imaginos Posted May 18, 2007 Report Posted May 18, 2007 palo mi na pamet da mozda ne bi bilo lose da imamo temu za preporuceni (besplatan) softver? za razne namene, i sve to.. meni je trip da imam racunar na kome je sve free (osim windows-a). ;-) ako neko zna neki koristan program koji bi mogao biti zanimljiv, neka slobodno doda. linkove namerno nisam stavljao jer stalno izlaze nove verzije, a google je uvek tu. Comodo Firewall Pro 2.4 firewall za: ima foru da automatski detektuje "poznate" aplikacije. sam prepoznaje lokalnu mrezu i prilagodi se. moze dosta detljano da se podesava, cak i port po port, itd... dosta je bolji od besplatne verzije zone alarma. protiv: nije moguce sacuvati podesavanja i naknadno ucitati. Jetico firewall: prednosti: najbolji firewall koji sam ikad video. podesavanja su de najsitnijih detalja. mislim cak da mogu da se blokiraju windows servisi koji se javljaju, ko je dovoljno strpljiv da cacka i podesava. mane: komplikovan za podesavanje, pa nije bas za neupucene. Fast Stone Image Viewer gledanje (i osnovna obrada) slika prednosti: u full screen modu moze da se pristupi opcijama kad se mis dovuce na ivicu ekrana (na primer, gore je "filmslide" opcija, itd..). kropovanje, osnovna obrada slike, nekoliko efekata. batch rename, batch konverzija, kropovanje i slicno. mane: nisam uspeo da nadjem ni jednu (sto ne znaci da ih nema). (!): ima "smooth" opciju, koja je zlo i treba je iskljuciti. PSPad napredni editor (zamena za notepad) prednosti: gomila opcija. html, java, c++ syntax highligt, semplovanje boje sa bilo koje tacke na ekranu (!), bookmarks, projekti (otvaranje vise fajlova odjednom koji se ticu iste teme), tabbed editor, mane: broj custom makroa koji se mogu snimiti je ogranicen na 4 komada i unapred su odredjeni hotkeysi za njih. ne moze da u column modu istovremeno ispisuje u svim selektovanim kolonama (tu opciju sam video samo kod UltraEdita, koji nije besplatan). Free Easy Burner za rezanje CD/DVD-ova prednosti: jednostavan i radi ono sto treba da radi. mane: nema sve ono sto ima nero, ne moze da pravi omote, bla, bla... Foxit Reader 2.0 pregled PDF-ova prednosti: mnogo brze otvara PDF_ove od acrobat readera. jedna od najboljih kontrola stampanja uopste (zoom, pomeranje, margine, itd). nekad mi se cak isplati da dokumente konvertujem u PDF samo da bih mogao da ih stampam iz Foxita. rotacija, fitovanje na stranicu, vise stranica na jednu, itd.. mane: za sad ih nisam uocio. KMPlayer media player, dvd, diviks, mp3, itd.. prednosti: sadrzi svoje kodeke, mnogo opcija, kropovanje, zumiranje, sinhrnonizacija titlova, dovlacenje titlova sa neta, kontrola slike (kontrast, osvetljenje, itd), bookmarks. mane: ne prepoznaje cp1250 kodni raspored u titlovima, vec mora da se baci u unicode. XYplorer zamena za windows explorer ko je raspolozen da proba nesto novo, nesto divlje (tabbed win explorer sa gomilom opcija), itd... meni se ovo vise svidja od win commandera, iako ne moze da prikazuje dva foldera odjednom, na primer. ko voli da se zeza sa ovim, neka proba, zanimljivo je. postoji distribucija ovog programa koja nema install, niti ista pise po registry-ju tako da je isprobavanje totalno bezbolno u tom smislu. ;-)
Axeanosilas Posted May 19, 2007 Report Posted May 19, 2007 (edited) ANT Movie Catalog Савршен програм за каталогизацију филмова. Мали, једноставан, податке свлачи са ИМДБ (а има и скрипте за гомилу других сајтова), база се лако извози (у .csv формату), сами дефинишете које податке ћете извозити. Ко има преко 500 филмова овај програм мора да поседује. Edited May 19, 2007 by Нежни Аксеаносилас
gavrosaurus Posted May 19, 2007 Report Posted May 19, 2007 Filzip Сасвим солидна зезалица и архивер. ...These include ZIP, BH, CAB, JAR, LHA (LZH), TAR, and gzip. A handful of other formats are supported for extraction only, including ACE, ARC, ARJ, RAR, and ZOO.
Dawn Daemon Posted May 19, 2007 Report Posted May 19, 2007 Firefox - Web Browser OpenOffice.org - Kancelarijaski paket GIMP - photo/raster image editor (alternativa Photoshopu) Thunderbird - mail client Inkscape - vector grafika Vim/Gvim - najbolji hard-core tekst editor (napomena: nisu samo besplatni, nego i slobodni i multiplatformski programi)
Nisko_Se_Mazim Posted May 19, 2007 Report Posted May 19, 2007 Irfan View Sjajan i mali program koji sluzi sa pregled slika i jos ponesto uz dodatne plugin-ove Za svaku preporuku.... CDex Opet mali i odlican program za ripovanje CD-ova-mozete Audio CD konvertovati u mp3,ogg,wma ili aac Pidgin IM klijent koji podrzava ICQ,Yahoo,MSN,AOL,Jabber i druge protokole-po mom misljenju dosta bolji nego Trillian ili Miranda VLC Player Sjajni player koji u sebi ima sve sto potrebno za pustanje skoro svih video formata(kodeci nisu potrebni) te streaming i DVB Isto tako moze pustati i dvd filmove,a tu su i ugradjeni sjajni prereset equilizer-i,te impresivan broj podesavanja.... Mana mu je sto ne moze da pusta Real format i nesto komplikovaniji interfejs Media Player Classic Slicne stvari kako i kod VLC-a-izuzetno mali i kompaktan program-oko 2MB Prosto covek da ne poveruje sta je sve upakovano.... OpenOffice Sve sto mozete da uradite u MS Office-u mozete i ovde,a potpuno je besplatan Gimp Zavrsava svaki posao sto se tice obrade fotografije-sasvim dovoljan za kucnu upotrebu kao i web dizajn,pa i za naprednije stvari Zaista,kome treba preskupi PS izuzev suvim profesionalcima Thunderbird Dosta bolji nego sugavi MS Outlook,a besplatan+gomila ekstenzija Odlican spam/junk filter i jos dosta toga.. Primetio sam da dosta ljudi prenebegava Thunderbird i koristi bedni Outlook Express iz Win-a sto je steta Firefox Ekstenzije Najsigurniji i najbolji browser(subjektivno ) Kome jos treba IE
imaginos Posted May 19, 2007 Author Report Posted May 19, 2007 Copernic Desktop Search 2 desktop pretraga. posto mislim da ima ljudi koji se ranije nisu sreli sa ovakvim korisnim alatom, objasnicu detaljnije. ovaj alat prvo prodje kroz fajlove na svim hard diskovima (ili samo nekim folderima koje sami izaberete) i indeksira ih. to znaci da napravi neku vrstu mape o tome STA se nalazi u kom fajlu. nakon toga, fajlove mozete pretrazivati ne samo po imenu nego i PO SADRZAJU. ovo je neverovatno korisno za ljude koji imaju mnogo "tekst" podataka: txt, pdf, word, excel, power point, kao i programski kod (java, c, asm...) ili bilo sta sto sadrzi dosta teksta. dakle, ako znam da sam u nekom dokumentu procitao, na primer "siemenes users manual", a ne mogu da se setim gde, ovaj program to izbacuje (skoro) TRENUTNO. meni je ovo korisno kad pisem programe, na primer, setim se gde sam upotrebio neki deo koda, i ovo odmah pronadje gde je. o tekstovima, dokumentima, raznim knjigama u PDF formatu da ne govorimo. moze da indeksira i html stranice. naravno, u rezultatima pretrage nalaze se i fajlovi koji u IMENU imaju frazu (ili njen deo) koju ste uneli. postoji u windowsu search content, ali to traje tri gladne godine i drlja po disku fajl po fajl i gleda sta ima u njemu. nazalost, indeksne datoteke zauzimaju prostor na disku. za hard disk od oko 120GB, indeksne datoteke uzimaju oko 2-3GB, mada to zavisi od mnogo stvari (koliko ima fajlova na hardu koji se indeksiraju). na primer copernic-u mozete reci da ne indeksira fajlove vece od nekoliko MB, sto ce drasticno smanjiti velicinu indeksa (a ko jos pretrazuje filmove i muziku PO SADRZAJU FAJLA, na primer). indeksiranje traje vise sati, najbolje je pustiti preko noci da program to uradi. za ljude kojima je frka sa prostorom najbolje je da indeksiraju samo "my documents" folder ili gde vec drze podatke koje zele da pretrazuju (tekstove, slike, i slicno).. postoji jos nekoliko programa koji rade isto ovo, od kojih je najpopularniji Google desktop, ali on ima nekoliko mana. prvo i osnovno, mnogi ga ne vole zato sto salje google-u neke podatke o vasim fajlovima, a to se ljudima masovno ne svidja (sa pravom). moze to da se iskljuci, ali ko ce da cacka podesavanja i firewall.. druga mana mu je sto nema toliko podesavanja, na primer, Google desktop indeksira fajlove samo kad ne radite nista na kompjuteru, a copernicu moze da se podesi da indeksira i kad je procesor nesto malo opterecen (a to je u svakodnevnom radu), tako da ce se brze napraviti indeksne datoteke (ko je nestrpljiv). filtritanje je dosta bolje u copernic-u, mozete pretrazivati samo po kategorijama sto daje preciznije rezultate pretrage. ima jos gomila mogucnosti.. inace, ako koristite outlook express copernic ili thunderbird (ima jos podrzanih mail klijenata) moze da indeksira i mailove, tako da ce se sadrzaj maila ravnopravno pojaviti u rezultatima pretrage. u ostalom, pogledajte sajt, pa vidite... p.s. postoji jos i exalead za ove potrebe, ali jos nisam ispobao.
Nisko_Se_Mazim Posted May 19, 2007 Report Posted May 19, 2007 (edited) FDM aka Free Download Manger Jednostavno najbolji program u svojoj klasi,DAP i GetRight mu nisu do kolena,nema dosadne reklame i naravno besplatan je Image Burn+Deamon Tools Dobra kombinacija za manipulaciju image fajlovima XMPlay Veoma mali i nezahtevan player(oko 1,7MB) i koji za razliku od ostalih moze da koristi Winamp plugin-ove/skinove Pride broj podesavanja/opcija je zaista odlican,a kvalitet zvuka ekstra Za svaku preporuku.... Spybot Vrlo dobar adware remover Edited May 19, 2007 by Full_Metal_Yakuza
voodoo_ Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 Emulacija virtuelnih mašina: http://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Baal Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 http://www.softpedia.com/get/Office-tools/...iewer-GTX.shtml Voodoo's NFo Viewer GTX 1.03 - program za pregled .nfo fajlova.
Axeanosilas Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 http://www.softpedia.com/get/Office-tools/...iewer-GTX.shtml Voodoo's NFo Viewer GTX 1.03 - program za pregled .nfo fajlova. Треба отворити посебан подфорум за овај програм.
gavrosaurus Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 Одличан, лаган и прегледан програм за мп3 тагове Користим га већ дуго и задовољан сам. Иначе, оставите линкове за то што препоручујете, овако не значе пуно.
Nisko_Se_Mazim Posted May 21, 2007 Report Posted May 21, 2007 Pa samo ukucas naziv programa u googlet i gotovo
imaginos Posted May 27, 2007 Author Report Posted May 27, 2007 xplorer² zamena za explorer (file manager) dual pane (u svakom moze proizvoljno tabova, sto nisam vidjao kod drugih file managera), plus tree view. dakle, ekran se izdeli na tri dela (levo je drvo, a pored su dva panela kao u win commanderu). favorites folderi, sihnronizacija, i slicno. gomila opcija je dosupna samo u placenoj verziji, ali je besplatna verzija sasvim upotrebljiva. evo linka: http://www.zabkat.com/
fiction Posted May 27, 2007 Report Posted May 27, 2007 VLC Player! Neko je vec pomenuo...Odlican plejer koji pusta sve formate bez instalacije dodatnih kodeka...
Tomislav Sawyer Posted June 8, 2007 Report Posted June 8, 2007 Extenzije temp fajlove filmova koje skidam sam vezao za VLC player, pa nekada skinem samo par mb i dok se film jos uvek skida, proverim kvalitet "nazivo" pa znam sta dalje. Zgodno.
D.E.A.D. Posted August 3, 2007 Report Posted August 3, 2007 (edited) Ad-Aware SE personal!! Odlican besplatan ad-aware!!! clam free antivirus VundoFix (za ciscenje "Vundo" trojanaca) FLV player youtube FLV to AVI converter Edited August 3, 2007 by Dragan Pagan
imaginos Posted August 4, 2007 Author Report Posted August 4, 2007 neko je ranije preportucio Ad Muncher za uklanjanja reklama, sto googleovih sto banera i slicno. taj program je KEVA, samo ima manu da mu nakon nekog vremena istekne licenca. jel ima nesto sto radi isto to, al' da je dzabe? --- inace, od kad sam instalirao KMedia player, ni jedan drugi nisam pripalio, prosto zato sto ovaj pusta sve sto mi je ikad palo saka...
Baal Posted August 4, 2007 Report Posted August 4, 2007 Hm, meni nije istekla licenca kada sam ga koristio (inače, svima preporučujem taj program ). Inače, evo ti krekovane verzije: http://rapidshare.com/files/1116770/AdMuncher4.7.27105.rar Rar pass: www.2baksa.net
voodoo_ Posted August 5, 2007 Report Posted August 5, 2007 Takođe Kerio Firewall ima ad-blocker koji radi veoma lepo.
Baal Posted August 5, 2007 Report Posted August 5, 2007 Takođe i FF ima dobru ekstenziju za to. Ja sam AdMuncher koristio samo dok sam testirao Operu..
SerbZmaj Posted August 16, 2007 Report Posted August 16, 2007 Sta koristite za prebacivanje video materijala na komp...sa kamera... Kakav je Adobe Premiere Pro3F bla bla???
imaginos Posted September 7, 2007 Author Report Posted September 7, 2007 (edited) velika lista besplatnog softvera: http://www.vbmark.com/best-freeware/best-f...alternative.php nema opisa, ali kako mi se na prvi pogled cini prepoznajem tu dosta freeware programa koji vaze sa dobri, tako da imam utisak da je lista nastala na osnovu nekog odabira... nije lose da imamo notirano ovde. ;-) Edited September 7, 2007 by imaginos
Recommended Posts