Jump to content

Recommended Posts

Posted
nisam ja. keva. ima neku gospođu što stalno od nje kupuje pa mi je zaledila pre izvesnog vremena i ja zaboravila. sad evo izvadih iz zamrzivača kad imam šta da vidim: pačetina.

salata sa testeninom, stavi pavlaku obavezno rokni šta imaš ja obično stavim malo sira izdrobljenog pečurke propirjane i pavlaku + malo začina i to ti je to :) samo pazi da ne prekuvaš testeninu jer onda ume da bude odvratno :da:

Joj ja sam se na susam lozila jako dugo ali mi se sada smucio bas od ovih silnih salata koje sam jela kojekude i pravila...

Inace, da, to je super.

Diaboli Juna, to zvuci super!

Kontam da stavim piletinu posto imam iz supe, paradajz, papriku, luk, ljutu papriku, bosiljak, sve da proprzim sa testeninom. Vi shel si.

Posted
da bravo potpuno sam zaboravila na semenke lana i susam! to mu daje baš dobar šmek :)

Jel meljes lan? Ja sam ga pre zdrao celog dok mi neko nije objasnio da takav samo protrci kroz creva. Cak je i mnogo ukusniji, a i apsorbujes sve te omega3 masne kiseline kojima je krcat.

Posted

He ja sam to rucala njam njam.

Inace, ko voli povrce, kineze i zdravu ranu, ovo je meni "happy food":

belo meso pilece u kockicama proprziti na tiganju sa maaalo maslinovog ulja, posojleno naravno, dok nije do pola gotovo.

U to iseci svo povrce koje imate u kuci sem krompira (paprike, paradajz, LUK i to ljubicasti, masline... cega se setite) iseci onako srednje krupno i kada je ona piletina srednje gotova staviti u tiganj, posoliti i preliti onako bez blama maslinovim uljem (dakle, ne stedeti). Posoliti i zdravo jako pobiberiti (meni je fav. beli biber, al ako je sveze mleven svaki je dobar) i, nista to se malo dinsta jer pusti sok a posle se przi jer ste ostavili na jakoj vatri od starta.

I kad se isprzi u tom saftu od maslinovog ulja i povrca bude fantasticno dobro, a ako jos stavite dosta bibera preko u tanjiru jer koliko god da pobiberite u tiganju, ono upije (trudila sam se...) ... bude ahhhh.

Em je sareno em lepo mirise em je preukusno. Digne raspolozenje i nivo endrofina.

Posted (edited)
Ummm... Salata sa tjesteninom...

Ja volim da ubacim kikiriki/bademe, susam, malo (ali malo) meda, soja sos, balsamico sircje, ljute paprichice, bijeli luk, malo djumbira, sitno sjeckani brokoli... Mislim da je to to.

au, ajd sve ali kikiriki..

u dosta jela, pogotovo za zurke koje radim, koristim mnogo oraha, badema, soje, djumbir obavezno i sl. ali ne bas kikiriki - njemu je mjesto vecinski za barom.

u neke recepte moze da ide uglavnom sa orzo pastom, to je ona sitna sto lici na rizu. u ostale - ne bas, osim ukoliko ne volis thai kuhinju - ali i tad, vise onaj indijski orah, nego kikiriki.

sto se tice pasta salata, meni licno je obavezan sun-dried tomato (moze i lako da se spremi u rerni), piletina (grilovana) i malo res pecene sitno sjeckane slanine, brokoli (kuvan ali ne prekuvan), spinat (svjez), buranija (nikako prekuvana), marinirane articoke ili nesto sl.. vrsta paste je uglavnom ona rotini, ili pene pasta.

ako je u pitanju orzo pasta - onda cesto koristim mljevenu jagnjetinu.

feta, ili neki suvlji sir.. i obavezno napravim neki dobar dresing, najcesce onaj s pecenim bijelim lukom (dado negdje recept).

milion mogucnosti..

u sredini slike su tri zdjele, prva i treca su pasta salate.. kad god spremamo nesto, fazon uvijek ide neki drugi recept, tako da se nista ne ponavlja..

iz nekog razloga Amerikanci uvijek gledaju prvo u te salate, i biraju ih cesto preko pecenja.. ja mislim da je to zato sto je sareno i budali lijepo :D

Pasta salate-KLIKNI TU : )

Edited by blondie
Posted (edited)
Chili ubija ..Jeo sam pravi chili u Meksickom restoranu ..samo sto sam preko noci ustajao piti vode svakih pola sata

a da ne pricam o mukama drugi dan :)

Jednom sam nabasao na onaj chile Habanero. Nisam mogao da pricam jedno 15 minuta. Ni slovo. Ne izlazi nikakav zvuk. Sem krkljanja.

A, da link.

Edited by Kalif nad Kalifama
Posted

kad već pomenuste chili....

bio je jedan u nišu dobar meksički restoran ne znam da li još uvek radi al negde 2002-3 ne sećam se tačno

vlasnik je chili nabavljao preko meskičke ambasade u beogradu

sunce ti

ubi dušu. dobro je da sam jela pred vikend ne bih mogla da se povratim da je bio radni dan

Posted

www.google.com (wow)

ili www.yahoo.com (wow X2)

ja sam pravila oboje, po narudzbi, ali po meni nisu vrijedni cimanja. mozes ih koristiti k`o hladno oruzje.

bukvalno mozes nekome glavu s tim razbiti, ili izvaliti protezu. ako je imas.

nasa strudla, domaca, s dzemom, orasima i sl. mnogo je bolja, ako se napravi kako treba.

ako ti je vec do italijanske kuhinje, sta fali hljebu od ruzmarina - panmario? (negdje na prethodnim stranama ostavih recept)

svjez ruzmarin mozes svuda naci, hljeb prakticno moze stajati i tri dana, moze se zalediti, tijesto se moze zalediti pa koristiti po potrebi (cak je i pozeljno), a najbitnije

ta vrsta hljeba moze da ide uz 99% jela, pogotovo italijanskih.

takodje, odlicno je predjelo, na svim svedskim stolovima (koje ja radim) obavezan je taj panmario iz razloga, sto na tanjirice pored uvijek mozes staviti malo maslinovog ulja i bosiljka. mnogo zdrava opcija.

odlicno je za dorucak, jedino sto nije bas slatka opcija.

inace, na netu imas milion razlicitih opcija, recepata, nijedan skoro da nije isti, izvrsis lijepo istrazivanje, isprobas par recepata i napravis svoj. bar ja tako radim, nevezano za ove recepte.

inace, najgori dio bozicne tradicije, sto po Italiji/Evropi, sto po Americi jeste glupi vocni kolac. neki cak imaju i fensi imena, kao gore pomenuti, ali u pitanju je velika teska cigla od brasna, ruma, malo vise suvog voca i sl.

gustina materijala je prosto neizdrziva, i cak iako neki to jedu iz razlicitih razloga (da ne uvrijede zenu/djevojku/majku), prije ili kasnije cigla zavrsi prvo u frizideru na nekoliko dana, pa onda u kanti za smece,

a cesto ostane u crijevima i po nekoliko dana (najgora opcija).

ja licno kad sam skontala recept, bila sam ono, odusevljena, kao jao kako divno, a sad kontam - sta to fali domacoj strudli u koju isto mozes da stavis suvo voce, orahe, ili po zelji vec, a da opet konacan proizvod

bude lak na zeludac, ukusan na jeziku, i da ga pravis stalno a ne samo za praznike, kao sto je slucaj s gore pomenutim?

u spaniji imaju recept slican pomodoru, samo je za nijansu bolji (po meni), ali se sve svodi na isto.

dobra stvar je sto su mnogi komicari zapoceli karijeru s fruit cakes zajebancijama, neki prave sajtove o tome "kako se otarasiti istog", i jedino mi je zao sirocica, posto bogatasi u silnoj razmjeni posranog kolaca,

nadobijaju po tonu istog svake godine i onda varijanta "da se ne baci" - zavrsi u stomacima djece bez roditelja.

srpska Bozicna tradicija, hrana i sl. ne mogu da se porede ni sa italijanskim ni sa americkim. ja na Bozic ujutro ocu da gledam srpska jela, boli me dupe za kavijar, a kamoli za fruit cake. : )

Posted (edited)
ja sam pravila oboje, po narudzbi, ali po meni nisu vrijedni cimanja. mozes ih koristiti k`o hladno oruzje.

bukvalno mozes nekome glavu s tim razbiti, ili izvaliti protezu. ako je imas.

nasa strudla, domaca, s dzemom, orasima i sl. mnogo je bolja, ako se napravi kako treba.

Zato što nam je uvek bolje tuđe govno, nego naša pita.

Elem, i ja sam nešto ovih dana ostao bez ideja šta novo da spremam. Smorock mi dade ideju za neku čorbicu, baš ću da probam, ali moram ovih dana da vidim nešto novo da spremim što nisam spremao do sada.

Edited by d4rk3lf
Posted

pa jebiga, tako ti ga dodje.

nemam nista protiv drugih kuhinja, ima u svakoj da se nadje dosta dobrih stvari, i sticajem okolnosti kuvam najvise nasu, pa italijansku, meksicku itd. americka ne postoji manje vise : )

ali recimo, tvrdim da su nase krofne i strudle ni prismrditi americkim/italijanskim. kad kazem nase, nemoj sad da pocinjemu onu temu - mi smo to ukrali od bugara/turaka i sl.

jer je nebitno. bitno da je na nasim trpezama unazad generacijama.

sto se tice samog Bozica, jedinu promjenu koju ja licno volim da unesem jesu dodatni kolaci. ono, baklava, urmasice i sl. plus neke nove zezancije.

sto se tice ostale hrane, sarma, pogaca, pecenje, dobra meza itd itd. sve ono sto se pravilo kod mojih, moje babe i tako unazad :D

kad su praznici u pitanju, onda kuca mora da mirise na praznik :D

jedino mi zao sto nemam pristup kajmaku. mislim, ima da se kupi u nekim kutijicama, i nije los, ali nije kao prije, nesto mu fali..

e da, ako si dobar s corbama, daj mi neki dobar recept za bosanski lonac.. imam ih tonu, probala vec neke, ali imam utisak da nesto uvijek promasim, a nije so. :D

Posted (edited)
...sta to fali domacoj strudli...

Nista. Samo sto je oksimoron. Strudla moze da ti bude domaca samo ako si Nemica, Austrijanka ili petokolonas :lol:. Posto je strudla svabska rabota, onda nam je po toj nasoj nacionalnoj logici (sto tudje kad imamo svoje a i bolje je) i strudla zabranjena. Off-limits. Strana rabota. NIsta sa kiselim testom ili patispanjem/patispanom ne smemo da koristimo. Samo kore, razlitog tipa i namene. Oops, to nam ostalo od turaka. Pa mi i nemamo nista svoje, gladovali bi.

Pecenje inace ne pravi niko na svetu. Sarma je grcko-mediteranskog porekla. Vocni kolac se na stranim trpezama nalazi isto toliko dugo kao ti nasi, od Bugara i Turaka 'pozajmljene' djakonije. Pri tome, krofne su iz Poljske i Ceske, preko Nemacke. Pogace prave na mediteranu mnogo duze nego mi. Ima ih identicnih nasima, samo kreni barkom okolo i nema da nema. Neverovatan mi je taj dvostruski arsin, 'njihovo i nase'. Mi bre i nemamo nista nase, Nismo mi uticali na svet oko nas, nego ko god je prosao Balkanom uticao je na nas.

Kajmak je uzgred budi receno jedna jedina stvar (ne pada mi nista drugo trenutno na pamet) koja je 'nasa'. Mozda i autohtona. Od svih ljudi sa kojima sam pricao po belom svetu i u svim zemljama gde sam bio i gde su oni bili, postoji jedan jedini, kako da se izrazim, 'sir' (oni ga zovu sir) negde u engleskoj u jednom jedinom mestu, koji jako podseca na nas kajmak. Zaboravih mu ime, ima veze sa pokrajinom ili okrugom (znaci nije cottage cheese, ako ste to pomislili). Nesto na D se zove valjda. Sve ostalo sto sam kao klinac kontao da je nasa domaca kuhinja, kasnije sam video da prave po belom svetu od prastarih vemena i uvek se nadje racionalno objasnjenje kako je tu stiglo. Uzgred, nasa tradicionalna pogaca je po drevnim egipackim receptima, tamo je prave isto vec jedno 3-4 hiljade godina, bas takvu. Ali dolaskom Islama i Judeizma, ogromna kolicina populacije odabira da jede hleb koji se ne mesi sa kvascem ili bilo kakvim drugim agentom za nadizanje testa. Ti na istom marketu u Kairu imas te religiozno kosher i halal hlebove i pogace (koji su vrlo tradicionalni, pa i oni su stari stotinama i hiljadama godina) i imas jos te starije izvorne verzije. Cuj nasa pogaca. Fuck me, al' smo umisljen narod. Verovatno smo i rotkvicu izmislili.

Posted
nemoj sad da pocinjemu onu temu - mi smo to ukrali od bugara/turaka i sl. jer je nebitno. bitno da je na nasim trpezama unazad generacijama.
Posted (edited)

ZNam, ja sam vec otisao u reply mode na prethodnu poruku. Pa sam posle samo dodavao. Ali opet, imas dvostruki arsin. Kao krali smo, a sad je nase i treba da prestanemo da krademo? What's your point? Anyway, nisam tebe ni stavio na tapet, pricam onako uopsteno, cesto cujemo to 'daj da pravimo nase'. Koje bre nase?

Mi ne znamo ni za sta sto nije pre nas napravljeno i odradjeno. Ne postoji to jelo koje pre nas nije bilo napravljeno (sem taj kajmak mozda). Ni bosanski lonac, aspolutno nista. Kad jednom ljudi shvate da znanje cirkulise kosmosom istorijski, i da svi uce od onih pre njih, onda ce mnoge stvrai biti jasnije i lakse u zivotu. Postoje dve stvari (i nijedna nije u isharni) koje smo 'mi' izmislili i to nam je priznato. Pupinov kalem i Teslin trofazni motor. Okej i Teslin transformator (kalem). Tri. Mozda i radio transmisija. Ajd cetri. Pogacu sasvim sigurno nismo izmislili.

Posted

Kalife,

Ja ne znam da ijedan narod stavlja kiseli kupus, zatim pekmez, kajmak, ajvar, pinđur, od čega može da se napravi sataraš ili prženija. Pihtije takođe ne znam da iko pravi. Čvarke takođe.

No, to je nebitno pošto o tome nismo ni pričali, već o tome da se traže alternative za nešto što već postoji kod nas u boljem obliku (preuzeto ili nepreuzeto, nebitno).

Verovatno ljudima bolje zvuči kad kažu Taljatele, Ravioli ili Profiteroli, umesto sudžuk, rasol ili prebranac.

Ipak su to fensi imena, mora da su i ukusnija.

e da, ako si dobar s corbama, daj mi neki dobar recept za bosanski lonac.. imam ih tonu, probala vec neke, ali imam utisak da nesto uvijek promasim, a nije so. :D

Heh... :)

I wish. :)

Tek sam ja đak početnik u kuvanju, a nešto sam ga u zadnje vreme i utanjio sa kintom, pa kad spremam sve iznalazim neke kompromise. No, ima vremena, naučiću i klin čorbu da pravim :da:

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...