Jump to content

Kuvanje

krezavy

Recommended Posts

Daj, recite mi, kako da dobro skuvam soju ili da napravim šniclice? Uradim sve po uputstvu, ali nisam zadovoljna. :(

Btw, imam sjajan recept:

Šnicle od soje

Sastojci

8 sojinih šnicli

1 l vode

1 kašičica soli

bosiljak

mešavina povrća

lovorov list

biber u zrnu

majčina dušica

2 glavice crnog luka

2 dl belog vina

šampinjoni sečeni na listiće

2 dl slatke pavlake (ja sam stavila sojinu "Joya")

2 kašike kisele pavlake

Priprema

Prvo je potrebno da se sojine šnicle hidriraju.

To se radi na sledeći način: u 1 l vode u koju ste dodali lepe začine koje volite (ja sam stavila suve začine – bosiljak, mešavinu povrća, lovorov list, biber u zrnu i majčinu dušicu), dodajte još i kašičicu soli a kad voda sa začinima provri dodajte šnicle od soje.

Sve kuvajte na srednjoj vatri, poklopljeno, 10 minuta. Šnicle ocedite od vode i ostavite da se malo prohlade.

Posebno ismešajte 1 kašiku pšeničnog sa 1 kašikom kukuruznog brašna, malo soli i mlevenim biberom.

Oceđene šnicle uvaljajte u brašno sa začinima i ispržite s obe strane na malo maslinovog ulja, da porumene.

Iseckajte na rebarca dve glavice crnog luka, propržite luk na ulju da postane staklast, dodajte šnicle i 2 dl belog vina.

Šnicle s lukom dinstajte na tihoj vatri dok sva tečnost (vino) ne ispari.

U posudu dodajte očišćene šampinjone, slatku pavlaku, 2 kašike kisele pavlake i sve još kuvajte na tihoj vatri 5-6 minuta tj. dok se sos ne zgusne, a pečurke omekšaju.

Možete služiti uz krompir pire ili uz neku salatu po izboru.

ја сам данас правила гибаницу, не да је испала добра, него.. уф уф... није што је моја :)

иначе, екстра рецепт за кексиће с пивом :) (надам се да не понављам неког)

800 г брашна

4 мале шоље уља (ал' стварно мале)

1 прашак за пециво

1 кашика соли

мало бибера (на врх кафене кашичице)

100 г пропрженог сусама

пола флаше пива (може мало више)

то се све лепо онда замеси, па се тесто развије по модлицама за ванилице (али да буде мало дебље), и пече се у тостеру за галете (или топле сендвиче, како год...)

ово је једна јако јако добра ствар. још је боља са домаћим љутим ајваром... мммм...

препоручујем заиста. :)

• 2 weeks later...

Evo jedan clanak koji moze biti koristan kuvarima pocetnicima...

Postoje prehrambene kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju. Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranjivu vrednost.

Posledica ovakvih kombinacija su nadimanje, kolitis, loše varenje, iritirana creva, migrena, artritis, kandida, hronični umor, pogotovo posle obroka. O hrani koja se „svađa“za „Blic“ govori dr Branka Mirković, nutricionista.

Meso i sir - Ukusno, ali... Kalcijum iz mlečnih proizvoda otežava apsorpciju gvožđa iz mesa. Inače, ovim spojem se unosi previše belančevina životinjskog porekla, što zamara bubrege.

Spanać i jaja - Vrlo popularna kombinacija u mnogim domaćistvima, moglo bi se reći čista klasika, ali.... Zaprška koja se dodaje spanaću je bogata fitičnom kiselinom zbog čega otežava apsorpciju gvožđa iz žumanca.

Mleko i kafa - Popularna kafa s mlekom za neke je preteška jer te dve namirnice zajedno stvaraju supstancu za čije varenje je potrebno i tri sata.

Meso i krompir se ne kombinuje jer ova kombinacija izaziva nadimanje, podrigivanje i gasove. Pražnjenje želuca je usporeno izaziva zatvor, ali dešava i ubrzano izbacivanje nesvarene hrane. Osećaj iscrpljenosti i umora je prateća pojava.

Osnovna podela

Osnovna podela namirnica je na belančevine i skrobne namirnice. Njihovim odvajanjem učinićete sebi mnogo dobra i dovesti težinu u red.

Belančevine

Sve vrste mesa, riba, jaja, sirevi, sirni namazi.

Koncentrovana belančevinasta hrana se mora odvojiti u posebne belančevinaste obroke. Možete da je mešate sa svim povrćem osim sa krompirom. Takođe bi bilo dobro da belančevine jedete bez hleba, testenine, pirinča ili bilo koje druge žitarice. Takvi obroci se lako pripremaju i veoma lako vare. Posle ovog obroka se nećete osetiti umorno, tromo i bezvoljno.

Ako želite da poboljšate varenje u istom obroku jedite samo jednu vrstu belančevina. Sa koncentrovanim belančevinama jedite dosta salate.

Povrće, žitarice, mleko i jogurt sadrže belančevine, ali u manjim količinama. Pasulj, grašak, sočivo nisu koncentrovana belančevinasta hrana i u glavnom se slažu sa skrobastom hranom. Dole sledi primer jelovnika:

- Meso ili riba sa povrćem

- Jaja – omlet sa sirom, pečurkama, povrćem salata

Salata od sira, jaja i povrća

- Jela sa sosom od sira

- Karfiol sa sirom i jajima

- Mešano povrće, pečurke, sir

- Tvrdo kuvana jaja u sosu od sira sa povrćem

- Jaja sa spanaćem

Skrobni obroci

U skrobne namirnice spadaju krompir, sve žitarice, hleb, testenina, pirinač, pasulj, krompir, grašak, sočivo, sojino mleko i jogurt, tofu sojin sir, žumance, banana, slatke kruške, smokve, grožđe sveže i suvo, med, džem, pekmez.

Skrobni obroci slični su obrocima u postu. Nema sireva, mleka jaja, jogurta, mesa. Dopušteno je da se obogate žumancem, veoma slično kao kada začinjavate supe. Tako možete čorbu od povrća da začinite žumancetom i sojinim mlekom. Obroke takođe možete da obogatite raznim povrćem, pečurkama, orasima i semenkama. Maslac, pavlaka, mekani ili punomasni sirevi su dopušteni ako sadrže mali procenat belančevina.

Belančevine iz povrća se slažu sa skrobnim obrocima, ali se slaže i veoma slatko voće, na primer grožđe i hleb. Dole sledi primer jelovnika:

- Pasulj sa salatom.

- Kupus, pečena cvekla paprika i hleb

- Špageti sa povrćem i pečurkama

- Flekice sa kupusom,

- Povrće, sa pirinčem

- Povrće sa krompirom

- Razne vrste pita sa kupusom, pečurkama, krompirom i prazilukom

Kako funkcioniše varenje

Osnovna funkcija digestivnog trakta je razlaganje hranljivih supstanci i njihova apsorpcija u krv zajedno sa vodom, elektrolitima, oligoelementima i vitaminima. Varenje hrane obuhvata veliki broj fizičko hemijskih procesa, koje omogućavaju pretvaranje hrane u pogodne oblike koji mogu da pređu iz crevnog sadržaja u krv, a zatim u ćelije i da se koriste za različite potrebe organizma. Ceo proces varenja se deli na četiri etape. Prva je varenje u usnoj duplji, zatim sledi varenje u zelucu, onda varenje u tankom crevu, i na kraju biohemijski procsi u debelom crevu. Enzim pljuvačke ptijalin razgrađuje skrob do glukoze, a za razlaganje belančevina je zadužen pepsin. Kazein je zadužen za belančevine mleka, dok lipaza deluje na masti. Varenje se dalje nastavlja u tankom crevu i debelom crevu. Različiti delovi organa za varenje su zaduženi za različito razlaganje hrane. Danas postoji mišljenje da je podela hrane na skrob i belančevine veoma korisna a i oni koji primenjuju ovaj metod, kažu da nemaju nadimanja, težinu prilikom varenja, i da jedu manje hrane a imaju više energije, kao i da su tako kombinujući namirnice težinu doveli u red.

Voće samo kao užina

Voće je najbolje da jedete kao nezavistan obrok odnosno užinu, tri do četiri sata posle glavnih obroka i do jedan sat pred glavne obroke. Može se kombinovati sa ugljenim hidratima, mladim sirom, šlagom ili jogurtom, ali nikako sa mesom i ribom.

Mikrotalasna je keva :) mogu lepo sve sto mi se jede da strpam u tanjir, i u istom spremim. Za mene je to kuvarski raj :)

Jedino sto sam jos uvek lenja da sve lepo sitno iseckam (na "zilijen"), a to je presudno za ovakav nacin pripreme. Narocito praziluk.

dorucakw.jpg

Dorucak:

Bukovache

crveni kupus

praziluk

kackavanj

semenke bundeve, bosiljak, kim, soja sos

tost

kefir

Edited by Smorock

Pecurke su generalno super klopa...ja ih najvise volim kao prilog u vidu nekog sosa...mada ih i tamanim kao glavno jelo...pre jedno 5-6 godina sam jeo gulas od pecuraka...4-5vrsti pecuraka i to je to...stavi se malo ljutog,brasna...i bude super...to dole u srbiji znaju da naprave super...

Daj, recite mi, kako da dobro skuvam soju ili da napravim šniclice? Uradim sve po uputstvu, ali nisam zadovoljna. :(

Btw, imam sjajan recept:

Šnicle od soje

Sastojci

8 sojinih šnicli

1 l vode

1 kašičica soli

bosiljak

mešavina povrća

lovorov list

biber u zrnu

majčina dušica

2 glavice crnog luka

2 dl belog vina

šampinjoni sečeni na listiće

2 dl slatke pavlake (ja sam stavila sojinu "Joya")

2 kašike kisele pavlake

Priprema

Prvo je potrebno da se sojine šnicle hidriraju.

To se radi na sledeći način: u 1 l vode u koju ste dodali lepe začine koje volite (ja sam stavila suve začine – bosiljak, mešavinu povrća, lovorov list, biber u zrnu i majčinu dušicu), dodajte još i kašičicu soli a kad voda sa začinima provri dodajte šnicle od soje.

Sve kuvajte na srednjoj vatri, poklopljeno, 10 minuta. Šnicle ocedite od vode i ostavite da se malo prohlade.

Posebno ismešajte 1 kašiku pšeničnog sa 1 kašikom kukuruznog brašna, malo soli i mlevenim biberom.

Oceđene šnicle uvaljajte u brašno sa začinima i ispržite s obe strane na malo maslinovog ulja, da porumene.

Iseckajte na rebarca dve glavice crnog luka, propržite luk na ulju da postane staklast, dodajte šnicle i 2 dl belog vina.

Šnicle s lukom dinstajte na tihoj vatri dok sva tečnost (vino) ne ispari.

U posudu dodajte očišćene šampinjone, slatku pavlaku, 2 kašike kisele pavlake i sve još kuvajte na tihoj vatri 5-6 minuta tj. dok se sos ne zgusne, a pečurke omekšaju.

Možete služiti uz krompir pire ili uz neku salatu po izboru.

soju više volim sa belim lukom, nego sa crnim, budući da je ona (soja) by default bezukusna.

tako da... radim sve isto zaključno sa prženjem sojinih odrezaka.

ondak - blago ispržim gomilu belog luka na ulju (1 sekunda, da ne izgori), dodam brašno, propržim još 1-2 minuta, sipam vode ili supu iz kocke, prokuvam 2-3 minuta, da se stvori jedna krasan sos, u to ubacim ispržene sojine odreske i to ostavim da se kuva 20-30 minuta. opcija je da se doda belog vina ili piva u sos, kao i razni začini.

Stavim kombinovano grill i mikrotalase, i stavim malecko ulja i dosta bosiljka. Ne volim nista da przim. :D

A ukus? Pa sta znam, kao da su dinstane, meni se dopada.

Nije to za mene, ne volim previše dinstanu hranu...

Meni mikrotalasna služi za kokice, neskvik, i podgrevanje... Ponekad mi bude žao ali šta da joj radim :)

ponekad volim da ispržim belo meso ali ne previše

samo malo da ga preplašim :D

da belo meso i ćuretina ne budu kao opanak, marinirajte ih u limunovom soku sa maslinovim uljem, pa na teflonski tiganj, i biće meko kao duša :wub:

Da, to je super, ako nema vremena može i samo da se premaže maslinovim uljem, zapuši mu pore:)

Kako bre ljudi ne volite prženo.. pa bre... ;)

Sve fino teflon maslinovo ulje, ništa masno, samo ukusno... :)

Kako bre ljudi ne volite prženo.. pa bre... ;)

Ja volim preprženo, izgoreno skoro. :)

Nego, kako te služi onaj sokovnik kad pogledaš sad sa ove distance? Radi li još, valja li? Koristiš li ga?

I koja beše marka i cena, molim te ponovi, da ne lutam po bespućima foruma. :)

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...