS pravilo, moje omiljeno keep it simple stupid Link to comment Share on other sites More sharing options...
рогозуб Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 to rachunanje mi uvek bilo glupo. izbacish sve zasicjene masne kiseline iz ishrane i eto ga- ubijesh gojaznost tim jednim jedinim pravilom. jednostavnije od toga nemozhe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
B@K@ Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Aj' za nas sa jeftinijim ulaznicama, lenje na gugl, šta to treba izbaciti? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolet Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Vrlo se lako proguraju ti nekakvi saveti tipa '...u tri laka koraka', ako hoćete da zaista razumete celu priču, lepo se posvetite izučavanju metabolizma, a ne nutricionističkih članaka po štampi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Face Of Melinda Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Aj ne preteruj brate Stolet Iz iskustva veruj mi, sto jednostavnije postavis stvari to bolje, nijedan pacijent se nece drzati dijete ako krenes da mu filozofiras na tu temu Postoje edukcije kako pravilno spremati hranu i jelovnici po kalorijama za odgovarajuci BMI (body mass index) koje se drze za pacijente u nasem klinickom centru, znaci pojednostavljeno maximum, jer ne mozes ocekivati od ljudi koji rade i dodju mrtvi umorni sa posla da jedu vise puta na dan, malo ovoga ili onoga. To mozemo mi studenti i ostali neradnici A sve to ima na netu da se nadje, sto je fenomenalno. Aj cim se setim sajta izbacicu sajt sa jelovnicima po kalorijama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolet Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 Evo ga jedan lep demotivational vezan za hranu: Mada je 80 000 000, al' nema veze Ako neko ima problema sa gojaznošću, neka dođe na basket na Bulevaru Cara Lazara da mu/joj pokažem par finti Juče neke devojke došle i dele Red Bull, kao dele besplatno sportistima Red Bull i sportisti, hoće to 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
рогозуб Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 (edited) Aj' za nas sa jeftinijim ulaznicama, lenje na gugl, šta to treba izbaciti? od zasicjenih masnih kiselina se u telu formira skoro svo salo. zasicjene masne kiseline su cigle, a ugljeni hidradi su malter od kojih se sastoji belo salo- to je ovo salo koje je u masnim cjelijama, iznad mishicja i ispod kozhe, koje se i vidi kad se neko ugoji. izbacish zasicjene masne kiseline i, u sushtini, skoro i nemozhe da ti se formira salo. gde su zasicjene masne kiseline? u mesu (jedino meso koje se isplati jesti su insekti, i to neki), u zhumancetu, i mlechnim proizvodima kao shto su sir, kachkavalj i puter (ja pijem samo suturku, retko i mleko uzimam). izbacish zasicjene masne kiseline iz ishrane, i nemorash ni da vezhbash, za nekoliko meseci (u zavisnosti od kolichine sala i prosechne fizichke aktivnosti u zhivotu) cjesh prirodno smrshati. Edited March 24, 2011 by рогозуб Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnnyzzz Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 znači, da rezimiram, mast u telu se formira od masti u mesu i mleku koje jedemo/pijemo? a odakle onda mast u mesu ako se ta krava/ovca/pile nije hranila mesom/mašću/sirom/žumancima? i, šta se dešava sa ugljenim hidratima kojih se natrpaš ako ih ne iskoristiš kao energiju? iščeznu? vaistinu? sve dijete ljudi koji se profesionalno bave svojim telom (bodibilding - na stranu da li se to nekom sviđa ili ne, pričam samo o spuštanju nivoa telesnih masnoća) se zasnivaju na niskom unosu uh, i raznim rotacijama hidrata, kako bi telo u nedostatku uh kao pogonske energije poseglo za energetskim rezervama tela - mastima... ali ne sporim jedno - samo se kljukaj uh, liši mišiće ikakvih proteina, naravno ne mora ništa da vežbaš, ni da mrdaš, garant ćeš izgubiti masu - ali samo mišićnu. nema jeftinijih ulaznica i univerzalnih jelovnika, jedna stvar je zdrava hrana a sasvim druga šta želiš/treba da postigneš - da nabaciš/skineš/učvrstiš mišiće/salo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
рогозуб Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 znači, da rezimiram, mast u telu se formira od masti u mesu i mleku koje jedemo/pijemo? a odakle onda mast u mesu ako se ta krava/ovca/pile nije hranila mesom/mašću/sirom/žumancima? formira se jedenjem hrane zhivotinjskog porekla. mi ne jedemo samo zhivotinjsko salo, pa od toga da nam se formiralo salo, nije toliko direktna veza, vecj jedemo meso. mi kada se hranimo biljkama, npr zhderemo pirinach (koji je najbolji biljni izvor ugnjenih hidrata), mozhe da nam se stvara salo, samo ne belo salo, ispod kozhe, vecj braon salo, oko mishicja i organa. neznam koliko kila pirincha dnevno bi morao da jedesh dnevno da se ne iskoriste ti ugljeni hidrati za energiju i da pochnesh da se gojish samo od ugljenih hidrata. ali ne sporim jedno - samo se kljukaj uh, liši mišiće ikakvih proteina, naravno ne mora ništa da vežbaš, ni da mrdaš, garant ćeš izgubiti masu - ali samo mišićnu. lishi proteina? ja sam prichao o ne uzimanju zasicjenih masnih kiselina. belance, surutka, soja, i sochivo su 10 puta bolji izvori proteina od mesa (ako ne rachunamo insekte). Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnnyzzz Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 pa ako preporučiš čoveku da ništa ne radi vrlo malo pirinca je potrebno, pošto je on 80% UH... belance i surutka da, soja i sočivo koliko znam nemaju kompletan sastav esencijalnih amino kiselina, niti bilo šta neživotinjskog porekla (osim kvinoje u malom procentu)... plus, soja je bogata estrogenom pa kolega forumaš može da očekuje da dobije svoj lični'n'personalni par sisica ako se posveti konzumiranju... možda bi mogao, a ne zajebavam se kada ovo pričam, da pronađeš neku vezu između soje koju sigurno konzumiraš u većim količinama i one muškarače što si je kačio na najlepšim ženama... izbaci soju, ubaci neki punotelesni trening da podigneš nivo testosterona pa da viš kako ćeš da kreneš sevaš na ženske obline... pozdrav! Link to comment Share on other sites More sharing options...
рогозуб Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 (edited) pa ako preporučiš čoveku da ništa ne radi vrlo malo pirinca je potrebno, pošto je on 80% UH... nisam preporuchio, nego napisao da je mogucje. jednostavno kad izbacish zasicjene masne kiseline, ja neznam dal postoji neki chovek koji jede toliko da mozhe da se ugoji. pogledaj po netu ljude koji su postali vegani radi mrshavljenja, to su bukvalno neverovatni rezultati. belance i surutka da, soja i sočivo koliko znam nemaju kompletan sastav esencijalnih amino kiselina, niti bilo šta neživotinjskog porekla pored toga shto je bitno da li je neki protein kompletan, bitno je i koliko je svarljiv, koliko toga tvoje telo iskoristi. tu belance i surutka neprevazidjeni. a shto se tiche da biljke nemaju kompletan protein, ni ne moraju. po mom mishljenju, bolje jesti malo raznovrniju biljnu hranu (+ belance ili surutka, ili oba), nego uzimati protein iz mesa, gde uz protein uzemo i josh sranja koja nam ne trebaju. plus, soja je bogata estrogenom pa kolega forumaš može da očekuje da dobije svoj lični'n'personalni par sisica ako se posveti konzumiranju... to je mit. kolko bodibildera i boraca pije po pola litre sojinog mleka dnevno i vishe, pa nemaju nikakvih problema. radili su gomilu klinichkih ispitivanja proshle godine i pokazali da to nije istina. http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean#Men možda bi mogao, a ne zajebavam se kada ovo pričam, da pronađeš neku vezu između soje koju sigurno konzumiraš u većim količinama i one muškarače što si je kačio na najlepšim ženama... izbaci soju, ubaci neki punotelesni trening da podigneš nivo testosterona pa da viš kako ćeš da kreneš sevaš na ženske obline... pozdrav! zanimljiva teorija. samo shto sam ja (kolko tolko) aseksualan zbog filosofskih stavova i meditacije, a ne ishrane. menboobs nemam, lepo mi rastu sisni mishicji, mada, soju sam jeo kratko, i sasvim dovoljno proteina dobijam iz belanaca, surutke, biljaka (najvishe sochivo, pasulji) i semenki (oraha i slichnih stvari). kod nas nisam naishao na seitan da ima da se kupi (pshenichni gluten), al to je kolko sam svatio mnogo do jaja, koristi se kao zamena za meso i jebe kevu s kolichinom proteina. Edited March 24, 2011 by рогозуб Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hail Metal Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Ovo cu da kupim u apoteci , ne moze biti lose : Omega3 L-karnitin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mare Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Pazi sto ti je neki HEMICAR lupio minus na Omegu3. Valja se, bas sam danas video pakovanje u apoteci ali nisam pri parama trenutno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanya Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Ovo cu da kupim u apoteci , ne moze biti lose : Omega3 L-karnitin Neizrecivo je bolje da se pravilno hranis nego kljukas takvim stvarima. "Najbogatija hrana omega - 3 masnim kiselinama su ribe severnih mora kao na primer losos, sardine i haringa. Soja i proizvodi od soje su dobar izvor omega - 3 masnih kiselina. Takođe ih ima u tikvi." http://www.chem.bg.ac.rs/~mineravita/izvori.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zen Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Kupi bolje odvojeno L carnitin i omega3 (imas u apoteci Natural Wealth) Ovako odvojeno je skuplje ali je bolje. Btw jel probao neko nekad da pazi sta jede i ima pribliyno idelan odnos sastojaka obroka ? Primila sam se na calorific i cardiotrainer app za android i sad bas pazim sta jedem i to logujem.. I moram da primetim da je djavolski tesko jesti dobru kolicinu pravih stvari dnevno, malo pizze, malo vishe sladoleda ili keksa i ode sve dodjavola ... imam taj app na fonu i drndam se s tim neke tri nedelje i oslabila sam 2 kg . Ali jes retardirano, svaki put kad jedem logujem sta sam jela i onda uvece kad krenem na pizzu pogledam sta sam jela u toku dana pa odustanem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanya Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 ima li tako nesto a da nije za fon nego komp? bas da vidim koliko se pravilno hranim Mada jedem stvari tipa salata od tunjevine, kukuruza, graska, sargarepe, krompira i luka, e sad to se spremi za celu porodicu a ja pojedem par kasika, kako da znam sta sam tacno unela kad je to tako divno umesano? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zen Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Pazi tunjevina u ulju, cak i kad je ocedish ima oko 300 kalorija na jednu konzervu. Ima neki sajt zdrava krava ili tako nesto, hrvatski, ima sve te fore ko sa cardiotrainera ali nekako mnog komplikovano, to koristi moj adrugarica. A to za unos je lako, to je sve povrce i ima slicnu vrednost, pa racunaj ko par kashika povrca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tanya Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 Pa ono, meni ne treba dijeta za mrsavljenje, jer imam 50kg na 1.70m visine, a jedem bas dosta, da ne kazem previse. Ali volela bih da pratim sta unosim, cisto da budem sigurna da unosim sve sto mi je potrebno u toku dana/nedelje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
~SilentWarrior~ Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 ^ Mozda ti piramida ishrane pomogne, evo ovde ima dosta zanimljivih stvari o porcijama i kombinovanju namirnica http://www.nutricionisti.org/index.php?option=com_content&view=article&id=88:CINDI%20piramida%20pravilne%20ishrane&catid=37:piramide%20ishrane&Itemid=56 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MissionVao Posted April 11, 2011 Report Share Posted April 11, 2011 (edited) @Tanya: Ako nemas neki konkretan cilj tipa smanjenje % bf ili generalno povecanje misicne mase (ne, ne mislim na body building vec na zdrave misice) onda nema sta da menjas... svodi se na to da elminises previse obradjenu hranu. Porcije onolike kolike te zasite ali ne tako da se osecas tesko vec osvezeno Klopa cim ti se malo prijede sto je bar 5x dnevno. Belo meso, teletina, riba, neobradjeno povrce i voce... Tako jedem vec par meseci i nista mi ne pada tesko jer stalno nesto jedem ali mi uzasno nedostaje cokolada. Nikakve zamene tu ne pomazu jer istem cokoladu a ne prokletu krusku ili nemasni vocni jogurt Inace, Melinda je vec pominjala, ne zavaravajte se dijetama na kojima se brzo mrsavi jer se tu gube samo voda i misici. Organizam u krizi eliminise prvo najvece potrosace a to su upravo misici. A ja sam vec pominjala da je super povecati % misica jer i kad sedite trosite vise kalorija. Sto se kombinovanja tice, pogledajte sajt Nutrition Data. Pored osnovnih podataka o namirnici imate i prikaz namirnica koje dopunjuju recimo amino-acid score i sl. Takodje je korisno pogledati i Inflammatory factor i glycemic load. Kad razmislite seticete se da se posle namirnica koje su zestoko u minusu ne osecate previse dobro. U plus ga tera najvise beli luk. Edited April 11, 2011 by MissionVao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts