Zen Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 Je l' znaš možda gde ima to da se nabavi? Skoro sam jeo neke ekspandirane integralne žitarice (pšenica i ječam) i mogu reći da mi se stvarno svidelo. Nije neki fensi ukus ali je skroz ok ali nisam siguran da li su to te proklijale žitarice ili ne. Joj bre.. klice su jedno, a ekspandirane zitarice su djubre nezdravo i treba ih izbegavati u sirokom luku.
рогозуб Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 (edited) Je l' znaš možda gde ima to da se nabavi? proklijale biljke ne treba nabavljati- tipa onaj tonus hleb od proklijalog zhita koshta 100 i neshto kinti 300g, a za 70ak dinara kupish kilo zhita i izklijash ga sam. Skoro sam jeo neke ekspandirane integralne žitarice (pšenica i ječam) i mogu reći da mi se stvarno svidelo. ekspandiranje je nachin pravljenja hrane, kao npr przhenje, ili kuvanje, postizhe se vrelinom, pritiskom, parom- npr kokice su najstarija ekspandirana zhitarica. a sve to nema veze sa klijanjem. Edited April 12, 2012 by рогозуб
kuruz Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 Питање за Гроба и Мелинду: колико брзо зараста вилица, шта може да се деси ако се не оперише двоструки прелом на време и какве последице остају након успешног излечења?
Grobodan Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 E jebem ga, nisam maksilofacijalni hirurg niti stomatolog ali pređimo na PM.
Kendall Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 niko od vas sto jedete zrnevlje nece ziveti duze od nas koji jedemo kinesku hranu u 3:00, samo da znate Volim i ja kinesku hranu ali ne baš u 3 ujutru. Skoro sam jeo neku kinesku čorbu sa providnim špagetama, škampima (koje naravno nisam mogao da pojedem jer mi deluju tako nekako... živo ), kuvanim jajetom (!), pečurkama i još gomilom nekih dodataka/začina. Jeste da je bilo pakleno ljuto ali mi se svidelo. treba ih izbegavati u sirokom luku. Uh, nisam znao. Hvala na savetu. Do sad sam ih jeo samo dva puta. Ali dobro, sad znam za ubuduće. i izklijash ga sam. A kako se to radi? Izvini što ovoliko zapitkujem ali baš me zanima. Inače, ovo u zadnje vreme jedem skoro svaki dan, Nestle integ. žitarice: Mnogo su ukusne, lepo zasite i spremaju se super brzo. Pakovanje od 375 g je 300 din.
рогозуб Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 (edited) A kako se to radi? Izvini što ovoliko zapitkujem ali baš me zanima operesh zrnevlje dobro dva tri puta, ostavish (u kuhinji ili gde vecj- na sobnom temperaturi) 12 sati u vodi, prospesh vodu, isperesh zrnevlje i ostavish tako samo vlazhno u chiniji prekrivenom debljom krpom (ili sa dve tanje) da bude u mraku pa kad prodje 12 sati opet isperesh, i tako na svakih 12 sati isperesh pa ostavish vlazhno u pokrivenoj chiniji, i tako mozhesh da radish 2,3 dana, kolko vecj hocjesh da proklija. tako sam ja radio. treba paziti na par stvari: Common causes for sprouts to become inedible: Seeds are not cleaned good enough before soaking Seeds are allowed to dry out Seeds are left in standing water after the initial soaking Temperature is high or too low Insufficient rinsing Dirty equipment Insufficient air flow Contaminated source of water ako se proklijalo zrnevlje ne peche, przhi ili kuca, jedan od najbitnijih detalja je prvobitno ispiranje, da ne bi ostale neke bakterije na zrnevlju, jer se bakterije odlichno umnozhavaju za vreme klijanja zrna na kom su. Edited April 12, 2012 by рогозуб 1
Zen Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 Mnogo su ukusne, lepo zasite i spremaju se super brzo. Pakovanje od 375 g je 300 din. Proveri da nemaju previse secera, ili tako nesto. Inace, to ej cista pljacka, najvise se iplati da musli pravis sam. Najbolje su ti ovsene pahuljice, 1kg je max 150 dinara na meru dodaj u to 350 suvog grozdja (100g je oko 35 din) i 200 grama mlevenog badema (100g je oko 90 din) po zelji mozes dodati sta god jos hoces, ali ovo je baza. pa ti vidi koliko dobijes ovoga a koliko te kosta to 452din za 1550g odlicnog muslija Pri cemu, ovde ti je dosta 50-100 grama ovakvog muslija za dorucak uz jogurt, mleko ili kako vec hoces, i podmirio si celodnevne potrebe za vlaknima. Za klice .. ma super je to al mene mrzi da ih isklijavam pa pazarim vec isklijale u zdravoj hrani, ima povoljno
Kendall Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 (edited) Rogozube, hvala na objašnjenju ali meni je to ipak malo komplikovano i time consuming. Probaću ipak da nađem te proklijale žitarice u prodavnici zdrave hrane. Zen, o da, imaju šećere. Na jednu porciju (~ 120 g) dođe čak 20 g šećera. Mada, s obzirom da sam praktično izbacio sve slatkiše (osim naravno crne čokolade koju ne mogu da izbacim) kao i voćne sokove, mislim da onda to i nije toliko strašno, a? A sviđa mi se taj recept za musli. Bukvalno, čim potrošim postojeće zalihe Nestle-a krećem sa tom varijantom. Ranije dok sam išao u teretanu sam jeo samo ovsene pahuljice (bez ikakvih dodataka) sa mlekom i nije mi se svidelo jer su imale ukus kao vlažna hartija. To jest, nisu imale nikakav ukus. Ali kontam da je sa bademom i suvim grožđem potpuno druga priča. Još sa nekim dodacima, mmm, biće super. Mada, negde sam čuo da je kandirano voće veoma nezdravo i puno šećera. Bzvz. 452din za 1550g odlicnog muslija To mi reci. Musli za doručak, ručak i večeru. Edited April 12, 2012 by Kendall
Zen Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 20g secera nije problem, ai posto to jeds ujutru, bolje krkni malteks ili voce u toj kalorijskoj vrednosti, imaces vise korisnih sastojaka Kandirano voce, zaobidji. Mozes malcice da ga stvis cisto radi fore. Tipa na svu onu smesu koju sam ti navela stavis tipa 250g kandiranog manga ili nemam pojma sta volis. Ovsene same po sebi su meni licno odvratne. U ovu varijantu koju sam napisala, ako stavljas mleko, suni i cimeta ako volis, ili stavi malo vanil ili burbon vanila secera. Ja obicno na musli stavim jednu celu naseckanu svezu bananu ili malo ananasa, mada je moj jedem sa ella jogurtom. A kad me mrzi, samo stavim sve u blender i udri xD Crna cokolada doduse, kako izbacih secer, moj izbor je sad crna cokolada sa fruktozom, koja mi je daleko teza od obicne, i tri puta duze mi traje
Machka Naopachka Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 au jedno vreme je musli pravila tetka lepše polovine... sjajan ali... što je to teško - dve kašike imam osećaj da sam se prejela. valjda treba navići.
Zen Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 meni je za dobar dorucak dosta saka muslija, to je oko 50-60g, nalijem oko 1.5-2dl jogurta i to je to. Samo ovsene pahuljice imaju 400 kalorija na 100g, znaci 50g ti je vec 200 kalorija, plus jogurt i dodaci, to je sve oko 250-300 kalorija za dorucak, ako dodas i bananu recimo, ona je oko 100 kalorija, to je vec sasvim dobra kalorisjak vrednost za jedan obrok (nama koji imamo 50-60kg).
Machka Naopachka Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 Možda i jeste, al znaš kad nema to supstancu
-con-struc-tor- Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 мени никад нису биле довољне две кашике муслија. обично бих појео 3/4 шоље, и то повеће
рогозуб Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 (edited) Rogozube, hvala na objašnjenju ali meni je to ipak malo komplikovano i time consuming. Probaću ipak da nađem te proklijale žitarice u prodavnici zdrave hrane. pa i nije time consuming. klijanje traje 2, 3 dana (neki ljudi klijaju neke biljke i po 4,5 dana), ali je to realno manje od 10 minuta kad krenesh i po manje od 2 minuta na svakih 12 sati sledecjih par dana. jeste da proces traje par dana, ali ti to ne oduzima uopshte vremena.. Ranije dok sam išao u teretanu sam jeo samo ovsene pahuljice gde si se zajebo ako nisu bile integralne ovsene pahuljice, a ako jesu bile integralne, onda si zajebao samo malo manje x) kad vezhbash- ovsene mekinje, ili pshenichne, jer su mekinje protein. Samo ovsene pahuljice imaju 400 kalorija na 100g, znaci 50g ti je vec 200 kalorija, plus jogurt i dodaci, to je sve oko 250-300 kalorija za dorucak, ako dodas i bananu recimo, ona je oko 100 kalorija, to je vec sasvim dobra kalorisjak vrednost za jedan obrok (nama koji imamo 50-60kg). mislim da je brojanje kalorija glupost, prvo jer nisu dovoljno definisane, pa se i struchnjaci bune oko kalorije kao jedinice toplote, jedinice energije i jedinice "energije hrane" (a ni taj pojam nije definisan), drugo jer nisu dovoljno istrazhene, pa i dalje postoji masa svadja oko praznih kalorija, i trecje, zato shto ne mozhesh da znash koliko kalorija troshi tvoj organizam svaki dan jer to zavisi od milion unutrashnjih i spoljashnjih faktora. ako neku matematichku vrednost treba pratiti u ishrani, to je unos proteina- gram po kilogramu tezhine, gram ipo za ljude koji vishe vezhbaju (UH i masti ni ne treba pratiti ako se UH hasaju za utoljivanje gladi i energiju, a zasicjene masti se izbace, poshto su nezdrave). Edited April 12, 2012 by рогозуб
Zen Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 Cuj, bitno je biti u okvirnim vrednostima, a svako sam zna kad je sit a kad je gladan.
рогозуб Posted April 12, 2012 Report Posted April 12, 2012 svako sam zna kad je sit a kad je gladan ne zna ako se prejeda(o u skorije vreme). zheludac se proshiri i shalje mogzu signale da je gladan, iako je chovek pojeo i vishe hrane nego shto mu treba.
Recommended Posts